Описание на най-добрите сортове кайсии за отглеждане в Ленинградска област, засаждане и грижи

Много градинари погрешно смятат, че кайсията е изключително южна култура. Съвременните сортове овощни дървета вкореняват и активно дават плод дори при ниски температури и екстремни условия на околната среда. Кайсиевите сортове за отглеждане в Ленинградска област се отглеждат, като се вземат предвид особеностите на климата и почвата в този район.

Особености на отглеждането в лен. области

При засаждане и грижа за кайсии на територията на Ленинградска област трябва да се спазват редица характеристики. На първо място, трябва да изберете подходящо място за засаждане на дървета. Мястото трябва да бъде разположено в низини, постоянно осветено и защитено от духане. Дърветата не трябва да се засаждат по южните склонове, тъй като вегетационният процес ще бъде по-активен върху тях, а цъфтежът ще съвпадне с периода на пролетните студове.

най-добрите сортове

Ако до кайсиите са засадени круши, ясен, дъб или други дървета с дълбока коренова система, тогава разсадът лесно ще се вкорени. Препоръчва се засаждане на дървета съгласно схемата 6 x 4 на глинести, песъчливи глинести почви с неутрална или слаба киселинност. В зависимост от съдържанието на хранителни вещества в почвата е необходимо въвеждането на минерални торове. На глинеста почва е необходимо да се използват фосфорни торове, а ако има липса на хумус, почвата се обработва с оборски тор.

В района на Ленинград е по-добре да засадите кайсии в началото на пролетта. Процесът на засаждане е както следва:

 • подготвя се яма с дълбочина 50 см и ширина 80 см;
 • низината на ямата е покрита с дренажен слой от счупена тухла или експандирана глина и слой речен пясък;
 • тор се прилага от смес от почва, изгнил тор и пясък в пропорции 3: 1: 1;
 • резниците се държат 10-15 часа в стимулатор на растежа;
 • резници със скосено рязане се поставят в почвата.

кайсии за отглеждане

При засаждането кореновата шийка на резниците трябва да остане над земята. Над изрезите са прикрепени телени дъги, върху които е фиксиран покриващият материал, създавайки парников ефект.

Грижи в ход отглеждане на кайсии предполага прилагането на списък на стандартни процедури. Една от основните точки на грижа е редовното и умерено поливане.... Недостатъчната влага в земята провокира изсушаване на листата и влошаване на вкусовите характеристики на плодовете. Прекомерното поливане причинява гниене на корените.

плодовете блестят

Падащите листа трябва да се събират около дърветата през есента, за да се предотвратят вредители. Ако се открият признаци на болест или увреждане от вредни насекоми, достатъчно е да обработите почвата с торове от инсектицидна и фунгицидна серия.В средата на есента стволовете на разсада трябва да се побелеят, като по този начин се предпазват от появата на биохимични процеси в клоните.

За борба с удебеляването на короните е необходимо подрязване, което се извършва в началото на пролетта.

Най-добрите сортове

При избора на подходящи сортове кайсиеви дървета за района на Ленинград е необходимо да се вземат предвид такива фактори като способността да се вкоренят в почвата, плододаването и приспособяването към метеорологичните условия на региона. Следните сортове се препоръчват за засаждане и отглеждане в тази област:

сортове дървета

 1. Айсберг е непретенциозен сорт, устойчив на замръзване и ранна зрялост. Теглото на плодовете достига 30 g, кашата е нежна и сочна. Кайсиите от айсберг нямат киселинност и са подходящи за приготвяне на препарати за зимата.
 2. Мичуренец е сорт, който дава плодове с тегло до 40 г. Реколтата от този сорт има кисел вкус. Кайсиите са ярко оранжеви на цвят и овална форма, подлагат се на дългосрочно съхранение и се подлагат на ниски температури.
 3. Червеникавият е сорт, адаптиран към суша и слана, показващ висок и редовен добив. Кайсиите узряват до второто десетилетие на юли, придобивайки характерен розов розов оттенък по време на растеж. Месото на плода е твърдо и сладко и кисело. Кайсиевата култура с червени бузи е многостранна и подходяща за транспортиране.
 4. Триумфът на Севера е вид овощни дървета с разпространена гъста корона. Този сорт кайсии дава големи плодове, ако е правилно обгрижван. Сортът е устойчив на често срещани заболявания и не губи своите вкусови характеристики под въздействието на замръзване.

Също така сортове Кичигински, Лучисти, Куйбишевски, Шалах, Карлик и много други са подходящи за района на Ленинград. Избирайки сорт, подходящ за района на Ленинград, ще бъде възможно да се отглежда голяма реколта с висок вкус и широк спектър от полезни характеристики.

сочен плод

Отзиви
 1. Анна
  12.12.2019 22:04

  Благодаря. Не вярвах, че кайсиите могат да се отглеждат в Лен. ■ площ.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква