Как да съхранявате прясна и сушена мащерка у дома

Мащерката или мащерката е ароматен храст с тъмнозелени листа. Бушът привлича много насекоми или пчели с прекрасния си аромат. Тези, които ще отглеждат тази пикантна билка на сайта си, трябва да знаят как правилно да съхраняват прясна мащерка у дома. Това растение има голяма стойност поради своите животворни свойства. Смята се, че това ароматно растение има магически сили, способни да прогонят злите духове.

Функции за съхранение

Преди да започнете да съхранявате подправката, трябва да я изсушите правилно. Ако правите заготовки, без да спазвате правилата, тогава върху мащерката може да се появи мухъл. Те правят приготвянето на мащерка за зимата така:

 • Избраната мащерка се разпръсква върху метални листове за печене, върху които предварително се поставя хартия.
 • Заготовката е покрита с марля, която действа като естествена бариера срещу мръсотиите.
 • Готовите блокове се изпращат да изсъхнат на хладно място.
 • По време на сушенето ароматната мащерка се обръща, така че издънките да не изгният.

Също така ароматната трева се суши на големи гроздове. Периодът за пълно изсъхване на растението е 7 дни.

Добре е да съхранявате сухата подправка в стъклени буркани, картонени кутии, удобни ленени торбички на тъмно сухо място. Не се препоръчва използването на полиетиленови контейнери, тъй като те са херметични, развалят изсъхналата трева, изпаряват я отвътре. При стриктно спазване на всички нюанси на съхранение ароматната билка се съхранява 2 години.

Съхраняване на прясна мащерка

Прясната подправка се използва за приготвяне на различни месни ястия, домашни птици и риба.

мащерка цветя

Има няколко начина да запазите мащерката свежа:

 • Подправката се поставя в запечатан полиетилен, съхранява се в хладилник далеч от фризера. Не пълнете торбите твърде плътно, издънките трябва да са безплатни. По този начин можете да съхранявате прясна мащерка в продължение на 7 дни.
 • Подредете свежите стъбла, така че да има свободно пространство между тях. Стъкленият съд се затваря с плътно капак. Мащерката ще бъде толкова прясна, сякаш току-що е набрана в рамките на 3 седмици.

Преди полагане ароматната мащерка се подрежда, но не се измива.

Сушене у дома

В изсушен вид ароматната мащерка не губи свойствата си, значителна част от лечебните качества се запазват. В същото време е важно да се извърши сушене според правилата, за да не се появи мухъл. Ето някои насоки за сушене на мащерка:

мащерка в саксии

 • Сушилнята за ароматизирана мащерка трябва да бъде добре проветрена.
 • За да подредите избраните издънки, изберете парче плътна тъкан, табла или лист калай.
 • На подготвената повърхност се разстила слой хартия.
 • Върху разпространените издънки се поставя слой марля, за да се ограничи достъпът на насекомите до прахови частици.
 • Ароматната мащерка се суши от 3 до 5 дни, температурата в помещението не трябва да надвишава +35 градуса.

Краят на сушенето ще бъде обозначен с потъмнели издънки, листата стават жилави, чупливи в ръцете. Така лесно можете да изсушите любимата си подправка за зимата.

За да ускорят първичното изсушаване на мащерката, опитни билкари използват електрическа сушилня за това. За да работи резултатът, е изпълнено едно условие - устройството не трябва да се загрява над 35 градуса... Дълбокото изсушаване се извършва на горните рафтове на уреда. Електрическа сушилня ще помогне да изсъхне мащерката след 8 часа.

мащерка на поляната

Но фурната не е подходяща за сушене на растението, тъй като тук е трудно да се контролира температурата на сушене, дори ако устройството е електрическо.

Замразяване на растение

Преди замразяване прясното растение се измива старателно и се изсушава с хартиени кърпи. Има няколко варианта за замразяване на прясна мащерка:

 • Стъблата са запечатани в найлонови торбички, които се поставят във фризера.
 • Растението се натрошава, поставя се в ледена форма, напълва се с пречистена вода, поставя се във фризер за замразяване. Готовите кубчета с мащерка се изваждат от пластмасовите контейнери и се поставят в контейнер за дългосрочно съхранение.

В тази форма замразената мащерка се съхранява до пролетта. Размразената подправка се използва веднага, тъй като моментално губи ценните си свойства.

Култура за осоляване

Осоляването през зимата е друг лесен начин за запазване на мащерката в продължение на 8 месеца. За това свежите листа от мащерка се нарязват на ситно, поръсват се със сол. Разстиламе смачканото растение в буркан или керамичен съд. Контейнерите с нарязана мащерка се съхраняват в хладилника.

Консервиране в натурално масло или оцет

Подправката се консервира в олио. Прави се мащерно масло, което след това се използва за облекчаване на болката, облекчаване на умората и изплакване на устата.

Пригответе състава, както следва:

 • Измитата подправка се изсушава внимателно на слънце.
 • Смелете в хаванче.
 • Поставете билките в тенджера с олио (8 мл кокосово масло), варете сместа на среден огън за 5 минути, докато не се образуват мехурчета.
 • Изсипете охладената смес в стъклен съд, съхранявайте на хладно място.

Пресните листа могат да се приготвят и във винен оцет и зехтин. За да направите това, пресни листа се прекарват през месомелачка. Съставът се поставя в буркан, напълнете го с масло, така че билките да бъдат покрити със слой от 7 см. Естественото масло предотвратява появата на нежелана плесен по време на съхранение. Готовата мащерка в месо ще послужи като отлично допълнение към всяко ястие. Често се среща в популярните маринати за месо.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква