Описание и характеристики на сорта, засаждането и грижите за праскови посланик на мира

Прасковата е спечелила репутацията на капризно растение. Градинарите се страхуват да го засаждат в своите парцели заради поражението на културата от болести и вредители, честотата на плододаване, страха от замръзване. Но има непретенциозен, високодобивен сорт, доста устойчив на замръзване. Тази праскова се нарича - посланик на мира. Допълнителна информация за плюсовете и минусите на сорта, отглеждането, грижата, предпазването му от болести и вредители, както и правилата за прибиране и съхранение на културите.

Разновидност на плодовото дърво

Посланикът на мира достига височина 5-6 метра, короната образува закръглена, разпространяваща се. Зелените листа са ланцетни, а розовите цветя са звънчевидни. Сортът е само плодороден, не се нуждае от опрашители.

Теглото на плодовете варира между 180-200 грама. Кората е жълта с карминови петна, пулпата е жълта, сочна, с деликатна влакнеста структура. Плодовете са вкусни, ароматни, съдържанието на захар в тях достига 12,1%. Костилката лесно се отделя от плодовете.

Плюсове и минуси на прасковения посланик на мира

Предимствата на сорта включват следните качества:

 • висока производителност;
 • отлични вкусови характеристики на плода;
 • стабилно плододаване;
 • плодовете понасят добре транспортирането;
 • устойчивост на ниски температури;
 • силен имунитет;
 • универсална употреба на плодове.

Недостатъците на сорта включват крехкост на клоните. Това се случва, когато върху тях има изобилие от плодове, така че трябва постоянно да правите нормализираща резитба.

плодови плодове

Тънкостите на отглеждащите сортове

Костилковите плодове плододават рано, затова е много важно да ги засадите в подходящия момент. Също така плододаването зависи от избора на разсада и от правилното му засаждане.

Дати на кацане

Прасковата се засажда в земята през пролетта при температура на въздуха най-малко + 5 ° C. До началото на процедурата потокът от сок не трябва да започва в разсада, така че по-лесно ще прехвърли засаждането. Опитните градинари препоръчват да засадите посланика на мира през есента, тъй като по това време той ще насочи всичките си сили към вкореняване, няма нужда да натрупва зеленина през този период. В зависимост от региона прасковата се засажда от средата на септември до средата на октомври.

Закупуване на разсад

За да не останете разочаровани от покупката след няколко години, когато прасковата започне да дава плодове, е необходимо да закупите разсад в разсадници или градински центрове. Разгледайте кореновата система на дървото.Можете да проверите жизнеспособността му, като отрежете корена с нож. Ако сърцевината на разреза е бяла, прасковата е здрава и ще се вкорени бързо. Мястото, където расте шпионът с запаса, трябва да е равномерно, без провисване.

свързани разсад

Подготовка на мястото

Мястото за прасковата посланик на мира е вдигнато добре осветено от слънцето. Ако мястото е засенчено, плодовете ще станат по-малки от посочените в характеристиката на сорта и също няма да са толкова сладки и ароматни. Прасковата ще расте най-добре от южната и югозападната страна на парцела. В отвора за засаждане се полага тор със следния състав:

 • 10 килограма изгнил тор;
 • 300 грама дървесна пепел;
 • 50 грама суперфосфат и калиев хлорид.

Торът се смесва с почвата от засаждането.

Важно! Подземните води не трябва да се приближават към почвената повърхност по-близо от 1,5 метра.

седалка

Схема и процес на засаждане

Прасковата посланик на мира се засажда, както следва:

 1. Изкопана е дупка с дълбочина и ширина 50-80 сантиметра.
 2. Дренаж от пясък, малки камъни, експандирана глина се полага на дъното.
 3. След това подготвеният субстрат се излива с пързалка.
 4. В центъра на пързалката са разположени корени, които са покрити с останалата почва.
 5. Кръгът от праскови се полива обилно.

Близкият до стеблото кръг е мулчиран с дървени стърготини или торф, разсадът е завързан с чукано колче.

Допълнителна грижа за прасковата

През целия сезон прасковата се грижи: полива, подхранва, премахва плевели около дървото, разхлабва почвата, ако е необходимо, отрязва короната.

побелете цевта

Режим на поливане

Посланикът на мира е устойчив на засушаване сорт, но въпреки това се нуждае от поливане за пълен растеж и плододаване. Земята е обилно навлажнена при засаждането, след това в началото на юни. Основната маса от прасковени корени е разположена на дълбочина 70 сантиметра, така че под всяко дърво се разливат най-малко 20 литра вода. По време на сухите лета Посланикът на мира също се напоява през юли и август.

Подхранване с дървета

В годината на засаждане прасковата не се храни. Той има достатъчно торове, приложени по време на засаждането. На следващата пролет се правят бразди около дървото и в тях се въвежда урея (50 грама на квадратен метър). Преди цъфтежа се прилагат торове с преобладаване на калий. След плододаване почвата се подхранва със смес от 40 грама суперфосфат и 50 грама калциев хлорид.

поръсете за дърва

Характеристики на подрязване

Короната на прасковата се формира от първите години от живота му. Подрязването е необходимо поради следните причини:

 • повече слънчева светлина идва към плодовете, поради което те стават по-сладки и по-ароматни;
 • изтъняването на короната предотвратява появата на заболявания;
 • резитбата регулира изобилието от плододаване и удобството за прибиране на реколтата.

Най-доброто време за подрязване е пролетта, периодът на пъпката. По това време можете да видите кои клонове зимуват добре и кои от тях изискват премахване. За процедурата се използват резачки, ножовка и градински нож. След отрязване на клоните местата на разрезите се запечатват с градинска смола.

Специфики за зимуване

Прасковата посланик на мира е термофилна култура. През есента дърветата се мултират с торф или компост до височина 10-15 сантиметра. В региони с умерен климат ще се изисква подслон, особено за младите разсад. Структурата е построена от колове, забити в земята и зарупани около тях. Пръчките трябва да са на същата височина като дървото.

дърво покрито

Вместо изрусяване, можете да вземете картон и да го увиете около багажника. Няколко слоя нетъкан материал се навиват отгоре.

В южните райони е достатъчно да поръсите праскова с почва до височина половин метър.

Защита на праскови от болести и вредители

Посланикът на мира е устойчив на болести и вредители. Но поради неправилна грижа той може да бъде поражен от някои видове гъбични заболявания и вредни насекоми. Това може да се случи поради сгъстяването на короната, твърде честото поливане на дървета, наличието на плевели в кръга на багажника.

Спазвайки селскостопански техники, градинарят ще предотврати появата на праскови нещастия. За профилактика растенията се напръскват през пролетта, преди счупване на пъпки, с препарати, съдържащи мед. През есента дърветата се третират с разтвор на сяра и липа или с инсектофунгициди.

Забележка! Правилното прилагане на агротехническите техники ще предотврати появата на повечето болести и вредители.

Правила за прибиране и съхранение

Прасковите се берат, когато цветът им стане наситено жълт с ярки карминови петна върху 80% от плодовата площ. Те не узряват на дървото едновременно, така че прибирането им се извършва в рамките на няколко дни. Ако плодът се транспортира на дълги разстояния, той се бере 5 дни преди да е напълно узрял.

В стайни условия плодовете могат да се съхраняват в продължение на 5 дни. За дългосрочно съхранение те се поставят в хладилник или мазе. Когато държите прасковите в щайги, всеки плод се увива в хартия. Плодовете могат да бъдат сушени, замразени, както и приготвени от тях компоти, сокове, консерви, конфитюри.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква