Как и кога е по-добре да трансплантирате череши на друго място

Трансплантацията на дърво е много трудоемък процес; ако се извърши неправилно, може както да повреди черешите, така и да ги унищожи. Ако растението веднага се засади на правилното място, тогава трансплантацията може да бъде избегната. Но има ситуации, когато градинар е принуден да прехвърля реколтата от плодове от едно място на друго. Следователно възникват такива въпроси: как правилно да се трансплантират череши на друго място, на каква възраст растението успешно ще прехвърли трансплантацията, какъв период е по-приемлив за това събитие.

В какви случаи е необходима трансплантация на череша

Необходимостта от трансплантация на череши в зряла възраст може да възникне поради следните причини:

 1. Изграждане на нови сгради.
 2. Промяна в дизайна на градинския парцел.
 3. Прореждане на широко отглеждани насаждения.
 4. Почвата не е подходяща за отглеждане на ягодоплодни култури.

Има още много причини, които подтикват градинаря да се заеме с тази трудна задача.

Всяка трансплантация на дърво, а също и във плодоносна възраст, е способна да наруши естествения ход на физиологичните процеси. Ето защо е важно да се запознаете с ефективни селскостопански техники, които ще помогнат за подобряване на процента на оцеляване, възстановяване на растежа на издънките и минимизиране на прекъсването на плододаването.

Възрастта на черешата, която трябва да бъде трансплантирана на друго място, не трябва да надвишава 5-6 години. Здравите растения, които нямат повредено стъбло, подлежат на трансплантация.

деца на ямата

В какъв период можете да трансплантирате

Трансплантацията може да се провали. Причината е, че зрелите дървета реагират отрицателно на увреждане на клоните, корените и се отглеждат трудно. Знаейки в кой период да трансплантирате, можете да сведете до минимум рисковете.

пружина

Пролетта се счита за благоприятно време за пресаждане на зрели растения. Важно условие е да направите това възможно най-рано, преди началото на вегетационния сезон. Тъй като ще има достатъчно време за укрепване на кореновата система на сладката череша в земята. Дървото ще има време да се адаптира през летните месеци, да свикне с новите условия и ще се укрепи.

лято

Лятото не е най-доброто време за трансплантация. През този период е допустимо трансплантацията на млади екземпляри. Можете да трансплантирате дърво само чрез прехвърляне, в противен случай резултатът не е гарантиран.

засадени дървета

Важно! Процесът на трансплантация трябва да се извърши при облачно, дъждовно време.

Падането

През есента можете да направите трансфер от средата на октомври до ноември, в зависимост от времето. Ако е топло и влажно, пресадете по-късно, основното е, че дървото има време да се подготви за зимата. Важно е да направите това преди да настъпи замръзване и горният слой на почвата да замръзне.

Кога е най-подходящото време за трансплантация?

Трансплантацията се нуждае от специално внимание, защото черешовото дърво е стресирано и може да умре, така че е по-добре да го направите през пролетта или есента. Трансплантациите през тези сезони показват добри резултати.

покрийте правилно

Яма за подготовка и засаждане на място

Сладката череша е взискателна към състава на почвата, затова при избора на място дайте предпочитание на осветени, издигнати райони, оградени от силни ветрове. Почвата трябва да се характеризира с рохкост, устойчивост на влага, плодородие. Типът е предимно средно глинест, песъчлив.

Размерът на ямата за засаждане зависи от възрастта. Ако растението е на 5-6 години, тогава дупката трябва да има дълбочина 0,5 метра, тъй като коренът му ще бъде дълбочина 1-2 м. Ако черешите са по-стари, дълбочина от 0,8 м ще бъде достатъчна. Преди засаждането оборудвайте дъното на ямата с почвена смес, съдържаща най-горния слой почва и хумус.

подготовка на сайта

Технология за пресаждане на череши от различни сортове и възрасти

Има два вида трансплантация на череши: когато корените са отворени и ако са скрити в земята. Във втория случай културата се трансплантира с бучка пръст. Това е идеално решение, тъй като кореновата система остава в обичайната среда, не се нарушава и ще бъде плътно вързана заедно с парче пръст.

Пресаждаме разсад

Пресаждат се само здрави разсад. За целта направете ров около черешата след шест месеца. Внимателно подрежете и отрежете корените, след това покрийте с градински лак. Напълнете рова с хумус. Поливайте разсада през лятото.

До есента повърхностните корени ще растат, това ще позволи на растението да се вкорени на ново място. Трансплантирайте през есента, тъй като листата окапват, месец преди настъпването на замръзване в готовата дупка, уплътнявайки горния слой на земята, така че корените да се прилепват към земята, колкото е възможно повече.

пресадете разсад

Как да трансплантирате дърво за възрастни

При пресаждането на възрастни култури вземете предвид възрастта на заселника. По-добре е да пресадите тригодишни череши веднага щом настъпи пролетта и винаги със земен кок. В процеса на засаждане вземете предвид, че коренната яка трябва да бъде на нивото на земята при утаяване. Процентът на оцеляване на черешите, които са на повече от 4 години, ще се увеличи значително, ако трансплантацията се извърши, както следва:

 1. През есента копайте окоп в близост до дървото до ширина на лопата с дълбочина поне 70 см.
 2. Нарежете корените и изсипете сместа в окопа, чийто състав трябва да има хранителен субстрат, хумус, торф. Изрязаните корени ще отраснат обратно в рамките на една година, а върху тях ще се образуват малки влакнести корени, които ще помогнат на растението да се вкорени в бъдеще.
 3. През пролетта година по-късно изкопайте почвата от външната страна на окопа, опитвайки се да спасите всички малки корени. След това, като вземете лопата, отрежете долните корени и внимателно отстранете дървото заедно с бучка пръст.
 4. Потопете в подготвената дупка и поръсете с почвена смес.
 5. За да поливате и за да намалите изпаряването на влага, увийте стъблата в основата на скелетните клони с мъх или мехур и от време на време ги навлажнявайте с вода.
 6. За да предотвратите люлеенето на дърветата под поривите на вятъра, закрепете ги в земята с надеждни стрии.
 7. Мулчирайте кръга около багажника, като използвате хумус, дървени стърготини.

При правилна грижа адаптацията на растенията продължава 2 години, а на 3-та година те ще започнат да радват с пълна реколта.

 зряло дърво

Снимайте трансплантация на дърво

За да пресадите компетентно дърво на коприва и да получите красиво, цъфтящо растение и висококачествена реколта, трябва да се придържате към следната процедура:

 1. Внимателно изкопайте дърво, опитайте се да задържите бучка пръст върху корените.
 2. Прегледайте корените, освобождавайки се от повредени части.Ако преходната зона от стъбло към корен е суха, след това я накиснете във вода за 2-3 часа.
 3. Поставете черешите в центъра на вдлъбнатината, докато кореновата яка трябва да е на 3 см над земята. Поръсете отгоре с питателен субстрат.
 4. Поставете колче в близост до дървото и фиксирайте растението, за да не му падне.
 5. Водата и мулчира обилно. Тази техника ще задържа влагата за растението и ще предпази корените от силни студове.

Извършвайки правилно всички манипулации, за следващия сезон можете да получите здраво дърво, което нормално ще развие корени.

coppice трансплантация

Самоплодни череши

За някои сортове култури, прашец от дървета от различен сорт е необходим за успешно опрашване. Затова при смяна на мястото на черешите трябва да се внимава да се гарантира, че опрашващите растения растат наблизо. Идеалното разстояние за кръстосано опрашване е не повече от 50 m.

Грижи за растенията след засаждане на ново място

Решаващият фактор за успешното оцеляване на трансплантираната сладка череша се счита за компетентната грижа за нея след трансплантацията:

 1. Така че черешите да не губят влага и хранителни вещества, скъсете основните клони с 1/3 при засаждането. Лекувайте раните, като нанасяте градински лак, изсушаващо масло.
 2. Постоянно инспектирайте растенията за признаци на болести и вредители, и ако бъдат открити проблеми, незабавно предприемете подходящи мерки за борба с тях.
 3. Организирайте висококачествено поливане, за да постигнете максимално развитие на нови повърхностни корени вместо нарязани.
 4. Мулчирайте почвата в близост до дървото, като използвате торф, хумус, това ще запази влагата на почвата.
 5. В годината на трансплантация, ако черешата цъфти, цветята трябва да бъдат отстранени, така че плододаването да не натовари допълнително все още незрялото растение.

Трансплантираната череша ще изисква повече внимание в първия си вегетационен период от другите дървета.

измийте корените

Често срещани грешки

Честите грешки, които се правят по време на процеса на трансплантация, включват:

 • ниско или високо местоположение на кореновата яка;
 • неспазване на правилната схема на засаждане;
 • не подготвеност на ямата за засаждане, пренебрегване на торенето;
 • липса на подкрепа и жартиера.

Пресаждането на зрели дървета е труден и отговорен бизнес, така че е важно да се въоръжите с необходимите знания и да не бързате.

избелване на дърва

Съвети и трикове за успешна трансплантация

Преди да продължите с трансплантацията на възрастни череши на друго място, трябва да обърнете внимание на съветите на градинарите, които знаят:

 • пресадете сортове, които е по-вероятно да свикнат на ново място;
 • запазвайте основните корени и техните последствия възможно най-непокътнати;
 • при трансплантация запазвайте ориентацията си спрямо кардиналните точки, което ще облекчи слънчевите изгаряния и наранявания на кората;
 • предпазвайте корените и кората на клоните от изсушаване;
 • увеличете шанса за оцеляване чрез отрязване на клони, за да възстановите баланса между кореновата система и короната;
 • осигурете на трансплантираното дърво висококачествена почвена смес и грижи.

Имайки предвид всички нюанси, можете успешно да трансплантирате сами черешово дърво без участието на професионалисти.

Трансплантацията на възрастна череша от едно място на друго е много рискована операция. Колкото по-старо е дървото, толкова по-голям е рискът да го загубите. Ако се въоръжите със знания и изпълните всички необходими селскостопански техники, вероятността за благоприятен резултат ще се увеличи значително.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква