Описание и характеристики на унгарски гъски, плюсове и минуси на породата и грижите

Отглеждането на гъски е най-доходоносното птиче производство. Птиците растат бързо, труповете имат значително тегло. Преди да започнете гъски в собствения си двор, трябва да изберете правилната порода, защото от нея зависи рентабилността на бизнеса, размерът на необходимата първоначална инвестиция. Подробна информация за унгарските гъски, за техните предимства и недостатъци, отличителните характеристики на този вид птици ще ви позволи да направите своя избор.

Историческа справка

Породата е отгледана от усилията на унгарски животновъди през втората половина на 20 век. Той е официално признат и получи името си през 1969г. Унгарските гъски са получени чрез кръстосване на померански и гъски гъски с местни породи. В резултат на работата се появиха универсални индивиди с висококачествени вкусови показатели на черен дроб и месо, отличен пух и средно производство на яйца.

През 1989 г. унгарски гъски са докарани в Съветския съюз. Породата е в регистъра на Федералната държавна бюджетна институция „Държавна развъдна комисия“. Те се разпространили на територията на бившия СССР.

Характеристики и описание на унгарски гъски

Това са красиви големи птици с мускулесто тяло и бяло оперение. Понякога се срещат сиви или оцветени индивиди. Породата е подходяща за отглеждане и лични помощни парцели. Отличителни характеристики на породата:

  • се отнася до тежкия тип представители на гъските, гъската е гигант с тегло до 7-8 килограма, гъската е до 6 килограма;
  • тялото е мощно, мускулесто, пропорционално, с широк гръб;
  • клюнът и лапите са оцветени ярко оранжево;
  • птиците имат дълга гъвкава шия и глава със средна големина; женските имат по-къса шия от мъжете;
  • собственици на къси, силни крака и крила.

унгарски гъски

Гъските от тази порода имат жив, боен характер, високото струпване на птици може да предизвика сблъсъци.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Важно: гъските трябва да се държат отделно от останалите птици, тъй като гъските предпочитат да доминират сред птиците.

Балансираното хранене и комфортните условия на живот гарантират бърз растеж на добитъка. Теглото на унгарския черен дроб достига 0,5 килограма, те получават пух 3-4 пъти годишно. Месото е вкусно и питателно, гъшите мазнини се използват в козметологията, готвенето и народната медицина.

Основните предимства и недостатъци на породата

Гъските са лесни за грижи, те са популярни в селските дворове поради следните фактори:

  • птиците бързо наддават на тегло, труповете са големи, с високи вкусови характеристики на месо;
  • висококачествен пух и пера осигуряват на собственика допълнителен доход;
  • гъските от тази порода също се пазят за получаване на черен дроб.

Необходимо е да се осигури на птиците свободен обхват и достъп до резервоара, това прави поддръжката им по-евтина и лесна. Недостатъците на породата включват:

  • появата на проблеми с висока влажност в гъската къща;
  • гъските снасят среден брой яйца.

Има много повече предимства, отколкото недостатъци, дори при малък добитък е възможно да се предостави семейна маса с качествени продукти, като значителен брой птици осигуряват стабилна печалба.

Условия за поддръжка и грижи

В домашната птицевъдство гъските се държат в студения сезон, от април до октомври прекарват цял ​​ден в разходки, връщайки се в плевнята, за да пренощуват. За да направят птиците удобни, те осигуряват добра вентилация в гъската къща, предпазват ги от течения и осигуряват допълнително осветление.

Гъските са големи птици, за да се предотврати кавги между тях поради струпване, всеки индивид трябва да има 1 квадратен метър от площта на стаята. Височината на къщата трябва да бъде най-малко 2 метра, за да се спести на електричество, в нея трябва да се правят прозорци. Стените вътре са измазани и побелени с гасена вар. Това третиране ги предпазва от мухъл и плесен.

унгарски гъски

Стаята е разделена на отделения с помощта на решетка. Това се прави с цел да се изолира възрастният добитък от младите и да се създадат удобни условия за гъските, инкубиращи пилетата. Подът може да бъде направен от дърво или земя и покрит със слама или дървени стърготини. Котилото в гъшкото легло трябва да е сухо, птиците понасят студа, но страдат от висока влажност в помещението.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Освен хранилки и купи за пиене, в стаята трябва да се поставят контейнери с пепел и пясък, в които гъските почистват перата, като ги предпазват от кърлежите. Питейниците и хранилките трябва да се мият редовно, гъските трябва винаги да имат чиста вода при стайна температура при свободен достъп.

В допълнение към плевнята, гъските се нуждаят от просторна зона за разходки. За него е избрана плоска зона, която е оградена с ограда или покрита с мрежа около периметъра. Мрежата се изкопава в земята по дъното, така че гъските да не могат да излязат от писалката. На мястото са инсталирани чаши за пиене, хранилки, вани за пепел и балдахин, така че гъските да се скрият под него от дъжда.

Съставяне на диета

Възрастните гъски са в състояние да смилат грубите фуражи. Те натрупват масата си върху отпадъците от производството на зърно, дават им мокра каша от зеленчуци - тиква, захарно цвекло, картофи.

Важно: зеленчуците трябва да са чисти, без следи от гниене и плесен.

За да увеличат хранителната стойност, на птиците се дава малко комбиниран фураж. В периода на снасяне на яйца, костно брашно, креда, смачкани черупки се въвеждат в диетата на гъските. Птиците се хранят 3 пъти на ден. Сутрин на гъските се дава 1/3 от дневната норма на зърно и комбинирани фуражи. За обяд птиците получават сурови или варени зеленчуци, сено, а също и 1/3 от комбинирани фуражи и зърно. Вечерно хранене - останалата трета от комбинирания фураж, силаж, овес.

През лятото на птиците се дава комбиниран фураж и зърно 2 пъти на ден, сутрин и вечер. През деня гъските намират зелена трева самостоятелно или я донасят на пасището със скорост 2 килограма зелена маса за всяка възрастна птица.

Правила за развъждане

Гъските започват да снасят след 9-месечна възраст. За тях са оборудвани индивидуални гнезда или къщи за 2-3 индивида. Унгарските гъски са страхотни майки. Яйцата се излюпват за 28-30 дни. За появата на гъски можете да използвате и инкубатор или да купите вече излюпени пилета. След появата си те се разделят на 2 групи, по-слабите се отделят от силните.

унгарски гъски

Излюпените бебета се държат под лампа. В първите дни им се дава каша от яйца, варени натрошени овес.След първата седмица изварата се включва в диетата, в стаята се окачват малки метлички от коприва, за да могат гуглите да стигнат до тях. Те се нуждаят от прясна вода. Бебетата се пускат на улицата от 3 седмици, ако температурата се повиши до +20 ° C.

Болести и тяхното лечение

На възрастна гъска се дават антихелминтни лекарства и лекарства срещу кърлежи. За лечение използвайте "Alben" в съответствие с инструкциите или други лекарства. Опасен вирусен ентерит, салмонелоза, които често засягат гушите. Заболяванията се лекуват с антибиотици, както е предписано от ветеринарен лекар.

Аспергилозата е гъбична инфекция, затова за лечение използват антимикотинови лекарства или фумигират помещението с йоден монохлорид. Рахитът се появява, когато домашните птици имат недостиг на витамини и микроелементи. В домашната птицевъдна къща слагат тебешир, натрошени черупки, дават на птиците костно брашно. Канибализмът се среща при висока влажност и претъпкани птици в стая. Те започват да почистват перата, като ги издърпват и оставят рани по тялото.

Повечето проблеми се елиминират, като се поставят ред в гъската къща. Почистване и проветряване, смяна на постелята и премахване на влагата - тези прости мерки са профилактика на заболяването. Добрата грижа за птиците, качественото хранене и отговорност ви позволяват да отглеждате гъски при пълна липса на опит. Повечето от земеделските производители започнаха с десетина гьола, а след това окупацията очарова и започва да носи печалба.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква