Правила, условия и схеми за подрязване на калина за начинаещи

Калина е красиво многогодишно растение, което може да расте като храст и малко дърво. Градинарите често отглеждат тази култура, тъй като тя запазва декоративния си ефект през цялата година. За това обаче е важно да се осигури на растението адекватни грижи. Правилното подрязване на калина дава възможност за формиране на кокетно растение и увеличаване на добива му.

Има ли нужда Калина от резитба

Въпреки факта, че калина се счита за култивирано растение, тя запазва характеристиките на дивите храсти. Без подходяща грижа съществува риск от излишък на странични издънки и свръхрастеж, което се отразява негативно на външния вид и здравето на реколтата.

Всяка година нови издънки превъзхождат старите и се простират към слънцето. В този случай цъфтежът и плододаването се придвижват към горните части, докато долните клони са на сянка и постепенно отмират. Буквално след няколко години, калина придобива непривлекателен вид и спира да дава плод.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Подрязването помага за справяне с тези проблеми. Това не е лесна манипулация, която изисква спазване на определени правила.

Кога да отрежете калина

За да бъде резитбата успешна, е важно да изберете правилния график за тази процедура. Има обаче няколко опции, които имат определени функции.

През есента

След края на плододаването се препоръчва да се извърши санитарна резитба. Тя включва отстраняването на мъртви клони, които се различават от останалите издънки с тъмна кора.

подрязване на калина

В същото време е важно да се отстранят болните издънки, които са покрити с петна и ексфолирана кора, понижения, израстъци. Нарязаните издънки трябва да се събират и изгарят. Това ще помогне да се предотврати разпространението на болестта.

лято

През лятото калината се нуждае не само от санитарна, но и от изтъняваща резитба. Най-често засяга зелените издънки. По този начин трябва да изтриете следното:

 1. Обрастване. Премахването му ще помогне да се остави повече енергия на калината за пъпкуване и съзряване.
 2. Върховете. Ако резитбата се извърши неправилно, след което остава голям пън, ще растат много издънки за угояване. Те имат вертикална посока и се наричат ​​върхове.
 3. Върхове, засегнати от паразити и болести. Растението често страда от атаки от листни въшки, брашнеста мана и листен бръмбар. Когато се появят симптоми на лезия, е важно лезиите да се изрежат и изгорят. Това става с върховете на издънките.

подрязване на калина

През пролетта

Много градинари подрязват калина през пролетта - докато се събудят пъпките. През този период културата спи. Следователно процедурата не й навреди.През пролетта се препоръчва да се отървете от сухи, счупени, болни клони. Необходимо е също да премахнете остатъците от четките от горски плодове и да разредите короната.

Доста често по време на подрязването градинарите премахват твърде дългите краища на клоните. Това помага да се избегне силен растеж на короната. Не се страхувайте да навредите на културата.

Систематичното подрязване има благоприятен ефект върху плододаването на калина, тъй като останалите клони получават повече хранене от кореновата система.

подрязване на калина

Видове подстригване

Има няколко варианта за провеждане на тази процедура, всеки от които има определени характеристики.

санитарен

Този вид резитба се препоръчва през есента. Извършва се след прибиране на реколтата. Когато калината е хвърлила напълно зеленината, градинарят трябва да я прегледа и да премахне следните фрагменти:

 • болни издънки;
 • счупени клони;
 • сухи и натрошени фрагменти;
 • остатъци от четки.

подрязване на калина

Не се препоръчва да се премахват твърде много клони преди зимата. Ако има силни студове, съществува риск от замръзване на храста. Всъщност всяка резитба е сериозен стрес за културата.

изтъняване

Изтъняването се препоръчва всяка година. Препоръчително е този вид подрязване да се извършва през лятото. Оптималният период се счита за времето след цъфтежа на листата, но преди образуването на яйчниците. В този случай трябва визуално да огледате храста, да намерите удебелени участъци и да премахнете някои от клоните.

Обикновено те са насочени навътре и представляват върхове, които са един до друг.

формиращ

С формирането на растението трябва да се занимава 3-4 години след засаждането в открита почва. Калината може да се развие като храст или дърво. Изборът на подходяща опция си струва да се вземат предвид индивидуалните предпочитания. Също така се препоръчва да се съсредоточи върху свободното пространство в страната и местоположението на културата. При естествени условия калина расте под формата на голям храст, който достига височина 2-3 метра. Като такъв той се среща в горите. Ако не отрежете растението, калината ще се развие точно под формата на храст.

подрязване на калина

За да му придадете правилната форма, се препоръчва да изберете 6-7 най-мощни издънки. Останалите трябва да бъдат премахнати. На височина храстът трябва да достигне протегната ръка. Впоследствие си струва да се уверите, че растението не позволява прекалено голям растеж на корените. Препоръчва се да го премахвате всяка година. Също така трябва да контролирате развитието на върха. Ако калината се разтегне твърде много, тя трябва да бъде отрязана.

При подрязването е важно да се има предвид, че плододаването се появява на едногодишните издънки.

Понякога калина се отглежда под формата на дърво. Но в този случай може да се счупи. Това се дължи на високата крехкост на цевта. Често стъблото може да расте деформирано. Използването на подпори се препоръчва за поддържане на културата. Коловете са идеални за тази цел. По-ниски добиви се наблюдават при отглеждане на калина на дърво. За да образувате растение, трябва да изберете 1 мощен издънка и да направите дърво от него. Препоръчва се да изтриете останалите клонове. Днес има специални сортове. Те веднага растат на един ствол и образуват дърво.

подрязване на калина

Схема на

За да изрежете правилно калината, трябва да използвате инструкциите за начинаещи. За да оформите кошер, се препоръчва да направите следното:

 1. След засаждането на растението, подрязвайте всички надземни издънки. Всеки от тях трябва да има не повече от 2-3 пъпки.
 2. През следващата година от всяка пъпка ще се появят още няколко издънки. Когато клоните достигнат 30 сантиметра височина, те трябва да бъдат приковани.
 3. След това храстът ще започне възстановяването си. През този период настъпва развитието на растежа на корените.
 4. Препоръчва се да се оставят нови издънки, докато броят им не е 7 броя.
 5. Растежът на върха трябва да се остави, докато достигне необходимата височина.

подрязване на калина

Практически съвети

За да изрежете правилно калината, се препоръчва да следвате тези съвети от опитни градинари:

 1. Подрязването е допустимо по време на отсъствието на поток от сок. Това се случва в ранна пролет, преди счупване на пъпки и през есента, след падане на листата.
 2. Формативната резитба трябва да се извършва изключително през пролетта. През останалото време храстът просто не може да се възстанови преди настъпването на студеното време.
 3. При естествени условия калина расте като храст. Следователно не винаги е възможно да се формира декоративно дърво от него.
 4. Лечението против стареене трябва да се извършва на интервали от 5 години.
 5. Короната трябва да бъде изтънена през лятото. Това помага да се избегне сгъстяването на насажденията, да се осигури вентилация на въздуха в структурата на листата и да се предотврати растежа на бактериални микроорганизми и гъбички.
 6. Всяка есен си струва да се отървете от изсушени, болни и чупливи клони. Това е необходимо за цялостното развитие на културата и увеличаване на параметрите на добива.

купчина калина

Как се отрязват различни сортове калина?

Градинарите обикновено отглеждат 2 сорта калина - обичайната червена и нейното разнообразие - Булденеж. Резитбата на обикновена червена калина няма специфични характеристики и се извършва по стандартна технология. Булденеж трябва да бъде подрязан, така че да завършите с буен храст с няколко ствола. В този случай се препоръчва да се съкратят младите издънки приблизително на 20 сантиметра от почвената повърхност.

Съцветия, които се появяват през лятото на първата година, трябва да бъдат премахнати. Това помага да се стимулира развитието на корени и клони. В края на лятото горната част на леторастите трябва да бъде премахната. Това ще подобри разклоняването през следващата година. На втората година след засаждането се препоръчва изрязването на калина след цъфтежа. Излишната зелена маса не трябва да абсорбира полезните елементи, необходими за образуването на пъпки. Калина Булденеж не изисква пролетна резитба, тъй като това ще се отрази негативно на образуването на съцветия.

Подрязването на калина има редица характеристики. Благодарение на стриктното изпълнение на препоръките на опитни градинари е възможно да се отглежда силно и здраво растение, което ще има отличен декоративен ефект и ще даде добра реколта.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква