Описание и характеристики на най-добрите сортове и видове бадеми, засаждане и грижи

Бадемът е известен на всички. Но тъй като расте на юг, жителите на северните райони имат лоша представа за дърво, което ни храни с полезни плодове. Още повече малко се знае за видовете бадеми, само за тези, които се занимават с отглеждането на култури.

Общо описание на растението

Въпреки че е известно за 3 сорта бадеми: сладък, горчив и тънкостенни, има много сортове растения и те имат свои собствени характеристики, разлики. Можете да опитате да отглеждате издръжливи бадеми, които успешно се култивират в райони с умерено студена зима.

Общото между всички видове култура е, че:

 • има форма на дърво с височина до 5-6 метра или храст;
 • цъфти по-рано, отколкото се появяват листа;
 • покрити с единични бели или розови пъпки от април до май;
 • през юни-юли или септември дава плод с кокоши, опушен със зелена или сива коса.

Вътре в копелата е орех, който е овално семе, наподобяващо ноктите. Това е ценен продукт, съдържащ много микроелементи, витамини, вещества, които имат положителен ефект върху човешкото тяло.

Бадемови сортове

Животновъдите са работили върху обикновените бадеми и са разработили сортове, които освен хранителната си стойност са и силно декоративни. Можете да изберете разнообразието от бадеми, чието описание ще ви каже какво точно трябва да се отглежда в градината.

храст расте

Сладки сънища

Нискорастящите храсти от сорта бадем достигат височина 1,5 метра. Растението принадлежи към разновидност на степния боб. Внимание привлича червеникавата кора на стъблата и сферичната корона. Засаждането на култури изглежда красиво, когато храстът е покрит с ярко розови цветя с диаметър 2 сантиметра. Сортът боб цъфти през 3-тата година от живота, а плодът дава в 5-та. Цъфтежът започва през май и продължава 2 седмици.

Предимството на отглеждането на бадеми е, че:

 • устойчив на замръзване;
 • понася добре сушата;
 • непретенциозен към състава на почвата;
 • може да расте в частична сянка.

Храстът се нуждае от подхранване и обилна влага без застояла вода.

сладки сънища

Виктория

Този вид бадем е подходящ за степните райони. Средно голям храст расте успешно в периоди на горещина и суша. Но също така добре понася слани под 20 градуса. Растението е подходящо както за дизайн на сайта, така и за получаване на вкусни плодове. След 5-6 години можете да берете бадемови зърна, за да се угощавате с ядки.

Три остриета

Изключително декоративен храст не е предназначен за плододаване. Още преди да се появи зеленината, започват да цъфтят бадеми.Диаметърът на короната е около 2 сантиметра. Цветята са подредени по двойки. Цветовата схема на пъпките варира от бяло-розово до лавандула, люляк. Тъмнозелените листа цъфтят по-късно, те имат трилистна структура. За да направите цъфтежа буйни, издънките се подрязват. За 2-3 седмици буйни облаци с приятна миризма ще украсят сайта.

Видът се характеризира с устойчивост на замръзване, суша и болести.

трилистен храст

крайбрежен

Бадемовото дърво достига височина 2-3 метра. В 4-6-та година на растеж се получават богати добиви от сладки ядки. От 1 възрастно дърво се събират до 13 килограма здравословен мазен продукт. Дегустаторите оценяват аромата на ядки на 4,6 точки.

Можете да отглеждате бадеми навсякъде: толерира ниски температури и продължителна суша.

Когато засаждате, струва си да поставите дървета с женски и мъжки цветя до нея, в противен случай ще се образуват малки яйчници. Сортът предпочита плодородни почви, осветени райони.

Бяло платно

Декоративен храст расте до 3 метра височина. В началото на май короната е покрита със снежнобяли цветя. Малките съцветия образуват ароматна капачка, приятна с красотата си от 14 до 20 дни. Сортът бадем е райониран в южните райони. Добре понася сушата.

За разнообразна култура създават комфортни условия, така че студените ветрове да не действат върху храстите. Бадемите не обичат резките температурни промени.

бяло платно

Anyuta

Като нискорастящ сорт боб, сортът се използва в ландшафтен дизайн като жив плет. Правите издънки растат до 1,5 метра. Храстите добре понасят сушата и зимния студ.

През май по клоните се появяват ярко розови цветя с диаметър повече от 2 сантиметра. В края на лятото се появяват плодове със сладък орех вътре. Бадемите се ценят заради непретенциозната си грижа, неизискващите условия на отглеждане.

Мечта

Бадемите са създадени като вид степна боб. Разпространените издънки на растението образуват формата на храст висок метър. Благодарение на сферичната корона културата се използва за решаване на проблеми с ландшафтен дизайн. Бушът се различава:

 • големи розови цветя в богат тон;
 • дълги тесни листа от сиво-зелен цвят;
 • плодове със среден размер, леко опушени.

Пъпките се образуват преди листата през май, а плодовете узряват през юли.

ядска мечта

Амарето

Бадемите Amaretto са предназначени за умерени ширини, тъй като могат да издържат на ниски температури от минус 30 градуса. Едно възрастно дърво достига височина 3 метра, има разпръсната корона. Бадемите се отглеждат за реколтата от сладки ядки. С добра грижа можете да получите до 15 килограма десертен продукт от дърво. Всеки плод достига маса от 4 грама.

Недостатъците на сорта включват самоплодие. Затова наблизо са засадени пралинови дървета за опрашване. Растението дава плодове добре на осветени места, без сянка, плодородни почви. Предимството на дървото е, че върху него се образува малък растеж, оттам и богатите реколти. Растението се развива без да се повреди в райони със студени зими до 35 градуса под нулата.

Michurina

Зимоустойчивият вид бадем беше изведен от Мичурин. Той даде живот на други сортове растения, устойчиви на силни зимни студове. Въпреки, че недоносеният храст дава плодове с ядливи зърна, основната му цел е декоративна. Буйните храсти, цъфтящи в продължение на 2-3 седмици, се използват за живи плетове, фонова декорация на цветни лехи. Важно е храстът да расте по-добре на осветени места.

Мичурински сорт

Калифорния

Един от често срещаните сортове бадеми е Калифорния. В Америка това е най-популярната орехова култура. Разгледани са сортове от различни периоди на зреене. Те са известни със своите вкусни големи до средно големи мазнини ядки. Някои от тях са набръчкани, други с гладка повърхност. Продуктът се използва за приготвяне на десерти, напитки, в козметичната индустрия.

десерт

Среднозрелият сорт започва да цъфти в началото на май, когато растението е достигнало 3-та година от живота. Това е висока дървесна култура с разперена корона и краища на клони, висящи надолу.

Плодовете се появяват през септември. Вътре в черупката е лесно обелена гайка. Има десертен вкус и аромат. Предимствата на културата включват факта, че растението:

 • толерира замръзване;
 • дава до 15 килограма ядки;
 • притежава силен имунитет към гъбични и вирусни инфекции;
 • има тенденция да образува ядки с двойни гайки.

За плододаване дървото се нуждае от опрашители, които се засаждат на разстояние 2-3 метра.

десертни плодове

Бадем Волгоград

Този вид бадем има декоративни качества. Подходящ е за сухи степни райони. Сортът Волгоград е ценен заради своята непретенциозност. Храста в края на април започва да цъфти с розови пъпки. Листата на сорта са тесни, сиво-зелени. Бобовник дава плодове в края на лятото.

Форос

Хибридът има десертна цел, поради което се различава:

 • високи добиви;
 • големи плодове с лесно разглобяеми черупки;
 • средни периоди на зреене.

Бадемите растат под формата на дърво с гъста корона. През май е покрит с розов облак от цветя. Тогава се появяват тесни листа с тъмнозелен цвят. Плодовете се берат през септември. Сортът Форос има много предимства, но е адаптиран за отглеждане в Северен Кавказ, Крим.

форос бадеми

пралина

Бадемите цъфтят по-късно от другите сортове, когато опасността от завръщане на студовете е отминала. Растението принадлежи към средните по големина. Короната е широко овална, със средна плътност. Плодовете на пралин са едри, тежат от 3 до 6 грама. Ядките се отличават със сладък, мазен вкус, приятен аромат. Те се отделят лесно от меката черупка.

Розово фламинго

Ниският боб е интересен с ярките си розови малки двойни цветя. Те покриват издънките напълно, така че храстът да се превърне в украса на сайта за около 2-3 седмици. Храстите се използват в единични групи, живи плетове.

Розова мъгла

Красотата на цъфтящите бадеми ще очарова дълго време. Цъфтежът трае по-дълго на слънце, отколкото на сянка. Деликатните издънки, покрити с едри цветя, създават празнично настроение в страната от май до април.

розова мъгла

грузински

Ореховият храст се отглежда в Кавказ. Грузинският вид бадем е подходящ за развъдна работа. Позитивните му качества: непретенциозност, устойчивост на замръзване, силен имунитет - се използват за създаване на нови сортове. Освен че е силно декоративно, растението дава плодове. Но не се различава по високи добиви.

Бадемов ледебър

Разпространението на хибрида е високо в Алтайския край. Климатът и метеорологичните условия са удобни за отглеждане на декоративен вид. Цъфти през април, а венчелистчетата летят наоколо след 3 седмици. Големите тъмнозелени листа образуват пищна корона.

Petunnikova

Този вид бадемов храст се отглежда в градините на Централна Азия. Изправените издънки растат, образувайки гъста сферична корона. На кафяви клонки се появяват малки тъмно розови пъпки. Те издържат 2 седмици. Листата са ланцетни, тъмнозелени, имат заострен край в края и отрези по краищата. Плодовете узряват през септември. Те са малки, покрити с оранжева черупка.

лилава петуния

Антик

Бадемов сорт от селекцията от Крим, отглеждан от инициатора А. Рихтер. Едно дърво расте до 3 метра. Има широка корона. Плодовете се появяват през септември-октомври. Друпи са големи, тежат до 4 грама. Ядките лесно се отделят от черупката. Добивите се увеличават всяка година, достигайки връх през 9-тата година от живота на дървото. Можете да съберете до 5 килограма сухи плодове от растение. Бадемите се нуждаят от опрашители, за да дадат плод. По-добре да изберете сорта Делон, Аян. Културата се култивира на юг.

пикантен

Никитската ботаническа градина на Крим предлага бадеми:

 • под формата на енергично дърво с широка гъста корона;
 • влизане в плододаване през 4-тата година от живота;
 • узряване в средата на септември;
 • замръзване устойчиви;
 • с добиви 12 килограма от 1 дърво.

Плодът има мека и тънка черупка, ядките са сладки, мазни.

пикантен орех

Как да расте

Можете да получите добра реколта от бадеми или да отгледате декоративен храст, ако следвате правилата за засаждане на култура. Изберете само годишни разсад. Засаждането се извършва през пролетта или есента. За райони с умерен климат е по-добре в началото на март. За предпочитане е да изберете зона с добро осветление, затворена от вятър и течения.

Ями за кацане се подготвят предварително. Размерите им съответстват на 50 x 70 x 70 сантиметра. Разстоянието зависи от сортовете бадеми, избрани за засаждане. Дърветата се нуждаят от пролука от 5-6 метра, храстите - 2-3 метра.

Почвата на площадката трябва да е неутрална по киселинност, плодородна. Земята на обекта е смесена с хумус, торф, малко количество пясък.

СЪБИРАНИ

Разсадът е поставен в центъра на ямата, до него се забива колче. Поръсете корените с почва, така че кореновата яка да е на 5-6 сантиметра над земната повърхност. След уплътняването на околостебловия кръг, почвата около разсада се полива и мулчира.

Грижи за бадеми

За по-добро плододаване културата се нуждае от:

 1. Feed. През пролетта е подходящо въвеждането на амониев нитрат или оборски тор. През есента са необходими калиеви и фосфорни торове.
 2. Вода. Необходимо е постоянно да се следи състоянието на почвата около дървото. Щом почвата започне да изсъхва, поливайте я. 1 растение се нуждае от 10 литра вода.
 3. Подстригване. Болните и повредени клони се режат през пролетта. След цъфтежа годишните издънки се съкращават.
 4. Подгответе се за зимата. През есента краищата на клоните се прищипват, премахвайки апикалните пъпки. Видовете печати са покрити с нетъкан материал, смърчови клони.

Грижата за растението не е трудно. Декоративните видове добре понасят лошото време и студа. Плододаването може да бъде засадено само на юг.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква