Възможно ли е да се дават семена на зайци, нюансите на храненето и противопоказанията

Новаците развъдчици на зайци не знаят дали е възможно да се дават тиквени или слънчогледови семки на зайци. Тази ценна храна е позволено да бъде въведена в диетата на домашни любимци. Семената се дават не повече от веднъж седмично и не повече от шепа. Храненето с тази храна твърде често може да доведе до затлъстяване и проблеми с черния дроб. По-безопасни и по-здравословни за животни, храна или торта.

Могат ли зайците да дават семена

Можете да разнообразите диетата на зайци с храни като семена. Обикновено тези животни се хранят със зърнени или комбинирани фуражи, суха трева, зеленчуци и плодове. За зайците слънчогледовото или тиквено семе са лакомство, а не задължително. Те трябва да се въвеждат в диетата на животните постепенно, като се отчита дозировката - не повече от шепа седмично.

слънчоглед

Слънчогледовите семена са богати на аминокиселини, витамини и минерали, протеини и въглехидрати, но повечето от тях са мазнини. Именно поради тази причина честата им употреба може да доведе до затлъстяване и хранителни разстройства. На животните се дават сурови и леко изсушени семена, но в никакъв случай не пържени или осолени.

Животните обожават слънчогледовите ядки, но тази храна провокира изтичането на жлъчка, натоварвайки черния дроб и жлъчния мехур. Можете да храните животните със семена, но внимавайте. Едните количества растителни масла, съдържащи се в ядките, могат да доведат до лошо храносмилане, диария и сериозни чернодробни проблеми.

Слънчогледът е полезен за животни, но само в минимални дози. Това е деликатес, от който животните едва ли ще откажат. Реакцията на организма към слънчогледовите семки обаче може да бъде непредсказуема.

Понякога, след като изядат няколко ядки, животните започват да имат диария, кашлица, подуване и пяна от устата. Някои животни имат непоносимост към този продукт. Ако зайците са алергични към слънчогледовите семена, тогава тази храна се препоръчва да бъде изключена от диетата им.

заешки семена

тиква

Тиквените семки са богати на мазнини и протеини, а също така съдържат много различни витамини и минерали, както и аминокиселини. Тази здравословна храна може да се дава на животни, но само в минимални дози. Семената трябва да са леко сухи, но не печени или осолени.

Тиквените ядки подобряват външния вид на зайците: козината става пухкава и лъскава. Животните наддават на тегло по-добре, костите им стават по-здрави. Употребата на тази храна укрепва имунитета на животните, нормализира храносмилателната система и спомага за извеждането на глисти от тялото.

Брашно и слънчогледово брашно

Продукт като торта може да бъде слънчоглед, соя, ленено семе и рапица. Използва се във фуражите за много домашни любимци.Тортата се образува чрез пресоване, прецеждане и многократно смачкване на семена. Този продукт е с ниско съдържание на мазнини (5-10 процента).

Масленият кейк е част от много фуражни смеси и е отлична протеинова добавка. Този продукт съдържа фибри, които спомагат за подобряване на храносмилането. Препоръчва се да се дава торта (ленено семе или слънчоглед) на животните като суха храна всеки ден.

хранене на зайци

Слънчогледовото брашно се получава чрез извличане на мазнини от семена. Този продукт е под формата на гранули или люспи. Храната се състои само от 2 процента мазнини, но съдържа много протеини и фибри. Продуктът има благоприятен ефект върху растежа и развитието на животните. Той е част от храните за животни. Яденето е полезна добавка за ежедневно хранене.

Нюансите на храненето

Слънчогледовите семки и тиквените семки се въвеждат в диетата на зайците постепенно. Тази храна може да се храни на млади животни, отстранени от майката веднъж седмично. Яденето и тортата са компоненти на много фуражни смеси. Животните се хранят ежедневно с комбинирани фуражи.

На каква възраст може

Слънчогледови семки или тиквени семки могат да се дават на домашни и декоративни зайци от втория месец от живота. Ако младите зайци живеят в една и съща клетка с майка си, е невъзможно да ги свикнат с нова храна. По-добре е първо да изолирате младите от заека, а след това да въведете различни нови продукти в диетата си.

могат ли зайци да имат семена

Важно! Забранено е да се хранят стари и дебели зайци с тиквени или слънчогледови семки. За такива животни е по-полезно яденето или тортата в малки количества.

Как да дам

Обичайно е да се хранят зайци 3 пъти на ден. Сухата храна (семена, торта, брашно) се дава на животните сутрин и вечер. По-добре е животните да се хранят през първата половина на деня, а след това да наблюдавате тяхното състояние. Трябва постепенно да привиквате животните към нова храна. В самото начало животните се третират с 5-10 тиквени или слънчогледови семки. С течение на времето дозата се увеличава до шепа (50 грама), но не повече. Тиквените или слънчогледовите семена се дават на животни само веднъж седмично, не по-често. Домашните любимци могат да ядат храна или торта всеки ден, но не повече от 30-50 грама. При хранене със суха храна е препоръчително да поставите контейнер с питейна вода в клетката.

Противопоказания и вреди

Трябва да се внимава при въвеждането на нова храна в диетата на младите зайци. Обикновено животните реагират нормално на храни като тиквени семки или слънчогледови семки. Някои зайци могат да изпитат алергични реакции след ядене на ядки. Животните често се насилват, когато за първи път опитат нещо ново. В този случай е по-добре да спрете да хранете животните с тази храна за известно време. След месец опитът може да се повтори, но само в минимална дозировка. За първи път - не повече от 5-10 ядра.

Важно! Не е необходимо семената да бъдат обелени. Основното е, че са леко изсушени. Винаги трябва да се помни, че яденето на слънчогледови или тиквени семки твърде често може да доведе до затлъстяване и проблеми с черния дроб.

Храна или торта може да се дава на млади и стари животни ежедневно, но не повече от 30-50 грама на ден. Такава храна няма да доведе до затлъстяване, но може да причини стомашно разстройство при животните. Факт е, че тортата (ястието) често е с лошо качество. При лошо организирано съхранение такъв продукт бързо се влошава, може да доведе до влошаване на благосъстоянието и дори до смърт на зайци. Преди да се хранят животните с тази храна, тя трябва да бъде внимателно изследвана. Забранено е да се яде нискокачествен продукт.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква