Засаждане и грижи за розмарин на открито

Градинари от цял ​​свят участват в засаждането и грижата за розмарин в открита земя. Това растение отдавна не се смята за екзотика: расте в лехите, в оранжериите и на первазите на градските апартаменти.

Средиземноморският абориген привлича летни жители със своя аромат и оригинален вид. Розмарин се използва в готварството, ароматерапията, козметологията и парфюмерията. Традиционната медицина предлага достатъчно рецепти на базата на ароматно растение. Хубаво е да имате под ръка свеж, здравословен продукт.

грижи за розмарин

Всъщност храстът може да се отглежда в страната, при спазване на изискванията на растението. Тя ще украси всяко цветно легло или алпийска пързалка. Фитонцидите, освободени от него, ще лекуват въздуха. И като награда градинарят ще получи най-свежата подправка за месо или риба: менюто на дачата ще стане по-разнообразно.

Розмарин: описание на растенията

Трудно е да объркаш средиземноморския жител с друго растение:

описание на растението

 1. Този средиземноморски храст има кожени вечнозелени листа. Цветът им варира от зелено до сребристо. Удължена форма с остър връх.
 2. Височината на растението в естествени условия (в домашни условия) достига 2 м. Градинарите рядко успяват да отглеждат розмарин над 1 м. Обикновено достига 50-60 cm.
 3. През пролетта розмаринът радва с появата на цветя от бели, люлякови, розови или лилави нюанси. Но при изкуственото отглеждане храстът радва с красота само с подходяща грижа.
 4. Ароматът на растението е многокомпонентен: той едновременно наподобява миризмата на евкалипт, камфор, бор, лавандула, цитрусови плодове. Освободените фитонциди освежават и лекуват въздуха. Колкото по-голяма е площта, заета от засаждането, толкова по-здрава е атмосферата в страната. Но розмаринът напълно разкрива всички нотки, при спазване на правилата за отглеждане.
 5. Характеристики на розмарина - съдържанието на витамини (40% от дневната стойност на С, А) и фолиева киселина. Това прави растението не само вкусно, но и здравословно.

Ключът към успеха на отглеждането на розмарин в страната е компетентната селскостопанска технология. Ако го следвате, розмаринът ще ви зарадва с необичаен аромат и приятен външен вид.

Средиземноморски храст

Какъв вид розмарин се намира в продажба

Специализираните магазини предлагат на градинарите сортове розмарин:

 • Семко, Нежност, Вишняковски, Росинка (разработена от руски животновъди);
 • Северно море (расте до максимум половин метър);
 • Prststpatus (издънки, разпространени по земята, височина на килима 15 см);
 • Roseus (различава се в цветя на розов оттенък);
 • Albiflorus (украсен с бели цветя).

Чуждите сортове са особено декоративни.

максимум до половин метър

Избираме най-доброто място за кацане

Розмарин е жител на Средиземноморието. За да го отглеждате в други региони, трябва да създадете условия възможно най-близки до родните. Трябва да се погрижите предварително за засаждането: само в този случай градинарят ще получи желания резултат.

място за кацане

Настаняване у дома

„Градските летни жители” също успешно отглеждат розмарин. У дома е реалистично да се създадат подходящи условия:

 • поставете розмарин на южния, югозападния или югоизточния прозорец (ако няма такъв, западният или източният ще го направят);
 • храстът изисква допълнително осветление (подходящ е агроламп);
 • за да се осигури необходимата влажност на въздуха, се препоръчва да се излее слой от експандирана глина с дебелина 2-3 см над земята на саксията (когато се навлажни, водата се изпарява и въздухът около розмарина става удобен);
 • корените на растението се нуждаят от достъп на въздух: розмаринът трябва да се засажда в глинен съд;
 • храстът трябва да се пресажда веднъж годишно (саксията трябва да бъде с 2/3 по-голяма от предишната);
 • гост от Средиземноморието се страхува от чернови: при излъчване е необходимо да го защитите с пластмасов екран.

подходящи условия

При спазване на всички правила растението ще зарадва градинаря с аромат и оригинални цветя. Британците твърдят, че у дома розмаринът расте само от добри стопани.

Кацане в страната

Преди засаждането на обекта градинарят трябва да извърши подготвителни работи. В домашни условия розмаринът е непретенциозно растение. Но в региони с отлични климатични условия е необходима внимателна подготовка. Храстата се чувства чудесно на мястото:

оригинални цветове

 • най-слънчевата и топла;
 • защитени от студени северни ветрове;
 • с дълбоки подземни води;
 • с алкални, леки почви.

Разположението от южната страна на къщата е идеално. Стената ще покрие розмарина от северните ветрове. През деня се загрява и през нощта отделя топлина на растението.

Розмарин не понася засенчването. При недостатъчна светлина изсъхва и изхвърля листа.

леки почви

На наводнените площи дренажът трябва да се излее в ямата за засаждане. Подходящ е натрошен камък, натрошена червена тухла, чакъл, експандирана глина. Дебелина на слоя - 5-10 cm.

Розмаринът, поставен в градината, не понася плевели в квартала: почвата наоколо трябва да е чиста. В сухите лета е разрешено мулчиране на земята със слой 5-7 см.

Ако почвите не отговарят на необходимите характеристики, е необходимо да се извърши структуриране в предвиденото място за засаждане..

Засаждане и грижи за розмарин на открито

В оранжерията

Някои градинари имат достатъчно място, за да настанят растение в оранжерия. В региони със суров климат градинарите се опитват да отглеждат розмарин в отоплявани оранжерии. При спазване на правилата за отглеждане, летните жители имат пикантни билки във фермата през цялата година. Някои продават нарязани издънки: търсенето на екзотична подправка е голямо.

От какво се нуждае растението:

поставяне на растения

 • леки варовити почви с примес на развалини;
 • няма съседи-плевели или култивирани растения;
 • влажен топъл въздух;
 • липса на чернови;
 • температура през лятото е 25-26 градуса по Целзий, през зимата 5-15;
 • дневна светлина 16-18 часа.

Летните жители често засаждат розмарин в неотопляема стая. В този случай растението е готово за рязане 2-3 месеца по-рано, отколкото засадено на открито. Оставете храст в такава оранжерия за зимата само през сравнително топли зими: температурата не трябва да пада под нулата. В противен случай гостът от юг ще замръзне.

неотоплявана стая

Кацане в открита земя

Изисква се засаждането на южняка на леглата след преминаване на възвратните студове. Когато температурата спадне до 5 градуса, розмаринът спира да расте. Ако термометърът покаже 0, той ще умре.

Почвата трябва да се затопли добре. За да ускорите, се препоръчва да се покрие предложеното място за 5-7 дни с пластмасова обвивка. С този метод на приготвяне земята ще се затопли и влагата ще остане напълно.

върнете слани

Насажденията трябва да бъдат покрити с двоен слой бял лутрасил. Това ще ги предпази от слънчево изгаряне и нощен студ. При липса на нетъкан текстил се препоръчва използването на всякакви тъкани със светъл цвят и перфориран филм.

Когато времето е топло (15-20 градуса), подслонът трябва да бъде премахнат. Възможно е да отглеждате розмарин в открито поле, ако създадете удобни условия за растението.

Слънчево изгаряне

Как да подготвим земята

Жителят на Средиземноморието предпочита лека, влагопропусклива, алкална почва. Необходими са развалини. Зоната за кацане трябва да се подготви предварително:

 • анализирайте киселинността с помощта на лакмусова хартия: киселата почва трябва да бъде ограничена;
 • тежката земя трябва да се опесъчава (1 кофа с квадратен метър);
 • копайте добре, премахвайте плевелите;
 • добавете натрошен камък (1 кг на квадратен метър);
 • добавете фосфорно-калиеви торове;
 • засадете розмарин след затопляне на земята.

Правилно подготвената почва ще осигури на градинаря здрави растения с ароматни издънки.

лакмусов тест

Как да засадите правилно растение

Градинарите отглеждат розмарин по два начина:

 • от семена;
 • резници от възрастно растение.

Всеки метод има своите привърженици.

техните привърженици

Кога да сеят семена

Семената не се засаждат в откритата земя. Те се засаждат у дома, а младите храсти се поставят на постоянно място. За засаждане в открита земя сейте семена 2-3 месеца преди очакваното запълване на билото.

Препоръчва се предварително покълване на посадъчния материал. За целта внимателно поставете семената върху влажна кърпа. Необходимо е постоянно да се пръска от пръскачка.

След кълване семената трябва да се поставят в съд върху повърхността на подготвената почва и леко да се поръсят отгоре.

млади храсти

Кога да засадите резници

При засаждането на резници използват предварително вкоренени или просто отрязани. За целта използвайте едногодишни издънки с дължина 10-15 см.

Те трябва да бъдат отрязани през пролетта (март до май). Изрежете горната част под прав ъгъл, долната - под ъгъл 45 градуса. Потопете долния разрез във всеки стимулатор за вкореняване. Залепете издънките във влажна почва или ги поставете във вода. Организирайте оранжерия отгоре. Растението не трябва да бъде на пряка слънчева светлина.

С този метод резниците се вкореняват в рамките на една седмица.

мокра кърпа

Условия за добър растеж на открито

Успешното отглеждане на розмарин изисква от градинаря да създаде комфортна среда.

Осветление и температура

Храста предпочита добро осветление. Дългият слънчев ден е това, от което се нуждае. Удобна температура - 18-25 градуса по Целзий. Но дори и на по-ниско (положително) или високо ниво, той се развива достатъчно. Храстата ще се радва на топъл климат с умерени валежи.

удобна среда

Как се полива

Храста е в състояние да издържи кратък период на суша. Но качеството на отрязаните издънки намалява. Градинарят не трябва да допуска екстремни ситуации. Поливането на розмарин е необходимо, тъй като почвата отдолу изсъхва. Важно е да избягвате застояла вода и преовлажняване на почвата.

рязането намалява

Разхлабване, плевене и подхранване

Розмарин обича безплатен достъп на въздух до корените. Следователно, трябва редовно да разрохквате почвата под храстите. В същото време се премахват плевелите: те изтощават почвата и засенчват растението.

Препоръчва се използването на сложен минерален тор за подхранване. Честота на приложение - веднъж месечно. Необходимо е също така да се хранят храста след изрязване на издънките.

обезводняване на почвата

Как да отрежете

Подрязването на розмарин за подмладяване се препоръчва веднъж на 8 години. Подрязването се извършва до нивото на почвата.След процедурата младите издънки растат.

Но има и друг вид - формативно подрязване. Произвежда се ежегодно през пролетта. По този начин градинарите придават на растението желаната форма.

храст е необходимо

Как се покрива

Не е необходимо да се подслонява розмарин в региони с топла зима. Но където има леки отрицателни температури, растението трябва да бъде покрито с бял нетъкан материал.

В студени райони се препоръчва да се пресади храстът в саксия и да се изпрати вкъщи за зимата.

отрицателни температури

Размножаване на растения

Храстът се размножава лесно. Градинарите използват следните методи:

 • присаждане;
 • наслояване;
 • засаждане на семена;
 • разделение на храста.

Често градинарите искат да засадят розмарин. Започва търсенето на посадъчен материал. Ами ако няма семена за продажба? Решението е просто: купете подправка в зелената част на супермаркета. Може да се използва за присаждане. Важно е да се уверите, че клоните изглеждат свежи.

посадъчен материал

Как правилно да разделите храст

Храста трябва да бъде разделен след 7-8 години от живота си в градината. Изкопан е възрастен храст, нарязан на парчета с лопата. Горните (заземени) части се отрязват и се трансплантират на ново място. За по-добро оцеляване, операцията трябва да се извърши в началото на пролетта (веднага щом времето позволява). Ето как можете да засадите розмарин, който постоянно расте в открито поле. Предимство на метода: гостът от Средиземноморието е идеално подмладен с тази раздяла.

нарязан с лопата

Как се реже

Растението се размножава лесно чрез резници. Издънките от първата или втората година трябва да се вкореняват. Операцията може да се извърши в началото на пролетта (у дома) или през юни (в страната). Нарязаните издънки от дъното се почистват от листа. Долният разрез се потапя в стимулатор на растежа на корена, а горният - в разтопен парафин.

в началото на пролетта

Как да се корен във вода

5 мм дъждовна вода се излива в съд, изработен от непрозрачен материал. Резниците се поставят в течност, отгоре се връзва пластмасова торбичка с перфорация. Съдът се поставя на светло място, но защитено от пряка слънчева светлина. С този метод клонките ще дадат корени след 2-3 седмици. Невзъбените издънки се коренят по-бързо.

найлонов плик

Как да се изкорени в почвата

Градинарят трябва да разпредели училищно легло. Как да се процедира:

 • изберете най-топлото място в градината;
 • разхлабете почвата;
 • залепете клонките под ъгъл 45 градуса на разстояние 5-6 см една от друга;
 • поставете дъги;
 • разтегнете бяла нетъкан текстил с висока плътност (20 g / квадратен метър и повече);
 • притиснете заслона към земята и го закрепете.

След това остава да следим влажността на почвата: веднага щом изсъхне, леко навлажнете. Когато започнат да се появяват млади листа, резниците са готови за засаждане на хребетите. Методът позволява на клонките да вкоренят след 3-4 седмици.

висока плътност

Как да легна

Размножаването на розмарин чрез наслояване не създава трудности дори и на неопитни градинари. През май-юни издънката на 2-ра година е леко нарязана напречно, леко разпъната на мястото на разреза. След това се потапя в предишен корен, приковава се към земята и се поръсва с почва отгоре. Горната част на клона е отрязана. Това е необходимо, за да може растението да развие по-добре кореновата си система. В рамките на 3 месеца слоевете редовно се навлажняват. Вкоренената издънка е готова следващата пролет.

клонки се нарязват

Как да получите резници без подрязване

Градинарите са запознати с гениален начин за получаване на вкоренени резници без рязане:

 • изберете бягство на 1-ва или втора година с дължина 15-20 см;
 • отсечете върха (за интензивно образуване на корени);
 • почистете го от 5-7 см листа в средата;
 • торба се прави от филм с дупки и се връзва отдолу от обеленото стъбло;
 • напълнете филма с мокър сфагнум или неутрален торф;
 • свободно завържете торба отгоре на обеленото стъбло.

Тогава градинарят трябва да наблюдава редовното овлажняване на съдържанието на плика. Веднага след като се появят бели корени, издънката е готова за засаждане на постоянно място.

резници без рязане

Как се размножава чрез семена

Този метод е подходящ за получаване на материал от редки сортове.Методът е доста трудоемък. Как да се процедира:

 • проверете семената за покълване във вода (празни ще плуват, пълни ще се удавят);
 • накиснете ги в сок от алое вера или калиев хумат за 6-8 часа;
 • разпръснете се върху почвената повърхност;
 • навлажнете малко и поръсете с пясък отгоре;
 • покрийте отгоре с филм с отвори;
 • поставете на топло място (22-25 градуса по Целзий).

Семената ще покълнат едва след месец. През цялото това време градинарят трябва да следи съдържанието на влага в почвата и да отстранява конденза от филма. Веднага след като се появят листата, подслонът трябва да бъде премахнат. Време е да поставите контейнера на най-лекия прозоречен перваз или да го изнесете в отоплена оранжерия.

размножава се чрез семена

Как да приготвим розмарин за зимуване

В региони със студени зими, пресаждането в саксия и преместването в апартамент ще помогне за запазването на растението.

В райони с топъл климат се препоръчва през есента да се режат, хранят и покриват розмарин с нетъкан материал.

трансплантацията ще помогне

Вредители и болести

Подправката е заплашена от паяк акара. Това се случва по време на сухи периоди или при неправилно поливане.

Ароматните растения лесно се изяждат от насекомите от люспите. За защита от тези вредители се препоръчва да се поддържа висока влажност на въздуха около насажденията.

При прекомерна влага растението става плесенясало. Нарушаването на условията на отглеждане води до влошаване на потребителските качества на резниците.

паяк акара

Къде се използва розмарин?

Ароматът на подправката и нейният химичен състав обясняват използването й в различни области. В кухнята на Италия, Испания, Франция е невъзможно да се готвят ястия от овнешки без клонки. Подправката върви добре с риба и морски дарове.

Лечебният ефект се използва при лечението на бактериални и вирусни заболявания. Гаргането помага за облекчаване на болката в гърлото. С настинка, студени инхалации с инфузия на растението са полезни. Засадена в цветна леха, тя прави въздуха здрав.

химичен състав

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква