Описание и характеристики на гъски от породата Мамут, правила за отглеждане и грижи

Гъските се отглеждат като домашни птици в много стопанства. Породите са отглеждани, стари и нови, различаващи се по характеристики и външен вид. Основните предимства на датските гъски мамути - големият размер и тегло - правят тази порода перспективна за отглеждане у дома. Обмислете нейното описание, предимства и недостатъци, правила за хранене, поддръжка и грижи. Как да развъждаме и отглеждаме домашни птици в домакинствата.

Външни характеристики и производителност на гъските мамути

Датският мамут е бил отгледан чрез кръстосване на бяла ландшафтна гъска и сива тулузска гъска. Името на породата се превежда като "голямо", което правилно характеризира нейните представители. Мамут идва на територията на Русия и Украйна през 1996 г., но остава официално регистриран.

Мамути - големи гъски, тегло на драка - 11-13 кг, гъски - 8-10 кг. Тялото е голямо, кръгло, главата е със среден размер, шията е дълга. Лапите и клюнът (без подутини) са големи, ярко оранжеви, перата е бяла. Маските гъски започват да бързат на 7 месеца. Годишно се снасят около 5 дузини яйца. Goslings се излюпват на 25-27 дни, процентът на оцеляване на пилетата е 85%.

Положителни и отрицателни страни

Предимства и недостатъци
големи размери;
голяма маса;
бърз растеж;
добро оцеляване на гъски;
непринуденост;
ниска консумация на фураж.
снасят няколко яйца;
слаб инкубационен инкубатор;
са скъпи.

Както можете да видите, предимствата на породата превишават нейните недостатъци, следователно мамутът е признат за обещаваща порода, която се препоръчва за отглеждане в частни условия.

Правила за поддръжка и грижи

Отглеждането на гъски от мамути се счита за икономично. За лятната поддръжка е достатъчно да направят корал и да ги държат на чист въздух. След настъпването на студеното време птиците трябва да бъдат поставени в просторна и топла птицевъдна къща. На пода трябва да се сложи слой изолационен материал: слама, торф, дървени стърготини. Покривният слой трябва да бъде най-малко 15 см. Температурата през зимата не трябва да пада под 10 ˚С, а влажността не трябва да надвишава 75%.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
1-2 гъски трябва да имат площ от 1 кв. м. Но е невъзможно да се държат птици в къщата през цялото време. Те трябва да ходят, следователно, до гъската, трябва да подредите корал, в който гъските ще ходят. Трябва да пускате птици в него всеки ден. Те трябва да прекарат около 8 часа.В писалката трябва да поставите контейнер за вода.

В допълнение към температурата и влажността, трябва да осигурите на гъските подходящо осветление и вентилация. Летните часове трябва да продължат най-малко 12 часа, както през лятото, така и през зимата. Всеки ден стаята трябва да се проветрява или да се монтира вентилационна система в къщата.За да могат гъските да снасят яйца, трябва да поставите гнезда в къщата - едно за 2 птици.

<iframe width=560 height=315 src=data:image/svg+xml,%3Csvg%20xmlns=%22http://www.w3.org/2000/svg%22%20viewBox=%220%200%20750%20400%22%3E%3C/svg%3E data-src=https://www.youtube.com/embed/wt91tSeK4NU frameborder=0 allow=accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture allowfullscreen></iframe>

Как да храним птиците?

Гъските от породата Мамут се различават по това, че до зряла възраст консумират не повече от 95 кг фураж, което се счита за малък обем. Възрастните птици могат да се хранят със смеси от различни видове зърно, фино смлени, с добавяне на трева, варени или пресни настъргани зеленчуци, кореноплодни зеленчуци. Кашата трябва да е влажна. В допълнение към основните компоненти е необходимо смесите да се допълват с премикси, креда и сол.

Първите 1,5 седмици малките гъски се хранят със смеси от варени яйца, зелени и нарязани зърнени храни. След това към тях се добавят варените картофи. От 3-седмична възраст гъските могат да бъдат прехвърлени на хранене с храна за възрастна птица.

Отглежданите гъски и възрастни гъски от мамут могат да бъдат хранени с комбиниран фураж за домашни птици. Той е питателен, напълно задоволява нуждите на птицата и е икономичен. Когато се хранят със смеси или комбинирани фуражи, гъските винаги трябва да имат вода в поилки.

Развъждане на тънкостите

Чистокръвните гъзули мамут се получават само от чистокръвни гъски и гандери. Като се вземе предвид, че женските от породата не се различават по проявите на инкубационния инстинкт, е необходимо да се излюпят пилетата в инкубатор. При спазване на правилата за инкубация процентът на излюпване на гъски достига 85%.

заболявания

Гъските от датската порода Мамут страдат от инфекциозни заболявания и хелминтиази. Причините най-често се крият в неспазването на условията на задържане и грижи.

Ако птицата е на влажно и мръсно легло, яде от мръсни хранилки, живее в тесна стая, тогава инфекциите се разпространяват много бързо.

Ако се намери болна птица, е необходимо незабавно да се изолира от останалите, за да не се разпространи по-нататък инфекцията. За лечение се използват антибиотици. Курсът на терапия се провежда до пълното възстановяване на птицата. Невъзможно е да диагностицирате и лекувате самостоятелно; ветеринарният лекар трябва да установи причината и схемата на лечение.

В допълнение към инфекциите, мамутът може да е болен от неинфекциозни заболявания - хиповитаминоза, храносмилателни нарушения, метаболитни заболявания. Причините за патологиите се считат за неправилно хранене, небалансирано в хранителни вещества. За да премахнете причините, трябва да преразгледате диетата, да въведете нова храна в нея. След известно време проблемът трябва да бъде решен.

Възрастните гъски могат да страдат от пролапс на яйцепровода, това се дължи на факта, че снасят големи яйца. Друг често срещан проблем е запушването на хранопровода поради хранене със суха храна. Този проблем може да бъде избегнат чрез хранене на птицата с мокри буржоазни жени и дори в този случай винаги трябва да има чиста вода в къщата. При хранене със комбиниран фураж това условие е задължително.

Датските гъски мамути са печеливши в развъждането. Те се хранят малко, растат бързо, имат много тегло. Гъските се отглеждат за собствена консумация или организират малка ферма за гъски, което ще осигури финансова печалба.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква