Как правилно да изсушите джинджифила у дома

От древни времена джинджифилът се използва в рецептите на традиционната медицина като лечебен продукт. Пресният продукт може да бъде закупен в магазините почти по всяко време на годината, но от време на време цената му става неприемливо висока. Алтернативен вариант е да сушите джинджифил у дома, но знаейки как да го направите правилно е важно да запазите ценните му свойства.

Защо изобщо сух корен от джинджифил

Има няколко причини сами да опитате сух корен от джинджифил. Растението се счита за уникално по своите природни и лечебни свойства. Използва се в много народни рецепти за поддържане и възстановяване на тонуса на тялото, използва се за приготвяне на отвари и чайове, като съставка за козметични маски, като подправка за кулинарни ястия.


Най-известните маски са тези, в които джинджифилът с лимон и зехтин присъства като компоненти. Такова средство бързо облекчава разхлабеността на кожата, намалява тежестта на първите бръчки в областта на очите и устните, нормализира цвета на кожата и облекчава възпалението.

Коренът често се добавя към чай или кафе, за да тонизира и ободрява.

Растението създава свойството на "енергична" горчица; семената от нар често се добавят към напитки за приготвяне на лекарствени чайове.

чай с джинджифил

Не винаги има време и желание да отидете в магазина, за да си купите джинджифил. В някои периоди такъв продукт може временно да липсва от рафтовете на магазините или цената му може да бъде доста висока. Наличието на такъв продукт под ръка винаги позволява, ако е необходимо, да се използва ценен продукт, но най-важното е да се научите как да изсушавате и съхранявате правилно. Пресният корен може да се влоши и, ако е дефектен, бързо става неизползваем. Изсушеният корен може да се използва в продължение на 2 години, без да губи своите лечебни свойства.

Няколко думи за ползите от корен от джинджифил

Преди да използвате кореноплодния зеленчук и да изсушите корен от джинджифил, струва си да научите за неговите полезни свойства. Лечебните качества на продукта се дължат на наличието на активни елементи.

корен от джинджифил

Използването на root има следните ефекти:

 • намалява гаденето, поради което често се използва по време на бременност, пътувания с лодка и подлагане на химиотерапия;
 • намалява нивата на холестерола, помага за прочистване на кръвоносните съдове;
 • подобрява свойствата на кръвосъсирването;
 • облекчава възпалението и подуването;
 • премахва токсините;
 • ефективно се бори срещу глисти;
 • подобрява имунитета;
 • подобрява структурата на костите.

Употребата на джинджифил помага за бързо облекчаване на умората и възстановяване на силата. Поради качеството на почистване на артериите, той често се предписва като профилактично средство след инсулт.

Растението помага при лечението на психоемоционални разстройства, свързани с появата на неразумни страхове и тревожност.

Важно е да сте умерени при приема на джинджифил, тъй като коренът може да причини безсъние, когато се консумира много.

корен от джинджифил

Джинджифилов корен - какво е това

Днес има много разновидности на джинджифила. Най-често срещаният бял вид, който има светъл цвят с лек жълтеникав оттенък, с течение на времето коренът може да стане кафяв. В повечето случаи именно този сорт се избира с цел изсушаване на продукта.

В продажба можете да намерите черен джинджифил, корени с невероятни ярко зелени и жълти цветове и дори със сини вени.

Кореновите зеленчуци могат да имат различни форми и различни вкусове и миризми, които могат да приличат на портокал. По принцип черният и бял джинджифил са един сорт растения и се различават само по начина, по който се събират и обработват. Независимо от сорта, всички корени от джинджифил имат една особеност - когато узреят, те придобиват свойството на острата.

корен от джинджифил

Как правилно да изсушите корен от джинджифил

Сушенето на хранителните продукти включва предварителна подготовка на суровините. За покупка изберете само солиден корен без очевидни признаци на повреда. Кореновата структура трябва да е твърда и повърхността не трябва да бъде силно набръчкана.

Можете да изсушите корена, като използвате следните методи на рязане:

 • тънки плочи;
 • малки кубчета;
 • използване на едро ренде;
 • в блендер.

корен от джинджифил

Последният метод се използва, когато се изисква получаване на суха смес под формата на прах. Кореновата култура се суши необелена, тъй като при отрязване на кожата се губи голямо количество хранителни вещества. За да намалите разкъсването, се препоръчва да работите с корена под хладка течаща вода.

Естествена топлина

Най-простият начин, по който могат да се получат изсушени плочи с минимални времеви разходи, а това не изисква специални устройства. Готвенето изисква открита зона с пряка слънчева светлина.

нарязан джинджифил

Джинджифилът, нарязан на тънки филийки, се разстила на тънък слой върху хартия и се оставя на слънце. За да се изключи проникването на насекоми и продукти от жизнената им активност отгоре, се препоръчва да се осигури покритие с марля.

Препоръчва се да завъртите филийките поне 2 пъти през деня, за да постигнете равномерен ефект на изсушаване.

През нощта изсушената коренова култура се внася в стаята и, ако е необходимо, повторете процеса на следващия ден.

Сушилня

В електрическа сушилня джинджифилът се суши по такъв начин, че между съседните плочи има малка празнина. Слоят не трябва да бъде твърде дебел и неравен, в противен случай няма да е възможно да се постигне равномерно изсушаване. За да се постигне желания ефект, тавите периодично се сменят. Можете да изсушите и изсушите джинджифила по този начин за 6 до 9 часа, препоръчително е да настроите температурния режим на 60 ° С.

сушене на джинджифил

Фурна

Джинджифилът ще изсъхне във фурната, ако се държи 2,5 часа на 50 В. Преди това листът е покрит с хартия за печене, върху която върху тънки слоеве са подредени джинджифилови плочи. След това време температурата се довежда до 70 C и стойте до готовност. Ако фурната има функция за конвекция, се препоръчва да я включите. Средното време за получаване на готовия сух продукт е 5 часа.

корен от джинджифил

Конвенкционална фурна

Сушенето в микровълнова фурна дава възможност да се получи бърз резултат, тъй като процесът отнема средно от 1,5 до 3 часа. За да направите това, техниката е настроена на температурен режим 70 С и издържат необходимото време.Продължителността директно зависи от използвания метод на рязане, колкото по-малък е размерът на парчетата, толкова по-бързо можете да получите сух продукт.

сушене на джинджифил

Тавански стаи

Този метод е идеален за собственици на частни жилища. Как да изсушите правилно джинджифила:

 • измийте добре, отстранете повредените места, подсушете;
 • нарязани на тънки филийки;
 • разстилайте се върху равна повърхност на тънък слой;
 • обръщайте периодично, за да предотвратите появата на мухъл.

Важно е естествената циркулация на въздуха да се осъществява на тавана и да не се наблюдава висока влажност, температурата не трябва да бъде ниска. Неспазването на такива изисквания няма да постигне желания ефект и джинджифилът ще започне да мухъл.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква