Възможно ли е и какви са вариантите за кръстосване на различни породи зайци, таблица

Възможно ли е да се кръстосват различни породи домашни зайци във фермата ми? Учените се занимават с развъждане на нови кръстове. Можете независимо да кръстосвате животни, принадлежащи към различни породи. Вярно е, че трябва да знаете за тяхната съвместимост и благоприятните възможности за чифтосване. Позволени са родословни животни от различни видове, но е препоръчително да се следват препоръките на развъдчици на зайци.

Защо го правят?

Зайците от различни породи се оставят да се кръстосват помежду си. От такова чифтосване се раждат здрави зайци с отличен имунитет. Потомството, което се получава от различни породи, се нарича местно. Ако развъдчикът на зайци практикува чистокръвно развъждане, той ще трябва да се грижи постоянно да попълва добитъка с несвързани индивиди от един и същи кръст.

Учените се занимават с подбора на нови кръстове. Стопанствата практикуват кръстосване на съществуващи породи. Наследствените черти на потомството зависят от женските и мъжете, участващи в чифтосването. Местните зайци получават гените и на двамата родители.

Важно! Не можете да кръстосвате различни породи хаотично. Разработена е специална таблица за съвместимост на различни кръстове. Само препоръчителните сортове могат да се чифтосват помежду си. Ако пренебрегнете съветите на учените, ще се роди слабо потомство.

Предимства на местните зайци:

  • отличен имунитет;
  • обогатена наследственост;
  • силна конституция;
  • интензивен растеж;
  • повече тегло;
  • висока производителност.

различни зайци

Местните зайци са по-малко склонни да се разболеят и да умрат. Животните наследяват чертите и на двамата родители. Раждат се животни, които са по-добри от оригиналните кръстосани форми. Кръстосаните зайци ядат по-малко фуражи, но те наддават по-бързо. Такива животни са по-издръжливи и по-малко взискателни за отглеждане.

Методи на кръстосване

Известни са няколко метода на чифтосване на зайци. Избраната техника се използва в зависимост от конкретната задача пред животновъда. Чрез сдвояване на различни оригинални форми понякога се получава нов кръст.

уводен

Този метод на чифтосване има друго име - вливане на кръв. Този метод се използва, когато е необходимо да се подобри някаква ценна порода. С този метод на размножаване те се опитват да запазят полезните качества на подобрения кръст.

два зайци

Този метод се използва, ако например трябва да направите зайци с ценна козина по-жизнеспособни. Женските в този случай трябва да принадлежат към основната порода. За подобряване на първоначалната форма се подбират мъжки с необходимите качества.

абсорбция

Трансформативното (друго име на метода) чифтосване се използва за постепенно подобряване на един сорт с друг. Този метод за отглеждане на животни е препоръчителен, ако породата трябва да бъде оставена, но значително подобрена. Налице е последователно кръстосване на хибриди с развъждащ се мъжкар и в резултат се получава потомство с нов, подобрен набор от качества.

индустриален

Подобен метод се използва както в големи, така и в малки ферми. Две различни породи се кръстосват, като искат да получат подобрен кръст от първо поколение, изключително за клане. В този случай не говорим за развъждане на разплодни животни. Местните зайци се получават от двама различни родители. Такива животни растат бързо, наддават на тегло, ядат по-малко и не се разболяват. Когато животните достигнат определена възраст, те се изпращат на клане.

различни зайци

променлив

С този метод се получават местни зайци, които в бъдеще се редуват съвместно с родителя или майката от първоначалната порода. Възрастните животни, получени от различни кръстове, се кръстосват първо с една първична форма, а след това с друга. В следващото поколение можете да добавите трета порода.

Този метод ви позволява да получите нови, по-жизнеспособни и продуктивни зайци. Понякога редуването на чифтосването води до напълно нова порода. На практика този метод се използва рядко.

Фабрика

Този метод се нарича още репродуктивен. С този метод на кръстосване се получава напълно нова порода. Този метод не се използва в домакинствата. Генетичните учени се занимават с развъждане на нови кръстове. В експеримента участват две или повече чистокръвни индивиди. Оказва се кръст с необходимите качества и нови характеристики.

много зайци

хаотичен

Много начинаещи животновъди за зайци чифтосват свързани животни или купуват зайци от неизвестна (условна) порода за такава процедура. Ако добитъкът не се разрежда от време на време с чистокръвни индивиди, той ще започне да се свива. За чифтосване е необходимо да купувате животни само от развъдни ферми. Хаотичното кръстосване понякога води до огромни загуби.

Какви породи зайци могат да се кръстосват помежду си

Има няколко десетки различни комбинации от породи. Чрез кръстосване на тези или други породи можете да подобрите резултата по отношение на теглото на натрупване на тегло и количеството фураж, необходимо за отглеждане на животни. Не е нужно сами да измисляте нищо. Учените вече са създали подходящи за чифтосване опции.

Таблица за съвместимост:

ЖенскитеМъжките
чинчилабял гигант, виенско синьо
Виенско синьо, Нова Зеландия, гигантско бялочинчила
сребъренсив гигант
бял гигант, черно-кафяво, виенско синьоКалифорния
бял гигант, чинчила, виенско синьонова Зеландия
Калифорния, Нова ЗеландияЧерно кафяво
пеперуда, Нова Зеландиябял гигант
сив гигантсребърен

различни зайци

Ако имате нужда от бързо наддаване на тегло, тогава най-добрите варианти са мъжкият бял гигант с женската шиншила, момчетата на последната с виенските сини момичета. За тази цел е позволено да се чифтосват зайци от сив гигант с зайци от сребърна порода. Когато се отглеждат за месо, се препоръчва да се кръстосват следните видове: сребърни мъжки с женски син син Виена, момчета от чинчила със сребърни момичета.

Важно! Хаотичното кръстосване на домашни любимци е нежелателно. За чифтосване се избират най-добрите представители на определен кръст. Един разплоден мъжки се купува за няколко женски.

Няколко думи за избиването

Състоянието на зайците трябва да се следи от момента на тяхното раждане. Ако животните изостават в теглото си, разболяват се, са неактивни, по-добре е да ги изпратите на клане след достигане на определена възраст.За чифтосване се подбират само здрави зайци. Ако не следвате този процес, добитъкът ще се изражда. Избиват животни с външни дефекти, твърде агресивни, неактивни, летаргични, често болни.

Забранено е да се чифтосват помежду си с животни от една и съща тоалетна. Зайците, родени от роднини на родителите, също подлежат на избиване. Можете да получите родословно потомство, като си купите разплоден мъжки във фермата.

Възможни проблеми

По-добре е никога да не се кръстосват такива породи: мъжки от бял гигант с женски сребърни или виенски сини, момчета от сребро с момичета на бял гигант. Не се препоръчва да сдвоявате виенски сини зайци с белите гигантски зайци, а сивите гигантски зайци с зайците на шиншила. Оказва се, че при такова кръстосване потомството ще се роди по-лошо от първоначалните форми. По-добре е да се застраховате предварително от проблеми и да не чифтосвате животните от тези породи помежду си.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква