Отглеждане и грижа за розмарин в открито поле в района на Москва

Розмаринът е ценен от много градинари не само заради пикантния си аромат, но и заради естетическите си свойства. Растителните храсти често се отглеждат в летни къщи като декорация. В региони с мразовита зима, включително региона на Москва, розмаринът се отглежда най-добре на открито. Засаждането на земята насърчава ускорения и правилен растеж, отсъствието на болести.

Розмарин, спецификата на отглеждането в района на Москва

Когато засаждате храсти от розмарин в района на Москва, струва си да се вземат предвид климатичните условия и спецификата на почвата в региона. През лятото растението може веднага да бъде засадено в открита почва, а през зимата храстите ще се вкоренят само в саксии. За засаждане на многогодишно растение е подходяща почва с ниска киселинност.

специфики за отглеждане

Дати на кацане

Растението трябва да се засажда в късна пролет, за да се избегнат възможни студове или началото на лятото. Размножаването на храсти е разрешено във всеки период, с изключение на зимния. В умерен климат е по-добре да вземете издънки за разсад през пролетта, преди тревата да започне да цъфти и да ги засадите в почвата през май - юни. Есенните многогодишни растения са подходящи за отглеждане у дома.

засади растение

Избор на място за кацане

Когато се отглежда на открито за розмарин, е по-добре да изберете места, добре осветени от слънцето. На практика растението показва енергичен растеж, когато е поставено на южни склонове. Ако храстите са били засадени у дома и се налага трансплантация в почвата, след това те се изнасят на открито след всички студове и се пресаждат след няколко дни на аклиматизация. За многогодишно растение е по-подходяща умерено влажната почва с високо съдържание на широколистно-зърнест състав, пясък и хумус.

сайтове за кацане

Засаждане на растения в открита земя

Засаждането на розмарин в почвата се извършва с помощта на слоеве, семена или резници. Между храстите трябва да има около 50 см, така че кореновите системи да не се преплитат една с друга. Преди засаждането трябва да навлажнете умерено почвата и да премахнете остатъците от по-рано засадени култури. Растенията трябва да се поставят на дълбочина не повече от 4 см за резници и резници и 0,4 см за семена. Местата за кацане са покрити с разхлабена пръст.

семена или резници

Грижа за културата

Многогодишното растение не изисква специални условия за грижа и може да расте в продължение на много години, ако се спазват основните правила. Достатъчно е периодично да поливате розмарин, визуално да следите повредата на листата и да поддържате почвата в добро състояние. За да осигурите активен растеж, трябва да обърнете внимание на следните точки:

  1. Ако зеленината на растението пожълтее, тогава е необходимо по-често поливане. При падане на зеленината е вероятно излишък от влага.
  2. Подобно на другите растения, розмаринът се нуждае от постоянно плевене и разхлабване на почвата.
  3. Веднъж на 6-7 години растението трябва да бъде отрязано до нивото на почвата, за да се образуват нови издънки. Препоръчва се подмладяване на храстите през март - април. След цъфтежа на нови храсти е необходимо да отрежете издънките до 3 см, за да ги укрепите.

условия на грижи

Поливането

Розмаринът може да понася сушата, но се нуждае от обилно и редовно поливане за стабилен растеж. През пролетта и лятото можете да поливате растението всеки друг ден, а при сухо време - ежедневно. Ако храстите не се засаждат в открита земя, а в отделни контейнери с почва, тогава е важно да не се наводняват растенията, тъй като розмаринът е податлив на преовлажнена почва.

редовно поливане

Горна превръзка

Използването на торове за подхранване на розмарин не е предпоставка за правилния растеж, но използването на специализирани продукти спомага за укрепването на кореновата система и влияе положително на външния вид на растението.

Веднъж месечно можете да използвате сложно минерално и органично торене, което съдържа азот и фосфор.

Азотните торове са полезни при трайните насаждения през пролетта, фосфорните торове през есента. Когато растението се презимува в контейнери или оранжерия и след това се трансплантира в открита почва, торове не се изискват, ако на мястото на засаждане се използва плодородна земя. Отглеждането в открито поле изисква периодично подхранване със сложни торове.

задължително изискване

Болести и вредители

Въпреки високата устойчивост на розмарина към болести, при неблагоприятни условия съществува риск от увреждане на трайните насаждения. Често срещан вредител е паяковата акара, която оставя фина паяжина по листата, което води до увяхване. За да се борите с насекомите и последиците от появата му, трябва да измиете зеленината със сапунена вода.

При силно поражение на храстите си струва да използвате инсектицидни торове.

Сред болестите брашнестата мана се счита за най-опасната за розмарина. Причината за заболяването е рязка промяна в температурните условия. Признаци за увреждане на културата са образуването на бял цъфтеж по листата и стъблата. Разтвор на калиев перманганат или смес от сода за хляб и сапун помага да се премахне болестта. Като допълнителна мярка можете да замените горния почвен слой, в който се натрупват инфекциозни агенти.

неблагоприятни условия

Как да покрием розмарина за зимата?

Когато температурата на въздуха падне под 10 градуса, презимуващият розмарин на открито може да повлияе негативно на растението. Дори да покрие храстите през зимата и да ги предпази от издухване и ниски температури, почвата може да замръзне. Така че студът не разрушава кореновата система, по-добре е покрийте розмарина за зимата в отделна стая.

Преди началото на замръзване растението трябва да бъде внимателно изкопано и поставено в саксия или варел. Доброто осветление е важно условие за помещението, в което розмаринът ще зимува. Идеалният вариант е оранжерия или лятна вила.

температура на въздуха

Събиране и съхранение

Листата, издънките и съцветията на розмарин имат полезни свойства. Листата има най-голяма ценност по отношение на практическото приложение. Необходимо е да се съберат леторастите преди цъфтежа, тъй като през този период листата съдържат най-полезните компоненти. Избирайки най-младите издънки, трябва да отрежете клоните на храстите с дължина 15–20 cm.

Събраната зелена маса трябва да се изложи върху хартиени листове и да се остави да изсъхне за 2 седмици, като се обръща от време на време. Можете да изсушите растението с отделни листа или клони. За да ускорите процеса, можете сух розмарин във фурна или електрическа сушилня. Можете да съхранявате растението в хладна, тъмна стая, като окачите гроздове от 5-7 клона.Ако трябва да използвате трайни насаждения при готвене, можете да оставите изсушените билки в платнени торбички или контейнери за подправяне.

най-голяма стойност

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква