Най-добрите методи за това как да изкоренявате храсти на сайта у дома

Всеки градинар рано или късно се сблъсква с проблема за обновяване на градината, когато е необходимо да премахнете старите храсти и да засадите нови. За да извършите правилно тази операция, трябва да знаете как да изкорените храстите в лятната си вила, без да повредите градината и да похарчите минимум усилия. За да разрешите проблема, има няколко варианта, сред които можете да намерите оптималния, подходящ за конкретен случай.

За какво е?

За да може сайтът да зарадва собствениците си с добре поддържан вид, е необходимо да се режат храстите навреме и, ако е необходимо, да ги премахнете изцяло. Няколко ситуации могат да причинят това.

При планиране на строителството

Ако храстите пречат на строителните работи, те се отстраняват или внимателно се пресаждат на друго, по-удобно място. Корените се изваждат напълно, а останалите дупки внимателно се покриват.

Когато се намира под електропроводи и в близост до комуникации

Големите втулки могат да прекъснат или препятстват електропроводите. В този случай те се изрязват или изрязват напълно. Работата трябва да се извършва от специалисти.

Близо до вкъщи

Такива храсти представляват опасност за целостта на къщата и нейната основа. Корените могат да проникнат през стените, да разрушат основите и значително да съкратят живота на един дом. Растенията са внимателно изкоренени с помощта на специална техника.

С големи храсти

Силно обрасъл храст може да възпрепятства гледката, ако е разположен на изхода от площадката. Голям брой сухи клони и местоположението в близост до жилищна сграда се превръща в допълнителна опасност от пожар. В този случай храстите се изрязват или се премахват изцяло.

инструмент за премахване

Храстова възраст

Ако ягодовите или декоративни храсти са "отлежали" и не могат да дадат предишната реколта и цъфтеж, те се заменят с нови, като предварително са премахнали старите.

Промени в озеленяването

Декоративните храсти, които не се вписват в дизайна на сайта или затопват други растения, се изкореняват, пресаждат или подрязват.

изкоренявам храст

Подготвителни дейности

Независимо кой метод ще бъде избран за премахване на храсти от сайта, е необходимо да се подготвите за този процес.

Ако се предполага, че храстът ще бъде изкоренен на ръка, се извършва външен преглед, за да се определи обхвата на работата и да се подготвят инструменти.За да отрежете стъблата и клоните на храста, подгответе ръчен трион, резачка, градински трион. Ако клоните са много мощни, тогава е необходима резачка. Имате нужда от лопата, за да копаете в корените.

Ако храстите са силно обрасли, растителността се коси и отстранява преди изкореняване.

За по-добро извличане на корените от земята, зоната около храста се полива обилно. Ако не отстраните ръчно втулките, може да ви е необходима резачка за четки, трактор, лебедка.

коси тревата

Как да се отървете от храсти на сайта?

Контролът на нежеланата растителност на обекта се извършва по механични или химични методи. Храста може да бъде изкоренен механично ръчно или с помощта на специално оборудване.

Изсичането на храстите на дивите плевели се извършва по всяко време на годината. Декоративните и ягодоплодни растения се отстраняват в началото на пролетта, за да може растежът да бъде контролиран през сезона.

Химическият метод е по-радикален от механичния. С помощта на лекарства ненужните растения се унищожават изцяло, остава само да ги изкоренят.

отървете се от храстите

Как да свършите работата ръчно

За да премахнете ръчно нежеланите храсти от сайта, трябва да извършите редица последователни действия:

  1. Изрежете всички клони с помощта на необходимите инструменти въз основа на дебелината на издънките.
  2. Копайте в храст, предварително напоен с вода около обиколката с лопата.
  3. Изсипете коренищата на храста със силно налягане на водата.
  4. Извадете го от земята.
  5. Отстранете оставените в почвата корени, за да не покълнат.

Ако е трудно да издърпате храста от земята, вземете лом и го използвайте като лост.

Ръчният метод изисква прилагане на големи физически сили и най-често се използва на места, където е трудно оборудването да работи.

премахнете ръчно

Механизиран метод

Методът включва използването на машини - трактор, резачка за четки, кокошарник. Използва се, ако сайтът е силно обрасъл с храсти и ръчното отстраняване може да отнеме твърде много време. На места, недостъпни за трактор или багер, се използва лебедка.

Често след изкореняване със специални машини остават дупки, територията е трудна за подреждане. В този случай експертите препоръчват да не изкоренявате корените, а да използвате метода на смилането им. За да направите това, храстът се нарязва под земята, а след това дробилката машина нарязва и смачква корените, разположени на дълбочина 30 сантиметра, превръщайки ги в чипове.

механизиран метод

химикали

За химическо отстраняване на храсти често се използват селитра, урея, сол или хербициди.

Солтер се поставя в дупки, пробити в клоните на храстите и се полива обилно с вода. Ако покриете това място с филм, процесът на разлагане на дървесината протича по-интензивно. След една година растението напълно умира и корените не могат да дадат нов растеж.

Солта и уреята се използват по подобен начин, но процесът на унищожаване отнема повече време - до 2 години.

химически препарат

Методът не е трудоемък, след прилагането на тези вещества почвата не е замърсена, тя се използва за засаждане.

Възможно е да се ускори процесът на унищожаване на храсти с помощта на хербициди на основата на глифос - "Секатори", "Раундап". В този случай си струва да увеличите дозата на хербицида 5 пъти и да го задържите наесен. Ако на следващата година храстът расте, процедурата се повтаря.

Кръгла банка

Възможни проблеми

Ако възникнат трудности с премахването на храстите, се използват алтернативни методи:

  • потъмняват местоположението на корените с филм, картон, което води до постепенната им смърт и изсушаване на цялото растение;
  • те заравят листа от шисти от 4 страни на растението, след известно време отстраняват храста от земята заедно с корените;
  • покрийте земята със сол.

Когато работите с химикали и хербициди, трябва да спазвате мерки за безопасност - използвайте предпазно облекло и следвайте инструкциите за употреба на лекарството.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква