Описания на 20-те най-добри сортове кримски праскови и правила за отглеждане

Днес са известни много разновидности на кримските праскови. Те се характеризират с ранно, средно или късно узряване. Културите се различават по размер, цвят и вкусови характеристики на плодовете. Това позволява на градинарите да изберат най-добрия вариант. За да постигнете добри резултати при отглеждането на праскови, трябва стриктно да се придържате към необходимите агротехнически мерки.

Характеристики на кримските праскови

Праскова е водещо костилково плодово растение, което често се среща в предпланините и центъра на Крим. Най-добрите екземпляри могат да бъдат намерени в Tarkhankut.

Кримските праскови принадлежат към маломерните дървета. Поради това те лесно се повреждат от студ и студени ветрове. В почвата, която се характеризира с близка поява на варовик, животът на дърветата не надвишава 5-10 години. Най-добрите растения се намират в региони с лека пясъчна почва и добра защита от вятър.

Основните достойнства в разпространението на прасковените дървета принадлежат на Никитската ботаническа градина. Също така в Крим активно се отглеждат култури от чужда селекция - американска, италианска, канадска.

Ранно узряване на сортовете

Такива култури дават бързо. Пикът на плододаване настъпва 4-5 години след засаждането. Характерните особености на ранните дървета включват следното:

  • ниска височина и разстилаща се корона;
  • цъфтят през април или май;
  • плододаване от юли до август.

Бял лебед

Това дърво има сферична корона. Културата се счита за самоплодородна. Плодовете достигат 155 грама и се характеризират с лека сочна каша. Сортът е устойчив на болести и сухо време.

Бял лебед

Redhaven

Това е американско дърво, което дава богата реколта. Теглото на плодовете достига 170 грама. Те се характеризират с удължена форма и светло оранжева каша. Плододаването започва през август. Дървото лесно се справя със сушата, но се характеризира със средна устойчивост на замръзване и болести.

Киев рано

Узряването започва през юли. Плодовете достигат 100 грама и се характеризират със сочна и ароматна каша. Сортът не е устойчив на замръзване. Освен това, дори след като е засегнат от ниски температури, той е в състояние да се възстанови след 1-2 години.

Любима на Моретини

Това е италианско дърво.Характеризира се с ранно узряване и висока степен на развитие - издънките растат до 0,5 метра на сезон. Теглото на плодовете е 150 грама. От дърво могат да се получат до 40 килограма плодове. Сортът се характеризира с устойчивост на болести, но трудно понася студове.

любимец на Moretini

Праскови от средния сезон

Следните се считат за характерните особености на прасковите:

  • висок ствол и разстилаща се корона;
  • висока производителност;
  • устойчивост на замръзване;
  • страхотни плодове.

Има много сортове със среден период на зреене. Дърветата са непретенциозни за грижа. Реколтата може да бъде събрана 3-4 месеца след началото на цъфтежа.

ветеран

Това е канадско растение, което дава обилна реколта и не страда от замръзване. Плодовете достигат 130 грама. Реколтата може да бъде събрана 3 години след засаждането. Плодовете имат добри вкусови характеристики. Те лесно се транспортират и практически не са податливи на болести.

плодов ветеран

гривня

Това е популярен хибрид. Характеризира се с малки плодове, достигащи 90 грама. Реколтата започва в началото на септември. Това може да стане 2-3 години след засаждането. Плодовете са жълти и сочни. Сортът не подлежи на къдрене. Също така дървото не страда от брашнеста мана.

Донской

Този сорт се счита за най-устойчив на замръзване. Дори когато е силно повредено от ниски температури, растението е в състояние да се възстанови. Плодът се характеризира със сладка бяла каша с лека киселинност. Културата се характеризира с устойчивост на болести.

Златна Москва

Описанието показва, че културата е била отгледана в Никитската градина. Дървото се характеризира с големи плодове, достигащи 180 грама. Плодовете са сладки и леко кисели. Културата цъфти достатъчно късно. По този начин се избягва заплахата от повтарящи се студове и се увеличават добивите.

Златна годишнина

Това е американски сорт, който дава стабилна реколта. Едрите плодове са сферични и имат златиста кожа. Вътре има портокалова каша с страхотен вкус. Културата не страда от замръзване и гъбични инфекции.

златна годишнина

Смокиня праскова

Това е сравнително ново растение. Характеризира се с високи параметри на добива и отлична устойчивост на замръзване. Вътре има малка кост. Прасковите са лесни за транспортиране, но не могат да се съхраняват дълго.

кардинал

Тази праскова има отличен вкус. Според международната скала плодовете са получили най-високата оценка - 5. Плодовете са с впечатляващи размери - до 150 грама. Те се характеризират със заоблена, леко сплескана форма. Плодовете са устойчиви на болести. В този случай плодовете могат да страдат от повтарящи се студове.

Растението трябва да се засажда далеч от вода. В същото време, така че мястото да е спокойно. Най-добре е културата да се отглежда близо до ограда или стена.

сортов кардинал

Колинс

Този сорт може да бъде избран от тези, които обичат големи праскови. Плодовете тежат до 150 грама. Те се характеризират със сладък вкус с лека киселинност. Културата се счита за много продуктивна. За да не плодовете да счупят клоните, те трябва да се берат навреме.

Сортът се характеризира с висока устойчивост на брашнеста мана и къдрене. Дървото лесно понася слана. Отличителна черта е високата нужда от торове. Такива дървета трябва систематично да се поливат и подрязват навреме. Правилната грижа ще гарантира добра реколта.

Кремъл

Това е разнообразие от домашна селекция, която лесно се адаптира към климатичните условия. Културата се характеризира с устойчивост на ниски температури, сухо време и болести. Едрите плодове достигат 200 грама. Позволено е културата да се отглежда в райони с хладен климат.

големи листа

Посланик на мира

Това е млад сорт с високи добиви и големи плодове. Плодът тежи 160 грама. Прасковите се характеризират с шафранов нюанс и богат руж.Сочна сладка каша присъства вътре. Дървото не е податливо на пролетни студове и гъбички.

Redhaven

Това е високо дърво, което достига 5 метра. Характеризира се с високи параметри на устойчивост на засушаване. Културата е в състояние да издържи студове до -25 градуса. Цъфтежът започва достатъчно късно. Дървото е устойчиво на брашнеста мана и болест на кластероспориум. Въпреки това, често страда от къдрене.

Руби принц

Това е американски сорт, който дава сочни и едри плодове. Плодовете достигат 300 грама. Вътре има ярко жълта каша и сладко-кисел вкус. Узряването започва през втората половина на юли. Прасковите са лесни за транспортиране.

Сатурн

Прасковите се съхраняват за максимум 12 дни. Дървото се характеризира с високи параметри на устойчивост на замръзване. Културата е в състояние да издържи на температури до -27 градуса. Дървото се характеризира с разстилаща се корона, което затруднява грижата за него.

прасковени клъстери

сибирски

Тази култура е отгледана в Никитската ботаническа градина. Ценен е заради дългия си срок на годност и отлична транспортируемост. Растението е устойчиво на болести. Плодовете достигат 130 грама и имат сочна каша.

Ставропол розово

Този сорт се характеризира с висок добив. Културата е разработена за климата на Ставрополския край. Прасковите са с впечатляващи размери и тежат 140 грама. Плодовете започват да узряват в средата на август и се отличават с нежната си каша.

Културата се нуждае от лека почва. Препоръчва се овлажняване с високо качество. Важна роля се отдава на пълното отопление и вентилация. Праскова трудно издържа на суша. Предимствата включват устойчивост на замръзване и болести.

Ставропол розово

Късни сортове

Тези сортове имат отличен вкус и добър срок на годност. Ще може да се добива от такива дървета само 5 години след засаждането. Допустимо е да ги отглеждате изключително на юг. В други райони плодовете нямат време да узреят.

ярост

Това е американски сорт, който може да понася слани до -29 градуса. Растението се характеризира с големи оранжеви плодове. Плодът тежи 300 грама. Дървото не се нуждае от специални грижи. Реколта през септември. Плодовете се оставят да се съхраняват за максимум една седмица.

Jaminat

Този сорт е отгледан от дагестанските животновъди. Реколтата се счита за раннорастяща и има добра устойчивост на замръзване. Дървото има силен имунитет и узрява в края на септември. Плодовете достигат 160 грама и се характеризират с сплескана форма.

плодова култура

Elbert

Това е бързорастяща култура, която беше отгледана от американски учени. Дървото се характеризира с разпръсната корона и едри плодове. Плодът тежи 150 грама. Сортът се счита за високодобивен. Дървото е устойчиво на замръзване и силен имунитет.

Ирганай закъсня

Този сорт се счита за високодобивен. Дагестанските учени го извадиха. Плодовете са средни по размер и тежат 120-160 грама. Съзряване настъпва през септември. Плодовете са лесни за транспортиране. Препоръчва се да ги съхранявате не повече от 10 дни..

ветеран

Този сорт се характеризира със средно големи плодове. Теглото им не надвишава 130 грама. Прасковите имат добър вкус и са идеални за консервиране.

скреж

Тази култура е устойчива на замръзване и дава големи плодове. Дървото има стабилен добив и отлична устойчивост на болести.

големи плодове

Шампиони по устойчивост на замръзване

Първоначално прасковите се считали за термофилни растения. Въпреки това, днес животновъдите са развъдили много сортове, които могат да издържат на температури до -30 градуса.

Vavilovsky

Това е средно ранна култура, която лесно понася замръзване и е устойчива на повечето заболявания. Плодовете са с големи размери и достигат 250 грама.

Пухкаво рано

Той е един от най-известните сортове в тази категория.Растението е в състояние да издържи студове до -30 градуса.

космат рано

сочен

Това е ранен сорт руска селекция. Културата обикновено възприема студове до -30 градуса. Не се страхува от брашнеста мана или къдрава. Плодовете са средни по размер и тежат 130 грама.

Зимно издръжлив

Това е култура на украинската селекция, която може да издържи на температури до -40 градуса. Дървото дава отлична реколта и големи плодове с тегло 200 грама.

Особеностите на отглеждането и грижите

Препоръчва се отглеждане на праскови в Крим в рохкава почва. Почвата трябва да е песъчлива или глинеста. Културата не понася добре засоляването на почвата.

Препоръчва се поливане на дърветата 4-5 пъти годишно. За да се подобрят свойствата на почвата, през есента се препоръчва да се оре пътеките. Също така, не забравяйте да изкопаете кръговете на багажника.

Праскова е популярна култура, която активно се отглежда в Крим. За постигане на добри резултати е препоръчително да изберете правилното разнообразие на това растение. Изпълнението на агротехническите мерки е от голямо значение.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква