Разновидности на покриващия материал за борба с плевелите и как да го използвате правилно

Плевенето често се използва за борба с плевели, въпреки че градинарите няма да нарекат тази дейност лесна и приятна. Но задачата да се грижи за лехите може да бъде улеснена с помощта на покривен материал от плевели. Днес на пазара можете да намерите висококачествени подови настилки в различни ценови категории. Покривният материал прави лехите спретнати и добре поддържани, като същевременно не възпрепятства растежа на култивираните растения.

Принципът на работа на покривния материал

Материалът, който покрива лехите и цветните насаждения, не позволява преминаване на слънчева светлина, което е необходимо за плевелите за цял живот. Плевелите не могат да пробият в светлината, биохимичните реакции се нарушават в тъканите им, кореновата система изсъхва. Растенията умират.

Така че са засегнати само плевелите, а култивираните видове остават невредими, тъканта внимателно се поставя върху леглата, фиксира се, дупките се изрязват на места, съответстващи на местоположението на култивираните растения.

Съвременните видове почвена покривка не само надеждно предпазват от растежа на плевелите, но и не провокират гниене на корените, развитието на гъбични заболявания. Те могат не само да покрият лехите и цветните лехи, но също така да покрият пътеките на личния парцел, за да се предотврати пробиване на плевели между плочите. Между леглата се поставя по-плътен материал, за да се поддържа чистото състояние на обекта.

Плътната покривка помага да се отървете от почвените вредители. Насекомите имат трудности с ориентацията в пространството, те не могат да се възпроизвеждат.

покриващ материал от плевели

Предимства и недостатъци

Основното предимство на използването на покривен материал е да се улесни задачата да се грижи за зеленчукови, ягодоплодни и цветни култури. Покритието на земята е популярно, защото:

 • предпазва горния почвен слой от неблагоприятни условия на околната среда, предпазва растенията от изсъхване от липса на влага и хранителни вещества, излишна слънчева светлина, обилни валежи;
 • създава микроклиматични условия, идеални за развитието на култивирана растителност, но неблагоприятни за възпроизводството на бактериална инфекция;
 • опростява осъществяването на дейности по грижата за култивираните растения;
 • подходящ за използване както на открито, така и в оранжерия;
 • поради плътната си структура, той има дълъг експлоатационен живот (до 8-12 сезона), не губи качество и външен вид по време на работа.

Недостатъците на покриващата тъкан се дължат на неправилната й употреба:

 1. Ако плевелната покривка е инсталирана или работи неправилно, тогава под нея се появява парников ефект.А прекомерната влажност, при липса на циркулация на въздуха, провокира развитието на гъбична инфекция.
 2. Тъмно оцветеният плат се нагрява много силно под слънцето, а UV стабилизиращият слой става неефективен след 2 месеца употреба. Поради това в климатичните условия на южните райони сено, дървени стърготини, вестник се използват за защита на насажденията.

покриващ материал от плевели

Видове неткани плевелни покривни материали

Агротек за плевели се продава на пазара в много различна категория качество и цена. Можете да изберете продукт според цвета, плътността, структурата и други предпочитания и нужди.

Spunbond

Марката стана толкова популярна, че летните жители започнаха да наричат ​​тази дума всеки покривен материал за легла. Spunbond е специална технология за производство на тъкани. Оказва се леко, ефирно, но ние го оправяме. Материалът е екологичен, не се влияе от температурни колебания и механични натоварвания.

Spunbond може да бъде бял и черен на цвят, в плътност - 20-60 g / m2:

 1. Бял материал до 30 g / m22, се използват главно за защита на културите от повтарящи се пролетни студове и обилна слънчева светлина през лятото. Те покриват разсад, горски плодове, декоративни видове, цветни лехи. А младите разсад на овощни дървета от spunbond предпазва от вредни насекоми.
 2. Бяло бельо 30-50 g / m22, подходящ за зимна защита на всякакви декоративни и овощни култури. Освен това се дърпа над оранжерия или оранжерия с дъгова рамка.
 3. Черен spunbond 50-60 g / m2 с UV стабилизиращ слой надеждно предпазва от плевели, допринася за получаването на повече топлина от култивираните растения.

Spunbond

Геотекстил

Геофабриката, която се основава на полиестерни влакна, изтъкана под термично действие, се характеризира със сила и способност за дишане. Популярността на продукта се дължи на:

 • дълъг експлоатационен живот;
 • гъвкавост на приложение;
 • лекота на инсталиране на място;
 • ниска цена.

Геотекстил

Agrospan

Всъщност един вид spunbond, произведен от руската компания Ayaskom. Същото високо качество, издръжлив, евтин. Използва се главно за подслон на ягоди, ягоди и други плодове.

Агро-тъканта има UV-стабилизиращ слой, износва се бавно и не е податлива на температурни колебания.

Затова се използва като зимен подслон, но също така се проявява перфектно като средство за защита срещу плевели.

Agrotex

Друг популярен вид покривен материал от руски производител. Предлага се в два цвята:

 • жълт - предназначен за унищожаване на вредители по нощни растения;
 • черен - средство за борба с плевелите, използвано главно върху ягодни насаждения.

Материалът има перфорирана структура, така че не е необходимо да се режат дупки за посевите. Достатъчно е да покриете парцела в градината, а културните насаждения няма да страдат от високи температури, да се замърсят с почва по време на поливане и валежи. Agrotex не се набръчква, не се страхува от температурни колебания, не провокира увреждане на почвата от бактериална инфекция.

Agrotex

АГРИЛ

Дишаща материя, създадена специално за борба с плевели. Защитените растения не изсъхват от жегата, не замръзват през студения период. Покритата почва остава рохкава, не претърпява образуване на кори и ерозионни процеси, биохимичният компонент не се нарушава в нея, кислородът и храненето продължават да се усвояват напълно от корените. При правилна употреба на материала култивираните растения дават по-ранни култури. Можете да използвате акрил за мулчиране на ягоди, зеленчукови лехи.

За борба с плевелите се използва черен материал с плътност 50 g / m22... За оранжерийно оборудване се взема прозрачна тъкан с плътност 20-40 g / m22.

АГРИЛ

Lumitex

Това е гофриран филм, покриващ мека структура и различни цветове. Благодарение на способността си да отразява вредните и предават слънчеви лъчи, които са полезни за растенията, дори и в облачно време, агрофибрът се използва за подслон на леглата с краставици и горски плодове, не провокира прегряване и хипотермия на растенията и ускорява узряването на плодовете.

Когато оборудвате оранжерия, можете да комбинирате lumitex с пластмасова обвивка.

Lutrasil

Обикновено използван за защита от студ, той може да бъде добър борба с плевелите. Материалът е с високо качество, струва малко повече от spunbond, по качество всъщност е подобен на него. Предлага се в два цветови варианта - бял и черен. Плътност - от 20 до 60 g / m22.

Покритието се нанася:

 • бяла с ниска плътност - за защита на разсад и разсад от пролетни студове;
 • бяла висока плътност - като зимен подслон (при студове до 8-10 ° C);
 • черна средна до висока плътност - срещу плевели.

Lutrasil

Черен филм

Преди появата на агротекстила, черният лист е бил единственият материал, използван за подслон на почвата от плевели. Потъмнява добре. Той може да покрива не само леглата, но и пътеките.

Днес филмът значително отстъпва на съвременните селскостопански тъкани:

 • не пропуска вода;
 • създава парников ефект, който увеличава вероятността от гъбична инфекция;
 • има кратък експлоатационен живот.

Черен филм

Как се използват покриващите материали?

По-долу е стъпка по стъпка ръководство за използване на покривалото за борба с плевелите. Трябва да:

 1. Използвайте всеки метод, за да изчистите площта от плевели.
 2. Нанесете тор. Изравнете земята.
 3. Отрежете парче платно според размера на зоната с надбавка за закрепване 15 cm.
 4. Изрежете дупки за култивирани растения под формата на кръстове или кръгове.
 5. При спокойно време покрийте сайта с материал.
 6. Закрепете квотите с камъни в изкопаните канали или ги покрийте с пръст.
 7. В различни точки на сайта прикрепете материала към почвата с телени щифтове с дължина 10 см.
 8. Посейте семена в дупките, засадете разсад.

Как да поливате покрити растения?

Модерният покривен материал позволява на водата да преминава свободно.

Поливането се извършва по напоителния метод, платното не е необходимо да се отстранява. Течният тор се излива внимателно в дупката.

За да се предотврати преовлажняване на почвата и гниене на растенията, нивото на влага се проверява през отрязания отвор.

Популярността на агротекстила сред фермерите и летните жители не е изненадваща. Лесен за използване, дишащ, издръжлив, устойчив на неблагоприятни фактори, материалът ви позволява да забравите за съществуването на плевели за целия сезон. Освен това е евтин.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква