На колко години зайците могат да живеят у дома, термини за различни породи

Много животновъди започват да планират зайците си с въпроса колко дълго ще живеят тези животни у дома. Продължителността на живота на домашните и дивите породи варира поради условията на живот и липсата или наличието на човешка помощ. Освен това характеристиките на определена порода, както и полът и свързаните с тях обстоятелства влияят на дълголетието.

Средни показатели

Средните показатели се изчисляват от специалисти въз основа на резултатите от многобройни наблюдения. Границите са между 4 и 12 години.

Вкъщи

Домашните зайци спират да растат с 18 или 24 месеца. Здравият заек може да живее в клетка с адекватно хранене и добри грижи до 12 години. Декоративните породи джуджета живеят от 9 до 12 години. Гиганти живеят до 8-9 години, това е продиктувано от анатомични особености. Месните породи се отглеждат за клане, следователно продължителността на живота е ограничена от периода на наддаване на тегло, тя се постига с 4-5 години. Лопатовидните породи растат до 24-месечна възраст, но живеят много по-кратко от другите декоративни породи. Продължителността на живота достига 7-8 години.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Референтен! Рекордът за продължителност на живота на заек е записан в Южна Америка. Той беше на 19 пълни години.

В природата

Продължителността на живота на обикновените диви зайци е 3-4 години, това е продиктувано от условията на тяхното естествено местообитание. Индивидите не живеят дълго, тъй като постоянно трябва да се грижат за оцеляването, те получават храна, често стават жертви на хищници или умират от болести.

красиви зайци

Какво се отразява на живота

Различни фактори влияят на живота на зайците:

 1. Наследственост и характеристики на породата. Чистотата на чифтосването е важна за последващото потомство, така че развъдчиците на разплодни зайци могат да разчитат на факта, че те ще живеят максимум години.
 2. Ваксиниране и създаване на имунитет. Рутинните ваксинации помагат на домашните любимци да живеят по-дълго. Те предпазват от общи заболявания.
 3. Хигиена и грижи. Това са важни критерии. Зайците, които се държат чисти, топли и обгрижвани, могат да живеят много дълго време. Това важи особено за домашните любимци, отглеждани в апартамента.
 4. Среда на живот. Този фактор включва грижи животното да не преохлажда, да не прегрява и да не получава максимално количество слънчева светлина. Зайците обичат да бъдат на проветриви места, но не понасят течения. Важно е да пускате домашни любимци през лятото.
 5. Хранене.Едно от най-важните условия за спазване е балансирана диета. Диетата трябва да съдържа традиционни фуражни комплекси, както и витаминни и минерални добавки. Правилното хранене е важно, като зайците получават храна едновременно. Освен това е важно да промените диетата при диагностициране на бременност, когато достигнете определена възраст.

красив заек

Признаци за старост

Животновъдите не винаги знаят точната възраст на отделенията, така че е необходимо да се знаят основните признаци, които определят настъпването на старостта:

 1. Състояние на козината. Линията на косата става по-малко пухкава, спира да свети и се появяват плешиви петна.
 2. Израз на очите. При младите зайци очите блестят, зениците са в движение през цялото време, тъй като заекът оправя ситуацията около него. При застаряващите зайци очите не блестят, интересът към случващото се почти не е фиксиран.
 3. Физиологични особености. При стареещите животни кожата започва да провисва по корема. Някои породи губят зрението и слуха си рано.

два зайци

Информация! Много домашни любимци показват признаци на артрит до 5-7-годишна възраст и апетитът им намалява.

Как да удължите живота на домашен любимец

Собствениците могат да удължат живота на заека, ако спазват правилата за отглеждане. Висококачествените грижи включват не само организацията на храните и условията на живот, но и грижата за психическото състояние на домашните любимци.

Поддържане на чистотата

Важно е домашният любимец да има отделно място, където да се върне да спи, или където го чакат храна и напитки. Обичайно е да се държат домашни зайци в клетки. Повърхността на клетката, поилката и отделението за храна трябва да се почистват всеки ден. Препоръчва се дезинфекция на всички предмети седмично с подходящи антисептици.

красив заек

хранене

Диетата се подготвя предварително, като се вземат предвид характеристиките на конкретен заек. Младите индивиди получават разнообразна храна, отчитайки факта, че трябва да наддават на тегло. Храненето на женски с потомство или застаряващи зайци, които постепенно започват да губят апетит, се организират отделно.

Менюто трябва да съдържа следните елементи:

 • сухи зърнени храни: овес и ечемик;
 • пресни кореноплодни зеленчуци;
 • комбиниран фураж;
 • трева или сено;
 • витамини и минерали.

заешка храна

Пиещият се пълни с прясна питейна вода. Ако е необходимо, към него се добавят лекарства за домашния любимец.

Условия на задържане

Най-често срещаният вариант за отглеждане на зайци е поставянето на клетки. По правило те са предназначени за един домашен любимец, въпреки че през лятото двама възрастни се настаняват на улицата в един и същи блок, при условие че няма конфликти между тях.

Клетката се състои от два наслоени блока. Единият от тях е за спане, там има спално бельо. В другата има хранилка, поилка и тоалетна. Клетките са разположени така, че животните да не се прегряват или преохлаждат. Това провокира заболявания, към които животните са податливи.

Отглеждането във волиери или в ями е отделна организация от живота на домашните любимци. Във всеки случай е необходимо да се вземе предвид индикаторът за температурата и влажността на въздуха. Отглеждането на волиери е особено често в топлите райони, когато собствениците не трябва да се притесняват от преместването на домашни любимци за зимата.

много зайци

Референтен! Поддръжката с изкопани ями е свързана с необходимостта да се спазват условията за поставяне. Мястото за ямата трябва да лежи далеч от подземни води или влажни зони, така че индикаторът за влага да е удобен за животните.

безопасност

Заешките клетки или мини фермите обикновено се поставят на малко разстояние от земята. Това се дължи на факта, че зайците често са атакувани от гризачи или насекоми. Те са носители на инфекция, поради което се обръща специално внимание на безопасността на зайците.

Навесите или помещенията, в които се помещават животински блокове, редовно се обработват със защитно оборудване, за да се предотвратят нападения от вредители.

Защита от стресови ситуации

Психичното здраве за заек е също толкова важно, колкото физическото здраве. Зайците се нуждаят от роднини, за да са наблизо. Ето защо привържениците на волиера са против изграждането на отделни клетки.

Животновъдите твърдят, че съдържанието на клетки помага за поддържане на хигиената и контрол на количеството консумирана храна, но че домашните любимци наистина се нуждаят от дозирана комуникация с членове на свързана порода.

Постоянното потискане на желанията на заека се отразява негативно на психическото състояние. Ограничаването в пространството провокира стрес, загуба на апетит, депресия, така че при планиране на условия е необходимо да се помни, че животните се нуждаят от разходки сред природата, дори и да са ограничени от защитни мрежи.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква