Описание и характеристики на гъски от башкирската порода, правила за отглеждането им

Развъждането на гъски е прост и печеливш бизнес. Птиците растат бързо, осигурявайки на стопаните си вкусно питателно месо, големи яйца и черен дроб. Надолу и пера се използват за направата на дрехи и спално бельо. За разплод е по-добре да се придобият висококачествени млади животни, които могат да дадат силно продуктивно потомство. Башкирските гъски са популярни сред фермерите. По-подробна история за отличителните качества на тези птици.

Развъдна история

Прародител на башкирските гъски е обикновената сива гъска. При разработването на тази порода задачата беше да се получат птици, които лесно се адаптират към студен климат и ограничено количество вода. В този случай гъските трябваше бързо да наддават на тегло.

Животновъдите се справиха с всички задачи: башкирската гъска е малко по-лека от тежките сортове на тези птици, но набира 3 килограма 2 месеца след раждането. Затова е подходящ за промишлено отглеждане, лични селски домакинства. Дори летни жители, които излизат извън града само за лятото, избират тази порода, за да получат висококачествено прясно месо за семейната трапеза.

Описание и характеристики на башкирски гъски

Башкирската гъска принадлежи към лесната продажба на гъски, ако сивият гендър достигне маса от 8-9 килограма, тогава масата на башкирската гъска е 3-5 килограма. Освен това масата се набира много бързо с минимални разходи за храна; няколко месеца след раждането, птицата е подходяща за клане, тъй като наддава 3 килограма. Тези гъски понякога се наричат ​​башкирска линда заради външната си прилика, но истинската линда е с по-големи размери.

Башкирски гъски

Башкирските гъски се отличават с високо производство на яйца, яйцата от тази порода не са по-ниски от пилешките яйца, те могат да се използват не само при печене.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Важно: гъшите яйца имат големи пори, през които бактериите могат да проникнат, така че трябва да ги сварите или запържите повече от половин час.

Гъските от тази порода са отговорни майки, много рядко напускат гнездата си. Преживяемостта на пилетата е 95-98%, което е висок показател. Птиците не се страхуват от замръзване, адаптират се към трудни условия на задържане. Те са красиви компактни индивиди с бяло оперение и една гъста гънка на корема, с ярко оранжеви лапи и клюн в оранжев цвят с бяла рамка в основата. Те имат силен имунитет и висока устойчивост на болести.

Предимства и недостатъци

Предимства и недостатъци
бърз растеж, вкусови характеристики на месото;
броят на получените яйца;
силен имунитет;
непретенциозност в храната и поддръжката.
птиците са шумни, гандерите имат бум глас;
трогателна и отмъстителна.

Птиците могат да издържат на сурови зими, не се нуждаят от резервоар, малък контейнер е достатъчен, за да се разпръснат. Тъй като пилетата растат бързо, труповете не са твърде дебели. Когато са заклани на 2 месеца, те са спретнати, тъй като разтопяването в гъски започва 70-75 дни след излюпването от яйца. Изборът на този вид гъски гарантира висока рентабилност за бизнеса с домашни птици.

Условия за поддръжка и грижи

Птиците не се страхуват от замръзване, но страдат от висока влажност в помещението. Къщата за тях трябва да е суха, добре проветрена и без течения. В него се изискват прозорци, през зимата трябва да се включи допълнително осветление, за да се увеличи дневната светлина до 14 часа.

Гъските са чувствителни към миризми. Котилото трябва да се сменя систематично. За нея използвайте стърготини или слама. Подът в стаята е направен от фаянс, бетон, дърво. При бетонната опция подовете са по-студени, дебелината на постелята трябва да се увеличи. Дървесината е по-малко практичен вариант.

Къщата трябва да е висока поне 2 метра, с покрив, устойчив на дъжд и сняг. В него се поставят хранилки и поилки за птици, практично решение са останките от пластмасови водопроводни тръби. Тези хранилки се почистват лесно, имат високи страни и нямат остри ъгли. Освен хранилки и поилки, гъските се нуждаят от контейнери със пепелно-пясъчна смес, те оставят креда и смачкани черупки за тях в домашната птицевъдна къща.

Башкирски гъски

За всяка глава в домашната птицевъдна къща, за гъски от породата Башкири, трябва да има 0,7-0,8 квадратни метра площ. Къщата трябва да бъде оградена с мрежа, която да отделя възрастни птици от млади птици и гъски в техните гнезда.

Къщите са изградени за гнездата, те могат да бъдат отделни за всяка гъска или общи, за 3-4 гнезда. Голяма къща изисква плътни непрозрачни прегради.

В допълнение към домашната птица, гъските са оградени наблизо, тъй като това е подвижна, енергична птица. Птиците трябва да се изгонват всеки ден при сухо време. Ходят дори през зимата при температури до минус 15 ° C, за 1-2 часа. През лятото птиците са оборудвани с по-голяма разходка, с балдахин, под който птиците се крият от яркото слънце, дъжд и вятър. Те могат да бъдат денонощно при хубаво време. Ако има достатъчно трева за разходката, птиците се хранят самостоятелно, ако не, стопаните носят тревата при тях.

Диета

Гъските са непретенциозни в храната. Тъй като те растат бързо, те ядат много храна на ден.

През зимата

Спират да пасат гъски след настъпването на първата слана. Хранят се през зимата 3 пъти на ден. На сутринта дават натрошено зърно, добавяйки там фуражна мая. Всяка глава на ден се нуждае от 300 грама зърнена смес, 1 килограм зеленчуци (картофи, цвекло, моркови, тиква). Нарежете зеленчуците. Освен това в хранилките се поставя сено.

Вечер птиците получават силаж, натрошен овес, царевица, жито. 2-3 пъти седмично птиците постепенно получават месни и костни отпадъци. Протеинът е задължителен в диетата на домашните птици. Могат да се дават отпадъци от производство на риба.

лято

При хубаво време птиците се разхождат денонощно. Те ядат до 2 килограма трева дневно. Вечер им се дават 100-120 грама зърнена смес. Диетата трябва да съдържа фуражна мая, костно брашно и рибено брашно. Птиците се нуждаят от достъп до чиста вода, малки камъни за добро храносмилане, поставят контейнери с тебешир и малки черупки.

Башкирски гъски

репродукция

Трябва да има по 3-4 гъски за всеки гендер. Излюпват пиленца от февруари до април. Яйцата могат да се поставят под гъската или да се поставят в инкубатор. Ако те са силно замърсени веднага, докато са още топли, те се измиват с топъл, леко розов разтвор на калиев перманганат. Ако инфекцията навлезе в яйцето през отворените пори, пилетата няма да се излюпят.

Гъската седи на яйца 28-30 дни. През това време тя не трябва да се смущава. Винаги трябва да има храна и вода в близост до гнездото.След като се появят гъските, те се вземат от майка си и се поставят под лампа. В първите дни на гъските се дава нарязано варено яйце, след една седмица към яйцата трябва да се добави извара. След това - ситно нарязана зелена коприва. Ако навън е топло, гъсетата на 10-12 дни се изпращат на пасище.

Къде да купя и да струва

Родословните екземпляри се закупуват в развъдни ферми, на селскостопански изложби от надеждни производители от техния регион. Можете да си купите възрастни гъски за племето или малки гъски. SPC "OOO Bashkirskiy" гъска има свои представителства в различни градове на Русия. Цената на дневните гъски е около 150 рубли, пораснали - до 400 рубли.

Отглеждането на гъски ви позволява да наблюдавате живота на птиците. За много хора хобито в крайна сметка се развива в сериозен бизнес. Бързият растеж, вкусът на месото, възможността да се насладите на гурме бисквитки, високата цена на продуктите допринасят за популярността на професията.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква