Използването на борна киселина за пръскане на зеле

Храненето на зеле с борна киселина е необходима обработка на такъв полезен, но много причудлив уязвим зеленчук, като зелето. Всички знаем за многото полезни свойства на такъв зеленчук; зелето е незаменим продукт в кухнята на всяка домакиня. Всички я обичат: както тънка и пълничка (като диетичен продукт), така и възрастни и малки. Този зеленчук заслужено се счита за кралицата в градинарското царство. Зелето също може да се яде сурово: както всички видове салати, задушени и пържени. Но какво е борш без зеле? И любимите на всички рулца зеле също не могат да бъдат приготвени без него.

Но само летни жители и градинари, които поне веднъж в живота си са отглеждали този зеленчук със собствените си ръце, знаят колко причудлив и уязвим е той. Използването на всички видове торове е предпоставка за отглеждането на този зеленчук. Зелето се нуждае от редовно пръскане през целия си вегетационен период. Това се дължи на факта, че такъв полезен зеленчук е по харесване не само на хора и животни, но и на всички видове вредители. А самият плод е създаден по такъв начин, че в многото си дрехи се пускат и възпроизвеждат различни насекоми, които сами по себе си не са против да се пируват с него.

За обработката и за пръскането и храненето на този ценен зеленчук има много различни специални химикали, използването на които ще предпази зеленчука от вредители и болести, но ... използването на тези средства, въпреки че лекува самия зеленчук, не се показва по най-добрия начин върху човешкото тяло.

За да предпазите себе си и близките си от неблагоприятното въздействие на химикалите, е необходимо да подхранвате и оплождате такъв деликатен зеленчук само с доказани и не толкова безобидни вещества.

За да не се притеснявате за здравето си и здравето на близките си, можете да преработвате и храните зелето с борен разтвор. Употребата на борна киселина ще защити зеленчука и няма да навреди на човешкото тяло.

зеле

Оплождайки зелена красавица и използвайки борна киселина за това, вие не само ще й осигурите надеждна защита от болести, но и ще й осигурите надеждно хранене, тъй като борната киселина стимулира активния растеж и значително увеличава добивите. Използването на борен разтвор ще има много благоприятен ефект върху зелето.

Освен това подобна обработка е много икономичен и евтин начин. В крайна сметка борният прах е евтин и се продава не само в специализирани магазини, но и във всяка аптека.

Предимства от използването на борна киселина

Предимствата на използването на бор са очевидни. Пръскайки зелена красавица с разтвор на бор, вие:

  1. Допринася за значително увеличение на яйчника.
  2. Ускорете активния растеж на растението.
  3. Подобрете вкуса на зеленчука.Борово оплоденото зеле има високо съдържание на захар.

грижи за зелето

Такъв благоприятен ефект върху яйчника и върху целия зеленчук се дължи на факта, че киселината съдържа специални вещества, които не само допринасят за отличен яйчник и активен растеж, но и подобряват усвояването на азота от почвата, което от своя страна значително увеличава добива и дава устойчивост на замръзване и устойчивост на суша за зеленчуци.

Важно е да знаете! Борната киселина не се натрупва в зеленчуците, така че е изключително важно да пръскате и поливате растенията с нея през целия вегетационен период.

Важно да запомните! Необходимо е да се използва такъв инструмент, стриктно спазвайки дозировката, в противен случай растенията могат да се изгорят.

Методи на приложение

Борната киселина трябва да се разрежда във вода. Освен това, първо се разрежда в гореща вода, а след това вече е необходимо да се разрежда със студена вода до необходимото количество.

Ако зелето се отглежда от семена, след това предварително третирайте семената с разтвор на бор, за това те се накисват за 24 часа в един литър вода с добавяне на 0,2 g бор. Преди да засадите семена или разсад, самите лехи трябва да се поливат с разреден разтвор на бор.

Самото растение трябва да се храни в облачно време или рано сутрин или вечер, не можете да обработвате зеле през деня, когато слънцето грее ярко и е горещо навън, в този случай има голям риск от изгаряне на листата. За да направите резултата по-ефективен, можете да напръскате растението, като добавите малко калиев перманганат към борния разтвор, основното е да не прекалявате.

поливайте зелето

Важно да запомните! Храненето с корен не се препоръчва, самият корен може да бъде оплоден само в случай на спешна нужда. Преработката на корени се извършва само при остър дефицит на бор, преди което растението се полива обилно с вода.

Но листното хранене е много необходима и ефективна мярка. Листната превръзка се напръсква върху листата на растението от двете страни.

Възможно ли е да поръсите зеле, без особена видима причина? Това е много важен въпрос. Специалистите казват, че е възможно, особено през периода на яйчниците. Само в този случай тор се използва изключително под формата на напояване, разрежда се, стриктно спазвайки необходимата пропорция. Превантивното листно напояване значително ще увеличи добива на зеленчука. Но трябва да използвате такива торове, стриктно спазвайки инструкциите и препоръките.

Признаци за недостиг на бор

Следните признаци предхождат употребата на борна киселина:

  1. При обикновеното зеле липсата на бор се изразява в образуването на куха глава на зеле.
  2. Карфиолът има изразена стъкловидност: когато съцветия станат, както изглежда, прозрачни, се наблюдава и деформация на главата, съцветия придобиват ръждив оттенък, вкусът на зеленчука става горчив.

Ако всички горепосочени признаци са на лицето ви, трябва да започнете обработката на растението възможно най-скоро. Напръскваме зеленчука с борна киселина с добавяне на манган. Можете също да комбинирате разтвор на бор с молибден. Такава обработка значително ще ускори съзряването на главите.

борна киселина и калиев перманганат

Специалистите препоръчват напояването на зелевото растение за целия период на неговия растеж три пъти:

  1. Пръскаме за първи път, когато се образува пъпката.
  2. Вторият път - по време на периода на цъфтеж, когато вече са се появили 5 листа.
  3. Третият път е през периода на активно плододаване.

Предимства на лечението с бор

Ако има липса на бор в почвата и в самото растение, тогава зелето няма достатъчно сила за нормално плододаване, в резултат плодовете ще бъдат малки, усукани. Този недостатък се отразява и на вкуса, главата на зеле придобива ясно изразен воднист вкус, губи естествената си сладост.Борната киселина перфектно активира кореновата система, предпазва растенията от болести и вредители като сърдечно гниене и краста.

Киселината спомага за увеличаване на хлорофила, което от своя страна увеличава добива и удължава срока на годност, такъв зеленчук продължава по-дълго.

Борна киселина за пръскане на зеле е ефективна мярка за увеличаване на добивите, както и защита на зеленчуците от болести и вредители. Важно е само правилно да използвате борното решение, тогава вие и вашите близки винаги ще бъдете снабдени с вкусно зеле.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква