Правила за отглеждане и грижа за пъпешите в открито поле за добра реколта

За да бъде отглеждането на пъпеш лесно и плодотворно, трябва да знаете някои тайни. Ако изберете правилния сорт, тогава плодовете с мед могат успешно да се отглеждат не само в оранжерия, но и на открити площи.

Кога да засадим?

Пъпешът е термофилна и светлолюбива култура, следователно е необходимо да се засаждате на открито, само когато се установи топло време. През деня температурата на въздуха не трябва да бъде по-ниска от +15 градуса, а през нощта не по-ниска от +7 градуса.

растящи правила

Когато решавате кога да засадите пъпеши, трябва да се приспособите към климата. Понякога благоприятното време може да се установи още през април, а понякога само до средата на май. Ако след засаждането температурата на въздуха рязко спадна, тогава е по-добре да покриете леглата с филм, като допълнително ги затопляте с хартия, листа, клони.

Разсадът на пъпеш, който се засажда, трябва да е на възраст около 25 дни. Най-благоприятните дни за засаждане на семена за разсад за средната лента са първите дни на май. В този случай трансферът ще се извърши в началото на юни, когато времето вече е точно установено. Ако планирате да засадите млади разсад в оранжерия, тогава можете да сеете семена в края на април.

светлолюбива култура

Ако планирате да засадите пъпеш със семена на сайта веднага, тогава трябва да изчакате почвата да се затопли добре, но не по-късно от средата на юни. Ако сте пропуснали срока, тогава плодовете на пъпеша няма да могат да узреят навреме.

В централна Русия ще бъде възможно да се отглежда пъпеш само от ранни зреещи сортове. Не трябва да избирате сортове с големи плодове, този резултат може да бъде постигнат само в южните райони. При избора на сорт е важно да се обърне внимание на времето на узряване на плодовете на пъпеша. От момента на покълването до прибирането на реколтата не трябва да минат повече от 75 дни. Основното е, че образуваните яйчници растат и се развиват бързо.

трябва да се засади

За отглеждане на пъпеши в открито поле например са подходящи сортове като розово шампанско, Чарлстън близо до Москва, индийско лято, пепеляшка, капитошка.

местоположение

За да отглеждате пъпеши, трябва да изберете топло място на сайта, върху което слънчевата светлина ще пада без пречки през целия ден. Но в същото време мястото трябва да бъде защитено от ветрове. По-добре е, ако градинското легло е защитено от дървета и храсти от северната страна, а от южната страна има открито пространство.

топло място

За да се предотврати разпространението на гниене и гъбична инфекция, мястото, където расте пъпешът, трябва да е сухо. Най-добре е да се засажда на хълм, където водата не може да се натрупва след дъжд и поливане. Почвата трябва да е лека, неутрална и без киселинност.

Най-доброто място за засаждане на пъпеши ще бъде мястото, където се отглежда лук, зеле, ряпа, цвекло, боб.Можете да засадите царевица в квартала. Не се препоръчва да се засаждат краставици и тикви наблизо.

разпространение на гниене

Обработка на площта за кацане

Необходимо е да се подготвите предварително за отглеждане на пъпеши на открито. Избраният парцел се подготвя през есента. Градинското легло се плеви от плевелите, остатъците от растителността се отстраняват. След това копаят дълбоко и прилагат органични торове (например, изгнил тор или хумус). Пъпешът вирее в рохкава почва. Ето защо, ако почвата е глинеста, се препоръчва добавяне на речен пясък.

През пролетта почвата за засяване на пъпеши в открито поле също се изкопава дълбоко (20–22 см). В същото време се препоръчва да се добавят калий, фосфор и азот.

зона за кацане

Подготовка на семената за посев

Така че грижата за пъпешите в открито поле в страната не носи трудности, трябва да подготвите семената за засаждане.

Сред семената се избират само големи, плътни, за предпочитане двугодишна култура. Можете да използвате физиологичен разтвор, в който се изсипват семената. Лошите и празни зърна трябва да изплуват на повърхността на водата. Останалите семена, които са отишли ​​на дъното, се измиват с вода.

семена за сеитба

Семената, приготвени за засаждане, трябва да бъдат дезинфекцирани в слаб разтвор на калиев перманганат. За да увеличат покълването, семената се поставят в разтвор, който стимулира растежа и развитието. Подходящ е състав на базата на борна киселина и цинков сулфат.

За да се предотврати промените в температурата на въздуха да причинят смъртта на културата на пъпеш, семената трябва да се втвърдят. За да направите това, посадъчният материал се потапя в гореща вода за известно време (температура е около 35 градуса), след което се оставя да лежи при стайна температура за един ден. Последната стъпка е да преместите семената за 15-17 часа в хладилника (за предпочитане на вратата, където температурата на въздуха е близка до 0).

подготвени за засаждане

Отглеждане на разсад

Пъпешът е термофилно растение, но не обича трансплантацията и кореновата система трудно се вкоренява на ново място. Трябва да се има предвид, че при засаждането на семена температурата на почвата трябва да се затопли поне до +12 градуса. Ето защо е по-добре да отглеждате разсад от пъпеши предварително у дома.

Кореновата система на пъпеша не понася добре бране и пресаждане, така че е по-добре да го засеете веднага в отделни контейнери. Торфените таблетки или саксиите са добри варианти.

отглеждане на разсад

Почвата за разсад трябва да се смесва от хумус, торф, пясък и обикновена градинска почва. Всички компоненти са взети в равни части. Също така е полезно да добавите дървесна пепел. Приготвената почва се полива с топла вода, прилага се сложен тор и семената се засаждат.

Достатъчно е да засадите по две семена във всяка саксия. Предварително направете задълбочаване, равно на 2 см. След 5 дни при температура на въздуха +25, ще се появят първите издънки. Докато растат, се избира някои силни кълнове, а другият се отрязва.

смес от хумус

Оптималната температура, докато се появят издънките, е +15 градуса през нощта и +20 през деня. Необходимо е да се полива с топла вода, тъй като горният слой на почвата изсъхне, не е необходимо да се допуска преовлажняване. Седмица след появата на разсад се прилага минерален тор, а друга седмица по-късно - органични компоненти. Подходящ е разтвор на карбамид, в който има много азот, необходим за растеж.

Седмица преди предвидената трансплантация на разсад на постоянно място се втвърдява. За да направите това, трябва да извадите разсада на балкона или лоджията. Пресаждането започва 25 дни след засяването на семената. Ако отглеждането на разсад се извършва за по-нататъшна трансплантация в градината, тогава сеитбата започва в началото на май.

трансплантация на разсад

Прехвърляне на разсад в открита земя

Кога започвате да засаждате разсад от млади пъпеши в открита земя? След месец, когато се появят първите издънки, около 5 листа трябва да се разгънат. Именно в този момент започва трансплантацията.

За да засадите разсад в земята, трябва да спазвате някои правила:

прехвърляне на разсад

 • Изкопайте окоп с дълбочина 30 см и ширина 47 см.Компостът и оборският тор трябва да се разпределят на дъното, което ще предпази корените от внезапно студено прекъсване. Отгоре се изсипва малък слой пръст.
 • След това дупките се изкопават на 50 см дълбочина и се заливат с топла вода.
 • Едва след това започват да засаждат млади издънки, които се изваждат от контейнера заедно със землян кок. Топката за разсад трябва да стърчи малко над повърхността на земята, не е необходимо да бъде погребана твърде много.
 • След това започват да запълват дупките със суха почва, така че да не се образува суха кора.
 • През нощта е препоръчително да покриете леглата с филм или друга защитна структура.

За да не повредите корените, по-добре е да засадите разсад в торфени саксии. Впоследствие те се задълбочават в градинския парцел заедно с разсада в почвата. Докато растението расте, саксията се разпада, като едновременно обогатява почвата с елементи.

изкопаване на окоп

Олющване, разхлабване

Пъпешите трябва да се грижат правилно. За да може кислородът и хранителните вещества да проникнат бързо в кореновата система, разхлабването трябва да се извърши навреме. Установено е, че пъпешът расте добре след тази процедура. Разхлабването се извършва едновременно с плевене.

Разхлабването се извършва внимателно, без да се увреждат корените, листата и стъблата на пъпеша. Първото разхлабване се извършва три седмици след засаждането в земята, задълбочавайки градинските инструменти с 8-10 см. Освен това процедурата се извършва не твърде дълбоко (дълбочината на разхлабване е не повече от 7 см).

да се погрижа

След появата на първите странични издънки се извършва олющване, прибиране на бучка пръст към всяко стъбло на растението. Ако листата на растението започнат да се затварят заедно, тогава всички процедури се спират.

Притискане

За да отглеждате пъпеша на открито и да получите добра реколта, важно е да оформите стъблото. Как да оформите правилно пъпеш за пъпеш? Сортовете пъпеши и хибридите трябва да се формират по различни начини.

странични издънки

В пъстра пъпеш прищипвайте централното стъбло над 5 или 6 листа. В резултат на това се активира растежът на страничните издънки, именно върху тях се развиват женски цветя.

При хибридите женските цветя се формират на централното стъбло, така че трябва да прищипвате страничните мигли вече над 2 или 3 листа. Ако това не бъде направено, тогава се формират много странични клони и всички сили ще бъдат дадени за тяхното развитие, а не за растежа на плодовете.

След появата на яйчниците се препоръчва да се премахнат всички цветя. В едно растение не трябва да се оставят повече от 4 яйчника, на малко разстояние един от друг. Процедурата на прищипване трябва да се провежда на всеки две седмици.

премахнете всички цветя

За да се избегне стресът върху растенията, летният жител трябва да направи опора, върху която са положени плодовете. Ако пъпешите са на земята, тогава, например, шперплат трябва да се постави под тях.

Режим на поливане

Задължително е да се организира правилния режим на поливане. В случай на липса на влага растението ще се развие слабо, ще цъфти и ще образува яйчници. Ако има много влага, рискът от развитие на гниене се увеличава, в допълнение, вкусът на плодовата каша намалява.

режим на поливане

Поливането на леглата е необходимо при необходимост, важно е да се следи нивото на влагата в почвата. Кореновата система на пъпеша е мощна и се простира на дълбочина до един метър, така че не е необходимо да поливате растението твърде често. Процедурата се провежда вечер, когато земята е достатъчно загрята от слънчевата топлина.

Как да поливате земята около пъпеша в открито поле? Преди образуването на яйчниците поливането трябва да е умерено, веднъж седмично е достатъчно. Трябва да поливате с топла, отстояла вода. По време на поливането трябва да сте сигурни, че капчиците влага не попадат върху зелената част на растението. Пъпешът не обича поръсване, затова е по-добре да го поливате в дупки или в организирани канали.

развиват се зле

Горна превръзка

Пъпешът се нуждае от повече органични елементи от минералните торове. Ако почвата е плодородна и през есента е внесена органична материя, тогава е напълно възможно да се направи без минерално торене. Плодовете няма да са едри, но кашата ще е сладка.

Първото подхранване се препоръчва да се извърши две седмици след засаждането в открита земя. Можете да поливате пъпешите с меланж или птичи изхвърляния. Такова хранене може да се извършва на всеки 10 дни.

минерални торове

Ако почвата е лоша, след седмица след засаждането можете да поливате леглата с разтвор на амониев нитрат. Разтворете 30 g от компонента в кофа с вода. След още една седмица лечението се повтаря отново. Пъпешите обичат листно хранене. Разтворът се абсорбира добре от растението чрез листата.

Културите от пъпеши в определен период от развитието им трябва да се хранят с различни компоненти.

Най-често оплождането се случва в периода на формиране на зелена маса и яйчниците. По време на узряването на плодовете не се извършва хранене, тъй като това може само да навреди. Важно е да изберете решение, отколкото да подхранвате пъпеша по време на цъфтежа. По това време се препоръчва да се добавят фосфорно-калиеви съединения в почвата. За да приготвите разтвора, ще трябва да разтворите 30 g суперфосфат и 60 g калиев сулфат в 10 литра вода. Подходящ е и разтвор на основата на дървесна пепел (150 г пепел се разтварят в кофа с вода).

поливайте леглата

Горната превръзка се извършва задължително след поливане или дъжд. Това ще позволи по-доброто разпределение на всички хранителни вещества и няма да повреди кореновата система. Капки от разтвора не трябва да падат върху стъблото и долните листа. След хранене е полезно да се разхлабите.

Защита срещу болести и вредители

В случай на нарушаване на селскостопанските практики и правила за грижа, пъпешите често започват да се разболяват от гъбични заболявания и да бъдат изложени на вредители.

Как да отглеждате пъпеши на открито, за да предотвратите инфекцията или да се отървете от нея бързо?

защита от болести

 • Септориите могат да бъдат разпознати по заоблените бели петна по листата с тъмен център.
 • Краставична мозайка се проявява като зелено-жълти петна по листата. Листата се къдрят, деформират, изсъхват и изсъхват.
 • Брашнестата мана се характеризира с появата на бели петна по стъблото и листата на растението. Листата променят цвета си, къдрят, изсъхват и опадат.
 • Фузарийното увяхване води до забавяне на растежа на растенията. Листата стават бледи със сиви петна.
 • Пероноспорозата засяга листата на растението в ранен стадий на развитие на пъпеша. По тях се появяват жълто-зелени петна. На гърба на листата се образува сиво-лилав цъфтеж.
 • Гъбично увреждане на кореновата яка на пъпеша Аскохитозата се проявява с бледи петна по корените, които постепенно се увеличават и се разпространяват в цялата зелена част на растението.
 • Антракнозата може да бъде разпозната по кафяви или розови петна по листата. Постепенно те се увеличават по размер, образуват се дупки, листата започват да се къдрят. Бичът става по-тънък и се разрушава лесно. Плодовете гният преди узряване.

гъбична инфекция

Възможно е предварително да се предотврати развитието на заболявания. Пъпешите не трябва да се засаждат ежегодно на едно и също място, задължително е да се копае дълбоко в почвата и да се премахват растителните остатъци от площадката. Препоръчва се разхлабване на почвата и предотвратяване на излишната влага в градинското легло. Най-добрият приятел на пъпешите е топлината на слънцето. Той предотвратява развитието на инфекции и дезинфекцира повърхността на растението.

В случай на проблем, можете да използвате лекарства като Topaz, Oxyhom, Bordeaux течен разтвор. Народните лекарства също са подходящи. Можете да направите разтвор от цинков сулфат, урея и меден сулфат.

пъпеш врат

Чести вредители на пъпешните легла са: паяк акари, телени червеи, лъжички, пъпешни листни въшки, пъпешка муха... Като превантивна мярка леглата могат да бъдат лекувани с лекарства като Рапира, Зенит, Фитоверм, Арриво.

бледи петна

жътва

В региони с нестабилен топъл климат на едно стъбло могат да узреят не повече от 4 плода. Колко яйчници трябва да останат в момента на узряване на плодовете? Ако има много яйчници на растението, тогава се оставят само тези, които са влезли в растеж и са достигнали размер над 6 см, останалите са отрязани.

Времето на зреене на пъпешната реколта зависи от избрания сорт и може да бъде 45–75 дни.Пъпешът трябва да бъде събран навреме. Ако съберете неузрели плодове, то след три седмици те могат да изгният. В средната лента сезонът на зрялост започва в края на юли и началото на август. Събирайте само напълно узрели плодове.

топъл климат

Зрелите пъпеши се отличават с цвета, деклариран за сорта на етапа на пълно узряване, пълна мрежа, образувана върху кожата, лесно отделяне от камшика и характерен сладък аромат. Някои сортове пъпеш не образуват мрежа. Следователно, за зрялост се съди по богатия му медожълт цвят и сладък аромат. Тези пъпеши трябва да се консумират в рамките на месец.

За съхранение пъпешите се избират само тези, чиято кожа е наполовина покрита с мрежа. Температурата на въздуха в хранилището трябва да бъде около 0 градуса. На хладно място леко неузрелите пъпеши могат да се съхраняват до 6 месеца.

узрели пъпеши

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква