Описание на сорта диня Ataman и хибрида F1, какви са разликите, болестите и вредителите по растенията

Динята е едно от най-ярките и обичани плодове на летния сезон. Сортът диня Ataman е популярен сред градинарите, тъй като съчетава добив, устойчивост на болести и отличен вкус.

Характеристики и описание на дини Ataman и Ataman F1

Диня атаман от съвременните хибриди за ранно узряване. Плодовете узряват при директна сеитба на семена в почвата 55-65 дни след покълването, а когато са издигнати от разсад през 40-45 дни. Растението е мощен храст, характеризиращ се с интензивна енергичност и развит апарат на листата.

Удобните условия допринасят за формирането на 4-5 плода, всеки с тегло 12-16 кг. Гладките плодове с овална форма са тъмнозелени със светли ивици. Под силната пролетна кора има зърнеста, яркочервена каша със сладък, отличен вкус, добра консистенция. Съдържанието на захар в горския плод е около 7%.

описание на дини

Сортът диня Ataman F1 е холандски хибрид. Необходими са 55-65 дни, за да узреят. Растението образува мощен храст, който може да роди до пет яйчника. Плодовете са сферични или леко сплескани. Кората е умерено дебела. Кашата се характеризира със сочност, а зърната са дребни.

Натрупването на захар зависи от метеорологичните условия и е около 6,5%.

Описанието на културата предполага обозначаването на плюсовете и минусите на сортовете диня Ataman и Ataman F1. Основните предимства, благодарение на които растението е спечелило мястото си в градината, включват:

любими плодове

 • висок добив, който при благоприятни условия е 215 ц / хектар;
 • отлични вкусови и технологични характеристики;
 • резистентност към такива често срещани заболявания / като фузариум, антракоза;
 • възможността за отглеждане както в парникови условия, така и в открито поле;
 • добра транспортируемост поради гъстата и здрава кожа на плода;
 • безопасността на реколтата за месец без загуба на вкус.

Малки недостатъци са зависимостта от метеорологичните условия и редовното взискателно поливане.

възможност за отглеждане

Какви са разликите

Сортът Атаман запазва всички качества на растението при следващото потомство. Можете да съберете семена в градината си и безопасно да ги засадите през следващата година. Ataman F1 се отличава с по-приятно формиране на разсад, нивелирани растения, високо качество и еднородност на плодовете и генетична устойчивост на болести. Но за разлика от Атаман с Ataman F1 е невъзможно да се събират семена, тъй като съществува риск да останете без реколта.Следователно, семената от този сорт ще трябва да се купуват в магазина всяка година.

Осигуряваме условия за добри добиви

Дини Атаман предпочита ярко слънце през деня, топлина през нощта и рохкава пясъчна почва в кореновата зона и в областта на кореновата яка.

качество на растенията

Състав на почвата

Атамановата диня се нуждае от песъчлива, добре аерирана почва. При наличие на тежка почва е необходимо да се извърши висококачествена подготовка чрез дълбока оран за увеличаване на добивите. Трябва да се избягват наводнените, глинести и слабо нагрявани площи.

Влажност и поливане

При отглеждане е необходимо да се създадат удобни условия за дините, сред които поливането заема първо място. Храстите, които изпитват дефицит на влага, ще започнат да се развиват по-лошо, а прекомерното поливане ще провокира гниене на камшиците, а самите плодове ще загубят съдържанието си на захар. Съответно е необходимо да се организира правилното поливане, което трябва да се извърши в основата и да се използва топла вода. В случай на дълги дъждовни дни покрийте насажденията с филм, тъй като културата реагира болезнено на висока влажност.

зелени топки

2 седмици преди прибирането на реколтата трябва да спрете поливането, така че плодовете да могат да наберат нужното количество захари, а пулпата да не стане водниста.

Горна превръзка

Атамановата диня е отзивчива към храненето. Хранителните вещества трябва да се добавят, когато се формират първите истински листа, като се използват торове, които съдържат азот и фосфор. След това трябва да се наситите с минерали и органични вещества. Графикът на хранене трябва да бъде коригиран. Най-често честотата на прилагане с торови разтвори е 14 дни.

откажете поливането

По време на масовия цъфтеж растението се нуждае от състави на базата на калий и фосфор. Препоръчва се да завършите храненето при първите признаци на зреене на горски плодове.

Агротехнически характеристики на отглеждане

Семената от сорта Атаман диня се засяват в земята или се отглеждат разсад от тях, последвано от засаждане с мулчиране на насажденията и покриване през дъги със синтетичен филм.

се крие в криенето

В оранжерията

Първото условие за отглеждане на диня в оранжерия - добре подготвена стая. В отоплена оранжерия разсадът или семената могат да бъдат засадени в последните дни на февруари до средата на март.

Почвата трябва да е питателна и богата на минерали. Хумусът със суперфосфат ще служи като тор. Предварително трябва да се погрижите за наличието на защитен филм в случай на силно студено време.

Хранителна почва

Приготвяйки всичко необходимо за отглеждане, можете да започнете самия процес:

 1. Сейте семената в отделни контейнери с диаметър 10 см, след като ги накиснете в топла вода със стимулатор на растежа.
 2. По време на растеж, вода, покрийте с фолио и поддържайте температура от 25 ° C.
 3. Нанесете тор на 10-ия ден след сеитбата, като използвате сложни минерални състави.
 4. В края на май пресадете разсада в добре загрята почва, като спазвате разстояние 50-70 см, и поддържайте температурата в оранжерията от 20 до 25 ° С, а влажността не по-висока от 60%.

По-нататъшните грижи се свеждат до проветряване и поливане, както и поддържане на температурата в оранжерията на 20-25 ° С и влажност на въздуха 60%.

отрязан атаман

на открито

Преди да засадите диня Ataman, трябва да изберете правилната зона, която трябва да бъде просторна и добре осветена от слънцето. Засаждането по безсеменен начин на първия етап включва разхлабване и торене на почвата на площадката. Също така материалът от семената трябва да се навлажни в топла вода и след това да се засее в канали с дълбочина 4-7 cm.

Разстоянието между засадените единици трябва да бъде от 0,7 до 2 метра, а между редовете - 1,5 метра.

Методът за отглеждане на разсад изисква следните действия:

изберете сайт

 1. Вземете отделни контейнери с диаметър 10 см и височина 12 см и ги напълнете с почва, съдържаща торф и хумус в равни пропорции.
 2. Поставете по два семена във всеки контейнер на дълбочина 3 см. Когато разсадът се оформи, слабите трябва да бъдат отстранени.
 3. Покълнете растението при температура 20-25 С през деня и 18-20 С през нощта в продължение на 3 седмици. Също така осигурете необходимото количество светлина, редовно проветрявайте и предпазвайте от течение.
 4. Когато настъпи топло време, трансплантирайте разсада в открита почва, приютявайки ги от вятъра, поливайки и хранейки ги.

След засаждането трябва да заобиколите растенията внимателно: поливайте, оплождайте, разхлабвайте почвата, премахвайте плевелите, а също така предпазвайте от болести и вредители.

количеството светлина

Болести и вредители. Начини за справяне с тях

Динята атаман не е имунизирана от болести и вредители. Културата е предразположена към гъбични и бактериални заболявания. Особено тази ситуация се влошава в дъждовния период, с намаляване на температурните показатели. Гъбичката засяга зеленината на храстите, корените и плодовете. Антракозата, брашнестата мана, кореновото гниене, бактериалното зацапване и фузариумното увяхване се считат за опасни за динята.

Насекоми, като телени червеи, паяк акари, пъпеши листни въшки и трипс, също представляват заплаха за реколтата. Те безпощадно унищожават културата, хранят се с корени, зеленина и много от тях не са против да се насладят на плодовете.

Заплаха за реколтата

За да се предпази културата от болести и вредители, основното е не само да се създаде и поддържа оптимален микроклимат и минимална инфекциозна среда. Това изисква:

 • унищожете плевелите на площадката, премахнете растителните остатъци;
 • редуващи се култури;
 • редовно инспектирайте храстите за признаци на болести и вредители и ако бъде открит проблем, незабавно предприемете подходящи мерки, като третирате със специално проектирани лекарства, като спазвате дозировката, препоръчана от производителя, когато подготвя защитни средства.

оптимален микроклимат

жътва

Сигналът за прибиране на сорта Атаман диня ще бъдат външни индикатори, които показват зрялост:

 • обезцветяване или образуване на восъчно покритие върху кожата;
 • почвено петно ​​с наситено жълт цвят;
 • резонанс при потупване, въпреки че това не винаги се счита за индикатор, че динята е достигнала максималния си вкус;
 • суха сухожилие на стъблото.

жътва

Прибирането на реколтата трябва да се извършва изключително внимателно, за да се избегне биенето и увреждането на кожата. По-добре е да отрежете плода от стъблото, а не да го откъсвате и усуквате. В процеса на разкъсване съществува риск бактерии да попаднат в динята, което може да провокира гниене на пулпата.

Динята Ataman трябва да се използва в рамките на 2-3 седмици след отстраняването, тъй като плътта ще загуби своята хрупкавост. Трябва да го съхранявате в помещение с оптимална температура 10-15 ° C и относителна влажност на въздуха 85-90%.

увреждане на кожата

заключение

Ключът към успешното отглеждане на динята Атаман е слънчевото топло време, когато активно се извършва опрашването и развитието на захарни сочни плодове. За да получите качествени продукти, трябва да положите малко усилия, както и да вземете предвид някои характеристики на тази култура. Основното е да осигурите на растението благоприятни условия и да се насладите на изискания вкус на здравословни и сладки плодове.

скача на масата

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква