Схема за това как да оформите и щипкате тиквички в открито поле

За да увеличите добива и да получите вкусни плодове, трябва да знаете правилата как най-добре да оформите тиквички в открито поле. някои тиквички сортове изобщо не се нуждаят от тази процедура. В допълнение към формирането на храста има и други насоки за грижа, които трябва да се вземат предвид по време на отглеждане. Ако растението е прищипан, тогава възниква друг въпрос: дали е необходимо следващият път да се повтори процедурата.

Какъв вид растение да засадим?

Всички сортове и хибриди могат да бъдат разделени на две големи групи: тиквички и бялоплодни тиквички. Тиквичките се отличават с висок добив и ранна зрялост. Плодът има тънка кожа и сочна каша, в която практически няма семена. По-късно белоплодните тиквички започват да узряват. Растението има по-добра устойчивост на замръзване, а плодовете узряват по-бързо.

растения за засаждане

Най-добрите семена от тиквички могат да бъдат избрани както от храстови видове, така и от катерещи сортове.

Сортовете от храст мозък (Aeronaut, Bely, Dinar, Ronde, Yakor, Cavili) изискват малка площ за отглеждане. Семената могат да се засаждат на разстояние 60–70 см. Лесно се грижи за реколтата, няма нужда да се извършва формиране.

форма и щипка

Катерещите сортове тиквички образуват дълги мигли (до няколко метра). Въпреки факта, че храстовите сортове са по-лесни за грижа, много летни жители засаждат катерещ тип тиквички заради сочните и вкусни плодове. Популярните сортове включват: Дългоплодни, Водопад, Арал, Грибовски, Немчиновски, Карам. За да предотвратите разпространението на миглите, трябва да знаете как правилно да оформите стъблото. Препоръчително е да засадите семена от тиквички на разстояние най-малко 130 cm.

Отглеждане на открито

За отглеждането и образуването на тиквички в открито поле е подходяща рохкава, лека, черноземна почва с достатъчно количество микроелементи. Ако почвата е кисела, преовлажнена, тогава няма да има добра реколта. В случай, че почвата е песъчлива, се прилагат магнезиеви торове.

тиквички в земята

Подготовката на почвата започва през есента. Внимателно се изкопава на дълбочина 25 см, брани и опложда. Смес от калиев сулфат и суперфосфат е идеална.

започват през есента

През пролетта почвата на площадката отново трябва да бъде изкопана на дълбочина 15 см и да се добави амониев нитрат. Най-горният слой на почвата трябва да се разхлаби с гребло. Разстоянието между браздите е около 100 cm.

Най-добрите предшественици за тиквички са зеле, картофи, домати, лук. След тиквени култури, като тиква, тиква или краставица, тиква не трябва да се отглежда.

почва на обекта

Тиквичките се развиват добре при температура на въздуха около 22 градуса. Струва си да се следи внимателно режима на напояване. Прекомерната влага води до гниене. По-добре е почвата да се изсуши в леглата, където растат тиквичките, отколкото да се налива.

Отглеждайте тиквички възможно е чрез засяване на семена в открита земя или оранжерия или чрез трансплантация на покълнали издънки. Най-добре се отглежда чрез разсад. В този случай тиквичките ще узреят много по-рано.

засяване на семена

Засаждане на разсад

За засаждане на разсад от тиквички използвайте почва от пясък и торф. Можете да смесвате дървени стърготини, трева, торф и да добавите компост. Засяването на семена за ранна реколта започва от края на април до началото на май. Ако искате да съберете късна реколта, тогава сеитбата е най-добра в средата на юли.

Семената трябва да бъдат обработени преди сеитбата. Първо се заливат с гореща вода за 5-6 часа, след което се поставят в студена вода за 5 минути. Сокът от каланхое или алое, както и слаб разтвор на калиев перманганат, са подходящи за дезинфекция на повърхността на семената. За да увеличат вероятността от покълване, много летни жители покълват семена.

смесете дървени стърготини

За отглеждане на разсад от костен мозък е по-добре да изберете отделни контейнери, идеалният вариант е торфена саксия, тъй като растението не понася пресаждането добре. Покълналото семе се полага на дълбочина 2-3 см и се покрива с пръст.

Първото подхранване се извършва една седмица след сеитбата. Можете да добавите суперфосфат с урея. След още 10-12 дни се извършва повторно подхранване. Можете да добавите нитрофосфат и дървесна пепел. Поливайте разсада от костен мозък на всеки 5-6 дни с топла вода.

разсад от тиква

Пресаждането на разсад в открита земя започва от момента, когато на издънките се появят три листа. На мястото се подготвят предварително кладенци, които се поливат с топла вода. След това торфените чаши с кълнове се задълбочават в тях до първите листа.

Когато засаждате тиквички, трябва да следвате определена схема, така че в бъдеще да е удобно да се грижите за зеленчука и да извършите формирането на стъблото. Ако се засаждат семена от тиквички с разперени мигли, тогава разстоянието трябва да бъде най-малко един метър. В случай на засаждане на храстови сортове, разстоянието може да бъде намалено до 70 cm.

време за кацане

За да не объркате разсад от тиква с разсад от тиква или краставица, трябва да знаете отличителните характеристики. Признаците за това как да разпознаем разсад от тиква са следните: дълги котиледонови листа, първите листа са тънки с издълбани ръбове, цветът е бледозелен, стъблата са продълговати.

Основни правила за грижа

За да получите богата и висококачествена реколта в периода на отглеждане на тиквички, е важно да следвате някои правила за грижа. Зеленчуците трябва да се поливат правилно, да се плевят и разрохкват лехите навреме, да се образуват камшици, да се прилагат торове и да се предотврати развитието на болести и вредители.

някои правила

За да получите добра реколта и да намалите вероятността от заразяване с гъбични заболявания, е важно правилно да оформите храст от тиква. Образуваният храст се развива по-добре, тъй като слънчевата светлина прониква свободно във всички части на растението, а опрашващите насекоми имат достъп до цветя.

Поливането

Поливане на тиквички не трябва да бъде твърде често. Необходимо е да се полива обилно, с топла, утаена вода, не по-ниска от +20 градуса. В този случай земята трябва да бъде наситена с 40–45 cm.

утаена вода

  • Младите издънки се поливат на всеки 3-4 дни.
  • По време на цъфтежа се препоръчва да поливате почвата два пъти седмично, след процедурата е необходимо да разхлабите почвата, предотвратявайки образуването на кора. За 1 кв. м се консумира около 10 литра вода.
  • По време на периода на формиране и узряване на зеленчука се препоръчва напояването на лехите веднъж на 6-7 дни. Количеството вода на 1 кв. м се увеличава до 20 литра.
  • Поливането се спира 10 дни преди прибирането на реколтата.

Излишната влага води до развитие на заболявания, плодовете губят свойството си за дългосрочно съхранение, а вкусът намалява. Ако няма достатъчно вода, тогава вкусът на пулпата от тиквички става горчив.

млади кълнове

Грижите на открито не са пълни без торене.Тиквичките се нуждаят от тях през целия вегетационен период (особено по време на цъфтежа). Топъл разтвор на органични или минерални компоненти трябва да се полива в корена сутрин или вечер.

Горна превръзка

Хранене на тиквички увеличава производителността с 70–80%! Горната превръзка се извършва най-малко три пъти на сезон:

излишната влага

  • Първото подхранване се извършва след разгъване на седмия лист. Подходяща е смес от амониев нитрат, калиев сулфат и суперфосфат.
  • По време на периода на активен цъфтеж е полезно да се направи разтвор от мюлеин и нитрофоска.
  • По време на периода на образуване на яйчниците е полезно да се прилагат органични торове. Например, разтвор на червица или птичи изхвърляния.
  • В началото на плододаването е полезно да се направи решение на базата на дървесна пепел.

За тиквичките вредят както липсата на микроелементи, така и излишъкът им. Ето защо е важно да се спазват пропорциите по време на развъждането и да се редуват минерални добавки с органични съставки.

осигуряват се ястия

топинг

Дали е необходимо да се щипят тиквички в открито поле, зависи от сорта. Буш от тиквички и тиквички и самоопрашващи се сортове не е необходимо да се прищипват. Плодовете им се формират на централното стъбло. Основното нещо е да събирате зрели тиквички навреме. Те трябва да са с дължина около 15 см. Беритбата се извършва два пъти седмично. Честото бране на плодове стимулира образуването на нови яйчници.

минерална превръзка

Ако храстите от тиквички са пораснали много, тогава можете да премахнете няколко листа, така че светлината и топлината да проникнат в стъблото без препятствия. По-добре е да направите това през периода на плододаване в местата на образуване на плодове.

За да извършите процедурата, трябва правилно да определите времето кога да оформите тиквичките. Всеки храст от катерещи сортове прищипва върха над 5-6 листа. Някои производители също премахват част от главното стъбло по време на периода на пъпкуване. Към този момент вече има няколко странични издънки.

щипка зеленчуци

Контролира брашнестата мана

Болестите на тиквички в открито поле включват: бактериоза на върха, антракноза, гниене, фузариум, мозайка от краставици. Но брашнестата мана е най-често срещана. Основният симптом на гъбично заболяване е появата на бял цъфтеж по листата. Постепенно те се извиват, пожълтяват и изсъхват.

апикална бактериоза

Борбата срещу брашнестата мана се състои в правилно поливане, балансирано приложение на азотни торове. Засегнатите листа се отстраняват и всички лехи се третират с фунгициди (Quadris, Topaz, Fundazol).

Вредители могат да бъдат намерени на разсад от тиква и растение за възрастни. Тя може да бъде паяк акара, пъпешна листна въшка, покълнала муха, бяла муха. Основната превантивна мярка е есенното копаене на земята, обработката на семена и унищожаването на растителни остатъци от лехите.

растение за възрастни

Засаждане на тиквички

Тиквичките често се смятат за тиква, но този зеленчук е вид тиква. Той има редица предимства: храстите са компактни, няма големи, разпръснати мигли, листата са гладки, без трън. Няма смисъл да се образуват тиквички в открито поле. Останалата част от отглеждането и грижите не се различава от тиквичките.

засаждане на тиквички

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква