Описание и характеристики на породата пилета Ameraukana, характеристики на отглеждане

Разграничаването на Ameraucana от други породи пилета е съвсем просто. Тази птица, която се отглежда за получаване на яйца с оригиналния цвят, има плътно оперение и изразени странични изгаряния, стърчащи от двете страни на клюна. Ameraucana се откроява на фона на конгенери с развити крила, а петелът от тази порода е агресивен към стопаните и женските.

История на произход и описание на породата

Амераукана се появява през 70-те години на миналия век чрез кръстосване на Араукана с американски породи пилета. Официално този вид домашни птици е включен в съответните регистри през 1984 г.

Породата Ameraukan няма нито един цветен модел, който отличава тези пилета от техните роднини. Има 8 разновидности на домашни птици, различаващи се един от друг по сянката на оперението.

Популярността на Ameraucana сред фермерите се състои от два компонента: повишено производство на яйца и необичайно вкусно месо. Породата се характеризира с непретенциозни грижи и способността да живее в северните райони. Яйцата на тези кокошки имат най-различни цветове, поради което тези птици се наричат ​​"Великден".

Появата на Амераукана

Тази порода е класифицирана в 8 вида според цвета на оперението. Също в рода Ameraucana има представители на джуджета, известни като bentams. Основната особеност на тези домашни птици е наличието на ясно изразени бакенбарди, които крият малка глава. Тази функция придава на пилетата аристократичен вид.

характеристика на породата

Характерните особености на Ameraucana включват следното:

 • червени или тъмночервени очи;
 • голям извит клюн;
 • грах с форма на грах, увеличаващ се в средната част;
 • червени и удължени лобове (при петела те имат по-интензивен цвят);
 • компактна дъгообразна опашка, извита под ъгъл 45 градуса;
 • големи крила, които позволяват на птицата да лети;
 • лапи със средна дължина, с широка настройка;
 • цветът на лапите зависи от сянката на оперението.

Сянката на яйцата варира от зелено до синьо, в редки случаи розово.

Теглото на възрастните пилета е 2,5 килограма, петела - 3 килограма. Пилетата достигат полова зрялост на 6-месечна възраст.

пилешка амераукана

Производителност на птиците

Ameraucanu се отглежда за производство на необичайно вкусно месо и ярки яйца, които са в търсенето. Пилетата от тази порода „не харесват“, за да излюпват пилета. За една година възрастните женски са в състояние да снасят до 210-250 яйца, теглото на които средно е 65 грама.

Характерът на породата

Петела от тази порода се отличават с агресивно поведение, показвайки собствения си характер по отношение на собствениците и пилетата. Затова мъжете се препоръчват да се държат в отделни заграждения. Тази птица се характеризира с любопитство, във връзка с което женските са постоянно в движение, търсейки нещо интересно.

Поведението на пиленцата зависи от това как се чувстват:

 • изгубват се помежду си - изпитват студ;
 • постоянно скърцайте - питайте за храна;
 • отдалечете се от източника на топлина - твърде горещо;
 • не издавайте звуци - не изпитвайте дискомфорт.

буйни оперения

През първите 10 седмици пилетата развиват мускулна и костна маса. През този период е необходимо да се осигури на пилетата правилно хранене. След 10 седмици пилетата започват активно да наддават на тегло. В рамките на посочения период е необходимо да се осигури равномерен достъп до източници на енергия.

Липсата на храна ще доведе до големи пилета да започнат да атакуват малките.

Основни плюсове и минуси

Пилетата от породата Амераукана имат следните предимства:

 • цветни яйца;
 • месо оригинално на вкус;
 • повишена издръжливост;
 • способността да живеем в студен и горещ климат;
 • висока производителност;
 • ниски хранителни изисквания;
 • наличието на имунитет към общи заболявания;
 • жизнеспособни пилета.

Основният недостатък на тези пилета е естеството на птиците. Мъжките са силно агресивни, а женските не излюпват яйца.

голям индивид

Съвети за съдържанието

Поради липсата на инстинкт за излюпване в Амераукана, фермерите отглеждат тези птици по два начина: купуват пилета или инсталират инкубатор на мястото.

Птицеферма

Поради факта, че тази порода се отличава с любопитството си, е необходимо да се изгради просторен кокошарник за птиците със задължителна зона за разходка. Къщата трябва да бъде защитена от влага, гризачи и паразити. Стените, таванът и пода се препоръчва да бъдат обмазани с материали, които предотвратяват образуването на чернови.

Въпреки че пилетата не са придирчиви към отглеждането, къщата трябва да се почиства редовно. Вътре в стаята е необходимо да поддържате постоянна температура от + 14-19 градуса. Къщата също трябва да съдържа печки, определени на височина 60-80 сантиметра. За мъжете е необходимо да монтирате ленти с дължина 35 сантиметра, за женските - 30 сантиметра. Необходимо е да поставите контейнер с пясък в курника, в който птиците ще вземат прашни бани.

просторен кокошарник

Амеруканът вирее при влажност 60-70%. За да се избегне замърсяване на домашни птици в кокошарника, се препоръчва редовно да се дезинфекцира и подменя постелята.

Walking

Пилетата на Амераукан обичат да ходят дълго време. Следователно, за птиците е необходимо да се организира клетка до кокошарника. Пешеходната зона трябва да бъде оградена от всички страни, включително и отгоре. Липсата на "таван" ще доведе до факта, че пилетата се разпръскват над сайта.

Също така фермерите препоръчват да монтират ограда от тази зона върху основата, а също така да издигнат отделни сенчести сенници, където птиците да могат да ходят в топлия сезон.

птици ходят

Приготвяне на хранилки и поилки

Вътре в коопера и в зоната за разходка е необходимо да се осигурят на пилетата източници на вода и храна. За да направите това, се препоръчва да инсталирате вакуумни чаши за пиене, които не позволяват на водата да преминава и осигуряват необходимата сухота за птиците на територията, където живеят. Ameraukana трябва да се даде чиста вода за пиене.

Хранителните устройства трябва да се почистват веднага след хранене или веднъж на ден.

Разтопява се и се разбива при снасянето на яйца

Започвайки през октомври (или с настъпването на студено време), Ameraucana започва период на разтопяване, който продължава до два или три месеца. По това време до 85% от телесните ресурси на кокошките се изразходват за промяна на оперението. Следователно броят на яйцата в този период рязко намалява.

По време на разтопяването се препоръчва да се добавят протеини или минерални добавки към храната. В края на посочения период предишното производство на яйца се възстановява.

кокошка в яслата

Планирано подмяна на стадо

Поради факта, че пилетата от породата Ameraukan са по-продуктивни в рамките на 1,5-2 години, е необходимо да започнете да замествате стадото, след като женските достигнат едногодишна възраст.

Хранене на пилета

Производството на яйца и други показатели, които влияят на живота на стадото, зависят от характеристиките на храненето. Ето защо трябва да се обърне специално внимание на храненето на пилетата.

Мацки

След излюпването и през следващите три седмици пилетата трябва да бъдат хранени пет пъти на ден, с разстояние един час. В бъдеще пилетата трябва да се хранят три пъти на ден. Необходимо е да се хранят пилетата с комбиниран фураж, който включва витамини от група В и протеин.

През първите 1,5 години живот зелените и смачкани черупки от яйца трябва да бъдат въведени в диетата на младите животни. През този период пилетата трябва постепенно да се прехвърлят в диетата на възрастни пилета. Също така, пилетата от породата Ameraukan се нуждаят от обилна напитка.

комбинирана храна с витамин

Възрастни

През лятото възрастните пилета могат да се хранят два пъти на ден, през зимата - три пъти. Смес от комбинирани фуражи и зеленчуци се счита за подходяща диета за породата Амераукан. Освен това се препоръчва въвеждането на царевица, ечемик, овес и пшеница в храната. За да се осигури нормалното функциониране на възрастните птици, диетата трябва да се състои от 16-20% животински протеини.

Развъждане на породата

За отглеждането на породата е необходим инкубатор, тъй като кокошките не излюпват яйца. Можете също така да си купите млади животни. В Русия обаче е трудно да се направи това, тъй като е невъзможно да се определи породата, принадлежаща на мацката.

За излюпване на млади животни трябва да се избират големи яйца, отложени преди 2-7 дни. За да се излюпят пиленцата, е необходимо инкубационният материал да се поддържа топъл: при температури под +8 градуса ембрионът умира.

млади пиленца

Болести на птиците

Пилетата от породата Ameraucana от раждането се отличават с постоянен имунитет към общи вирусни и инфекциозни заболявания. Птиците от този вид са заразени основно с паразити. Ето защо е важно да организирате кокошарника, така че патогенните микроорганизми да не проникват вътре.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква