Правила за засаждане и грижа за триъгълни млечни водорасли у дома

Euphorbia триъгълна (триъгълна) е растение, което прилича на кактус. Шкемберът обаче не принадлежи към семейството на кактусите, въпреки факта, че има бодли. В природата цветето расте в Централна Америка и Югозападна Африка. Благодарение на своите декоративни свойства и непретенциозна грижа, еуфорията придоби широко разпространение в културното отглеждане.

Кратки характеристики и описание на цветето

Триъгълният или еуфорбийският тригон на Euphorbia за пръв път се появи на остров Мадагаскар. Принадлежи към семейството на Euphorbia. Euphorbia е високо растение, което достига височина от два до три метра. Стъблата и клоните имат сплескани ребра с дълги бодли, поради което мнозина го объркват с кактус. Растението е отровно и убождане с тръни може да причини интоксикация. Листата на млечни водорасли са малки, с форма на капка.

Защо шпорът е полезен?

Препаратите от мляко се използват за лечение на рани и порязвания на кожата. Също така в народната медицина растението се използва за производството на диуретици и слабителни. Соковете му са в състояние да пречистят кръвта и да забавят растежа на неоплазмите, благодарение на което културата се използва при лечението на новообразувания. В официалната медицина инфузиите от него се използват за лечение на бъбреци, хемороиди и екзема.

Как да създадете идеални условия за поддържане на културата

Както всяко домашно растение, еуфорията се нуждае от подходящи условия за своето развитие. Цветето трябва да бъде осигурено с достатъчно осветление, подходяща почва, температура и влажност в помещението..

Осветление и местоположение

Euphorbia е светлолюбиво растение, поради което за развитието му е необходимо ярко осветление. Изберете място за засаждане, което е възможно най-осветено от слънцето. През лятото е по-добре да пренаредите саксията на балкона.

културно съдържание

Необходим състав на почвата

За водораслите е подходяща рохкава почва, която позволява на водата да преминава. Можете да закупите подходящия грунд в магазина или да го направите сами. За да направите това, трябва да смесите торф, пясък, листна и копка земя в равни пропорции. В допълнение, растението се нуждае от дренажен слой. Може да се направи от малки камъчета или тухли.

Избор на саксия за цветя

Глинен съд е най-подходящ за това растение.Тя трябва да е дълбока и да има дренажни отвори. Изберете саксия с подходяща големина, така че стъблото да не я превишава или да пада върху нея. Има смисъл веднага да поставите силен висок стълб в саксията и да завържете стъблото към него, докато расте.

Температурен режим по сезони

Euphorbia е топлолюбиво цвете. Толерира температурните промени доста стабилно, но теченията могат да му навредят. През летния сезон млечните водорасли трябва да се държат при температура 20-25 градуса по Целзий. През зимата еуфорията се чувства по-добре при средна температура от 14 градуса. Този режим позволява да се поставят съцветия. Не бива обаче да понижавате температурата под плюс десет градуса.

топлолюбиво цвете

Влажност в помещението

По отношение на влажността на въздуха, Euphorbia е доста непретенциозен, но няма да е излишно редовно да пръскате листата и стъблата с помощта на душ. В този случай не забравяйте да покриете почвата с филм по време на водни процедури, за да не прелеете почвата.

Купихте цвете - и какво следва?

След засаждането растението се нуждае от подходящи грижи. Въпреки факта, че еуфорията е непретенциозна по отношение на грижите, тя трябва редовно да се пресажда, полива по правилния начин и да се прилагат необходимите торове върху почвата.

Колко често трябва да се полива растението

Цветето не се нуждае от често обилно поливане. Справя се много по-лесно с липсата на влага, отколкото с излишък от нея. В топлия сезон цветето трябва да се полива веднъж седмично, а през зимата - веднъж месечно. Поливането трябва да се извършва много внимателно, тъй като тръните на растението съдържат сок, което може да причини интоксикация на организма.

след поливане

Оплождане

Торовете се препоръчват да се прилагат в почвата от пролетта до есента. Подходящи са комбинирани торове за сукуленти, които могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Тези комплекси съдържат всички необходими вещества, които имат благоприятен ефект върху развитието на цветята.

Честота на трансферите

Цветето трябва да се трансплантира не повече от веднъж на две години. Трансплантацията трябва да се извърши според нуждите, за да се замени саксията с по-голяма. Процедурата за трансплантация трябва да се извърши в началото на пролетта, когато издънките все още не са започнали да растат интензивно.

Формативно подрязване на млечни водорасли

За разлика от сортовете млечни водорасли, които растат в храст, триъгълните млечни водорасли не се нуждаят от санитарна резитба. Слабите издънки и листата на цветето не е необходимо да се режат, те изсъхват и отпадат сами. Триъгълният стълб обаче е много разклонен, затова трябва да се извършва формално подрязване годишно, така че растението да не прилича на голямо, разклонено дърво.

подрязване на млечни водорасли

На какви заболявания и вредители културата е податлива: методи за контрол

Ако растението не се грижи правилно, то може да се разболее. В случай на недостатъчно или прекомерно хранене, листата на млечни водорасли могат да пожълтяват. Поради излишната влага поради прекомерно поливане и липса на дренаж, цветето може да падне от листата. Също така, поради прекомерно поливане, кореновата система на растението изгнива.

Поради изгарящите лъчи на слънцето, кафявите израстъци често се появяват по стъблата на растението, с помощта на които еуфорията се предпазва от твърде високи температури. Растенията не се нуждаят от лечение, но тяхното присъствие се отразява негативно на външния вид на растението.

Вредителите, на които е изложена културата, са листни въшки, акари и червеи. За борба с тях трябва да се използват инсектицидни препарати.

Mealybug

Методи за размножаване

Основният метод за размножаване на триъгълни млечни водорасли са резници. Предимствата на този метод са, че е рентабилен и високоефективен. Освен това, ако следвате всички правила за възпроизводство, ще има минимален брой мъртви разсад.За да се размножава растението чрез резници, е необходимо внимателно да се отрежат младите здрави резници с остър нож, а останалата рана да се обработи с въглища.

Нарязаните издънки трябва да се оставят за няколко дни на сухо, топло място, след което младото растение трябва да се засади в подготвена почва, а саксията да се постави на топло, осветено място.

В допълнение към резниците е на разположение метод за размножаване на семена. Този метод обаче се характеризира с лоша кълняемост и дълго покълване. Семената трябва да бъдат закупени от надеждни продавачи и засадени пресни в земята. Ако е невъзможно да ги засадите пресни, семената трябва да се съхраняват на сухо място, обаче трябва да се има предвид, че покълването на семенния материал ще намалее.

изрязване

Проблеми с отглеждането на африканско цвете

Тъй като растението е непретенциозно по отношение на грижите, има доста малко проблеми с неговото отглеждане. Съществуват обаче някои негативни точки, с които може да се сблъскат цветар. На стъблото и листата на растението могат да се появят кафяви гниещи петна като реакция на прекомерно поливане. Поради недостатъчно осветеност стъблата на млечните водорасли могат да се изпънат, това е особено забележимо през зимата. Освен това в саксия, която е твърде просторна, растението расте доста бързо поради увеличаването на корените.

кълнове покълват

Знаци, свързани с триъгълни млечни водорасли

Според легендата триъгълният шплиц има животворна сила и е в състояние да внесе мир в къщата, в която расте. Популярните знаци му приписват способността да дава мир, морална и физическа релаксация, както и да влияе положително на човешко-мускулната система.

Въпреки това, като всяко растение с тръни, то не трябва да се поставя в спалнята. Това важи особено за брачните двойки, тъй като това може да допринесе за конфликти между близки..

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква