Защо пъпешите могат да имат вътре портокалова плът, какви видове са?

Всички сме свикнали да виждаме бяла или кремава пъпешка пъпеш на пазарите. Но мнозина не знаят, че има хибриди на пъпеши с оранжева каша, като тиква. Сред такива сортове е пъпешът принцеса Мария, за който сега ще научим повече.

Пъпешка принцеса Мария

Отглежда се главно в оранжерии в централна Русия. В горещия климат на Русия те растат на открити легла. Обикновено се отглежда в Централна Азия, тъй като там грее горещото слънце, което пъпешите са много любители.

портокал вътре

Сортът е с ранно узряване. Външно пъпешът е сиво-зелен, отвътре - оранжев. Вкусът е сладък, кашата е сочна и сладка, има ярка миризма на индийско орехче. Дори когато се отглежда при неблагоприятни метеорологични условия, сортът дава висок добив. Формата е кръгла, близка до яйцевидна, плодовете узряват до 1,5 килограма. Той е силно устойчив на болести. Предназначена за консумация веднага след събирането. Не подлежи на съхранение.

Защо плътта е оранжева вътре?

При такива пъпеши портокаловата каша вътре се дължи на високото съдържание на бета-каротин или провитамин А, който е отговорен за младостта на организма, обновяването на старите клетки и прочистването на кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки. Използва се за подобряване на зрението, мъжката потентност, предпазва кожата от ултравиолетови лъчи. Но диабетиците не се препоръчват да използват, тъй като пулпата съдържа голямо количество захар.

пъпешна каша

В допълнение към провитамин А, пъпешът е богат на микроелементи като:

 • аскорбинова киселина или витамин С;
 • фолиева киселина;
 • калий;
 • силиций;
 • манган;
 • йод;
 • ретинол;
 • желязо;
 • токоферол;
 • рибофлавин;
 • хлорофил.

Всички тези микроелементи, когато се консумират пресни, помагат да се справят с болестите, подновяват клетките на тялото, почистват стените на кръвоносните съдове и спомагат за укрепване на имунитета. Тъй като имат сладък вкус, пъпешите обичат да ядат не само възрастни, но и деца. Растящото им тяло се нуждае от витамини и минерали за хармонично развитие.

ранно узряване сорт

Други пъпеши с портокалова плът

В допълнение към принцеса Мария се отглеждат огромен брой сортове пъпеши с различни цветове на целулоза:

 • зелен;
 • бяло;
 • жълт;
 • портокалов цвят;
 • крем.

Има и голям брой екзотични плодове с различни форми:

 1. краставица;
 2. банан;
 3. рога;
 4. серпентина.

Всички тези сортове са обединени от името - пъпеш.

голям брой

Contaloupe

Плодовете се отглеждат в Азия. Масата зависи от сорта и варира от 600 грама до 2 килограма. Второто име на сорта е индийско орехче... Плодовете са кръгли, зелени със сив нюанс. Месото на пъпеша е богато оранжево отвътре. При по-високи нива на бета-каротин цветът е по-тъмен. Пулпът е сочен, плътен. Количеството захар в плодовете на този сорт е по-малко, отколкото в другите азиатски сортове.

плодовете се отглеждат

Charente

Дребните френски плодове са хибриди с ранно зреене. Пулпът е наситено оранжев на цвят. Кората е жълто-сива със зелени ивици. Отглежда се навсякъде, включително в Руската федерация. Когато се отглежда, не изисква специални условия, дава добри добиви.

малък размер

ирокезите

Произвежда се от животновъдите на базата на плодове от Канталупа, средно узряваща, високодобивна. Устойчив на болести на фузариум и брашнеста мана.

От покълването на семената до получаването на узрели зеленчуци при благоприятни условия на отглеждане минават 80 дни. Плодовете на зърното растат до 1,7 килограма тегло. Кожата е гъста и твърда. Когато узреят, светло зелено, а след това сиво, с изпъкнал орнамент по цялата повърхност. Пулпът на плода е сочен, плътен, оранжев на цвят. Има сладък вкус.

произведени от животновъдите

оранжев

Руските животновъди са развъдили сорта Orange. Има среден период на зреене, отличава се с добив и бърз растеж на миглите. Когато узреят, плодовете достигат размер до 1,6-2 килограма. Отглеждат се в южната част на страната на открити лехи, в Сибир семената се отглеждат в разсад, иначе няма да имат време да узреят. Кожата е твърда, с орнаменти по цялата повърхност и надлъжни зелени ивици. Основният цвят е сиво-жълт. Пъпешната каша е оранжева, сочна, с приятна пъпешка миризма.

период на зреене

шарлота

От засаждането на семена до узряването на плодовете минават 85 дни, сортът е средно ранен. Отглежда се в открити легла или в оранжерии върху асма. Плодовете са оранжеви отвътре и отвън. Пулпът на узрели плодове е ярко оранжев на цвят, сочен. Когато плодът е напълно узрял - захар и топене в устата.

узряване на плодове

предзнаменование

Ранен узрял хибрид за отглеждане в оранжерии и открити лехи. Бушът е мощен, устойчив на популярни болести. Плодовете на плодовете достигат размер от 1,3-1,5 килограма. Сочната и плътна вътре има богат сладък вкус и аромат на пъпеш. Цветът на пъпешната каша е оранжев, кожата е светлосива с жълт нюанс и зелени ивици по протежение на зрънце. По цялата повърхност минава релефна мрежа с орнамент.

култивиране хибрид

Алтай

Сортът е подходящ за отглеждане в северните райони на Русия, често се използва за отглеждане в Урал. Сортът е непретенциозен към условията на отглеждане и грижи. Различава се в ранното узряване. Кръглите пъпеши растат до 2 килограма при благоприятни условия. Цветът на кожата е сив със зелен оттенък. Пулпът е оранжев, сочен и твърд. Има аромат на пъпеш. Устойчив на заболявания при отглеждане във влажни условия.

подходящ за отглеждане

За кого е посочена употребата?

Ползите от консумацията на пъпеш са доказани при следните заболявания:

 • сърдечно-съдова патология;
 • при настинки, грип и вирусни инфекции;
 • за облекчаване на нервността по време на стрес и неврози;
 • с заболявания на пикочно-половата система;
 • със запек, хемороиди, заболявания на храносмилателната система;
 • анемия;
 • нарушения на жлъчния мехур и бъбреците;
 • облекчава тялото от глисти.

Съдържанието на силиций влияе положително върху формирането на нокътните плочи, косата, подобрява храносмилането и спомага за подобряване на настроението.

вирусна инфекция

В какви случаи не можете да ядете пъпеш?

Ако бъдат открити следните заболявания, това зрънце не може да се яде:

 1. Остра форма на заболяване на жлъчните пътища, пикочно-половите органи, наличието на камъни или пясък в жлъчния мехур или бъбреците.
 2. Остра форма на възпаление на панкреаса.
 3. При стомашна язва, инфекция на стомашно-чревния тракт, гастрит, възпаление на ректума.
 4. Ако се открие преддиабетно състояние или захарен диабет.

не можеш да ядеш

Как да отглеждаме сорт в сайта?

Много е лесно да се отглеждат пъпеши в градината.Но ако в региона бързо настъпи студено захващане, тогава е по-добре да се използва методът за отглеждане чрез разсад, последван от трансплантация на растенията в оранжерия.

Семената се покълват във влажна марля, след което се засаждат в контейнери за разсад. Почвата е избрана плодородна, рохкава. За по-добро покълване семената се покриват с филм до появата на първите издънки. След това филмът се отстранява, контейнерите се поставят на добре осветено и топло място за по-нататъшен растеж.

Когато температурата в помещението, където се предвижда да се засаждат пъпешите, достигне 22-25 градуса, а почвата се затопли поне до 15 градуса, разсадът се пресажда. В оранжерии пъпешите растат на пергола, в лехи хоризонтално. 4 растения са засадени на един квадратен метър.

оценка на място

Изисквания за пъпеш за условията на отглеждане

Тъй като плодовете дойдоха при нас от гореща и слънчева Азия, Индия и други страни с горещ климат, ние също изискваме присъствието на слънцето. За да узреят, им трябват поне осем часа слънчев ден. В противен случай плодовете няма да узреят.

Растенията са взискателни за хранене. Така че, когато отглеждате, градинарите подхранват културата поне три пъти с органични и минерални торове.

Не позволявайте почвата да изсъхне, твърде влажната среда също е опасна за растенията. Корените ще изгният. Всичко се нуждае от умерена грижа, това е ключът към получаването на висококачествена реколта от вкусни и здравословни пъпеши в нашите климатични условия.

условия на отглеждане

Отзиви за сортове портокалови пъпеши

Въпреки екзотиката на този плод, сортът успешно се отглежда от градинари в Русия и съседните страни.

Николай говори за отглеждането по следния начин: „Миналата година убеждаваха съседите растение пъпеш на сайта, даде семена и препоръки за отглеждане. Засадих го в открито градинско легло, тъй като оранжерията ми винаги е заета с домати и краставици. Отглежда се по обичайния начин - засаждане на семена в земята. Времето през тази година беше отвратително, така че в началото кълновете не покълнаха дълго време и когато започна активен растеж, започна да става по-студено. Следователно плодовете не са имали време да узреят. Реших тази година да засадя няколко пъпеши в оранжерия, вече отглеждам разсад. Очаквам с нетърпение добри резултати. "

екзотичен плод

Марина: „Отделих място специално за отглеждане на пъпеши и дини в оранжерия. Миналата година получих плодове с тегло около 1,5 килограма. Тя хвърли бича покрай пергола, иначе заради зеленината земята не се вижда. Тя засади сорта Шарант. Пъпешите са вкусни, кашата е сочна, гъста, топи се в устата. Затова тази година ще засадя пъпеши в градината. Ще се опитам да отглеждам на открито, като отглеждам разсад. Казват, че сортът дава и добра реколта в открити легла ”.

Григорий: „Аз съм от Беларус, климатът ни е прохладен, но лятото е горещо. Затова реших да засадя пъпеш в градината. Освен това внуците обичат тези плодове заради сладкия им вкус. Прочетох много книги за отглеждане на пъпеши, тиквите също принадлежат към тях. Отглежда се в разсад, засажда семена едновременно с домати. Разсадът на къщата порасна бързо, стоеше на перваза на прозореца, където слънцето грее половин ден. В края на май той трансплантира в градинско легло, преди това хранено с кифла. Той се грижеше за останалите растения: полива, разхлабва, плевел. Пъпешът нарасна с килограм, 16 пъпеша излязоха от осем растения. Бях доволен от реколтата. Пулпът беше сочен, узрял, сладък, внуците не можеха да се откъснат от леглата. Всички го чакаха да порасне. "

камшик върху гоблена

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква