Описание на храстови сортове череши, правила за засаждане и грижи, правила за отглеждане

В сухите райони с ниски температури през зимата селекцията на подходящи градинарски култури е ограничена. Непретенциозната и лесна за грижа храстова череша е алтернатива на обикновената дървесна череша. Расте добре на лоши алкални почви, лесно понася горещо лято без обилно поливане и не е чувствителен към силни студове.

Сортове и техните характеристики

Храстите обикновено се наричат ​​сортове, отгледани от дивата степна череша, която е широко разпространена в Западен Сибир, Казахстан и европейската част на страната ни.

храст череша

Общите характеристики на всички сортове, отгледани от череша от дива храст, са:

 • къс ръст, височината на храста обикновено не надвишава 1,5-2 м;
 • плодовете са средни или малки, кисели;
 • сферична корона;
 • обилен растеж;
 • висока устойчивост през сухи периоди и мразовити зими.

Пресичането на непретенциозен степ "обитател" с други продуктивни представители позволи да се получат добри устойчиви сортове.

 Алтай голям

Subbotinskaya череша заслужава внимание заради ярките си алени плодове с приятен сладко-кисел вкус. Той е непретенциозен в грижите, рядко расте над 2-2,5 м височина, независимо образува кокетна сферична корона. Изисква задължителното присъствие на опрашващи дървета на площадката, добивът е висок (5-9 кг).

Друг интересен „потомък“ на степния ни „обитател“ е сортът череша Алтайская Крупная. Ниските храсти се отличават с добър добив (5-9 кг) и непретенциозност. Големите сплескани копели са приятни на вкус и многостранни при употреба. В описанието на сорта те предупреждават, че в особено мразовити зими са възможни замръзване на цветни пъпки и намаляване на добива.

sabbatsky Бери

Ако имате нужда от особено устойчив на замръзване и непретенциозен сорт, е подходяща черешата Early Stepnaya. Дребните тъмночервени плодове са добри за консервиране и производство на сокове. При наличие на опрашители той дава прилични годишни добиви (до 3-4 кг на храст).

Характеристики на засаждане и грижи

По-добре е да поставите градина с черешови храсти на нежен склон, където няма риск от пролетен застой на топената вода. Изберете открито, слънчево място с достатъчно площ за растежа на издънките. Засаждането и грижата за храстите от череши не е много трудно, но съдържа няколко важни точки.

храстовидна градина

Важно! На парцел в близост е желателно засадете други сортове череши (опрашители) с подобни времена на цъфтеж, това ще увеличи добива с 2-3 пъти.

Подготовка на почвата

Степната череша е по-малко взискателна към почвата от дървесната череша, но реагира добре на въвеждането на органични и минерални торове при засаждане.

Кореновата система на храста лежи близо до повърхността, така че е достатъчно да се подготви плодороден слой от 30-40 см. За да направите това, хумусът се въвежда при дълбоко копаене (10-12 кг / м2) и комплексно минерално торене (150 g / m)2) суперфосфат. Засяването на зелен тор с последващо копаене във фазата на пъпката ще помогне за подобряване структурата на почвата и запълването й с органична материя.

за предпочитане да се засажда

На Съвета. По-добре е да копаете дупки за разсад предварително, поне месец преди засаждането.

приземяване

Важно е да започнете да засаждате разсад през есента, три до четири седмици преди първата слана или през пролетта, преди началото на потока на сока:

време на цъфтеж

 1. Ямата се запълва с плодородна почва за 3-4 дни с добавяне на органични и минерални компоненти (хумус 4-5 кг, калиева сол 50 г, суперфосфат 150 г, амониев сулфат 50 г).
 2. Здравите млади храсти с развит влакнест корен имат коренова яка на няколко сантиметра над нивото на земята.
 3. Около разсада почвата се уплътнява с краката ви. След поливане почвата се утаява, а шията трябва да е на нивото на земята.

Една от причините за повишената мразоустойчивост на степната череша е способността да се задържа сняг между храстите и подраста. Има смисъл да поставяте разсад близо един до друг (1,5-2 х 2 м). Засаждането се мулчира с дебел слой суха трева или торф.

млади храсти

тор

При правилна подготовка на почвата през първата година не се изисква допълнително торене. Следващите 2-3 години е достатъчно едно пролетно торене с азот (карбамид 20 g / m2) за копаене. Освен това храстите навлизат в периода на плододаване и се нуждаят от по-сериозно въвеждане на хранителни вещества: през есента - хумус за копаене (8-10 кг / м2), през пролетта - суперфосфат 50 g / m2, калиев хлорид 10-20 g / m2, карбамид 25 g, последвано от включване.

Поливането

Въпреки че храстовидната череша се счита за не особено взискателна към почвената влага, тя с благодарност реагира на навременното поливане с повишен добив и сочност на зърна. За достатъчно поливане се счита 2-3 пъти на сезон: след цъфтежа, по време на изливането на плодове, в края на лятото. Препоръчва се плитко разхлабване след всяко поливане през 2-3 дни.

наливане на плодове

резитбата

Храстната череша се характеризира с независимо формиране на закръглена корона. Затова резитбата е насочена главно към намаляване на сгъстяването и подмладяването. Плододаването обикновено се случва при миналогодишния растеж, така че се отстраняват само допълнителните клони, растящи вътре в короната.

Подмладяването на черешовите храсти се извършва след разпад на растежа, като се отрязват скелетните клони на местата, където разклонението спира.

затихващ растеж

Тъй като степният „обитател“ се характеризира с голямо количество растеж, изтъняването трябва да се извърши своевременно. Продължителността на живота на един храст без намаляване на плододаването е около 8-10 години. За подмладяване на засаждането се оставят здрави и здрави слоеве, постепенно заместващи старите.

Предимства и недостатъци на храсталака череша

Ползи:

анти-стареене засаждане

 • повишена устойчивост на замръзване и устойчивост на засушаване;
 • ниски изисквания за плодородие на почвата;
 • ранно узряване, бързорастящо;
 • декоративен външен вид по време на цъфтеж;
 • гъстият растеж ви позволява редовно да подмладявате засаждането;
 • плододаването настъпва вече на 3-4-та година;
 • устойчив на болести.

Недостатъци:

 • кисели плодове, често тръпчиви, често малки;
 • дава плод само на открито, слънчево място;
 • многобройните издънки изискват често изтъняване;
 • кратък живот на един храст.

Засаждането на храстови череши няма да донесе много проблеми на градинаря. Основното е, че сайтът е слънчев и отворен. Дори и при минимална поддръжка, годишната реколта на сочни череши ще струва разходите.

кисели плодове

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква