Описание и характеристики на уралските сиви и бели гъски, развъждане

Уралските сиви гъски се считат за сравнително млада порода, което е резултат от работата на местните учени. За отглеждането на тези птици бяха необходими около 7 години опити и експерименти. Представителите на тази порода се характеризират с високи параметри на плодовитост и издръжливост. В допълнение, тези гъски се считат за много непретенциозни. Птиците са особено търсени в Урал и Сибир.

Основни характеристики и описание

Тези птици са отглеждани на базата на диви гъски, които гнездят в района на Урал - в околностите на град Шадринск. Има 2 основни вида такива птици - бяла и сива.

Бял сорт

Тази порода се характеризира със следните характеристики:

 • компактна глава;
 • къси крака;
 • гладък клюн без гърбица;
 • средно тяло;
 • къса опашка със заострен връх;
 • малка гънка на корема - характерна за всички гъски;
 • къса шия - счита се за основна характеристика и се свързва с наличието на 16 прешлена в състава;
 • жилави пухчета и разклонени пера с висока плътност, които да ви помогнат да се затоплите.

Отличителна черта на птиците е липсата на нужда от вода, което е предимство в сравнение с други породи водоплаващи птици.

Сив сорт

Тези птици се отличават с отличните си параметри, което ги направи много популярни сред всички птицевъди. Сивите гъски се характеризират със следните характеристики:

 • голямо тяло;
 • няма нужда от допълнителни грижи;
 • бързо увеличаване на телесното тегло;
 • високи параметри на производителността.

Уралските сиви гъски са получени от птиците Тулуза и Ромни. По време на работата беше извършен дълъг и внимателен подбор. В този случай индивидите са избрани според техните индивидуални параметри, производителност, наддаване на тегло и поддържане на високо качество на надолу. Характерните особености на този вид птици включват следното:

 • добре хранено тяло;
 • голям заоблен гръден кош;
 • къса шия;
 • широк гръб;
 • къси и силни крака;
 • сиви пера, бели гърди и корем.

Сивите гъски се характеризират с бързо увеличаване на телесното тегло през първите месеци. Благодарение на това младите птици достигат тегло от 5 килограма вече на 5 месеца. Възрастните мъже тежат 7 килограма, докато женските тежат 6-6,5. Освен това женските произвеждат 25-30 яйца през цялата година. Птиците се считат за отлични родители за гъски.

Какви са техните плюсове и минуси

Уралска сива гъска

Предимства и недостатъци
бързо развитие и увеличаване на телесното тегло;
неизискваща грижа;
простота на съдържанието;
високи параметри на производството на яйца;
добро здраве и устойчивост на патологии;
развит родителски инстинкт.
специфичен вкус на месо;
дълги и твърди пера, които не могат да се използват за пълнене на възглавници или други предмети;
високи разходи за храна през зимата.

Правила за отглеждане и грижа за уралските гъски

Уралските сиви гъски са неизискващи към условията на отглеждане. Те се характеризират с дебел слой мазнина и топло оперение. Това не позволява на птиците да замръзнат дори при най-тежките студове. Следователно е допустимо да се направи птицеферма от налични материали. За да увеличите параметрите на производството на яйца, важно е да осигурите отопление на помещенията. Осветлението се използва за увеличаване на продължителността на дневните часове.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за вила.
Не е малко важно създаването на костури, хранилки и купи за пиене. Важно е за женските да правят удобни гнезда. В домашната птицевъдна къща определено трябва да инсталирате контейнери с пясък. В тях гъските ще могат да плуват и да чистят перата си. Това се счита за отлична превенция от заразяване с паразити.

Гъските не трябва да бъдат постоянно в затворено пространство. Важно е да извеждате птиците на разходка веднъж на ден. За това се препоръчва да се направи корал на чист въздух. Определено си струва да осигурите балдахин за пешеходната зона. Той осигурява подслон от дъжд и сняг.

Как правилно да формулирате диета

Уралските гъски са неизискващи към храната. През лятото птиците могат самостоятелно да си набавят храна - корени и трева. Като допълнение към зимната диета е допустимо да използвате готови комбинирани фуражи или да си ги приготвите сами. Във всеки случай диетата трябва да бъде разнообразна. Следователно следните компоненти трябва да се смесват със сухи зърнени смеси на базата на ечемик, царевица и пшеница:

 • прясно извара;
 • минерали;
 • варени зеленчуци - картофи, цвекло, моркови се използват най-добре.

Броят на храненията трябва да се изчисли, като се вземе предвид честотата на ходене. Ако гъските ходят 2 пъти на ден, те трябва да се хранят два пъти. При постоянен престой във волиера ще ви трябват 3-4 хранения.

Уралска сива гъска

Правила за отглеждане на птици

Уралските гъски се характеризират с ясно изразен майчин инстинкт. Следователно необходимостта от използване на инкубатор възниква само в големи ферми. В малките стопанства не се изискват допълнителни устройства. В този случай е много по-лесно да поставите няколко висококачествени яйца под гъската и да бъдете търпеливи.

В същото време фермерът е достатъчен да осигури на женската адекватно хранене и достъп до вода.

Болести и техните причини

Въпреки силния имунитет, уралските гъски понякога срещат различни патологии. Основната причина за заболяване се счита за нарушение на правилата за грижа. Развитието на патологии е свързано с такива фактори:

 1. Отглеждане на гъски в антисанитарни условия. Рискът от заболявания се увеличава при недостатъчно почистване на помещението, рядка смяна на вода в чинии за пиене или контейнери за къпане.
 2. Неудобни условия. С неправилно оборудвана волиера птиците могат да срещнат повишена влажност, течение или ниски температури.
 3. Лошо хранене. Гъските могат да се разболеят с монотонна и небалансирана диета. Също така рискът от развитие на патологии се увеличава, ако птиците пият застояла вода.

Всички болести по птиците са разделени на 2 категории - инфекциозни и неинфекциозни. Първата група включва вирусни, бактериални, гъбични инфекции. Гъските често изпитват аспергилоза. Симптомите на тази патология включват обща слабост, нарушен апетит и силна жажда.

Обикновено некачествената храна и вода, контактът с нови птици, които не са преминали карантина, се считат за причините за заразяване с аспергилоза.За да избегнете проблеми, важно е да поддържате къщата чиста, своевременно да сменяте фуражите, водата и постелките и дезинфекцирате помещението с разтвор на меден сулфат.

Нарушенията на условията на задържане и грижи се считат за причините за незаразни патологии. Неправилното хранене също води до тях. За да се избегнат подобни проблеми, витамините и минералите трябва да бъдат въведени в диетата. Такива средства трябва да бъдат избрани от ветеринарен лекар. Тези добавки помагат за укрепване на имунната система, поддържане на нормално здравословно състояние и нормализиране на тонуса на организма. Препоръчва се да давате на птиците много зеленчуци и билки през сезона.

За предотвратяване на патологии, на пилетата трябва да се прилага разтвор на калиев перманганат с концентрация 0,1%, смесвайки го с глюкоза. Уралските сиви гъски се отличават с високата си продуктивност и силен имунитет. При правилните условия и балансирана диета птиците практически не се разболяват и наддават добре на тегло.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква