Описание и характеристики на черешите Zvezdochka, разлика от сорта Nord Star

Черешите от сорта Zvezdochka придобиха популярност сред градинарите поради ранното си узряване и повишената устойчивост на гъбични заболявания. Красивите и вкусни плодове се харесват както на деца, така и на възрастни. Дървото е в състояние да издържа както на сухи условия, така и на студен климат. През пролетта цъфтящите череши украсяват градини, а през лятото осигуряват възможност за попълване на запасите от витамини в организма и за правене на вкусни приготовления за зимата.

История на развъждане на сорта

Чери Звездочка придоби широко разпространение в цялата ни страна и дори извън нейните граници. Сега градинарите трудно намират верния отговор кой е бил авторът на този сорт и кога точно е бил отгледан, следователно е обичайно растението да се отнася към пробите от народната селекция. Разсадът за тази череша е избран от разсадника, наречен на И. В. Мичурин. Експертите не са в състояние надеждно да установят кой сорт е станал майчин сорт за Zvezdochka.

Описание на културата

В зависимост от вида на подложката и селскостопанските условия дървото Zvezdochka расте от 2,5 до 6 метра височина. Короната му е пирамидална, сгъстяването й е средно. Изисква системно подрязване и оформяне, особено когато се отглежда в климатични условия в средната зона. Слънчевите лъчи и въздушните течения трябва свободно да влизат в дълбините на короната. Листността на тази череша е средна, листата са големи, по ръбовете има прорез.

Описанието на сорта подсказва, че цветята на Звездочка са групирани в големи съцветия с дълги и много силни дръжки.

Плодовете са едри, с кръгла форма, теглото на един достига 5,5 грама. На етапа на техническа зрялост кожата придобива красив ален цвят. Черешите са сочни и нежни, вкусът им е сладък с лека пикантна киселинност. Сокът се оказва розов.

черешова звездичка

Сортът има необичайна жълта кост, която лесно се отделя от ароматната и сочна каша. Дегустаторите оцениха вкуса на Zvezdochka с 4,2 точки. Тази череша понася добре летните горещини и сушата, както и зимните студове. В средната лента може да зимува без допълнителен подслон. Звездичката понякога се бърка с друг популярен сорт, Nord Star, но те са две напълно различни растения.

Предимства и недостатъци

Черешката от сорта Zvezdochka има огромни предимства пред конкурентите, което го прави много популярен сред градинарите. Те включват:

  • частично самоплодородие;
  • ранно узряване;
  • висока производителност;
  • отличен вкус и продаваемост на плодовете;
  • универсално използване на реколтата;
  • отлична устойчивост на замръзване и засушаване;
  • непретенциозна грижа и непретенциозно отглеждане.

черешова звездичка

От недостатъците практикуващите градинари отличават склонността към победа на кокомикозата и монилиозата.

Популярността на черешите Nord Star

Черешите от сорта Nord Star са спечелили любовта на градинарите поради своята самоплодородие, много добра устойчивост на замръзване и малкия размер на възрастно дърво. Още през втората или третата година след засаждането на разсада можете да се насладите на първата реколта. Дървото почти не се влияе от болести и вредители, следователно, изисква минимум внимание и грижи. Nord Star отблъсква някои градинари с твърде кисел плодов вкус. Смята се, че те са подходящи само за заготовки и подготовка за консервиране. Но има любовници, които използват пресни череши.

черешова звездичка

Отличителни характеристики на сорта

Дървото на Nord Star е по-скоро като храст във форма. Максималната му височина достига 2,5 метра, короната не се разпространява, удебеляването е средно. В първите години след засаждането растението дава интензивен растеж, а след това внезапно спира да расте. Листата на тази череша са със среден размер, тясна овална форма.

Плодовете на Nord Star в стадия на техническа зрялост имат красив цвят бордо. Черешите са с големи размери, масата на едната достига 5 грама. Костилката се отделя лесно, кашата е нежна и сочна, със силен класически аромат. Поради повишената киселинност дегустаторите оцениха вкуса на плодовете само на 4 точки. Датите на зреене на черешите са закъснели, добивът е висок. Дървото може да издържи температури до -40 през зимата В. През лятото толерира суша и горещина.

Растящи региони

Поради добрата устойчивост на засушаване и замръзване, тези дървета са отлични за отглеждане в централните и северозападните райони, както и в района на Волга. В условията на средната зона сортът зимува без допълнителна изолация.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква