Как да замразите джинджифила във фризера у дома, възможно ли е?

Често хората използват корен от джинджифил за лечение на различни заболявания. Някои от тях имат проблеми с дългосрочното съхранение на растението, тъй като то бързо се влошава. За да запазите корена за дълго време, се препоръчва да замразите джинджифила. Преди да направите това обаче, трябва да се запознаете със съхранението и замразяването на корените на тази билка.

Как да изберем джинджифил?

Преди да започнете да замразявате пресен корен от джинджифил, трябва да разберете как да изберете правилното растение. Когато избирате, обърнете специално внимание на фрактурата на корена. Препоръчва се да откъснете малко парче от него и да го разгледате внимателно. Добрият джинджифил ще започне да изцежда сок и ярък аромат на мястото на почивката. Трябва да обърнете внимание и на цвета на корена, който е различен. При азиатските сортове джинджифил корените са със златист цвят и имат матов нюанс. Препоръчва се да се купуват сортове от Азия, тъй като те се съхраняват по-дълго от другите.

джинджифил във фризера

Изборът на джинджифил също се влияе от аромата, който се отделя от това растение. Ето защо, когато избирате, не забравяйте да подушите корените, за да сте сигурни, че не миришат на мухъл или влажност. Корените с такава миризма не могат да се съхраняват дълго време, тъй като те бързо ще се влошат.

Някои се чудят дали джинджифилът с пресни кълнове може да бъде замразен. Това не си струва да се прави и затова, когато избират, внимателно изследват корените за наличието на свежи пъпки или процеси. Тяхното присъствие показва, че растението е изтекло и не може да се използва.

как да замръзнем

Как да обелите джинджифила?

Всеки корен от джинджифил се обелва преди консумация. Има три основни метода за почистване на растение:

  • С лъжица. Това е най-популярният и най-прост метод, използван при работа с добре узрял корен. С помощта на този метод се отстранява само горният слой на кожата, оставяйки хранителната пулпа непокътната. Когато почиствате, обърнете специално внимание на дълбочината на въздействие на лъжицата, тъй като тя трябва да е незначителна.
  • С нож. Този метод се използва при почистване на узрели и неузрели храни, които не могат да се почистват с лъжица. За подобна работа се препоръчва да се използва най-острият възможен нож и затова трябва да се заточи преди работа с джинджифил.
  • С метална пералня. Когато почиствате, използвайте само нова кърпа, която не е била използвана никъде другаде. За почистване на растението се поставя в съд със студена вода за 5 минути. След това коренът леко се разтрива с кърпа.След 15-20 минути повърхността ще бъде напълно обелена.

обелен джинджифил

Какъв вид джинджифил можете да съхранявате?

Повечето хора смятат, че абсолютно всеки джинджифил може да се съхранява дълго време. Не всички растения обаче са подходящи за замразяване във фризера. Когато купувате корен от джинджифил на пазара, ще трябва внимателно да проучите неговото външно състояние. За съхранение са подходящи само еластични и плътни корени, повърхността на които е покрита с тънка кора.

Корените със суха кожа не трябва да се оставят за съхранение, тъй като това показва застоя на продукта. Също така, изсъхналите и изсъхнали растения не могат да се използват за съхранение.

Повърхността на съхранявания джинджифил не трябва да бъде покрита с тъмни петна. Потъмняването на корите се появява, ако продуктът е съхраняван на влажно място за дълго време. Такива растения не трябва да се поставят във фризера и да се съхраняват в хладилника.

дълго време

Какво да замразя?

Преди да започнете да замразявате продукт, трябва да разберете какво точно е по-добре да го замразите. Има два основни начина съхраняване на корени от джинджифил.

трябва да го разбера

В отделението за зеленчуци

С този метод прясното растение се поставя в плътно прилепнали сашета, които най-често се използват за консервиране на храната. След като поставите всички корени за замразяване от торбичките, опитайте се да освободите максималното количество въздух, за да запазите по-добре храната.

Ако в къщата няма специални торбички за съхранение на зеленчуци, ще трябва да използвате обикновени хартиени торбички. Корените се поставят в хартиени торбички, така че върху тях да не останат непокрити участъци.

отделение за зеленчуци

Във фризера

Когато съхранявате корена във фризера, най-добре е да го увиете в специална опаковка за храна. Той не позволява да преминава въздух, поради което продуктът се съхранява много по-дълго. Срокът на годност във филм, поставен във фризер, е 2-3 месеца. За да се запази коренът от джинджифил за няколко седмици по-дълго, той се увива в хранително фолио.

фризер

Замразяване

Много домакини се интересуват от това как да замразят джинджифила за зимата и защо точно това се прави. Замразяването се извършва с цел запазване на продукта, така че през зимата той да може да се използва за приготвяне на вкусни ястия или лечебни отвари за лечение на заболявания. Благодарение на запазването на продукта на малки порции чрез замразяване, ще бъде възможно да се запазят всички полезни вещества и приятен аромат в него за дълго време.

След като се размрази, коренът от джинджифил е също толкова полезен, колкото и преди замразяването му.

Днес има три основни начина за замразяване на корен от джинджифил, което ще позволи съхраняването му в продължение на няколко месеца.

запишете продукт

Замразяване на целия корен

Този метод за съхранение на продукта е популярен при домакините, тъй като се счита за най-лесният. За замразяване на джинджифил във фризера се избират корени, които не съдържат следи от мухъл или гниене на повърхността им. Влажността и чистотата на гръбначния стълб също се определят - той не трябва да е мокър. Ако по повърхността на продукта има мръсни петна, те трябва да бъдат изхвърлени.

Всички продукти, избрани за съхранение, трябва да се поставят в херметичен контейнер или залепващ филм. След това увитите корени се подреждат в торбички, които се използват специално за замразяване на зеленчуци или плодове. Всяка торбичка съдържа не повече от две големи корени.

цял корен

Когато целият обелен джинджифил е поставен в торбички, той се поставя във фризера. Ако по време на съхранение трябва да вземете корен от джинджифил, един от тях се изважда от торбата, размразява се и се използва по предназначение.

Замразяване на нарязан корен от джинджифил

Някои домакини се чудят дали джинджифилът може да бъде замразен във фризера, нарязан нарязан.Определено е възможно, тъй като съхраняването на нарязания продукт ще ви позволи да запазите дори големи корени, които не биха се побрали в торбата в неорязан вид.

поставени в пакети

За замразяване е избран голям корен от джинджифил с мека кожа. Нарязаният и необелен продукт не трябва да се поставя във фризера и затова всички коренища се обелват старателно преди съхранение. Ако поставите растение с кожа в хладилника, то ще се влоши и ще изгние по-бързо.

Когато всички корени се обелват, те се нарязват на малки парчета с дължина около три сантиметра. Можете също да ги нарежете напречно, за да направите малки кръгчета. Поставете всички нарязани парчета в торби, затворете ги плътно и освободете целия излишен въздух от торбичките. Нарязаният джинджифил може да се съхранява във фризера за около два месеца.

малки парчета

Замразяване на настърган джинджифил

Възможно ли е да замразите настърган джинджифил у дома? Определено е възможно, тъй като някои твърдят, че настърганият продукт издържа по-дълго от цялото.

Преди да го поставите във фризера, джинджифилът, избран за съхранение, трябва да бъде напълно обелен и настърган с хранителен преработвател или обикновена ренде.

След това настърганият продукт се излага на малки порции върху хранително фолио и напълно се покрива с прилепнал филм. Препоръчва се херметично да се покрие растението с филм, така че да не попадне въздух под него. Някои хора използват обикновени целофанови торбички вместо фолио и филм. В този случай също трябва да се отделя въздух от всяка торба, така че продуктът да не се влоши по време на съхранение.

Замразена настъргана джинджифилът не губи полезните си свойстваи затова често се използва за създаване на лечебни отвари и тинктури.

с решетка

Как да замразите джинджифила за дългосрочно съхранение?

Замразяването се счита за най-безопасния и ефективен метод за съхранение на повечето зеленчуци, плодове и други растения. Всички замразени храни остават здрави и не губят своите свойства или хранителна стойност. Хората, които са закупили корен от джинджифил или го отглеждат самостоятелно в градината, се интересуват как да замразят джинджифила у дома, за да може той да се съхранява по-дълго.

За да удължите срока на годност, се препоръчва да поставите продукта във фризера не цели, а на малки порции. Следователно джинджифилът внимателно се нарязва на тънки слоеве и се поставя във фризера на разстояние 5-7 см. Когато всички парчета са замразени, те се събират и поставят в найлонов плик. Корените от джинджифил, нарязани на малки филийки, ще се съхраняват най-малко три месеца.

безопасни и ефективни

Срок на годност при замръзване

Срокът на годност на джинджифила е различен от избрания метод за замразяване. Най-малко запазеният продукт е замразено цяло. В този случай той може да се съхранява за около месец, ако е правилно опакован и поставен във фризера. Ако коренът не е опакован правилно, срокът на годност може да бъде много по-кратък.

За да увеличите времето за съхранение на корена на джинджифила, се препоръчва да го нарежете на парчета преди замразяване. Нарязаните корени ще запазят своите полезни свойства за 2-3 месеца.

избрания метод

Как да размразя правилно?

Преди да използвате джинджифил, не забравяйте напълно да го размразите. За това замразената храна се изважда от фризера и се изважда от торбичките, в които са поставени. След това растението се поставя в малък контейнер и се оставя за 1-3 часа в помещение с температура около 20 градуса.

За да ускорите размразяването, поставете контейнера с джинджифил в малка тенджера с топла вода. В този случай замразената храна ще се размрази за 15-20 минути.

След като се размрази, коренът от джинджифил може да бъде нарязан и използван при готвене или лекарствени препарати.

размразете го напълно

заключение

Джинджифиловият корен е популярен сред домакините и затова много от тях се интересуват как правилно да го съхраняват.За да съхранявате корен от джинджифил за дълго време, се препоръчва да се запознаете с особеностите на замразяването му у дома.

характеристики на неговото замразяване

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква