Описание на заболявания на тиквички в открито поле, лечение и контрол върху тях

Много градинари са изправени пред такъв проблем като тиквични заболявания на открито и борбата с тях, снимка ще ви помогне да идентифицирате проблема.

Тиквичките се разболяват от вирусни или гъбични патологии, те са засегнати от различни вредители. Точното разбиране на проблема ще ви помогне да определите избора как да се справите с него, как да запазите и защитите реколтата.

описание на заболявания

Как да се справим със заболявания на тиквичките?

Най-честите заболявания на тиквички, в зависимост от причинителя, който ги причинява, са гъбични. Виновниците на болестите могат да причинят смърт на листа, плодове или корени. Общите за всички болести методи на борба: спазване на сеитбообращението, навременно отстраняване на боклука и плевелите от територията на площадката, унищожаване на засегнатите части на растението.

Благоприятни условия за развитието на болести са нощните спадове на температурата и повишената влажност, например след дъжд или при прекомерно поливане. Засегнатите растения и семена са източник на патогена. Насекомите допринасят за разпространението.

в зависимост от обаждащия се

Антракноза

Гъбичните заболявания на тиква и тяхното лечение са най-често срещаният проблем, който се среща при отглеждането на култури в открито поле.

Антракноза от тиквички е гъбично заболяване, причинено от гъбички от рода Colletotrichum. На първо място, слабите и механично повредени растения са засегнати на всеки етап от развитието. Антракнозата засяга тиквичките, засадени в почвата с висока киселинност, с недостатъчно количество поташ и фосфорни торове.

На листата се появяват петна от жълт или кафяв цвят с тъмнокафяв или лилав кант, които бързо растат първо по цялата повърхност на листната плоча, а след това до стъблото, цветята и плодовете. Лезиите отиват по-дълбоко в дебелината на органите на растението и затрудняват движението на вода и хранителни вещества.

често срещан проблем

Стъблата и плодовете се покриват с плачещи, тънки петна и започват да гният с времето, а листата започват да се извиват. Плодовете се свиват и придобиват горчив вкус. Увреждането на кореновата зона води до смъртта на растението.

В началния етап на развитие на антракноза, издънките се напръскват с 35% разтвор на колоидна сяра, 1% разтвор на бордоска смес (100 g меден сулфат и негасена вар се разреждат в 10 литра вода), ЕМ препарати.

За да се намали киселинността, почвата се изкопава с дървесна пепел, доломитово брашно или вар преди сеитбата, прилагат се торове, съдържащи фосфор и калий.

слузести петна

бактериоза

Бактериозата е от 2 вида и се проявява като ъглово листно петно ​​или апикално гниене на плодовете.

При ъглово зацапване листата първо побеляват, защо и защо листата на тиквички побеляват, не е лесно да се определи, тъй като такива увреждания се развиват при няколко заболявания на културата. Ако по-късно се появят ъглови кафяви петна вместо малки бели петна, това е бактериоза.

Заболяването засяга растението на етапа на появата на котиледоните. В началото петната стават тъмнозелени, след това кафяви, изсъхват, падат през, образувайки дупки между вените на листната плоча. Тъй като дупките са ограничени от вени, те са ъглови. По плодовете се появяват кафяви воднисти рани, които водят до деформация на тиквичката.

петно ​​на листата

Борбата е да се премахнат засегнатите части от културата. При малки лезии издънките се третират с 1% бордоска смес, 0,4% разтвор на меден оксихлорид. Като профилактика се използва третирането на семената с 0,02% разтвор на цинков сулфат, в който семената се потапят за един ден и след това се сушат.

Друг вид заболяване е апикалната бактериоза на плодовете. В този случай върховете на плодовете първо пожълтяват, след това върху тях се появяват кафяво-кафяви петна. В този случай долната част може да расте допълнително. В бъдеще плодовете стават стъклени и гният.

Невъзможно е да се спаси растение от апикална бактериоза - то ще трябва да бъде унищожено.

незначителни лезии

Склеротиния с бяло гниене

Гъбичката може да причини различни гнилни заболявания на тиквички в открито поле, много по-лесно е да се идентифицира вида на гниене от снимка.

С бяло гниене, или склеротиния, на листата на тиквата първо се появява флокулентно бял цъфтеж с черни точки, който в крайна сметка се разпространява в плодовете, антените, резниците и стъблата. Те развиват бели колонии на гъбата - склеротия, които скоро стават черни.

склеротиния гниене

Склеротиите падат и презимуват в земята, а през пролетта те са източник на инфекция. Повредените участъци на растението се покриват със слуз, омекват и гният. Ако основата на стъблото изгние, растението умира.

Излишъкът от азот в почвата допринася за заразяването на растенията. Лечението се състои в третиране на засегнатите участъци на тиква с натрошен активен въглен, дървесна пепел или варовик.

За борба с патогена се вземат следните мерки:

източник на инфекция

  1. Използвайте за напояване с топла вода.
  2. Горна коренова превръзка със смес от 10 литра вода, 1 г цинков сулфат, 2 г меден сулфат, 10 г карбамид.
  3. При сухо и горещо време засегнатите растителни органи се отстраняват. Секциите се поръсват с натрошени въглища или се промиват с 0,5% разтвор на меден сулфат.
  4. Веществата, съдържащи калций, се използват за преобличане: черупки от пилешко яйце, дървесна пепел със скорост 200 g вещество на 1 m². Въвеждат се фосфорни торове.
  5. Почвата се напоява с разтвор на Fitolavin и се добавя компост за възстановяване на микрофлората.

Fitolavin разтвор

Сиво гниене ботритис

Друг вид гнилостна микоза е сивото гниене. В същото време зеленината на тревата се променя, листата, яйчникът на плодовете се разболяват, страдат. Най-често се засягат младите зеленчукови яйчници. Плодовете стават воднисти, подобно на други засегнати тъкани, стават мокри, омекват, стават кафяви и се покриват със сив разцвет с черни точки. Спорите на патогена персистират в почвата до 2 години.

Причините, влошаващи условията и методите на заразяване с болестта, са същите като при бялото гниене. Методите на борба също съвпадат. Засегнатите участъци от плодовете могат да се напудрят със смес от меден сулфат и тебешир, комбинирани в съотношение 1: 2.

гнилостна микоза

Кореново гниене

Кореновото гниене засяга растението, подобно на горното гниене, във фазата на формиране на плодовете и се проявява чрез изгниване на кореновата система и шията. Засегнатата тъкан потъмнява и става кафява, става гнила и мека. Долната зеленина става жълта. Културата спира да расте и избледнява и в крайна сметка умира.

Кореновото гниене се появява поради честото въвеждане на органично торене. Растенията могат да бъдат третирани с биологични препарати Trichodermin и Glycoladin, които съдържат спори на гъбички - антагонисти на гниещия патоген.

Семената 3 седмици преди сеитбата могат да бъдат третирани с TMTD (Tiram) със скорост 5-6 g / kg семена. Заразените растения се поливат с 0,1% разтвор Previkur със скорост 200-300 ml за всеки храст. Освен това се използват разтвори, съдържащи металаксил, мефеноксам.

фаза на образование

Брашнеста мана

Друго гъбично заболяване на тиквички е бялата брашнеста мана. Заболяванията в този случай се проявяват чрез появата на листата, по-рядко по стъблото и резниците, на малки заоблени бели петна, поръсени с прахообразен прашец - спори на гъбички.

С течение на времето петната се увеличават, сливат се помежду си и покриват цялото растение, в резултат на което той пожълтява и изсъхва поради невъзможността за фотосинтеза. Освен това тялото на гъбата изсмуква хранителни сокове от културата, което води до невъзможност за образуване на плодове. Гъбата зимува върху плевели.

Засегнатите растения се напръскват с разтвор на колоидна сяра 35%, разтвор на натриев фосфат 0,5%, разтвор на изофрен 10% или на прах със смляна сяра със скорост 300 g на 100 m².

покрийте цялото растение

Долна мана, пухена мана

Пероноспорозата заразява листа от тиквички във всички етапи на вегетационния период. Първо, по горната страна на листата се появяват жълти петна, които от другата страна на листа са покрити със сиво-виолетови спори на гъбата.

Петната се увеличават, сливат се помежду си, което води до покафеняване и изсушаване на зеленината. Заболяването прогресира много бързо. Понякога външната страна на листа е покрита с бял цъфтеж. Въпреки подобно описание, методите за лечение на пероноспороза са малко по-различни от отстраняването на брашнеста мана.

По време на лечението поливането се спира напълно. Здравите листа се третират с резервоарна смес, разтвор на меден оксихлорид, Metriam, смес от фунгициди и стимуланти на растежа. За профилактика семената се заливат с гореща вода (+50 ° C) за 15 минути.

роса пероноспороза

Черен тиква мухъл

Тиквената черна плесен може да се появи по листата и други надземни органи на тиква. Външно се проявява в малки светлокафяви петна, които в крайна сметка се сливат, превръщат се в огнища на некроза, покрити с черен цъфтеж - спори на гъбички от рода Aspergillus.

Зелените части на растението, в резултат на жизнената му дейност, пожълтяват и изсъхват, а плодовете спират да се развиват, свиват и гният. Високата влажност и големите температурни спадове стимулират хода на заболяването.

Ако растението успя да се разболее и да не го излекува, всички тиквички на сайта се разболяват.

тиква плесен

Фузарийно увяхване

Болести и вредители: Вредителите от тикви най-често засягат надземните части на растенията. Фузариумът не е изключение. Първият признак на това заболяване е пожълтяване и отслабване на горните листа на храста.

Стъблата стават кафяви в долната част (коренова част) и са покрити с розов или оранжев цвят. Фузариумът засяга и корените. В резултат на това растението изсъхва и умира в рамките на няколко дни. На напречното сечение на стъблата можете да видите покафеняване на вените.

В началния етап на лезията можете да прашите храсталака и земята около него с дървесна пепел, но това има малък ефект. Борбата се състои в подобряване на почвата - засяване на растения със зелен тор, прилагане на органични и минерални торове, прилагане на сеитбооборот, премахване на плевели, въвеждане на ЕМ продукти и калциеви препарати.

вредители от тикви

Как да се справим с вредители на тикви?

Появата и броят на вредителите се влияе от влажността и температурата на въздуха, плътността на посевите, интензитета на напояване и общите грижи за обекта и културите. Причините за появата на насекоми са твърде гъстото засаждане, плевелните лехи, високата влажност.

повлияни от влажността

Пъпешка листна въшка

Пъпешната листна въшка първо заразява плевелите, а след това се премества в култивирани растения.Плините гризат листни плочи от долната страна, стъблата, яйчниците, листенцата на цветята. Засегнатите органи се извиват, изсъхват, цветята отпадат. Забавя се растежът и развитието на растенията и след това те умират. Плените могат да дават до 20 поколения на сезон. Вредителят зимува върху растителни остатъци.

Методът на превенция е навременното плевене на разсад, събирането на растителни остатъци веднага след прибирането на реколтата и компетентното сеитбообращение.

За унищожаване на листни въшки се използват 10% разтвори на Карбофос или Трихлорметафос-3, инфузия на тютюнев прах (1 част прах се влива с 10 части вода и се разрежда с чиста вода в съотношение 1: 3), инфузия на равнец (1 кг трева се влива в 10 литра вода за 2 дни).

плевели

Whitefly

Whitefly е малко бяло насекомо, покрито с прахообразен прашец. Както възрастните, така и ларвите ядат листа и млади издънки, изсмукват сок от тях, а също така заразяват с различни заболявания. Фекалиите на възрастни насекоми се изяждат на листната плоча, което води до появата на черни петна по нея.

Поражението от тиквички се проявява с обезцветяване, усукване и смърт на листата, а в бъдеще и на цялото растение.

прахообразен прашец

Най-ефективните лекарства срещу бяла муха: Aktara, Actellik, Double ефект, Commander, Tanrek, Oberon и други. Продуктите се разреждат съгласно инструкциите и се напръскват върху растенията и почвата около тях с честотата, препоръчана от производителите. Поливането на тиквички с инсектицидни разтвори е по-ефективно.

Можете да пръскате тиквичките с инфузия на лук или чесън всеки ден в продължение на седмица.

срещу белокрилка

Паяк акара

Дейността на паяк акара е много вредна. Той засяга долните страни на листните плочи, сплита ги с тънка паяжина. На места на поражение се образуват жълти точки, след което листата пожълтяват напълно, придобиват мраморен модел и изсъхват. С голяма степен на увреждане тиквичките умират. Кърлежите дават до 15 поколения през сезона и зимуват в групи под растителни отпадъци и боклук.

Има начини да се отървете от вредителя; паякообразните акари могат да бъдат унищожени със следните средства:

листови плочи

  1. Пръскане на листа в горещо време. Водата може да бъде заменена с инфузия на лукова кора или чесън. За приготвяне на тинктури 200 г суровини се изсипват в 10 литра вода и се държат 2 дни.
  2. Пръскане с 20% разтвор на хлороетанол.
  3. Напояване с 10% разтвор на Isofen.
  4. Пръскане на смляна сяра със скорост 300 g на 100 m².

За да се подобрят адхезивните свойства на разтворите, към тях се добавят 30 г сапун за пране.

кори от лук

Покълна муха

Ларвите от покълнали мухи могат да бъдат намерени на покълнали семена и разсад. Сивите мухи имат размер на тялото не повече от 3-5 мм. Годините на насекомите започват през пролетта. Снасят яйцата си на места с висока влажност, особено в близост до оборски тор.

В рамките на седмица от яйцата се появяват ларви, които унищожават културите за 14 дни. Тогава ларвите пукаят. През топлия сезон се появяват 2-3 поколения кълнове от мухи. Особено често ларвите на покълналите мухи могат да бъдат открити по листата в студено лято.

Като превантивна мярка е необходимо внимателно да вградите оборски тор в почвата, да премахнете растителните остатъци и да регулирате поливането. През пролетта, преди началото на лятото, Карбофос или Фуфанон се внасят в почвата. Въздушната част на растението може да бъде опрашена с дървесна пепел, смлян черен пипер, тютюнев прах. За напояване използвайте следния разтвор: 200 г натриев хлорид и 10 литра вода.

семена и издънки

Голи охлюви

Щурките изгризват ембрионите в семената, изяждат листата на разсада. Фиксирайки се от страна на стъблото, мекотелът го изгризва, което води до смъртта на по-голямата част от растението. По-късно вредителите изгризват плодния яйчник или увреждат младите тиквички, като изяждат пулпата в тях и дори правят движения.

Освен че намаляват добива, охлювите оставят следи от слуз и други секрети върху засегнатата област на стъблото, листата или плодовете, като по този начин намаляват представянето на продукта. Попаднали на склад със събраните плодове, смолите продължават да навредят, унищожавайки реколтата.

яжте листа

Най-лесният начин да се справите с мидите е механичен.Те се събират на ръка или с помощта на специални капани. Капаните се изработват от парчета мехурче или шперплат и се поставят около периметъра на обекта. Около насажденията те пробиват защитни канали с ширина до 30 см и ги пълнят с игли, пясък, дървени стърготини, които пречат на развитието на вредители.

Използват се специални препарати: отлагат се гранули от металдехид (със скорост 4 g на 1 m²), консумацията на които води до смъртта на халки, почвата и растенията се напръскват с разтвор на меден или железен сулфат, разпръсква се вар.

периметър на сайта

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква