Описание, засаждане и грижи за сорта зеле Слава в открито поле

Зелето "Слава" с право спечели сърцата на много градинари. Тази култура с бяла глава, която принадлежи към категорията на средата на сезона, се влюби в своите вкусови характеристики.

Описвайки "Слава"

Зелето "Слава" се счита за средата на сезона, тъй като самата вилица се формира средно 110 -125 дни след покълването. Въпреки факта, че тази култура е доста хигрофилна, то толерира липсата на влага "Слава" е доста поносима.

грижи за сортовете

Главата на зелето има заоблена, леко сплескана горна форма. Вилиците са с диаметър около четвърт метър и тежат от 2 до 4,5 килограма. Каша от зеле има светъл нюанс, листата са външно светлозелени на цвят, а в контекста са бели.

Официалната характеристика за сорта зеле Слава говори за висок добив, равен на десетина килограма на квадратен метър. И отличният вкус и добрата устойчивост на основните болести на културата вече допаднаха на много, които засади това зеле.

Можете да опитате зелената красота преди новогодишните празници, добре е и в ферментирала форма. Зеленчукът също е успех за продажбите. Не се страхува от транспортиране и напукване и може да се съхранява три месеца.

образувани средно

За две разновидности на "Слава"

Зелето "Слава" се отличава с два сорта: Gribovskaya 231 и 1305. Първият предполага образуването на глава на зелето 100-110 дни след появата на издънки. Що се отнася до зелето Слава 1305, то узрява 15 дни по-късно. Вярно е, че тази опция се оценява повече за по-висок добив и по-голяма устойчивост на напукване.

Слава Грибовская 231 също има своите предимства. Вилиците й са по-плътни, средно теглото му е под 3 килограма, а колекцията на квадратен метър е около 9 килограма. Във вариант 1305 главите зеле нарастват до 5 килограма, а добивът е 12 килограма, но плътността е по-ниска и съхранението е по-кратко.

включва образуването

За правилното отглеждане на сорта зеле "Слава"

Засаждането и грижата за "Слава" има определени правила. Най-често зелето се отглежда с помощта на разсад. Когато купувате семена, е важно да разберете наличието на предсеитбена обработка, която трябва да бъде посочена на подходящата торбичка. Ако обработката не е станала, тогава семена от зеле преди сеитбата се подготвят от самия градинар.

Семената се държат половин ден в разтвор на калиев хумат и вода в съотношение 1 грам - 1 литър, след това се измиват и втвърдяват при температура 2 градуса.

Сега семената са готови за сеитба, която също има своя собствена техника.Семената за разсад се отглеждат в оранжерия или на открито под пластмасова обвивка. Сеитбата се извършва през втория пролетен месец с оптимална температура 13-17 градуса. След това семената се поставят в канали с ширина един и половина сантиметра и с интервал от 7 сантиметра между редовете.

правилно отглеждане

Разсадът трябва да се разрежда при появата на първото листо, така че растенията да растат на разстояние 5 см едно от друго. Важно е да се предотврати изсъхването на почвата: разсадът се полива, когато се дренира на открито. Единичният разсад изисква площ от 25-26 квадратни сантиметра. Когато се появи второто листо, трябва да се започне първото хранене.

Етапи на подхранване на зелето "Слава"

Един квадратен метър земя поема следната композиция:

 • 5 грама суперфосфат;
 • 4 грама амониев нитрат;
 • 2 грама калиев хлорид.

първо листо

Тази смес от сухи свойства се разпределя между редовете и след това се извършва поливане на зеле... Процедурата трябва да се повтори след седмица.

Растения, които са достигнали височина 15 см и са образували 5-6 листа, са готови да се появят в откритото поле. Градината трябва да се полива няколко часа преди трансплантацията. За отглеждане изберете място с добра слънчева светлина, а за засаждане те се придържат към схема 60 x 60 cm.

между редовете

По-близо до септември, градината, която би трябвало отглежда този сорт зеле, торете с хумус или оборски тор. Всеки квадратен метър трябва да съдържа 10 литра течна органична материя и няколко чаши пепел. Слабо киселата почва е оптимална за този сорт.

Що се отнася до регионите на южната част на Русия, тук описаната култура може да се отглежда без проблеми чрез директно засяване в земята на дълбочина 2 см. За първи път процесът на изтъняване се осъществява след появата на третия лист. И след още три листа е необходимо още едно изтъняване, за да се организира разстояние от 60 см между съседните растения.

сорт зеле

По отношение на събирането вилиците са готови, когато са средни, имат достатъчна плътност и не са напукани. Прибраната култура се съхранява при нулева температура и 90 процента влажност. Най-добрият вариант за съхранение би било да окачите вилици от дървени тела в мазета и тавански помещения. Възможно е също да се постави зеле в дървени кутии, където "Слава" също се чувства удобно

Описанието на сорта включва и характеристиките на борбата с атаките на различни паразити и дефекти. За удобството на навигацията им, особено за начинаещите градинари, изброяваме по-долу най-често срещаните нещастия, на които е изложена културата на зелето и как да ги победим.

достатъчна плътност

Враг №1 - зелев кил

Това заболяване е най-често срещаното в описаната култура, причината за което е гъбичка. Очевидните признаци на появата на болестта ще бъдат появата на уплътнения върху кореновата система. Ако тази атака не бъде разпозната или лекувана навреме, тогава ще настъпи разпад на корен. Външно тази неприятност се проявява като ненормално развитие на кълновете.

За да се предотврати появата на кил, са необходими определени мерки под формата на компетентно плевене на лехите със зеле, премахване на всички плевели от зоната на засаждане след прибиране на главите на зелето. Важно е да изхвърляте големи отпадъци извън градината и града. Също така при сеитба се препоръчва добавяне на гасена вар към почвата. 15 дни преди засаждането, обработката на почвата се извършва с помощта на формалин.

причина за появата

Не забравяйте да спазвате правилата за сеитбообращение. Мястото, където зелето е живяло година по-късно, няма да е подходящо за него тази година.

Подчертаваме, че ако болестта се е разпространила в младите култури, тогава, за съжаление, те трябва да бъдат елиминирани, тъй като те не могат да бъдат лекувани. Но ако всички горни правила за превенция са изпълнени, отглеждането на зелето Слава ще премине, без да бъде удряно от кила.

млади култури

Враг номер 2 - черен кил

Друго неудобство за зелето и неговите собственици е черният кил, който също е свързан с гъбична природа. Заболяването се разпознава по изтъняването на стъблата и чернотата по-близо до корена. Резултатът е тъжен - зелето умира. Тази болест, подобно на предишната, не може да бъде победена, но ако профилактиката се извърши своевременно, тогава болестта няма да дойде. Това изисква следните действия:

 • Избягвайте прекомерното покълване;
 • Не допускайте силна плътност на растенията;
 • Преди сеитбата на почвата обработете семето с калиев перманганат.
 • В случай на разкриване на зародишна лезия с този дефект, незабавно се отървете от него: това ще помогне за по-нататъшното му разпространение към цялото зеле зеле.

черен кил

Враг номер 3 - брашнеста мана

Пухената мана се счита за друг враг на зелето. Първите прояви на болестта включват появата на петна от жълт цвят по листата, а гърбът на зеленчука ще покаже цъфтеж на белезникав план. За да се избегне този дефект, е необходимо да се организира накисването на семената преди засаждането.

Добрата новина е, че можете да се преборите с тази болест. Има специални инструменти. И така, болните кълнове се напръскват с меден сулфат, а като превантивна мярка - трикратна идентична процедура с натрошена сяра. Ако младите животни са повредени, ние се отърваваме от тях незабавно, за да избегнем увреждане на цялото било с зеле.

прояви на болестта

Враг №4 - нахлуването на листни въшки

В допълнение към изброените дефекти, описаният сорт може да бъде нападнат от насекоми. А основната ще бъде зелевата листна въшка. Зелената зеленина, която ще започне да се обезцветява и извива, ще ви разкаже за тази беда.

Така че тази атака да не ви развали настроението, по-добре е да поставите зелени до зелето - магданоз или копър, което ще привлече калинки, които няма да имат нищо против да включват листни въшки в диетата.

атака срещу насекоми

Относно предимствата и недостатъците на "Слава"

В развитието на Русия от самото начало на появата си нечерноземният регион изиграва значителна роля. Развъждането на описания сорт зеле е насочено предимно към тази огромна част от Руската федерация. Това се доказва от многобройните описания на културата в градинските справочници.

Честите дъждове в региона са добре подходящи за узряване на зелето, дори ако почвата е недостатъчно запълнена с хумус. Но трябва да се отбележи, че сортът Слава дава прилични резултати на места, където вали рядко. Днес това зеле се препоръчва, може да се каже, на цялата руска територия, а също и в Грузия и Казахстан.

нечерноземен регион

Недостатъците на този сорт включват чувствителността му към кила, което влияе на корените на зелето, предотвратявайки желаното развитие на растението, както и възможното придобиване на съдова бактериоза и увяхване на фузариум.

Но днес, с наличния арсенал от средства за борба с дефекти и паразити, както и с всички споменати по-горе мерки за предсеитбата, всеки градинар е в състояние да защити своите зеленчуци.

Положителните отзиви от градинарите са в абсолютно мнозинство. Предимствата на сорта зеле Слава включват добра устойчивост на студено време, ниска степен на образуване на дръжки, устойчивост на напукване, отлична транспортируемост и възможност за дълго съхранение. Ето защо, вземете семената на "Слава" и се опитайте да се насладите на собствения си резултат.

развитие на растенията

Отзиви
 1. Аня
  9.09.2018 11:26

  Този сорт зеле се нуждае от редовно подхранване, това е единственият начин да се постигне голяма реколта. Въвеждам всеки път биоактиватор "BioGrow”, Той не само ускорява растежа, но и укрепва разсада.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква