Колко често и правилно да поливате тиквички на открито

При отглеждане на тиквички е необходимо да се осигури пълна грижа за засаждане. Един от най-важните фактори, влияещи върху растежа на растението, е поливането на тиква. Този проблем е особено остър в тези региони, където има сух или горещ климат. Има няколко вида напояване на културите, всеки от които има свои отличителни характеристики.

Изисквания за нивото на влажност на почвата при отглеждане на тиквички

Водата е основен компонент за здравия растеж и развитие на растенията. Това се дължи на факта, че тя е съставна част от клетъчния сок, плазмата. Също така водата е отговорна за разпределението на хранителните вещества, регулиране на температурата на растението. За да може водата да изпълнява тези функции напълно, трябва да знаете колко често да поливате тиквички, засадени в открита земя.

поливайте тиква

Струва си да се има предвид, че тиквичките реагират отрицателно не само на суша, но и на излишък от влага в почвата, тъй като това провокира увреждане на кореновата система поради липса на кислород. Трябва също да знаете, че тиквичките също реагират отрицателно на сухия въздух. Листата му започват да изсъхват поради активното изпаряване на влагата. Ето защо методът на поливане на тиква трябва да бъде избран въз основа на околните климатични условия.

Влияние на прекомерна и недостатъчна влага

Тиквичките са много чувствителни към липсата на влага през първата половина на вегетационния сезон. Точно по това време се наблюдава активното развитие на кореновата система, нарастването на плодовата маса. По това време дори краткосрочната суша може да наруши процеса на растеж и развитие.

ниво на влажност

Максималното количество влага е необходимо за пълноценното развитие на плодовете през юли и август. Осигурявайки редовно поливане през този период и преди да започне спадането на температурата, вероятността за получаване на голям висококачествен добив се увеличава. Поливането трябва да е умерено, тъй като не само дефицитът, но и излишъкът от влага се отразява негативно на различни растителни системи:

 1. При липса на влага репродуктивната система допринася за образуването на голям брой мъжки цветя, на мястото на които плодовете не могат да се развият в бъдеще. Излишъкът от вода върху тази система няма голям ефект.
 2. С дефицит на влага корените растат дълбоко в почвата.А с излишък от вода кореновата система лежи близо до повърхностния слой на почвата. Поради липсата на кислород в земята, кореновите косми постепенно отмират.
 3. Излишъкът от влага значително отслабва имунитета на растението, той започва да се влияе от заболявания, причинени от гъбички.
 4. При недостатъчно поливане на земята в жегата, тиквичките образуват малки плодове. Ако осигурите прекомерно поливане, нивото на захарта в тиквичките ще намалее.
 5. Ако културата не се полива правилно, растежът ще бъде бавен. Ако осигурите прекомерно поливане, докато корените отмират, растението започва активно да расте и след това то се инхибира.

необходимия обем

Ето защо при отглеждането на тиквички се изисква спазване на оптималния режим на поливане.

Как да поливате тиквички на открито в страната: 4 метода

Всички методи за поливане на тиквички се основават на три условия:

 • трябва да е навременна;
 • трябва редовно да поливате растението;
 • поливането трябва да бъде избрано въз основа на сортовите характеристики.

Също така, преди да разберете как да поливате тиквички в открито поле, трябва да прецените размера на парцела.

нуждаят се редовно

Метод 1: Дозирана напоителна система на базата на бутилка

Един от най-добрите варианти за поливане на тиквички на открито е използването на дозирани техники за поливане. Той е снабден с пластмасови бутилки. В събрания контейнер с голям обем, дъната трябва да се отстранят и да се направят 4-6 дупки в тапите, за да може течността да изтича капка по капка. Най-добрият вариант е да пробиете щепселите с шил.

След пълното приготвяне на бутилките е необходимо да се оформи дупка с дълбочина 10-15 сантиметра. Трябва да го направите след 15-20 сантиметра от засаждането. След това бутилката трябва да бъде заровена с главата надолу, наклонена под ъгъл от 45 градуса. След това бутилките се пълнят с вода.

Струва си да се има предвид, че този метод на поливане през периода на формиране на плодовете няма да работи, тъй като растението няма да има достатъчно влага. По това време ще трябва да се осигури допълнително поливане.

основа на бутилка

Метод 2: използване на пластмасови контейнери

Този метод за поливане на тиквички включва и използването на пластмасови контейнери с отрязано дъно. Разликата е, че контейнерите не са погребани, а окачени близо до растителната култура. В същото време не е необходимо да правите дупки в корк, просто трябва да го развиете малко.

За да се предотврати ерозирането на почвата след поливане на растението на място, тази зона трябва да бъде покрита с мулч или филм. По време на формирането на плодове, цъфтеж, плододаване е необходимо да се гарантира, че водата капе под корена на растението, а не върху зелената маса.

пластмасови контейнери

Метод 3: множество отвори в маркуча (напояване със спрей)

Модно е да се организира поливане на тиквички с помощта на маркуч, в който се правят дупки по цялата дължина. В този случай дупките трябва да се поставят срещу засадените тиквички. Произведеният маркуч е вкопан и свързан към водоснабдителната система. С тази техника водата тече под корена на растението, не се изпарява от почвата. При правилно поливане почвата на повърхността не ерозира, а остава суха.

дупки в маркуча

Метод 4: поливане с фитил

Една от най-икономичните техники за поливане на тиквички е използването на „фитил“. Като с отглеждане на тиквички в открито поле навлажнете почвата:

 • контейнери, пълни с вода, се поставят на всеки 2 метра от билото;
 • дълъг шнур е направен от плат;
 • Турникетът се изкопава до билото на дълбочина 10–15 сантиметра, докато краищата му потъват до дъното на контейнерите.

Градинарите препоръчват да използват този метод за напояване поради ефекта на повърхностно напрежение: тъканта се насища с вода и се премества в почвата, като дава влага на кореновата система.

икономични техники

Методи за поливане на промишлени насаждения от мозък

Използват се и други методи за осигуряване на поливане на отглежданите в търговската мрежа тикви. Изборът им се основава на следните фактори:

 • на достъпен бюджет;
 • върху релефа на парцела;
 • за целите и целите на напояването;
 • относно наличието на вода.

Има 4 начина за поливане на промишлени насаждения от тиквички:

 • капе;
 • дъжд;
 • земно притегляне;
 • недра.

Всеки от тях има своите различия и характеристики.

промишлени насаждения

Гравитационен метод

Тази техника е разделена на два вида: бразда, устие. Първото е да се подава течност за реколтата между редовете. И второто - в пълното наводнение на обекта. Този метод за напояване се използва за цялостно развитие на тиквички не само за промишлени земеделски парцели, но и за летни къщи.

метод за самостоятелно шофиране

поръсване

Тази техника за напояване се използва главно от големи компании, занимаващи се с отглеждането на тиква. Състои се в следното: течността под въздействието на помпата се изпраща през тръбите до пръскачките. По-нататък се образуват големи капчици.

Един от видовете поръсване е аерозолът, фино диспергиран метод. Специализираните дюзи пръскат вода, за да образуват мъгла. Този метод е оптимален при горещо, горещо време.

отглеждане на тиквички

подпочва

На сайта има друг метод за промишлено напояване: подпочвен слой. Състои се в следното: метални или полимерни тръби се поставят в пътеките на дълбочина от 25 до 40 сантиметра. Дупките се правят в тях под реколтата. След това водата се пуска през тръбите, като подава влага за всяко растение. Този метод на поливане е добър, защото листата на тиквичката остават сухи.

растителна култура

Капково поливане на тиквички

Използването на система за капково напояване е високотехнологичен и модерен метод за напояване на засаждане. За да го осигурите, в пътеките се поставя полимерна капеща лента. Тогава скоростта на приема на влага се програмира и насочва директно към тиквичките.

капково напояване

Колко тиквички трябва да се поливат: проценти на поливане

Струва си да се има предвид, че нормите за поливане на тиквички в различни региони на страната се различават в зависимост от климатичните условия. Поливането трябва да се извършва в обеми от 1500-7000 куб. М вода на 1 хектар насаждения. В този случай обемът на водата се разделя на 11 или повече напоявания. Обемът на водата трябва да се изчисли, като се вземат предвид следните фактори:

 • нивото на влага в почвата преди въвеждането на влага;
 • метод на поливане;
 • гранулометричен състав на почвения субстрат;
 • дълбочина на напоявания слой.

проценти на поливане

Ако в района има ниско ниво на валежи, е необходимо да се добави максималното количество влага. В този случай е задължително да се оценят характеристиките на естествената зона. Най-големият обем вода е необходим по време на цъфтежа и образуването на плодове. Необходимо е да се напоява почвата, така че влагата да тече 15-20 сантиметра в дълбочина. Необходимо е поливане на насажденията следобед.

От момента, в който яйчниците се образуват върху растителната култура и до края на реколтата, трябва да поливате обекта всяка седмица. Минимум: веднъж на всеки 10 дни, докато нивото на HB не трябва да бъде позволено да падне под 80%, както и покачването му над 90%.

При липса на поддържане на тези показатели се наблюдава влошаване на снабдяването на горния почвен слой с кислород, увеличаване на риска от заболяване на културите. Следователно поливането трябва да се извършва със средна температура на околната среда 15 градуса над нулата. Растенията трябва да се поливат с утаена вода сутрин или вечер.

земен субстрат

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква