Описание на най-добрите сортове праскови за района на Москва, засаждане и грижи в открито поле

Доскоро праскова в хладните предградия се смяташе за чудо. Не всеки градинар можеше да си позволи да отглежда южна култура в градината. Но работата на животновъдите не стои неподвижно. Днес те вече представиха разнообразие от сортове от тази култура, подходящи за отглеждане в рисков регион. Те изискват подслон и повишено внимание, но ви позволяват да берете плодове с отличен освежаващ вкус всяка година.

Възможно ли е да се отглежда праскова в предградията?

Не толкова отдавна няколко екзотични градинари се занимаваха с отглеждането на праскови в района на Москва. Сега, с правилния подбор на сорта, дори начинаещ любител може да получи вкусни, ароматни и здравословни плодове на лятната си вила. Какви изисквания трябва да отговаря на праскова за района на Москва? Кои са най-добрите сортове, отглеждани за този регион?

Растението трябва да е устойчиво на замръзване, за предпочитане местна селекция. За предпочитане е да изберете ранни срокове на зреене, но са подходящи и средни. Чуждите разсад са слабо аклиматизирани в нашите условия и често не преживяват суровата зима. През лятото често вали в района на Москва, така че дървото трябва да има добра устойчивост на гъбични патогени.

Най-добрите сортове, подходящи за региона

Опитът на градинари, които практикуват отглеждане на праскови в открито поле в района на Москва, ни позволява да заключим кои сортове са най-подходящи за тези метеорологични условия и носят реколти.

Любима на Моретини

Сортът се появи в резултат на работата на италианските животновъди. Плододаването става 2-3 години след засаждането на разсад. От всяко възрастно дърво се отстраняват до 30 кг праскови. Показателите за стока и вкус бяха високо оценени.

Плодовете узряват рано, тежат до 115 г. Формата на плодовете е кръгла, леко удължена. Когато узреят, те придобиват жълт кадифен цвят с лек руж отстрани. Пулпът е сочен и има силен аромат. Пулпата с кост е трудна за отделяне. Реколтата не е подходяща за превоз на дълги разстояния. Прасковата е предразположена към заболяване на брашнеста мана и се нуждае от превантивни лечения.

Любима на Моретини

Greensboro

Дървото е със средни размери. Сортът е само плодороден, колонен. Първата реколта дава след 3 години след засаждането на разсада.Едно възрастно дърво произвежда до 60 кг узрели праскови на сезон. Реколтата не е подходяща за превоз на дълги разстояния. Растението е устойчиво на замръзване, но изисква профилактично лечение на заболявания.

Плодовете растат с тегло до 130 г. Те се отличават с овална форма, леко сгъстени отстрани, тъп връх, има малка оригинална ямка. Когато узреят, плодът придобива зеленикаво-кремав цвят, една четвърт от площта е покрита с руж. Вкусът е класически, сладък, с едва забележима киселинност, силен аромат. Камъкът е слабо отделен от пулпата.

праскова greensboro

Redhaven

Дърво със среден размер с кръгла корона. Плодовете са едри, с овална форма, неравномерни. Когато узреят, те придобиват жълт цвят с червен руж, опушен. Пулпът е твърд, характеризира се с отличен вкус. Американските животновъди работиха върху отглеждането на културата, но това демонстрира отлични резултати в климата близо до Москва.

Сортът има повишена устойчивост на замръзване и имунитет към къдрене, но е предразположен към инфекция с гъбични заболявания. Навременните превантивни мерки помагат да се избегне заразяване от вируси и увреждане от вредители. Зрело дърво произвежда до 100 кг висококачествени праскови.

Кутията на Редхейвън

Киев рано

Дърво със среден размер със заоблена, широка корона. Плодовете растат с тегло до 90 г. Формата им е овална, в горната част има характерен клюн. Зрелите праскови са кремообразни и леко опушени. Вкусът е сладко-кисел, миризмата е класическа, силна, плътта е прозрачна. Костта е трудна за отделяне.

Едно възрастно дърво дава до 50 кг плодове. Резистентността на растенията към патогени на брашнеста мана и клеттероспориум е висока. Не понася суша или излишна влага в почвата. Дървото е склонно към къдрене и се нуждае от превантивни лечения.

ранен Киев

Колинс

Сортът е самоплоден, отглежда се средно рано. Отглеждан е от американски животновъди, но успешно се култивира в района на Москва. Прасковите тежат до 150 гр. Вкусът е приятен, с едва забележима киселинност. Зрелите плодове са червено-жълти на цвят с малки точки. Реколтата трябва да бъде отстранена своевременно от дървото, в противен случай клоните могат да се счупят. Узряването на плодовете не настъпва едновременно.

Едно възрастно дърво носи до 50 кг реколта. Устойчивост на замръзване и имунитет към брашнеста мана и къдрене са високи. Прасковата изисква своевременно напояване, горната дресировка, подрязването и формоването на короната.

Ранен шампион

Дървото е високо, разпространено, удебелена корона. Всяко възрастно растение се добива до 70 кг. Плододаването е редовно. Прасковите растат с маса до 160 г. Когато узреят, те стават зеленикаво-кремави, покрити с руж по цялата площ. Повишено е съдържанието на захари и киселини в плодовете, вкусовите характеристики са отлични. Костта с пулпата не се отделя добре.

ранен шампион

сочен

Прасковата е самоплодородна, самоопрашваща се, едроплодна. Той е способен на самонатоварване поради изобилието на плодове. Дървото е високо, разпространено. Масата на един плод достига 200 гр. Плодовете са овални и имат зеленикаво-кремав цвят с ярък руж. Пулпът се характеризира със силен класически аромат и хармоничен вкус. Костта и пулпата се отделят трудно. Растението проявява повишена устойчивост на гъбични заболявания. Сортът е зимно издръжлив. От всяко възрастно дърво се отстраняват до 70 кг плодове.

Златна годишнина

Американските учени работиха върху развъждането на сорта, но той се култивира с голям успех в условията на Московския регион. Прасковите са с кръгла форма, леко сплескани отстрани. Когато узреят, те придобиват златисто жълт цвят с ясно изразен руж и леко опушване. Ароматът е силен, вкусовите характеристики са високи. Костта и пулпата се отделят трудно.

Дървото може да расте до среден размер, короната е разклонена. Плододаването е редовно.Всяко възрастно растение дава до 50 кг плодове. Средна устойчивост на замръзване.

златна годишнина

Бял лебед

Средно ранен самоплоден сорт с повишена устойчивост на засушаване. Короната не се разпространява. Плодовете достигат тегло до 150 г. Те са подходящи за транспортиране и кратко съхранение. Всяко възрастно дърво дава до 60 кг реколта. Прасковите са широко-овални, със сладък вкус и лек меден вкус. Пулпата и костта не са разделени добре. Сортът е устойчив на замръзване, с добра устойчивост на основни заболявания. Цветните пъпки издържат повтарящи се слани през пролетта.

Бял лебед

Характеристики на отглеждане на култури

В региона на Москва има някои особености на отглеждането на праскови. Спазването на тях ще ви спести от ненужни грижи и ще ви позволи да съберете богата реколта.

Време и място за кацане

Прасковите се отглеждат на всяка почва, която има добър дренаж. Най-добрият резултат е постигнат на умерено варовити глинести почви. Засаждането на разсад не може да се извършва на площи, където преди това се култивира:

 • ягоди;
 • люцерна;
 • детелина;
 • домати.

Не трябва да има наблизо:

 • череши;
 • ябълкови дървета;
 • круши.

Избраната зона трябва да бъде добре осветена от слънцето, да бъде затворена от чернови и студени ветрове.

място за кацане

Подбор и подготовка на посадъчен материал

За отглеждане в условията на региона на Москва, трябва да изберете сортове праскови, отглеждани от местни животновъди или зонирани за този регион. За предпочитане е да купувате разсад от местни разсадници. Възрастта им трябва да бъде от 1 до 2 години. Именно тези растения вкореняват най-добре.

Височината на дърво, подходящо за засаждане, е около 1,2 м, а дебелината на основния ствол е 1,5 см. Пъпките трябва да бъдат напълно оформени, а развитата корона трябва да съдържа 4 клона. Кореновата система на избрания за отглеждане разсад е добре оформена, няма външни повреди и дефекти, както и признаци на гниене или болест. Преди засаждането се поставя в стимулатор на растежа за няколко часа.

Схема и процес на засаждане

Преди засаждането на праскова почвата в избраната зона внимателно се изкопава, корените на плевелите се отстраняват. Ако почвата се изчерпи, тогава се прилагат торове предварително. Повишената киселинност се неутрализира чрез добавяне на доломитово брашно или дървесна пепел. Фиданките се засаждат по схемата 4 x 3 или 4 x 4 m.

засадено дърво

Отвор за засаждане на праскова се изкопава с дълбочина 0,6 м и диаметър не по-малък от 0,5 м. На плодородна земя се изкопава дупка с размери 0,7 х 0,7 м. В нея се излива кофа с вода. След като влагата е погълната, поставете дървото в дупката и внимателно разнесете корените към него, а след това го покрийте с хранителна почвена смес, тампонирайте и обилно поливайте.

Препоръчително е почвата да се мулчира в кръга на прасковите стволове. За тези цели използвайте:

 • торф;
 • хумус;
 • трохи от дървесна кора;
 • игли.

Нюансите на грижата за прасковите в района на Москва

Добивът и здравето на праскова до голяма степен зависи от спазването на правилата на селскостопанската технология, както и от това колко правилно са били извършени грижите. Климатичните условия на Московския регион правят собствени корекции на тези процедури.

грижи за праскови

образуване

Праскова, засадена на сайта, изисква формоване на короната още през първата есен. Върхът му се съкращава по такъв начин, че височината на разсада от нивото на почвата да е 0,5 м. Възрастните дървета всяка пролет се нуждаят от санитарна резитба, в резултат на което всички счупени и замръзнали клони се отстраняват.

Подрязването на праскова се оформя през есента. По това време се премахват силно обрасли клони, конкуриращи се с скелетни клони. Праскова на възраст около 10 години се нуждае от подмладяваща резитба.

Горна превръзка и поливане

В горещо и сухо време прасковата трябва да се полива. 45 литра вода се добавят под всяко възрастно растение. През пролетта под дървото се прилагат торове с високо съдържание на азот. Това му позволява бързо да натрупа зелена маса.През лятото и есента е необходимо да се прилага горната превръзка, която включва калий и фосфор.

напояване

Подслон за зимата

Климатичните условия в района на Москва принуждават градинарите внимателно да подготвят праскови за зимата. Веднага след изпускане на листната маса, те се опушват. След известно време, когато почвата се утаи, те организират изолация от смърчови клони, дървени стърготини или игли. Стърготините и падналите листа не се използват за зимен подслон, тъй като те натрупват влага, замръзват, а също така служат като уединено място за вредители.

Прасковата за зимата е покрита с нетъкан материал (агрофибър), за да се предотврати замръзване и увреждане от гризачи.

Болести и вредители

Прасковите са склонни към заболявания:

 • плодово гниене;
 • брашнеста мана;
 • moniliosis;
 • clotterosporiosis.

плодно гниене

За да се предотврати появата на болести, дървото трябва да се третира своевременно със бордоска смес, колоидна сяра и съдържащи мед фунгициди.

От вредителите прасковите често засягат:

 • листна въшка;
 • кърлежи;
 • плодов райета молец;
 • гъгрици;
 • източен молец.

За да се предотврати появата им през есента, е необходимо да се съберат паднали листа и да се отстранят остатъците от плевелите, да се извърши санитарна резитба, да се избели стволовете и скелетните клони на дърво, да се монтират ремъци за прихващане, да се третира градината с инсектициди и фунгициди.

източен молец

Размножаване на праскови

Има два основни начина за отглеждане на праскова:

 • семенната;
 • вегетативно.

Първият е много удобен и широко разпространен, изисква малко усилия и никакви практически умения. Въпреки това, той има недостатък: порасналото дърво може да не прехвърля свойствата на родителския сорт. Но такъв разсад ще бъде по-устойчив на климатични условия и патогени.

Вегетативният метод за размножаване на праскова включва присаждане с резници. Какво да засадите праскова в предградията? В този случай здравите разсад от самоплодни кайсии, зимоустойчиви сортове сливи могат да служат като запас. Резниците се берат през първото десетилетие на юни. Методът се основава на способността на растенията да се регенерират.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква