Описание на сорта слива Otsark Premier и опрашители, отглеждане и грижи

Един от обещаващите сортове е слива Ozark Premier, която има изключително положителни отзиви сред любителите на градинарството. Плодовата култура се отглежда почти навсякъде, има достатъчна степен на поносимост към неблагоприятните фактори на околната среда. За да съберете обилна реколта от сливата Ozark Premier, трябва да се запознаете по-подробно с нейните силни и слаби страни, както и с правилата за засаждане и грижи.

Развъдна история

Plum Ozark Premier е хибридна форма, която Burbank и Metli са участвали в развъждането. Държавата Мисури стана родно място на плодовата култура. Американският сорт е усвоил само най-добрите качества от родителите си.

Сортови характеристики и характеристики

Този сорт плодове привлича вниманието на градинарите със своята непретенциозност към условията на отглеждане и грижи.

Външно описание на дървото

Plum Otsark Premier е позициониран като енергично растение с разстилаща се корона, което има чашковидна форма и висока степен на зеленина. Дървесината се отличава с тъмнокафяв цвят, грапава повърхност, има плитки пукнатини. Изправените странични процеси имат светлокафява кора, без опушване.

Листовият апарат има лъскава повърхност, яйцевидна форма и наситен тъмнозелен цвят.

Белите цветя растат с малки размери, формират се върху плодни клони в гроздове. Сливата на Ozark Premier се нарича още Ozark Premier. Този хибриден ранен узряване цъфти в средата на май, а плодът се яде в последните дни на юли. Първата реколта вече е събрана 3 години след като е била назначена на постоянно място.

Слива Озарк

Характеристики на плода

Светлозелените плодове на сливата Ozark Premier имат овална форма, цветът след достигане на зряла зрялост става тъмночервен с пунктиран руж. На гъста кожа има восъчно покритие и ясно видим шев. Масата на едрите плодове е 110 грама. Кашицата от слива Otsark Premier има сладко-кисел вкус, кремав цвят, костилката не се отделя много добре, има подчертан аромат.

Слива Озарк Премиер дава плодове обилно и постоянно. От едно растение, чиято възраст е от 9 години, е възможно да се премахнат до 60 килограма плодове.

Спецификации

Сред останалите хибриди сортът сливи Ozark се отличава с цял набор от отличителни черти, които определят търсенето сред любителите на градинарството.

Устойчивост на засушаване и замръзване

При отглеждане на слива Otsark Premier не се препоръчва да се допуска или излишък от влага в почвата, или липсата му. Въпреки че растението има достатъчно ниво на устойчивост на засушаване, си струва да правите 3 напоителни процедури на сезон. Устойчивостта на ниски температури също е висока, но е по-добре да увиете младите дървета допълнително.

кошница с черешова слива

Какви заболявания са опасни за културата

Следните често срещани заболявания могат да застрашат не само бъдещата реколта, но и самото растение.

Кластероспорозна болест

Заболяването се проявява върху слива Ozark Premier под формата на кафяви лезии с тъмна граница на повърхността на кората. Чрез дупки на листните плочи се появяват дупки, а върху незасегнатата част цъфтят бял цвят. Методите за борба са:

  • отстраняване на заразени части от короната;
  • третиране на повърхността на раната с градински лак;
  • пръскане на дърво с разтвор на Бордо смес 1% или работна течност на базата на меден оксихлорид (40 грама продукт на 10 литра вода).

ръжда

Можете да определите заболяването по следните признаци:

  • образуването на бързо разпространяващи се изпъкнали петна от червен цвят от външната страна на листа;
  • потиснатото състояние на дървото;
  • преждевременно падане на листни плочи.

Озарк Премиер

Необходимо е да започнете да предприемате мерки срещу ръжда при първите симптоми. Otsark слива се обработва с работен разтвор на базата на меден оксихлорид, приготвен със скорост 40 g от лекарството на 5 литра вода. Консумацията на течност за едно градинско засаждане е 3 литра разтвор. В края на събирането на плодовете се препоръчва да се извърши друга обработка с меден сулфат или меден сулфат.

Плодно гниене

Очевидните симптоми на това заболяване са:

  • огнища на кафяв цвят върху плодове, които бързо се увеличават по размер в условия на топлина и висока влажност;
  • наличието на спори подложки върху сиви сливи.

Коварната болест се крие в бързото разпространение на спори, които лесно се пренасят от пориви на вятъра. Можете да спасите сливата на Ozark Premier, като премахнете заразените плодове и обработите със смес от Бордо.

Сажди гъбички

Заболяването се разпознава по черен цъфтеж по листната маса и страничните клони. Той блокира достъпа на кислород и светлина до клетките на градинското засаждане, като напълно нарушава процеса на фотосинтеза. Източникът на болестта е висока влажност и застояла вода в почвата.

За да се отървете от болестта, първо трябва да изключите причините за появата на сажди гъбички. Короната се напръсква с работен разтвор на основата на натрошен сапун за пране (150 грама), меден сулфат (5 грама) и вода (10 литра).

черешова слива

Опрашители сортове

Тъй като слива Ozark Premier принадлежи към самоплодни растения, тя се нуждае от допълнително опрашване. Най-хубавото е, че сортове като Shiro, Santa Rosa, Satsuma, Starking Delicious, Friar са подходящи за тези цели.

Цъфтеж и плододаване на сливата на Озарк

Хибридът принадлежи към ранно узряващи растения, периодът на узряване на плодовете е ранен - ​​в края на юли. При благоприятни условия на отглеждане, показателите за производителност на сливата на Ozark се увеличават само всяка година.

Беритба и използване на реколтата

Plum Otsark Premier не е напразно наричан търговски сортове, плодовете му имат висока степен на транспортируемост и запазване на качеството. Реколтата може да се използва за приготвяне на различни десерти, конфитюри, компоти, както и да се консумират пресни. Търговските и вкусовите качества на плодовете са на високо ниво.

Как да отглеждаме дърво на сайта

Сливата Ozark Premier има интензивен темп на растеж и развитие, което предполага правилен подход при засаждане и грижи.За да може едно дърво да има повишен имунитет към основни болести и вредители, както и да даде обилна реколта, е необходимо да засадите разсад в подходящо време и да спазвате основните правила на селскостопанската технология.

дърво на място

Оптимално време за засаждане

Препоръчва се да се засажда слива Otsark Premier през пролетта, като през есента е подготвена място за засаждане. Но можете да определите разсада за постоянно място през есента, като извадите и оплодите ямата две седмици преди деня на засаждането.

Избор на седалка

Препоръчително е да изберете място за засаждане на разсад на поляни, добре осветени и защитени от ветрове. За да се избегнат допълнителни проблеми с овощната култура, не си струва да се подготви място за засаждане на сливата Otsark във влажни зони, а местата с близко попадане на подземни води не са подходящи.

Подготовка на почвата и разсад

За слива Ozark Premier е за предпочитане да се избират области с лека и добре дренирана почва. Растението няма да расте и да дава плодове на подкиселена почва.

За нормализиране на нивото на киселинност е необходимо да се използва гасена вар, натрошена креда или доломитово брашно.

Най-високите добиви се наблюдават на добре наторени почви. През есента, по време на подготвителните работи, в ямата трябва да се добави изгнил тор (3 килограма), дървесна пепел (100 грама), калиева сол (40 грама). Всички компоненти са проектирани за 1 кг градинска почва. Ако засаждането се извършва през пролетта, тогава се изгнива тор (5 килограма), дървесна пепел (400 грама) и калиева сол (80 грама), за да се увеличи хранителната стойност на почвата с 1 квадратен метър.

дърво на място

Техника за кацане

Най-добре е да изберете едногодишни или двугодишни растения със затворена коренова система за създаване на овощна градина. Размерът на ямата директно зависи от размера на подземната част на разсада, оптимално е да се извади яма, дълбочината и ширината на която е 60 сантиметра. За да се завърже слива, в центъра на ямата се монтира дървено колче, след което се поставя младо дърво, корените му се изправят и се поръсват с плодородна почва. Основното е да оставите кореновата яка на слива Озарк на 5 сантиметра по-висока от нивото на земята.

Почвата около разсада се уплътнява, обилно се навлажнява, като се използват 10 литра вода на растение. За да се задържи влагата, почвата се мулчира с торф или изгнили дървени стърготини.

Ние се грижим за културата

Компетентната грижа за сливата Ozark Premier е гаранция за богата и вкусна реколта.

Торене и поливане

Плодовата култура реагира с благодарност на въвеждането на хранителни вещества, те се добавят в почвата на третата година след засаждането. В процеса на пролетно и есенно копаене слива трябва да се подхранва с органична материя (компост, зрял тор). Минералните комплекси за сливата на Ozark се използват три пъти на сезон: преди цъфтежа, 14 дни след завършването му и на етапа на плододаване.

клон с череша

Поливането се извършва редовно през целия вегетационен период на сливата. В началото на пролетта, на етапа на цъфтеж и 2 седмици след него, се използват 5 кофи вода на всяко засаждане. Но на етапа на изсипване на плодовете, скоростта трябва да се увеличи до 7 кофи вода. Месец преди пристигането на слана под всяко дърво се наливат до 15 кофи вода и отгоре се полага мулч.

Подрязване на костилкови плодове

Като се има предвид активното натрупване на вегетативна маса през първите години след засаждането, слива Ozark Premier трябва да се подрязва ежегодно. Всички недееспособни издънки, клони, които вече са преминали отвъд оформената корона, подлежат на отстраняване. Подстригването важи и за централния проводник, съкращава се до 1,5 метра.

Разхлабване и грижа за кръга на багажника

За да се подобри влажността и въздухопропускливостта на почвата, почвата се разхлабва редовно. Манипулацията се извършва няколко дни след напояването.Възможно е да се избегне развитието на различни заболявания и нахлуването на паразити чрез премахване на плевели от кръга на ствола.

узряла слива

Болести и борбата с тях

За да се предпазят градинските насаждения от опасни заболявания, е необходимо да се обработи с течност Bordeaux или работен разтвор на базата на меден сулфат, който се разрежда съгласно инструкциите на производителя. Първата процедура се провежда в ранна пролет преди счупване на пъпки, втората - 2 седмици преди фазата на цъфтеж, третата - след падането на листата.

Подготовка за зимата

В допълнение към напояването с вода за зареждане, преди настъпването на студеното време, почвата в кръга на около багажника трябва да се мулчира. Стъкленият ствол на Ozark трябва да бъде побелен и увит в хартия, грапав. Такива прости действия ще предпазят дървото от силни студове.

Plum Otsark Premier е отличен вариант за непретенциозно и високодобивно растение. Дори начинаещите градинари могат да го отглеждат, основното е да се придържате към алгоритъма на засаждане и основните препоръки за грижи.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква