Как да се отървем от листни въшки по черешите и как да ги обработим, преглед на лекарства и народни средства

Черешовата листна въшка е често срещан градински вредител, който се храни със сок от млади листа и издънки, което води до загуба на зеленина по дърветата, с последваща смърт на културата. Какви са начините да се отървете от листните въшки по черешовите дървета? Има химически и биологични лекарства, народни средства. Компетентното им приложение ще спаси реколтата, ще спаси и предпази дърветата от вредни насекоми.

Причини за поява на листни въшки

Черешовите листни въшки съществуват под формата на: ларви, безкрили, крилати, хетеросексуални индивиди. През лятото листните въшки дават няколко поколения. Настъпва пренаселение на листни въшки от жизнено пространство, а през есента се раждат много крилати женски, които летят на дълги разстояния, за да заснемат нови места, за да създадат колонии.

Ако през лятото не премахнете колония от листни въшки, които са заловили дървета в градината, те ще лежат на млади издънки в близост до пъпките на зимуващи ларви, а през пролетта ще започнат да се размножават с подновена енергичност, улавяйки нови дървета, храсти и тревисти растения (краставици, домати, чушки).

появата на листни въшки

Признаци за увреждане на дървесни въшки

Известни са хиляди видове листни въшки. Черната черешова листна въшка, в допълнение към черешата, засяга костилките: слива, кайсия, праскова. Първият признак за улавяне на череши от листни въшки е появата на млади издънки, пъпки, цъфтящи листа от блясък - това е сладка медена роса, която листните въшки отделят в резултат на жизненоважна дейност. Пофилите не ядат листа, а само изсмукват сока. Листата, губейки влага, се извиват, изсъхват, листните въшки се преместват в други листа.

Появата на мравки по дърветата е друг признак на листни въшки; мравки ядат сладка медена роса, те пазят листни въшки и ги пренасят на други дървета. Можете да намерите мравки по пътеките на мравки. Борбата с мравки е задължителна в борбата с листните въшки.

За да се запазят дърветата и да се предотврати разпространението на листни въшки по градинския парцел, листните въшки се борят с всички налични методи и средства, без да губят време.

Признаци за поражение

Методи за борба с насекоми

Има много начини за борба с листните въшки:

 • в началните етапи на появата на листни въшки е подходящ механичен метод за справяне с използването на техники и устройства, които пречат на разпространението на индивидите в градината: ръчно събиране и изхвърляне на клони и листа, лепило и тревни капани;
 • технологичният метод на борба включва използването на съвременни технологии, инструменти, техники: отказ от листни въшки със силен поток вода, използване на пръскачки, помпи, фумигация с различни съединения;
 • химически метод за борба с вредителите включва третиране на дървета с различни фунгициди;
 • биологичният метод е използването на биологични продукти и естествени врагове на вредители;
 • народни методи - използването на умения и импровизирани средства, бактерицидни и фитонцидни свойства на околните растения, знания, натрупани от градинарите за дълго време в борбата с насекомите.

Компетентното и навременно прилагане на който и да е метод или набор от мерки помага да се отървете от заразата от листни въшки. Как да спасите градината от вредители, кой начин да изберете, за да осигурите здравословно съдържание на растения и да получите висок добив, зависи от градинарите.

методи за борба

механичен

В началните етапи на осеменяване от ларви и женски листни въшки, младите издънки и листа могат да бъдат откъснати и обезвредени.

В борбата срещу мравки (защитници и носители на листни въшки) се използват лепилни градински капани, за да се предотврати движението на мравките по багажника на черешовите дървета. Капаните се продават в специализирани магазини. Култивирането на почвата на градинските парцели, навременното премахване на плевелите помагат в борбата срещу вредители и болести по растенията.

Билковите капани се приготвят независимо от прясна трева, която се поставя в леген с висока страна и се поръсва със сладка вода.

осеменяване от ларви

Биологичен начин

Калинките, които се хранят с възрастни и ларви от листни въшки, ще помогнат за унищожаването на листните въшки без използването на токсични лекарства. Растенията ще помогнат за привличането на калинки към градинските парцели: кориандър, лова, копър, магданоз, копър, невен.

Живият биоматериал под формата на калинки или техните ларви може да бъде закупен в магазините за домашни любимци и засаден върху дървета, заразени от листни въшки.

Биологичният агент Fitoverm има нервен ефект върху възрастните през храносмилателния тракт; лекарството не действа върху ларвите. Обработката се извършва съгласно инструкциите, многократно, при здрач, за предпочитане при мокро време (след дъждове). Лекарството напълно се разлага на светлина в рамките на 2-3 дни, не е токсично за околната среда.

Биологичен начин

Лекарството Akarin е идентично по своите свойства и начин на приложение на предишното лекарство.

Лекарство Iskra Bio: 10 ml бутилка, разтворът се приготвя според инструкциите. Лекарството е високоефективно, в случай на топлина + 25 От и по-горе ефективността се увеличава. Не пристрастява към вредители. Растенията се обработват по време на цъфтежа, залагането и узряването на черешите.

Лекарство Акарин

технологически

Методите за технологична обработка включват използването на прости народни технологии и съвременни постижения в технологичните процеси и оборудване.

Простите технологии включват елементарен начин за отмиване на листните въшки и техните ларви с помощта на мощна струя вода. Почвата в областта на промиването на короната се обработва с химикали или народни средства, след което е необходимо да се отстрани и изхвърли цялата растителност под короната на черешовите череши.

Под дърветата в кофа се запалват парчета гумени гуми, които отделят изобилен дим - листни въшки и ларви умират от него.

Съществува модерно оборудване, което образува фини смеси от студена или гореща пара с химически или биологични препарати.

Как да се отървем от листни въшки по черешите и как да ги обработим, преглед на лекарства и народни средства

Има специализирани организации, които извършват дейности по дезинфекция, както за хора, така и в големи разсадници, като използват нови технологии и оборудване. Те отчитат всички фактори и условия на обработка, умело използват химически и биологични препарати.

Химически метод

Химикалите се използват, когато изтече времето и листните въшки са засели по-голямата част от черешовите клонки.Химикалите се избират в зависимост от времето на лечението, целите, зоните на инфекция и очакваните резултати.

фини смеси

 1. Приготвяне на искра: разредете 1 таблетка в 10 литра вода и поръсете черешовото дърво през периода на подуване на пъпките или по време на отварянето на листата.
 2. Лекарство Kinmix: 2,5 милилитра от лекарството се разрежда в 10 литра, 4 литра се консумират на голямо дърво. С този разтвор листните въшки могат да се отровят след цъфтежа.
 3. Лекарство Iskra Zolotaya: 40 грама се разреждат в 10 литра вода, консумацията на разтвор е 2-5 литра на дърво, насекомите умират в рамките на 2 дни. Лекарството е с удължено действие, период - 25 дни, предпазва леторастите, които се появяват след лечението.
 4. Iskra-M за гъсеници (също ефективен срещу листни въшки): 5 милилитра се разрежда в 5 литра вода, консумацията на едно дърво е от 2 до 5 литра, в зависимост от възрастта на дървото и броя на семената. Има бързо действие.

Kinmix препарат

Народни средства за борба с насекомите

Съвременните химически и биологични препарати за третиране на растения от болести и вредители се появяват в средата на 20 век, с развитието на химическата промишленост и биотехнологиите. Има много народни средства, които хората са използвали за защита на градините си в миналото. Всички фунгициди, пестициди, биологични продукти съдържат вещества от естествен произход, получени или получени чрез изкуствени методи.

Ето защо, използвайки народни средства, е необходимо да се спазва концентрацията и дозировката на приготвянето на инфузии, отвари, разтвори, тъй като те могат не само да убиват вредните насекоми, но и да унищожават дърветата.

Народни средства

пепел

Дървената пепел съдържа соли на алкалоземни метали; екстрактът от пепелна вода се нарича луга, поради съдържанието на соли на алкални метали. Сапунена луга на пипане, има антибактериални свойства. Разтвор на луга във вода е обогатен с допълнителни вещества с фунгицидни свойства.

Приготвяне на разтвор на пепел с калиев перманганат (калиев перманганат):

 • 2 чаши дървесна пепел се изсипват в 10 литра гореща вода, разбъркват се добре, за да се разтвори лугата във вода;
 • калиев перманганат се добавя към алкална вода - ½ кафена лъжица, разбърква се добре;
 • разтворът трябва да придобие наситено розов цвят; течност с високо съдържание на калиев перманганат (тъмно цвекло) ще изгори растението - такъв разтвор трябва да се разрежда с вода;
 • прецедете разтвора и напръскайте дърветата.

разтвор на пепел

Приготвяне на разтвор на пепел със сапун и оцет:

 • 300 грама пепел се изсипва в кофа, залива се с 3 литра вряла вода, разбърква се и се настоява за един ден;
 • добавете 2 супени лъжици рендосан катран сапун, разбъркайте, разтворете сапуна;
 • добавете 7 литра вода, разбъркайте, филтрирайте, добавете 2 супени лъжици 9% трапезен оцет (за да неутрализира излишната алкалност на разтвора, за да не изгорите клоните на дървото).

Вишневите дървета се напръскват с този разтвор преди цъфтежа и 2 седмици след цъфтежа.

напръскан с разтвор

Чесън

Чесънът принадлежи към фитонцидоните - стрелите му отделят във въздуха фитонциди, които имат бактерицидни свойства, които плашат вредителите. Градинарите засаждат площи около ябълкови дървета, череши, сливи с многогодишен чесън, който предпазва дърветата от насекоми, включително листни въшки. Чесънът практически премахва всички вредители от района, където расте.

Настойката от чесън се приготвя, както следва:

 • в 10 литра топла, не гореща вода изстискайте, като използвате ръчна преса за чесън (преса за чесън), 50 грама чесън, разбъркайте;
 • настоявайте ден;
 • филтриран през платнен парцал, изтръгвайки;
 • разтворът се напръсква с череши.

принадлежи към фитонцидоните

глухарче

Май и юни са месеците на обилния цъфтеж на глухарчето, с негова помощ можете да се борите с листни въшки. Пресни листа от глухарче или корени са добри за това.

Изкопайте 300 грама корени или изскубете 400 грама пресни листа, нарязайте корените, нарежете листата и ги варете топли (не повече от 40 В) вода, настоявайте 3 часа, филтрирайте и обработете болното дърво.

цъфтеж на глухарче

жълтениче

Целандинът е растение, с което можете успешно да се отървете от вредните насекоми. Чистотинът се добива през май, по време на цъфтежа (разкъсан изцяло в корена) - по това време, чистоленът има повече бактерицидни свойства. Трябва да се помни, че цялото растение е отровно.

Билката се суши на сянка в добре проветриво място. Изсушената трева се смила на прах и се опрашва от клони и черешови издънки, заразени от листни въшки. Сухият чистоленд на прах се залепва за лепкави листа, токсините от чистотин проникват в сока на листата, листните въшки изсмукват отровения сок и умират.

Може да се направи настойка от чистотин: 3 килограма пресни растения се натрошават и варят с вряла вода (10 литра), настояват се 2 дни или се варят в продължение на половин час. Можете да варите сух чистотин, като в същото време приемате 800 грама предварително приготвен чистотин за същия обем вода.

Растение от чиландин

Сапунен разтвор

Разтвор от 72% сапун за пране действа като контактен фунгицид (високото съдържание на алкал в сапунения разтвор образува защитен алкален филм с мощен бактерициден ефект). Ако приготвите сапунен разтвор в отвара от равнец, получавате лекарство с комбинирано действие: контактно и системно, поради бактерицидните свойства на равнец.

Приготвяне на сапунен разтвор с бульон от равнец:

 • 800 грама изсушена трева се натрошава, залива се с 10 литра вряла вода, настоява се 2 дни (или се вари в продължение на половин час);
 • бульонът или инфузията се филтрират през тензух;
 • настържете 1/2 парче сапун за пране, изсипете го в кофа с инфузия, разбъркайте, докато сапунът се разтвори напълно;
 • приготвеният разтвор се напръсква с клони, засети с листни въшки.

Приготвяне на сапунен разтвор във вода:

 • настържете парче сапун за пране или катран;
 • разтворете сапунените стърготини в 10 литра топла вода, разбъркайте добре, оставете сапуна да се разтвори;
 • напръскайте заразените дървета с получения разтвор.

сапунен разтвор

Как да се справим правилно

Кога обработка на черешови дървета е необходимо не само правилно да се използват препарати за дезинфекция, но и да се помни правилата за обработка на дървета и предпазни мерки срещу токсични ефекти върху човешкото тяло:

 • при извършване на лечение с химикали е необходимо да се използва защитен костюм, гумени ръкавици, респиратори, очила;
 • дърветата се обработват в ранните или вечерните часове, като се отчита влажността, в съответствие с инструкциите в инструкциите, за да се запазят инсектицидните свойства на разтворите;
 • обработката се извършва от върха на короната на дърветата надолу, стъблата на черешовите дървета се обработват, парче земя около багажника;
 • оборудване, защитен костюм и аксесоари трябва да се измиват с почистващи препарати;
 • лекарствата се използват в зависимост от състоянието, в което е дървото (цъфтеж, узряване на горски плодове, след прибиране на реколтата).

По време на цъфтежа

По време на цъфтежа дърветата не трябва да се третират с токсични лекарства, тъй като това ще навреди на пчелите и други опрашители. Последният път третирането с химикали се извършва 2 месеца преди узряването на реколтата. По време на цъфтежа може да се третира с Iskra Bio.

боравете правилно

По време на плододаване

Ако е необходимо, по време на плододаване дърветата се третират с биологични препарати, тъй като при използване на химикали токсичните вещества проникват в пулпата на горския плод и имат токсичен ефект върху човешкото тяло.

Използват се биологични продукти: Fitoverm, Akarin, Iskra Bio - те се разлагат на светлина в рамките на 2-3 дни.

След прибиране на реколтата

След прибирането на реколтата можете да използвате различни химикали: с бърз ефект, продължително действие, силно токсично действие.

обработка на дървесина

Сезонни мерки за превенция

Превантивните мерки за осигуряване на здрава градинска площ и по-специално черешови дървета трябва да се провеждат, като се вземат предвид сезоните, състоянието на дърветата, наличието, отсъствието на болести или вредители през изминалия сезон.

Изборът на място за засаждане на череши на слънчеви, проветриви места е от съществено значение за растежа на здрави дървета без вредители. Черешите се засаждат далеч от калина, глог, тъй като привличат листни въшки със специфичните си миризми.

Поддръжката на градината, почистена от плевели, правилното провеждане на агротехническата работа и превантивните мерки срещу вредители създават всички условия за отглеждане на здрави дървета.

предпазни мерки

пружина

Пролетните превантивни мерки включват: агротехнически действия под формата на копаене на парцели под короната на дърветата, побеляване на стволове с предварително почистване на кората и компетентно прилагане на минерални торове.

Засаждайки около стволовете чесън, кориандърът отблъсква вредните насекоми; върховете на кориандъра се подрязват ежедневно, за да се увеличи отделянето на фитонциди. Невенът и шафранът привличат калинки.

лято

Летни превантивни мерки: редовно плевене, мулчиране на земята с игли, тъй като съдържа фитонциди, превантивно третиране на дървета с химикали с удължено освобождаване, в случай на растения, засети с листни въшки в съседни райони.

Борба с мравуняците в градината с употребата на лекарства: мравка, гръмотевици и народни средства, тъй като мравките са носители на листни въшки.

превантивни действия

Падането

Есенни превантивни мерки: почистване и побеляване на стволове, почистване около земята на багажника от паднали листа, суха трева, изкопаване на земята. Образуване на корона, подрязване на сухи и удебелени клони.

Компетентното и редовно прилагане на превантивните мерки създава условия за отглеждането на здрави растения в градинската зона без болести, вредители и за получаване на постоянно високи добиви.

есенни резултати

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква