Как да отглеждаме и да се грижим за тиквичките в оранжерия от поликарбонат

Оранжериите се използват широко за ранно събиране на зеленчуци. Грижата за тиквичките в собствената ви оранжерия е проста и резултатът ще ви зарадва не само с изобилие от реколта, но и с ранно узряване. Такива плодове са с по-добър вкус от тези, отглеждани на открито.

Характеристика:

Тиквички рядко се отглеждат в парникови условия. Те са перфектно адаптирани към температурни крайности и лесно издържат на различни природни бедствия. Но поради редица причини все още има вариант за отглеждане на това растение в оранжерии, а именно:

тиквички в оранжерия

 • вегетационният сезон значително се намалява, реколтата узрява няколко пъти по-бързо;
 • добивът се увеличава значително;
 • вкусът на тиквички, отглеждани на закрито, е по-мек;
 • ранна реколта е много търсена на пазара;
 • в условия на затворена земя растенията почти не се разболяват и възможността да бъдат повредени от вредители е сведена до минимум;
 • тиквичките не налагат специални изисквания към състава на почвата и температурните условия, така че отглеждането им е евтино.

Сортове тиквички за оранжерии

За отглеждане в оранжерия е по-добре да се даде предпочитание на храст тиквички сортове... Можете да засадите обикновени, но те ще заемат повече място. Освен това добивът им обикновено е по-нисък от храсталака.

расте и се грижи

Рано узрял

Когато избират разнообразни тиквички за оранжерия, градинарите се опитват да засаждат растения с различни периоди на зреене. Признават се най-добрите ранни сортове:

 • Belukha;
 • Водопад;
 • Zebra;
 • Moor;
 • Karam;
 • Летец.

Всеки от тях е надарен със собствени предимства и недостатъци, както и функции. Изборът трябва да бъде направен въз основа на вашите собствени цели и възможности.

градинарите се опитват

В средата на сезона

Сред средносрочните сортове тиквички, подходящи за отглеждане в оранжерия, заслужава да се отбележи особено:

 • Kuand;
 • Мини тиквички;
 • нефрит;
 • Gribovsky.

Последният се използва широко за отглеждане на открито. Всеки от тези сортове тиквички се различава не само по външен вид и вкус, но също така има определени характеристики за отглеждане.

широко използван

Късно узряване

За оранжерията няма толкова късни узрели тиквички. По принцип те ще се харесат на истински гастрономи и любители на екзотиката. Най-често срещаните са:

 • Спагети Равиоло;
 • Орех.

оранжерии са

Самоопрашващи се сортове

Самоопрашваните сортове тиквички са от голямо значение за отглеждането в оранжерии. Предимството им е, че не се изисква намеса на насекоми за получаване на яйчници.Не е нужно градинарят да измисля трикове и устройства, за да опрашва цветя. Такива сортове, като правило, са етикетирани с F1, което показва, че принадлежат към хибридите. Най-често срещаните са следните:

 • Kavili;
 • Искандер;
 • Parthenon;
 • Подсушете;
 • Sangrum;
 • Атена Полка;
 • Медуза;
 • Дърво от тиквички

самоопрашващи се сортове

В допълнение към възможността за самоопрашване, тези сортове тикви проявяват повишена устойчивост към най-често срещаните заболявания.

Отглеждане на тиквички в оранжерия

Отглеждането на тиквички в оранжерия е просто и изгодно. Но за това не е достатъчно да се запознаете с особеностите на определен сорт, също трябва да знаете какви изисквания са наложени върху самите конструкции, почвата и особеностите на грижата за растенията в оранжерии.

прост и печеливш

Какъв вид оранжерия е необходима

Тиквички е непретенциозно растение, което не е необходимо да се отглежда в скъпа оранжерия, изработена от поликарбонат. Тя може да бъде направена със собствените си ръце от полиетилен и скрап материали за рамката. Височината на конструкцията няма значение, но за да могат удобно да се грижат и прибират растенията, те го правят до пълен човешки ръст.

Между редовете тиквички проходът трябва да е широк, за да не наранява деликатните листа при ходене.

Оранжерия с площ до 50 квадратни метра е достатъчна за отглеждане на мозък... Събраната реколта в тази област ще бъде достатъчна не само за задоволяване на личните нужди, но и за изпълнение. Ако планирате да отглеждате тиквички през зимата, тогава обикновена оранжерия няма да е достатъчна. Ще трябва да изградим добра основа, а покритието е от дървени остъклени рамки или поликарбонат. За добра вентилация трябва да се осигурят отвори.

непретенциозно растение

Оранжериите от тиквички са оборудвани с отоплителни системи през зимата. За отопление:

 • електрически бойлер;
 • фурна на дърва;
 • битов нагревател (само ако оранжерията е покрита с пластмаса).

Скъпите опции за оранжерии включват автоматична система за капково напояване, както и климатичен контрол.

достатъчно оранжерия

Напоследък така наречените биогорива все повече се използват в оранжериите. Използва се какъвто и да е изгнил тор, смесен в равни пропорции със слама. Това е особено полезно за тиквичките, тъй като не наземната част се затопля в по-голяма степен, а корените на растенията.

Подготовка на почвата

Тиквички обичат леката и рохкава почва с неутрално ниво на киселинност или ниско алкална. За да увеличите хранителната стойност и да осигурите на растенията всички необходими микроелементи, се добавя дървесна пепел или компост.

неутрално ниво

Органичните торове за растителни мозъци могат лесно да бъдат заменени със сложни минерални торове. Най-добрият вариант би бил суперфосфатът. Не е необходимо да се използват продукти, които съдържат хлор, тъй като той има пагубен ефект върху тиквичките.

Как да подготвим разсад

За оранжерия тиквичките се отглеждат най-добре в разсад. За да може кореновата система да страда възможно най-малко по време на беритбата, семената се засяват в торфени саксии или таблетки. Тъй като растенията понасят температурните промени добре, сеитбата се извършва доста рано и ако има отопление в оранжерията, това може да се прави през цялата година. След появата на разсад, поливането се извършва, когато горният слой на почвата изсъхне. В саксиите тиквичките се съхраняват до 25 дни.

пригответе разсад

Пресаждането

Разсадът от тиквички се засажда в неотопляеми филмови оранжерии в края на април - началото на май. Ако има желание да засадите растенията по-рано и да получите ранна реколта, тогава първо трябва да се затопли почвата. Тиквичките се засаждат на разстояние 70-80 см един от друг. Разстоянията между редовете са направени широки, най-малко 1 метър.

разсаждане

опрашване

Тиквичките се опрашват както независимо (самоопрашващи се сортове), така и с помощта на опрашващи насекоми.В последния случай е необходимо да се осигури достъпът им до оранжерията, като се осигурят отвори за вентилация и се използват средства за примамване.

седнал на разстояние

грижа

За да поддържате нормално ниво на влажност на почвата, се препоръчва да се мулчира. Можете да направите това със сено или дървени стърготини, или можете да покриете земята със специален филм, в който предварително се правят дупки за храсти от тиквички. Чрез тях в бъдеще поливане на тиквички... Подслонът също ще помогне да се осигурят на засадените растения топлината, която им е необходима за растеж и развитие.

Оранжерията се нуждае от редовна вентилация. В топлите пролетни и летни дни тиквичките се оставят отворени колкото е възможно по-дълго. Благодарение на това не само растежът се ускорява, но опрашващите насекоми също проникват в оранжерията. За да ги примами, тиквичките леко се поръсват със захарен сироп.

ниво на влажност

За да се осигури добра циркулация на въздуха и проникване на светлина, тиквичките трябва да бъдат оформени, т.е. премахнете долните листа. В същото време обаче, на всяко възрастно растение трябва да останат поне 15 напълно оформени листа. Тази процедура е особено необходима, ако насажденията от тиквички са удебелени.

Температурен режим

Въпреки устойчивостта на растението към температурни крайности, за постигане на най-добър резултат трябва да се спазва определен температурен режим. Топлината няма да се възползва от тиквичките, защото през нощта най-оптималната температура за тях е +18 ° С, а през деня - +24 ° С. Влажността се поддържа в рамките на 60-70%. Когато препоръчителната температура се повиши, тиквичките проливат яйчника, а когато температурата се понижи, те инхибират растежа.

проникване на светлина

Поливането

Поливането на тиквички в оранжерия е достатъчно, за да се извършва веднъж седмично, но си струва да се съсредоточите върху изсушаването на горния слой на почвата. Не трябва да се оставя да се напука. За напояване се препоръчва използването на мека вода, леко затоплена до стайна температура. На храст се консумира до 1 кофа вода.

струва си да се ориентирате

Горна превръзка

Горна дресинг на оранжерийни тиквички по-добре е да се извършва с органични торове. Компост, хумус, ферментирала трева и двудомна инфузия на коприва действат добре. Ако няма време и възможност сами да приготвите биоторове, можете да използвате сложен минерален тор, закупен в магазин за градинарство. Не е необходимо да се увличате с азотно торене, тъй като те водят до прекомерно натрупване на зелена маса и инхибират образуването на цветя и яйчници от тиквички.

органични торове

Болести и вредители

Най-опасни заболявания за скуош разпознат:

 • брашнеста мана;
 • корен гниене;
 • бактериоза.

При бактериоза ембрионите от тиквички спират да се развиват, превръщат се в стъклени и започват да гният. Причините за заболяването са висока влажност, нарушаване на селскостопанските практики и напояване със студена вода.

започне да гние

С кореново гниене корените на храстите от тиквички пожълтяват, върху тях се образуват пукнатини, стъблото изгнива. Такъв храст е обречен на смърт, има много малко шансове да го спасим. Не само корените гният, но и кореновата яка. Развитието на болестта се провокира от преовлажняване на почвата и резки колебания в температурата.

От вредителите тиквичките са най-често засегнати от лъжички и охлюви. За борба с тях се използват както съвременни лекарства със специално предназначение, така и народни средства. Препоръчва се почвата около храстите да се поръсва с дървесна пепел, зъбен прах или суперфосфат. Някои градинари поставят капани в оранжерията.

съвременни лекарства

жътва

Тиквичките се събират, без да се чака да пораснат до големи размери. Плодовете с дължина 20 см се считат за идеални.Те са нежни на вкус, с тънка кожа. Седмица преди очакваното събиране на тиквички спират да ги поливат. Благодарение на това вкусът им става не воднист, а наситен.

Събирането на плодове се извършва всеки друг ден, като се опитва да не повреди храста. В противен случай яйчниците спират да се образуват върху него.Откъснете не само продаваните тиквички, но и деформираните. Останалите на храстите срастъци забавят зреенето на нови плодове и намаляват добивите. Събирането се извършва внимателно, без да се повреди кожата. В противен случай срокът на годност е значително намален и представянето на тиквичките се разваля.

голям размер

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква