Как да събираме семена от патладжан у дома, техника на отглеждане

Родината на патладжаните е Югоизточна Азия. Но, въпреки това, този зеленчук е много популярен у нас. Това не е изненадващо. Много сортове патладжан са надарени с отличен вкус, висок добив и полезни качества на плода. От тях можете да приготвите най-различни ястия и консерви. Въпреки това, не всеки градинар знае как правилно да събира семена от патладжан. Как се осъществява този процес и какво ще се наложи ще бъде описано подробно по-долу.

Събиране на семена

Има няколко начина за прибиране на семена от патладжан у дома. Помислете за тези варианти, при които събирането ще бъде най-малко трудоемко, а качеството на бъдещата реколта ще остане на високо ниво.

Методи за събиране на семена:

 1. Тестисите се натрошават на няколко парчета. Отделни части от патладжана се смилат през ситно сито. В този случай масата трябва да се прекара така, че да останат само едно семе на повърхността на мрежата.
 2. Избраните патладжани, от които искате да съберете семена, се нарязват на няколко тънки плочи. След това внимателно с помощта на вилица, лъжица или нож семената се отстраняват.

Независимо кой метод е избран, се препоръчва изплакването на семената с течаща вода след екстракция. В този случай целият семенен материал, който е изплувал на повърхността, трябва да се изхвърли, тъй като не е подходящ за по-нататъшна употреба.

Избор на патладжан

Опитните производители знаят, че качеството на семената е пряко свързано със семената. С правилния подход към избора на патладжан можете да бъдете уверени в енергията на покълването, изобилното плододаване и високите търговски характеристики на плода. Освен това, от година на година културата ще се адаптира към климатичните условия в региона, което ще опрости грижите за растенията.

Така че, помислете за правилата за избор на тестис:

 1. За последващо размножаване се препоръчва патладжанът да остане на сортовите култури. Факт е, че въпреки че хибридните растения са надарени с висока устойчивост на различни заболявания, те все още губят търговските си качества с по-нататъшно размножаване.
 2. Характеристиките на сорта трябва да съответстват на климатичните и почвените условия в региона. В противен случай тестисът няма да има време да придобие биологична зрялост.
 3. За да се поддържа качеството на семената на най-високо ниво, семената трябва да се подбират само от силни и здрави култури. В този случай се препоръчва да се даде предпочитание на първия оформен плод.
 4. За да бъдат семената достатъчно твърди, патладжанът трябва да е напълно узрял.Етапът на зрялост може да се определи от зеленикаво-сивата или жълтеникаво-кафява кожа. Ако плодът няма време да узрее биологично, се препоръчва след отстраняване да се извади на тъмно хладно място за узряване.

семена от патладжан

Въпреки че има определени правила за избор на семе, методите за сушене и съхранение също влияят върху качеството на семената.

Сушене и съхранение на семената

Патладжаните, за разлика от другите култури от нощник, изискват спазване на определени условия, които ще гарантират дългосрочното запазване на семената. Така че, след като семената се събират, те трябва да бъдат добре изсушени. Сушенето на чист въздух, на тъмно място, се счита за най-добрият вариант.

Ако метеорологичните условия не позволяват, семената се разстилат на тънък слой в проветриво място върху лист хартия. Този процес обикновено отнема няколко дни.

Когато семената са напълно сухи, трябва да се създаде комбинация от външни фактори за него, което ще гарантира дълъг срок на годност.

Технология за съхранение на семена от патладжани:

 1. Тара. Най-добрата опаковка за семенен материал са тъканите или хартиените торби.
 2. Температура. Не се препоръчва да съхранявате семена от патладжан на влажно място. Оптималната температура е + 10- + 15 градуса. В този случай е необходимо да се изключат чернови, в противен случай посадъчният материал ще стане неизползваем.

семена от патладжан

Ако тези изисквания са изпълнени, семената не губят качествата си в рамките на 3-5 години. След посоченото време се препоръчва да ги замените.

Отглеждане на патладжан от семена у дома

Патладжанът е доста причудлива култура, която изисква известна грижа при отглеждане. Въпреки това, като положи усилия, всеки градинар, използвайки семената на собствената си реколта, ще бъде удовлетворен от резултатите от добива и високото качество на плодовете.

Необходимите условия

Днес потребителският пазар предлага ранни, средни и къснозреещи сортове патладжан. Всеки вид изисква спазване на определени условия на отглеждане. По този начин, ранните и средните сезони на културите са предназначени за отглеждане в северните райони на страната, където климатът е доста суров. Тези сортове се отглеждат като правило в оранжерии и оранжерийни структури.

За по-южните райони градинарите избират патладжани с късно узряване. Техният вегетационен период - от покълването на семената до биологичната зрялост на плодовете, ви позволява да получите реколта в открито поле.

Изборът на капацитет и подготовка на почвата

Патладжаните имат доста слаба коренова система, която е силно повредена по време на трансплантацията. Поради тази причина градинарите се съветват да използват торфени саксии за отглеждане на разсад.

разсад от патладжан

Що се отнася до почвата, тя трябва да е неутрална по киселинност и богата на хранителни вещества. Ето защо, ако земята е взета от мястото, където преди това са растели нощни култури, се препоръчва да я наторите с азотни и минерални торове.

Подготовка на семената и сеитба

Преди да засадите семена, първо трябва да подготвите посадъчния материал. Такива действия ще помогнат за предотвратяване на развитието на заболявания и укрепване на кореновата система на растенията. Подготовката на семената се състои от дезинфекционни мерки. За това се приготвя 5% физиологичен разтвор. След това семената се пускат в него за 5 минути. След определеното време те се измиват с гореща вода за 20 минути. След подготовката на посадъчния материал можете да започнете да го засаждате.

Технология на засяване:

 1. Торфените саксии се пълнят с подготвена почва.
 2. Земята е внимателно разлята с топла вода.
 3. Във всеки контейнер се прави депресия от 1-1,5 сантиметра.
 4. Едно семе се поставя в дупките.
 5. Семената от патладжан се поръсват с пръст и се поливат с въздушни капчици.

разсад от патладжан

В края на засаждането саксиите се покриват с фолио и се поставят на топло, тъмно място.

Грижа за сеитба

Комплект от мерки, насочени към получаване на силен разсад, е да се създадат благоприятни условия за покълване на семената.

Грижата за посевите включва:

 1. Поддържане на температура + 25- + 27 градуса.
 2. Предотвратяване на изсушаване от почвата.

В този случай е наложително да се гарантира, че почвата не се обезводнява. Ако има достатъчно голямо количество влага от саксиите, е необходимо филмът да бъде отстранен. В противен случай с допълнителен парников ефект семената неизбежно ще загинат.

Грижа за разсад

Когато се появят първите кълнове от разсад, контейнерът трябва да бъде преместен на топло, светло място, с температурен режим от + 20- + 23 градуса.

разсад от патладжан

Следващата агротехнология на грижите за разсад включва:

 • своевременно поливане;
 • разхлабване на почвата;
 • подхранване със сложни торове.

Също така, докато отглеждате разсад, не забравяйте за болести и вредители.

Болест и контрол на вредителите

За да се предотврати развитието на болести или вредното въздействие на вредителите, разсадът трябва периодично да се инспектира. При наличие на насекоми или деформация на растенията трябва незабавно да се вземат подходящи мерки. Така че, в борбата с вредителите опитните градинари се съветват да използват народни средства. Най-ефективният метод се счита за поръсване на земята с дървесна пепел, а самите растения се препоръчва да се напръскват със сапунена вода. В случай на заболявания можете да използвате отвари или билкови отвари, заедно с фунгицидни или инсектицидни средства.

дървесна пепел

Ако горните средства не се справят с възникналите проблеми, се препоръчва използването на химикали.

Събиране и съхранение

Периодът на биологична зрялост на патладжана зависи от сорта. Средно първите плодове могат да бъдат премахнати 25-40 дни след цъфтежа. Можете също така да определите зрялостта на патладжана според цвета на кожата му. По правило тя придобива характерен цвят за дадения сорт. В същото време, пулпата на узрели плодове става доста еластична, а семената побеляват.

Беритбата се извършва доста внимателно, като се използва нож или секатор. Плодовете се отрязват заедно със стъблото; се оставя "опашка" с дължина 3-5 сантиметра.

За да запазите прибраната реколта дълго време свежа, се препоръчва да я съхранявате на тъмно и хладно място при температура 0- + 2 градуса. След 2-3 седмици е необходимо да се подредят развалени и деформирани плодове. Целите патладжани трябва да се избърсват със суха кърпа.

Както можете да видите, процесът на събиране на семена и по-нататъшното им отглеждане е доста трудоемък процес. Въпреки това, използвайки горните съвети и полагайки всички усилия, дори начинаещият градинар ще бъде доволен от качеството на реколтата.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква