Как да отглеждате и да се грижите за ментата у дома на перваз на семена

Перваза на прозореца е място, където можете удобно да подредите подправки, които не само ще запълнят стаята с аромат, но и ще отидат на ястия. Растение, което се чувства чудесно у дома, е ароматна мента. Преди да отглеждате мента у дома, се препоръчва да се запознаете с простите изисквания на подправката, които ще трябва да бъдат изпълнени, за да получите обилна реколта.

Характеристики на отглеждане на перваза на прозореца

Не е трудно да получите щедра реколта, като отглеждате ароматна подправка, а за това не се нуждаете от зеленчукова градина - за мента е достатъчно да отделите място на перваза на прозореца. В апартамент през зимата растението ще се чувства не по-лошо, отколкото в градинско легло под откритите лъчи на слънцето.

грижи се за ментата

При отглеждането на подправки няма особености, основното е да се осигури правилна грижа, която включва:

  • предварителна подготовка на субстрата;
  • поливане;
  • горна превръзка;
  • осветление.

Дори начинаещи производители, които не са участвали в отглеждането на стайни растения, със сигурност ще могат да се справят с подправката - ментата е непретенциозна и не изисква редовно внимание.

подготовка на субстрата

Подходящи сортове за отглеждане в домашни условия

Ментата е най-често отглежданата подправка в открита земя, така че не всички сортове са подходящи за вътрешна употреба. За да получите реколта, се препоръчва използването на посадъчен материал от следните сортове:

  • Церемония. Особеността на сорта е изобилието от етерични масла в състава. Листата са набръчкани, имат богат изумруден оттенък. За да получите издънки, се препоръчва да прищипвате основния ствол, в противен случай храстът ще започне да се простира нагоре. Има устойчив аромат.
  • Pearl. Отличителна черта на сорта е малкият му размер. Компактните храсти не пускат странични пъпки, така че трябва да прищипвате. Миризмата на сорта е пикантно-ментова, ще подобри вкуса на всяка напитка или ястие.
  • Джоджен. Препоръчва се само за отглеждане в домашни условия. Отличителна черта на ментата са дългите странични издънки, които превръщат растението в компактен, буен храст. През лятото можете да наблюдавате цъфтеж - разположени на малки люляк цветя, излъчващи пикантен аромат.

Важно! Градинските сортове могат да се използват и за отглеждане на перваза на прозореца, но през лятото те ще трябва да бъдат изнесени на чист въздух, в противен случай ментата ще изсъхне.

етерични масла

Как да засаждаме и отглеждаме на перваза на прозореца

По време на засаждането няма да има особени затруднения, основното е да се избягват грешки в първите етапи на отглеждане на мента. Има няколко начина да се използват за засаждане:

  • семена (трудоемък и отнемащ време метод);
  • резници (ще може да се събере реколтата след месец);
  • наслояване (първите ароматни листа могат да бъдат събрани след 3-5 седмици).

Независимо от избрания сорт и метод на размножаване, съставът на почвата, изборът на местоположение, количеството на поливането не се различават много - ментата е изключително неизискваща и не се различава по условия на отглеждане от стайните растения.

дълъг път

Подготовка на семена и резници за засаждане

Първата стъпка в отглеждането на ментата е изборът на посадъчен материал. По-добре е да не давате предпочитание на хибридните сортове при закупуване на семена - те рядко запазват майчините си характеристики. Засаждането в началото на пролетта, накисването на посадъчния материал не се изисква - по-добре е семената да се изпращат директно на земята. Първите кълнове с правилния температурен режим (поне 25 градуса) ще се появят само след половин месец.

Задължително е да напръскате повърхността на субстрата - сухата почва ще причини смъртта на растенията.

Рязането е по-лесен начин да получите млади ментови храсти за кратко време. Горните издънки на възрастни растения обикновено се изрязват за вкореняване. Дължина на рязане - до 10 см. Не забравяйте да премахнете долните листа, поставете издънките във вода - след седмица и половина ще се появят корени. Остава да засадите резниците в земята - само след седмица ще започне растежът на младите листа, които вече могат да се използват при готвене.

резници за засаждане

Какво трябва да е мястото

Дори при стайна температура ще трябва да намерите най-удобното място за ментата. Задължително е да изберете най-слънчевия перваз на прозореца, но трябва да се има предвид, че ярките лъчи могат да изгорят нежните издънки на растението.

За да предотвратите изгаряния, ще трябва да създадете изкуствен нюанс в най-горещите дни. Можете да използвате тънка завеса или вестник за това. Ако не е възможно постоянно да се защитава храста от слънцето, по-добре е да се даде предпочитание на западните или източните прозорци.

стайна температура

Къде да засадим

За засаждане е по-добре да изберете контейнери, като за цветя на закрито. Също така се препоръчва използването на контейнери. Основното е да се вземе предвид размерът на кореновата система на храста, той се разклонява силно и може да не се побира в малка саксия.

Ако планирате да отглеждате много растения, по-добре е да вземете голям, дълъг контейнер, за да улесните грижата за ментата. За да получите само няколко храсти, по-добре е да използвате саксии.

дълъг контейнер

Каква почва да засадим

Почвата за отглеждане на мента трябва да е лека и питателна. Можете сами да приготвите субстрата (смесете в равни части пясък, торф, компост, градинска почва) или да го закупите в магазина.

Ако се закупи готов субстрат, по-добре е да се даде предпочитание на почвата за отглеждане на стайни растения. Можете да го замените с почва за разсад - тя е питателна и лесно се насища с кислород и влага.

стайни растения

приземяване

Продуктът от засаждането няма да бъде особено труден, независимо от това по кой начин се извършва размножаването. Отглежданите разсад трябва да се засаждат в саксии след появата на четири добри листа. Не е необходимо да се прави мотика - препоръчва се храстите да се изпращат веднага до контейнери за мента за възрастни.

Вкоренените резници или резници изискват повече внимание - задължително е да добавите 10-15 г дървесна пепел към всяка дупка, което ще предпази от болести и вредители, които могат да повредят кореновата система. За да изключите изгаряне, пепелта първо трябва да се смеси с малко количество от субстрата.

Важно! Друго важно правило на засаждането е да се произвежда по-добре при облачно време.

настъпва развъждане

Грижи за растенията

Грижата за ментата е проста - следвайте основните правила на селскостопанската технология, препоръчани за стайни растения. Има малко от тях - поливане, борба с вредители или болести, навременно въвеждане на хранителни вещества.

Друго задължително изискване за грижата за ментата е прищипването, за да се образува буйни храсти. Препоръчва се процесът да се провежда през цялата година - пропускайки момента, можете да получите дълго стъбло с малко листа.

селскостопански правила

Правила за поливане

Поливането на ментата може да се извършва само с топла вода. Препоръчителното време за напояване на субстрата е вечерните часове. През деня, при слънчево време, е по-добре да не се напоява - въвеждането на влага в сух субстрат може да унищожи кореновата система.

Не забравяйте редовно да пръскате храстите. Ментата обича влажен въздух, така че през лятото можете да поставите купа с вода близо до контейнера с растението.

напояване на субстрата

Горна превръзка

За разлика от отглеждането на стайни растения, честото хранене на ментата не е необходимо. Трябва да добавяте хранителни вещества веднъж на сезон. Използвайте разтвор на карбамид като тор (1 g вещество на литър вода).

Въвеждането на хранителни вещества трябва да се извършва само през лятото - през зимния сезон ментата трябва да е в покой. Ако горната превръзка се прилага през зимата, издънките активно ще започнат да растат и да се разтягат.

състояние на покой

Болести и вредители

Болестите и насекомите рядко засягат ментата. Устойчивият аромат и доста жилавите листа не привличат вредители, те се опитват да се установят на по-вкусни растения.

Ако все пак се случиха проблеми и нежелани съседи бяха забелязани по храстите, трябва да използвате щадящи народни средства срещу тях, химикалите не се препоръчват.

Обикновено е достатъчно да се измие ментата няколко пъти със сапунени петна, така че вредителите да изчезнат за дълго време. Болестите най-често се развиват с неправилна грижа - преливане, липса на влага, неправилен избор на място. Коригирането на грешки е просто - прегледайте действията си и разберете какво точно се обърка.

устойчив аромат

Събиране и съхранение

Магазин мента обикновено се изсушава. За това се препоръчва да се използват нежни млади листа. Поставете ги на един слой върху чиста хартия (предварително измиване) и оставете на слънчев перваз до влагата напълно да се изпари.

Изпратете сухи листа от мента за съхранение. За целта използвайте чисти стъклени съдове, които са плътно затворени. Пространството за съхранение е хладно и тъмно с ниска влажност.

Ментата е универсално растение, което може да се използва не само при приготвянето на освежаващи напитки, но и да се добавя към ястия и консервиране. Той е много по-полезен от закупената подправка, суровини, отглеждани независимо и няма специални трудности в този процес, дори неопитен начинаещ може да се справи с работата. Основното е да удовлетворите всички изисквания на ароматен буйни храст, а няма толкова много от тях.

изсушена форма

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква