Описание и характеристики на сорта мелитополски вишни, тънкостите на отглеждане

Сладките сортове череши Melitopolskaya са много популярни не само сред любителите, но и сред професионалните фермери. Сортът дава високи добиви на плодове с отлично представяне и отличен вкус. Реколтата може да бъде събрана машинно, което е значително предимство за градинарските предприятия. Дървото е подходящо за отглеждане в топъл южен климат и не понася сурови зими.

Как се отглежда сортът

Този сорт е получен благодарение на работата на украински животновъди от град Мелитопол. Именно на това място черешата дължи името си. Характеристика на тези климатични условия са дългите сухи лета и малко снежни зими. Полученото растение е най-адаптирано към такива условия.

Към днешна дата са известни 3 сорта мелитополска череша:

 • черен (регистриран през 1969 г.), получен чрез опрашване на френския сорт Черен;
 • ранен (регистриран през 1976 г.), отгледан чрез кръстосване на сортовете Франц Йосиф и Ранен Марк;
 • червено (регистрирано през 1996 г.).

Тези сортове се различават не само по външните характеристики на плодовете, но и по времето на зреенето им. За първи път известен животновъд от Института, кръстен на V.I. М. Ф. Сидоренко УААН М. Т. Оратовски.

Снимка и описание

Подробно описание на сорта и снимки ви позволяват да различите мелитополската череша от другите видове по нейните характерни особености. Именно жителите й в южните райони най-често се заселват на личните си парцели, за да получат реколта от полезни плодове.

Cherryz Melitopol

общо описание

Едроплодните череши са мечтата на всеки градинар. Ако в същото време тя не изисква много внимание към себе си и покаже достатъчна устойчивост на болести, тогава няма да има големи проблеми с отглеждането. Черен Мелитопол е точно сортът, който благодарение на щедра реколта за минимални грижи.

Предимства

Мелитополската череша има значителни предимства, благодарение на които дълго време остава любима сред градинарите. Те включват:

 • повишена устойчивост на засушаване;
 • устойчивост на замръзване;
 • високи нива на добив;
 • отличен вкус на плодове;
 • добри характеристики на продукта;
 • висока устойчивост на болести;
 • слаба податливост към отрицателните ефекти на вредителите.

красив плод

недостатъци

С големи предимства мелитополската череша не е без някои недостатъци:

 • самоплодно дърво;
 • неподходящ за отглеждане в суров климат;
 • при силен спад на температурата през зимата, цветните пъпки умират;
 • с възвратни студове през пролетта, повечето от плодниците се унищожават.

пъпка

Мелитополската череша образува малки конусовидни пъпки, които не понасят повтарящи се пролетни студове.

Лист и цвете

Листната плоча на Мелитопол е голяма, със заострени краища и характерни прорези по краищата, с наситен зелен цвят.

Периодът на цъфтеж на черешите е в края на май. Венчелистчетата са снежнобяли, широко отворени. Самите цветя имат силен, приятен аромат.

самоплодно дърво

ембрион

Мелитополските плодове са ценени не само заради отличния си вкус, но и заради отличните си търговски качества, големи размери и универсално приложение.

тегло

Зрелите череши тежат около 8 g, но има и по-големи екземпляри.

височина

Височината на горския плод при Melitopolskaya достига 2,7 cm.

широчина

Ширината на плодовете варира от 2,5 до 3 cm.

дебелина

Дебелината на стените на сладките черешови плодове е голяма, костилката заема по-малко от 5% от общия обем.

дебелина на стената

цвят

Когато узрее, мелитополската каша придобива красив тъмночервен цвят, а кожата й става червено-черна с лъскав блясък.

дръжка

Стъблото на средно голяма череша от този сорт е разделено на 2-3 жлези.

Костен

Костта на Melitopolskaya е малка, заема около 4,5% от общия плодов обем и има бежов цвят.

основни характеристики

Melitopolskaya принадлежи към сортове със среден период на зреене на реколтата. Беритбата започва в средата на юни. Също така, за да се получи обилна реколта, е необходимо да се засадят опрашващи сортове наблизо. Първите плодове се засаждат 5 години след засаждането на разсад в градината.

Вкусови качества

Мелитополска има отличен вкус. Плодът има перфектен баланс на сладост и киселинност. Операторите оценяват своите достойнства на 4,9 точки.

вкусови качества

Съдържание на хранителни вещества

Сладките сортове череши Мелитопол са истинско хранилище на витамини и хранителни вещества. Включва:

 • цинк;
 • мед;
 • манган;
 • кобалт;
 • желязо;
 • фосфор;
 • магнезий.

От витамините в черешите преобладават B1, B2, B6, B9, A, E, P и, разбира се, витамин С.

Височина на дървото и темп на растеж

Дървото близо до Melitopolskaya расте много бързо и бързо, но височината му не надвишава 3 m, което позволява прибиране на реколтата без специални устройства.

Период на цъфтеж и зреене

Мелитополският цвят на черешите започва в средата на май, а реколтата узрява през втората половина на юни. Плодовете узряват заедно, почти едновременно.

узряване на плодове

добив

Възрастно черешово дърво от сорта Melitopolskaya, при спазване на условията на селскостопанската технология и правилното формоване, е в състояние да даде до 80 кг реколта от узрели плодове с високо качество.

транспортабилност

Плътната плът и кожа правят черешите подходящи за транспортиране на дълги разстояния без загуба на продаваемост.

Поносимост към суша

Melitopolskaya принадлежи към устойчиви на засушаване сортове и лесно толерира продължителна липса на влага.

Устойчивост на замръзване

Черешата от този сорт има добра устойчивост на замръзване. През зимата може да издържи на температури до -25 ° C.

Устойчивост на болести

Мелитополската е силно устойчива на монилиоза и сиво гниене. Засяга се от гъбични инфекции само в условия на висока влажност и при липса на превантивни лечения. Но растението се нуждае от задължителна профилактика срещу кокомикоза.

устойчивост на болести

От вредителите най-често се нападат черешите:

 • черешова муха;
 • гъсеница;
 • листна въшка;
 • бъбречен джоб;
 • листна оса.

Приложение на плодове

Мелитополските плодове са подходящи не само за прясна консумация, но и за всички видове обработка:

 • приготвяне на домашно вино;
 • приготвяне на конфитюр и компоти;
 • изцеждане;
 • замразяване;
 • сушене.

тегло на плодове

Основни изисквания към почвата

Мелитополските череши трябва да се отглеждат на плодородна глинеста, песъчлива глинеста почва с добра въздухопропускливост. Ако земята не отговаря на тези изисквания или е много тежка, тогава предварително се вземат мерки за подобряване на нейните характеристики.

Функции за кацане

Качеството и количеството на бъдещата реколта от череши до голяма степен зависи от правилния избор на посадъчен материал и спазването на правилата за засаждане, следователно тази процедура трябва да се приема отговорно.

Избор на фиданка

Изборът на разсад е ключът към успеха в получаването на вкусни и здравословни плодове. Има редица изисквания към младите растения, за да могат те да се развиват нормално и да са здрави.

селекция на разсад

Коренова система

Разсад със затворена коренова система може да се засажда на сайта през целия вегетационен период, като се прехвърля от саксия в земята. Но черешите с отворена коренова система трябва да се засаждат само преди счупване на пъпки. Корените трябва да са добре развити и без признаци на болест, гниене, мухъл или механични повреди.

багажник

Разсад от череши, подходящ за засаждане, трябва да има дебелина на ствола 15-17 мм. На кората му не се допуска наличието на петна, дълбоки драскотини и други видими деформации.

възраст

Мелитополските череши се вкореняват най-добре, ако дървото е на 1-2 години към момента на засаждането.

Дърво възраст

ваксинация

Сортовите характеристики на растението до голяма степен зависят от присаждането, както и от това кои запаси са използвани за отглеждане на посадъчния материал. При младите череши мястото на присаждане все още е ясно видимо, затова е наложително да се обърне внимание на това и да се провери с продавача кой корен е бил използван в този случай.

Време за засаждане

Мелитополските сладки череши с отворена коренова система се засаждат през период, когато той все още е в покой и пъпките не са започнали да цъфтят. През пролетта това време е краят на март - първата половина на април, а през есента работата се извършва веднага след приключване на падането на листата. Преди да започне студеното време, разсадът трябва да има време да се изкорени добре.

Избор на сайт

Мелитополските череши се засаждат в добре осветена зона. Препоръчително е да заделите за това място в южната страна на градината, което ще бъде надеждно защитено от чернови и силни ветрове. Не трябва да има стагнация на излишния дъжд или разтопена вода.

засадете върху парцел

Подготовка на ями

Яма за засаждане на разсад трябва да се подготви предварително. Ако засаждането е планирано за пролетта, тогава подготовката се извършва през есента. Смес от хумус или компост с горния плодороден почвен слой се добавя към дъното в съотношение 1: 1. Там, ако е необходимо, добавете други трудно разтворими торове (например, суперфосфат). Ако мястото е доминирано от кисела почва, тогава ще бъде препоръчително да добавите доломитово брашно в малко количество.

Дълбочината на ямата за засаждане е около 0,6 м, а ширината й - 0,8 м. Разстоянието до съседните дървета или храсти е оставено най-малко 4-4,5 m.

приземяване

Преди засаждането разсадът от череши се потапя в кореновата система във вода с разреден в нея стимулатор за кореново образуване в продължение на няколко часа. След това основното стъбло се отрязва на височина 0,6 м. В засаждането за засаждане земята в долната част се оформя под формата на малка могила, върху която дървото се поставя внимателно и корените му се изправят. В близост се забива колче за жартиера и дупката е покрита с питателна почва. Кореновата яка трябва да е над нивото на земята, а мястото за присаждане трябва да е малко по-високо.

Почвата около мелитополската сладка череша се уплътнява, полива обилно и се мулчира със сено или окосена трева.

засаждане на дърво

Опрашители

Melitopolskaya принадлежи към самоплодни сортове и изисква задължителното засаждане на дървета от друг сорт наблизо със сходни периоди на цъфтеж. Само в този случай ще бъде възможно да се получи щедра реколта от нея.

Руби рано

Бързо растящо дърво със сферична корона. Сорт с ранно узряване. Сладките череши се оформят с малки размери, тъмночервен цвят. Пулпът е сочен, вкусен, месест. Ruby рано има повишена устойчивост на често срещани болести, дава обилни реколти, устойчив е на суша, понася ниските температури през зимата. Вкусовите качества на сладките череши бяха оценени от дегустаторите като десерт. Реколтата е подходяща за транспортиране.

Руби рано

Skorospelka

Сладка череша с много ранен период на зреене и високи добиви. Плодовете са подходящи за транспортиране на дълги разстояния, което прави Скороспелка изгодна за търговско отглеждане. Короната не е склонна към сгъстяване, което прави опрашването ефективно, а зрелите череши получават достатъчно слънчева светлина. Сортът е устойчив на суша, издържа на зимни спадове на температурата и има добър имунитет към болести. Малък недостатък е взискателността на почвата.

Валери Чкалов

Един от тестваните във времето сортове, който не губи своята популярност сред ценителите на вкусните плодове. Сладка череша студоустойчива, устойчива на суша, с добър имунитет към болести. Чкалов принадлежи към ранните сортове и радва с обилна реколта в средата на юни. Максималната височина на дървото достига 6 м. Когато узреят, черешите стават тъмночервени, с формата на сърце, с тегло до 8 g всяко. Вкусът им е сладък, с лека киселинност.

Валери Чкалов

Тайни за грижи

За да получите добра реколта, е важно не само да засадите дърво, но и да можете правилно да се грижите за него.

Поливането

Един млад черешов разсад изисква почвата около него да е постоянно влажна. Това може да се постигне с редовно поливане. Възрастното дърво особено се нуждае от поливане през такива периоди:

 • обещаващ;
 • образуването на яйчници;
 • преди настъпването на замръзване;
 • по време на суша.

Водата се излива в браздата за напояване, което трябва да се направи предварително. Размерът му съответства на радиуса на короната.

необходима вода

Горна превръзка

Веднага след засаждането мелитополската череша не се нуждае от допълнително подхранване. За първи път торенето се прилага, след като дървото започне да дава плодове. През пролетта уреята ще трябва да бъде вградена в почвата, а през есента се използват карбамид и калий. Преди настъпването на студеното време в кръга на багажника се излива слой от органична материя: компост или хумус. В райони с кисела почва на всеки 5 години се вгражда малко количество вар или доломитово брашно.

Подрязване с испанския метод на храст

От съветските времена се използва следният метод за отглеждане на дървета: черешовата корона се формира по принципа на тънък слой: дърво с един основен ствол с височина до 7 м. Въпреки това, с течение на годините плододаването се влошава, плодовете се връзват почти на самия връх и е проблематично да се събират. Съвременните технологии позволяват ограничаване на растежа на зелената маса и насочване на силите на мелитополските череши към образуването на яйчниците.

При формиране на короната по популярен начин, като испански храст, височината на растението не надвишава 3 м, а реколтата се извършва без специални устройства.

инструмент за подстригване

През първата година разсадът се реже на максимална височина 0,7 м. През лятото на него ще растат странични клони. От тях са останали 4 от най-силните, растящи в различни посоки нагоре, а останалите са прищипани. Щом дължината на основните клони вляво достигне 0,5 m, те се отрязват на същото ниво. Върховете, които растат след такова подрязване, трябва да се режат редовно.

През втората година всички основни издънки от втори ред се съкращават до 0,3 m, така че да са на същото ниво. В средата на лятото израстъци от 3-ти ред вече трябва да достигнат височина 0,5 м. Те се издърпват до хоризонтално положение с помощта на тежести, а останалите млади издънки се изрязват на дължина 0,3 м. През третата и следващите години сладката череша вече ще се формира. Ще е необходимо само периодично да скъсявате клоните, които ще излизат отвъд короната, и да направите малко изтъняване.

човек до дървото

Превенция на птиците

Така че мелитополската череша не се превръща в деликатес за птиците, с времето, когато плодовете узреят, върху нея се хвърля малка риболовна мрежа или друг подобен материал. Ако дървото е малко, тогава за тези цели предварително е изградена рамка.

Събиране и съхранение

Мелитополската череша се прибира в средата на юни. Работата се извършва както ръчно, така и с използването на инструменти за механизация. В хладилника плодовете се съхраняват до 14 дни. Прибраната реколта се консумира прясна или се използва за всякакъв вид обработка, прибиране на реколтата. Прави впечатление, че след замразяване черешите не текат и запазват добре формата си.

експерт по плодове

Отзиви

По време на съществуването на сорта много градинари лично тествали мелитополската череша, отглеждайки я в собствената си градина. Разбира се, те са готови да споделят своите отзиви.

Марина Едуардовна: „След като проучих отзивите в Интернет, реших да закупя два сорта череши за градината: Мелитопол и Валери Чкалов. Реколтата трябваше да чака дълго време. Когато успяха да съберат първите плодове, цялото семейство беше много щастливо: черешите станаха необичайно големи, сладки и красиви на външен вид. Нямаше големи проблеми с напускането. Ние се ограничихме до формоване на короната, торене и систематично поливане. Те не са отглеждали болести, за да не замърсят за пореден път земята с химия. Но засадих цветя с остър аромат по периметъра, за да изплаша вредителите. "

образувано дърво

Николай Григориевич: „Отглеждам Мелитопол отдавна. Нямаше нужда да се засажда опрашител, защото в съседния район растат две разновидности на сладка череша. Искам да отбележа, че в нашето градинарско общество има проблеми с водоснабдяването, следователно не е възможно редовно поливане на градината. Но дори и в такива трудни условия, дървото дава стабилна реколта от плодове всяка година. Ние ядем част от реколтата прясна, а от останалото правим малки приготовления за зимата “.

Нина Сергеевна: „Засадих Мелитополска по съвет на приятели. След 4 години дървото даде първата си реколта. На сайта почвата ми се изчерпва, така че постоянно трябва да прилагам торове и да храня черешите. Ако това не се направи навреме, тогава плодовете стават по-малки, а растението изхвърля част от яйчниците. От няколко години вече свикнах с този режим и се опитвам да се обличам с връхни дрехи навреме. Сортът ме устройва: реколтата е достатъчна не само за осигуряване на семейство от 3 души с пресни череши, но и за извършване на реколтата. "

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква