Ефективни мерки за борба с прасковите и болестите

Праскова, символ на нежност и изискан вкус. Свежи и консерви, сладки и сочни, много хора ги обичат. И благодарение на глобалното затопляне и старателната работа на животновъдите прасковените дървета растат на места, където никога не са мечтали да ги отглеждат. Борбата с вредителите и болестите на прасковата е предпоставка за добра реколта.

Какви сортове са устойчиви на болести

За да могат прасковите дървета да дадат добра реколта, трябва да изберете зонирани сортове, правилно да оформите короната и, ако е необходимо, да покриете насажденията за зимата.

Засадете прасковата в зона, защитена от вятъра, далеч от вода. Растението често е засегнато от болести и вредители, поради което се нуждае от подходящи грижи. Най-популярните и вкусни сортове са:

  • Кардинал, получил най-високата оценка за вкуса на едри (до 150 грама) плодове; е в състояние да издържа на болести и вредители, страда в случай на повтарящи се студове; сорт със среден период на зреене;
  • Ветеран, добре познат сорт от канадска селекция, устойчив на болести и замръзване, едри плодове (до 130 грама), с ароматна и нежна каша;
  • Кремъл - отгледан от домашни животновъди, може да расте в градините на Средната ивица, адаптира се към всякакви метеорологични условия, устойчив е на болести и замръзване;
  • Белият лебед е средно ранен сорт с висока устойчивост на болести и висок добив, подходящ за отглеждане в Централна Русия.

Къснозрелите сортове са добре транспортирани, имат отличен вкус, но могат да растат само в южните райони. Те включват ветеран, Jaminat, Frost.

болест на праскова

Симптоми и лечение на заболявания на праскова, праскови

Болестите и вредителите засягат ароматните плодове, листа и ствола на дървото. Навременното правилно третиране може да защити насажденията и да запази реколтата.

Листни заболявания

Има няколко от тях, всички са способни да унищожат праскова, насажденията се нуждаят от незабавно лечение.

Кластероспорозна болест (перфорирано петно) на праскова

Гъбично заболяване, характерно не само за прасковите, но и за всички костилкови овощни култури. Гъбичката засяга всички части на растението: пъпки, листа, цветя и яйчник, дори млади издънки. Особено са засегнати листата, които са покрити с червено-кафяви петна. Листата тъкан в този момент става по-тънка и умира. Дупките се появяват по листата с характерно червеникаво канче.

Кластероспорозна болест (перфорирано петно) на праскова

Липсата на обработка води до разпространението на гъбичките, издънките и дори плодовете на праскова са засегнати.Тогава върху повърхността им се образуват червено-кафяви петна.

къдравина

Причинява се и от гъбичка. Това е най-често срещаното заболяване, от което страдат прасковите. Марсупална гъбичка, причинител на болестта, зимува в пукнатини в кората, вътре в пъпките на плодово дърво. През пролетта болестта се разпространява и засяга младите пъпки и листа.

Листата тъкан набъбва, придобивайки първо светло зелено, след това червеникаво, а след това кафяво.

Отокът е покрит с восъчно покритие, след което мехурчетата изсъхват, листата стават по-плътни, стават черни. Дървото хвърля листа и не дава плод. Плодовете не растат, засегнатите листа се извиват и отпадат преждевременно. Дърво, което е пуснало зеленината си, става беззащитно и може да умре с настъпването на студено време.

Праскова къдря

Coccomycosis

При това гъбично заболяване по листата се появяват много малки червени точки, които след това се сливат в големи огнища. Спорите на гъбата се намират в сиви или розови подутини на гърба на листа. Гъбичката се нуждае от топло и влажно време, за да се разпространи. Кокомикозата засяга главно отслабени дървета.

хлороза

Болест, причинена от намаляване на съдържанието на желязо в тъканите на градинско растение, нарушение на фотосинтезата, при което производството на хлорофил намалява. Заболяването се проявява чрез преждевременно пожълтяване на листата, докато вените остават зелени.

Праскова къдря

Листата стават по-малки, извиват се по краищата, отпадат, кореновата система страда, в тежки случаи дървото спира да дава плод, младите издънки умират.

краста

Заболяване, засягащо листа, плодове и млади издънки на праскова. По листата се появяват леки петна, те се рушат преждевременно. При увреждане плодовете се деформират, покриват се с черни корички. Младите изстрелват кори от пукнатини, те спират да растат и изсъхват.

Болести на багажника

Стъблото на прасковото дърво също е податливо на различни заболявания.

Терапия с венци

Прасковите се характеризират с поток на венците, когато на клоните и ствола на каменни плодни дървета се появи гъсто тъмно вещество. Процесът може да започне след мразовита зима, в резултат на неправилно подрязване, увреждане от вредители (гъсеници и бръмбари). Понякога потокът на венците започва поради прекомерно поливане или разположение на насажденията върху глинеста почва.

Поток от прасковени дъвки

Cytosporosis

Това е гъбична инфекция на кората на плодовото дърво. Изсъхва, напуква се, при праскова засегнатата област пожълтява, венците започват да изпъкват. Заболяването се разпространява; ако не се лекуват, отделните клони или цялото дърво напълно изсъхват.

Заболявания на плода

Плодовете на праскова също се характеризират с заболявания при липса на подходяща грижа.

Moniliosis

Сивото гниене или монилиоза е заболяване, характерно за всички костилкови плодове. Особено опасно е за праскова, ако цъфтежът му съвпада с топлото дъждовно време. Това е гъбично заболяване, причинителят на който зимува в малки паднали клони. Първо, цветята на растението са засегнати, изсъхват, но не отпадат, продължавайки да заразяват дървото.

Праскова монилиоза

След това се засягат яйчниците и плодовете. Полученото малко черно петно ​​расте, мухълът засяга напълно плодовете. Гнилите плодове се набръчкват, изсъхват и се рушат.

Инфекцията може да бъде пренесена от градински вредители, тя се предава от засегнатия плод към здрав, насекомите често стават причина за монилиоза.

За да запазите реколтата, трябва да знаете как да се справите с монилиозата. За превенция дървото се подрязва, преди и след цъфтежа, третира се с подходящи фунгициди (Horus, Topaz, Topsin).

Плодно гниене

Гъбично заболяване, засягащо плода. Активира се, когато придобият малък размер (около орех). Плодовете спират да растат, започват да гният и да отпадат. За кратко време можете да загубите цялата реколта. Това е най-простият отговор на въпроса защо прасковите гният точно на дърветата.Ако на дървото се наблюдава гниене на плодовете, засегнатите плодове се унищожават и растението се третира с фунгициди, понякога няколко пъти, в зависимост от етапа на зрялост.

Праскова монилиоза

Брашнеста мана

Гъбично заболяване, при което първо листата, а след това младите издънки и плодовете на дървото са покрити с бял цъфтеж. Засегнатите листа приличат на лодка, плодовете започват да се напукват, отдалеч изглеждат като поръсени с брашно. Точките първо се появяват на шевната страна на листата. Белите петна се увеличават по размер, след това листата окапват, издънките стават черни, а плодовете изгниват и се рушат.

Какво да направите, за да не загубите плодовото си дърво? За борба с болестта се извършва резитба, кръговете на багажниците се изкопават, а фунгициди се пръскат през пролетта и есента.

Брашнеста мана

Вредители и борбата срещу тях

В допълнение към болестите, растението е засегнато от вредители. Необходимо е също да се бори с тях.

листна въшка

Нашествието му започва в началото на май и може да продължи до прибиране на реколтата. Вредителят лесно се забелязва по листата - това са малки черни, зелени или бели насекоми. Те покриват пъпките с необработени и, при липса на защита, образуват огромни колонии върху прасковеното дърво за кратък период. За защита кръгът на ствола се изчиства от плевели, копър или други билки с пикантен аромат се засаждат около прасковата. В случай на тежка повреда, дървото се третира с народни или химически средства.

праскова листна въшка

Цветни бръмбари

Малък бръмбар (около 5 милиметра) с дълъг хобот, който унищожава цветята. Те се рушат, дървото не дава плод. Вегелите се издигат на клони през пролетта, след като почвата се затопли до + 10 ° С. Когато температурата спадне с 3-5 ° C, бръмбарите изпадат в замаяност. В ранната пролетна сутрин можете просто да ги изтръскате от дървото върху разстелената отдолу плат и да ги изгорите.

Ако е необходимо, третирайте растението с подходящи инсектициди.

Акарите

Кърлежите се забелязват трудно; появата им се сигнализира от паяжина, която се появява на дървото. Унищожава се чрез пръскане на дървета с инфузия на лайка, вратига, тютюн. В тежки случаи се използват инсектициди. Ако насажденията не са защитени, листата, засегнати от акара, изсъхват, изсъхват, прасковата може да умре, в допълнение, вредителите по паяжината се движат към други дървета от вятъра.

Прасковени акари

Плодов молец

Тя яде листа, пъпки, дори семена от млади праскови. Вредителят зимува под кората. Активира се по време на пъпката. Първата линия пеперуди се появява през юни. През август е възможна втора вълна на вредителя.

Източен молец

Много опасен вредител, който може да засегне повечето градински дървета. Какавидите зимуват под кората; след като температурата се повиши до + 15 ° C, се появяват кафяви пеперуди с широки крила. Снасят голям брой яйца, от които гъсениците се появяват след 6-12 дни.

Гъсеницата много бързо изяжда листата, цветята и плодовете на растението, като напълно унищожава реколтата.

Източен молец

Shield

Вредно насекомо се установява върху кората на дърво. Тялото, покрито с плътна черупка, може да достигне 7 милиметра. Резултатът от дейността му е: увяхване на листа, поява на червени точки върху праскови, разхлабване на кората и увяхване на младите издънки.

Популярни лекарства за борба с вредители и болести

За да може прасковата да се вкорени в градината и да зарадва реколтата, тя се нуждае от слънчево, защитено от вятър място. Дървото се реже редовно, повредената и стара кора се почиства, стволът се побелява, улавяйки долните, най-големите клони. Кръгът на ствола своевременно се изчиства от плевели, паднали листа, малки клони. Копаят го дълбоко, полезно е да го поръсите с дървесна пепел.

Източен молец

Дървото трябва да се обработва редовно, за да се предпази от болести и вредители. Когато избирате с какво да се лекувате, трябва да запомните, че традиционните методи на излагане са по-безопасни, а индустриалните са високоефективни.

Народни рецепти

За защита от вредители е подходящо пръскането на дървото с инфузия на тютюн.Използвайте 40 грама суровина на литър вода. Настоявайте 2 дни. След това те филтрират и добавят малко сапун за пране, така че разтворът да не се търкаля. Лекарството е ефективно срещу листни въшки, кърлежи; инфузия на тютюнев прах се използва за къдрене.

вливане на тютюнев прах

Разтворът от чистолан се използва за вредители. 1 килограм суха трева се накисва за 36 часа в кофа с вода, която е плътно затворена с капак. След това разтворът се филтрира и се използва за пръскане. Помага при гъсеници, листни въшки, молци.

Професионални средства за защита

За борба с прасковените заболявания се използва течност Бордо (обработката се извършва през есента и началото на пролетта). "Хор" предпазва дървото от плодно гниене, кокомикоза, кластероспориоза. "Топаз" се лекува срещу брашнеста мана и плодно гниене. "Skor" предотвратява кокомикозата, къдравите листа, кластероспориум.

Обработката се извършва с помощта на защитно оборудване (очила, ръкавици, престилка) в стриктно съответствие с препоръките на производителя. Прасковата е мрачно плодово дърво, но търпението, опитът и любовта към собствената ви градина със сигурност ще бъдат възнаградени с отлична реколта.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква