Описание на хибрида с вкус на шарафуга от слива и кайсия, характеристики и характеристики

Шарафуга е хибрид с аромат на слива. Той е създаден на базата на три известни вида култивирани растения от един и същи род - слива. Много хора мечтаят да отглеждат този чужд плод в градината си. Той има няколко свойства и качества, които напомнят на родителите му: кайсия, праскова и слива. Колко реалистично е да отглеждате тази екзотика в Средния ивица, нека се опитаме да разберем.

Какво е шарафуга

Описанието на шарафуга не включва обяснение на хибридното име. Мнозина спекулират, че е била наречена така заради външните си особености.

Външно това необичайно дърво е нещо между кайсия и слива. Също така плодовете са по-скоро като едра слива с тъмен цвят. Те не са с овална форма, като сливи, а по-закръглени, което напомня за наличието на кайсиеви гени.

хибридно описание

Всъщност това растение е хибрид от сливи, кайсии и праскови. Дървото е компактно, короната има средна плътност, в това се проявява като хибрид на сливата. Листата показват къдряне като тази на праскова. Има още една отличителна черта: семената шарафуга имат своеобразен модел, който е присъщ само на прасковите.

Самите плодове имат особен, несравним аромат, който съчетава характеристиките на слива и кайсия. В някои сортове нотките на кайсия са много по-силни, в други - сливи. Тези, които са вкусили плодовете на шарафуга, са забелязали фин аромат на праскова. От слива хибридът наследил структурата на дървото, бодличката на клоните.

кайсиева шарафуга

Месото на плодовете е различно, в зависимост от сорта. Има по-изразен „кайсиев“ вкус и аромат, има - със слива. Градинарите-любители при доста тежки условия получават три различни вкуса от едно дърво. Обръща се внимание на факта, че шарафугата прави отлични компоти, конфитюри и консерви.

Историята на произхода на шарафуга

Този хибрид е плод на 30-годишни усилия на американския селекционер и биолог Флойд Сийгер. Преди него имаше успешни експерименти в създаването на кайсия - 2 сорта (слива - 25% плюс кайсия - 75%), плуот - 11 сорта (слива - 75% плюс кайсия - 25%), нектаплама - 1 сорт (слива плюс нектарин), пикплама - 1-ви клас (слива плюс праскова).

плодова каша

Възгледите на опитен животновъд за отглеждане на растения, създаване на нови сортове, видове са консервативни. Той не се бие с природата, а призовава към промяна, без да я навреди. Резултатът от дългогодишния опит в кръстосването на костилкови плодове беше нова култура, която комбинира три различни вида.

Функции за отглеждане

Този хибрид има доста високо ниво на устойчивост на замръзване. Шарафуга без замръзване може да издържа на слани 24-26 ОТНОСНООТ.Затова трябва да засадите и да се грижите за разсада като слива. Годишният прираст на леторастите е 50-80 сантиметра, което показва необходимостта от ежегодно подмладяваща резитба.

характеристики на отглеждане

Шарафугата се засажда на слънчево място, където почвата е рохкава и плодородна. Застоялата вода през пролетта и глинестите почви са изключени, тъй като сливата се намокри. След като сте избрали място, трябва да подготвите площадка за кацане с размери 60 * 60 * 60 сантиметра.

Пълни се с изгнил тор или хумус, пепел и суперфосфат. Фиданките се засаждат: през пролетта в Средното платно (така че да имат време да вкоренят), през есента - в Южната.

За 3-5 години, в зависимост от възрастта на разсада, шарафугата дава първите плодове. Те узряват в края на август или началото на септември, в зависимост от региона.

красиви плодове

Отзиви
  1. Алина
    1.01.2019 09:59

    Чух много за това прекрасно дърво и дори веднъж успях да опитам плодовете - получих го с подчертан вкус на слива. Но не е толкова лесно да намерите разсад при нас, ще се опитам да търся в онлайн магазините!

    Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква