Възможно ли е да запазите цвете кану вкъщи, как да отглеждате и да се грижите

Възможно ли е да запазите цвете канна у дома и как правилно да отглеждате растение. Въпреки екзотиката си, растението се вкоренява добре у дома. При правилна грижа канната ще зарадва със своя ярък цъфтеж много дълго време. Въпреки че растението е непретенциозно в грижите, когато се размножава, ще трябва да работите малко, за да отгледате здраво цвете.

Възможно ли е да отглеждате цвете канна у дома

Канът често може да бъде открит, като расте в крайградските райони. Поради размера на храста може да бъде проблематично да го държите в къщата. Растението се нуждае от много пространство, за да расте нормално. Ако апартаментът позволява, тогава на есен цветето от сайта може да се трансплантира в саксия и да се постави у дома. Постоянно топла, канната ще цъфти през цялата година с почивка от два месеца.

За отглеждане на култури у дома се използват само големи саксии с диаметър повече от 50 см. Добре е, ако у дома има изолирана лоджия, тогава цветето ще има достатъчно пространство и светлина. Но ако не, можете да го поставите на пода. Основното е, че слънчевата светлина пада върху растението.

Кои сортове са подходящи за отглеждане в домашни условия

За отглеждане в апартамент има специални сортове, които не растат толкова големи, колкото уличните.

Домашни сортове Кан:

 • Ливадия е храст с височина до 1 м. Съцветия на алено-остър оттенък, голям. В диаметър до 25 см. Листата са едри. Цъфтежът започва през юли.
 • Америка - височината на стъблото е 1,2-1,4 м. Венчелистчетата са червени, с диаметър 10-14 см. Периодът на цъфтеж настъпва през второто десетилетие на юли.
 • Президент е храст с височина до 1 м, алени съцветия, диаметър 14-17 см. Листата е с наситен зелен цвят. Периодът на цъфтеж започва през юли.
 • Ричард Уолъс е храст с височина до 1,2 м. Венчелистчетата са жълти с червеникаво-кафяви тирета. Цъфтежът започва в началото на юли.
 • Suevia е растение с височина до 1 м. Съцветия с богат жълт оттенък. Периодът на цъфтеж е през втората половина на юли.
 • Andenken a Pfitzer - височината на стъблото е 1-1,4 м. Съцветията са оранжево-жълти на цвят с червени линии. Дължината на съцветие е 30 см. Листата е наситено зелена.
 • Клеопатра е нискорастящ сорт с височина до 1 м.Венчелистчетата в съцветие са жълти с алени ивици.
 • Orange Magic - височината на стъблото е около 80 см. Сянката на венчелистчетата е праскова. Съцветията са малки, 7 см в диаметър.

Дори домашните сортове канна са не по-малко от 1 м. Като средно височината на сортовете за отглеждане у дома варира от 1-1,4 m.

канва ливадия

Методи за покълване на Кан

Има два начина за отглеждане на кана - семе и коренище. И двата метода са доста ефективни. Само при отглеждане със семена трябва да сте търпеливи, този метод не е бърз.

Как да отглеждаме канна от семена

Основният недостатък на този метод за развъждане на кан е, че младите растения не запазват сортовите характеристики на родителските цветя. Също така семената може да не се появяват при всички сортове, но при някои в малки количества и много късно след цъфтежа.

За засаждане е необходимо да използвате само онези семена, които са напълно узрели. Ако растенията се отглеждат на открито, те цъфтят до есента. Трябва да се възползвате от момента и да съберете посадъчния материал, когато той вече е узрял, но в същото време да го направите преди настъпването на замръзване.

растат от семе

Преди да сеят семена, те трябва да бъдат подготвени. Черупката на семената е дебела, поради това появата на разсад може да се забави или изобщо да не се получи. Можете да го разтриете с шкурка преди засаждането.

Можете да засадите семена в края на февруари - началото на март.

 • Дренажът се излива на дъното на контейнера и след това се полага почва.
 • Направете малки вдлъбнатини в почвата и засадете семена.
 • Поръсете леко с почва.

В края на засаждането изсипете много топла вода. Посадъчният материал може да бъде засаден както в отделни торфени саксии, така и в общ контейнер. След като семената се излюпят и пораснат малко, те трябва да се гмуркат. Ако семената са били засадени наведнъж в различни контейнери, тази стъпка може да бъде прескочена.

покълване на разсад

За подбор е по-добре да използвате торфени чаши и да засадите храста в саксия с тях на постоянно място. Разсадът се отстранява внимателно. Основното нещо е да не повредите кореновата система, която току-що започна да се образува. Необходимо е да гмуркате разсад заедно с бучка пръст, в която е растел преди.

Как да покълнат от коренището

Най-лесният начин е да отглеждате канчета от коренища. Когато се размножава по този метод, за разлика от семената, сортовите характеристики се запазват. Пролетта е най-подходяща за отглеждане по този начин.

Процесът на покълване на цвете от коренище:

 • Изкопайте храсталака и внимателно разделете коренището.
 • За разфасовки се използва остър нож, който е предварително дезинфекциран.
 • Местата на разфасовки се обработват с противогъбични средства: те се прахват с дървесна пепел или се третират с разтвор на калиев перманганат.
 • За засаждане използвайте почва, която включва торф, трева и пясък в равни количества.
 • Можете да използвате и мокри дървени стърготини вместо почва.
 • Необходимо е да се засади така, че коренището да не е много дълбоко.
 • В края на засаждането леко поръсете коренището с почва или дървени стърготини.

Изсипете топла вода над почвата. Също така е добре, ако добавите малко калиев перманганат във водата.

отглеждан от коренище

Основни правила за кацане

Когато отглеждате канни, трябва да обърнете колкото се може повече внимание на растенията по време на засаждането, така че те да растат здрави и силни.

Необходима почва и дренаж

Дренажът трябва да бъде положен в долната част на отвора за кацане. Необходим е дренаж, така че излишната влага да излезе през дупките в дъното на саксията. Той също така насърчава циркулацията на въздуха в почвата. След това почвата се излива. Всяка почва за цъфтящи растения ще го направи. Можете сами да приготвите почвената смес. За това торф, пясък и трева се смесват в равни части.

саксийна диаграма

Обем на саксията

Canna принадлежи към високи растения, следователно, саксия за цветя се нуждае от просторна. В диаметър тя трябва да бъде най-малко 50 см. Добре е, ако височината на саксията е около 1 м. Кореновата система се нуждае от много пространство, за да се развива нормално.

Условия и технология на сеитба и засаждане на кореновия процес

Cannu се трансплантира в отделни саксии, след като издънка расте от коренището и върху нея се появяват няколко пълноценни листа. Времето зависи от това кога е бил засаден кореновият скат. По принцип разсадът се трансплантира на постоянно място по-близо до април. През този период дневните часове се увеличават и по-лесно е разсадът да свикне с ново място.

засадени израстъци

Процес на засаждане:

 • Изсипете дренаж (експандирана глина, фин чакъл, камъчета) на дъното на саксията.
 • Изсипете почвената смес.
 • Направете дупка в почвата и засадете разсад.
 • Нежелателно е дълбоко да го задълбочите.
 • Покрийте с почва и уплътнете близо до основата на стъблото.

Намажете с топла филтрирана вода и поставете саксията на слънчево място.

Как да се грижим за домашната си баня

Домашната канна се нуждае от грижи по същия начин като тази на открито. А може би и повече. Вкъщи растението не получава толкова слънчева светлина, а в саксията храстът често е тесен. Ето защо е важно да не забравяте за грижата за храста.

домашно цвете

Грижи и правилно поливане

Канът се нуждае от умерено поливане през студения сезон. До есента напояването на почвата трябва да бъде все по-малко и след като растението избледнее, почвата се спира за поливане за известно време.

По време на периода на цъфтеж храстите се поливат обилно. Почвата трябва да е влажна през цялото време. Кан е дом на тропиците, където има висока влажност, така че цветето не само се овлажнява, но и редовно се пръска. През зимата, когато въздухът е сух, върху батериите се поставя мокра кърпа, за да се увеличи влажността.

Два пъти месечно цветето се полива с торове. Можете да разреждате дървесна пепел в топла вода или поливате с готови торове за цветя на закрито.

Образуване на цветя

Канът расте по такъв начин, че няма нужда да образуват храст. В корена трябва да се отрежат само избледнели съцветия, така че да не пречат на храста. За рязане се използват заточени ножици. Те първо трябва да бъдат лекувани с алкохол.

необичаен разцвет

Какви болести вредители паразитизират върху растение: методи за контрол

При отглеждане на канни има проблеми с болести и вредители. Въпреки че това е доста рядко, когато се отглежда на закрито. Една от причините е неправилното съхранение на посадъчен материал. Семената се съхраняват най-добре в хладилника. Основното е, че те не стават плесенясали.

Черните петна често могат да се видят по листата. Това е бактериоза. Причините за появата са преовлажняване на почвата. Невъзможно е да се излекува бактериоза, само за да се предотврати появата.

От насекоми по храстите могат да се появят листни въшки или гъсеници. Можете да се отървете от насекомите, като напръскате с инсектициди.

признаци на заболяване

прехвърляне

Кана расте много бързо, така че трябва да пресаждате цветето всяка година в по-голяма саксия. Трансплантацията се извършва през пролетта, преди началото на периода на цъфтеж. Процесът на трансплантация на храст е подобен на засаждането на коренище по време на размножаването на растенията.

Период на спане

През есента, след като канчетата са избледнели, те започват период на сън. Макар и у дома, това трае само два месеца. С настъпването на студеното време поливането се намалява. През есента и зимата са достатъчни 2 напоявания седмично. По време на сънния период не запълвайте почвата. По това време цветето е много уязвимо и ако почвата е овлажнена, ще започне да боли и може напълно да умре.

бъгове на листо

Как се разпространяват храстите

Канът се размножава чрез разделяне на коренището. Този метод е най-предпочитаният, тъй като растенията се вкореняват по-добре и в зряла възраст имат всички сортови характеристики на родителското растение. За разлика от размножаването на семена. За размножаване чрез разделяне на храста са подходящи само възрастни обрасли храсти с добре развито коренище.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква