Списък и описания на 40-те най-добри породи коне, характеристики и имена

Трудно е да се надцени значението на конете в човешкия живот. В продължение на много векове те на практика са били единственото средство за транспорт, помагайки при изпълнението на много видове работа. Още през 11 век в Европа се появяват конеплодни ферми, в които отглеждат коне, отглеждат породи, предназначени за различни цели. Животните се отглеждат във всички страни по света; до края на 20 век е имало повече от 300 породи коне.

Сортове и класификация на коне

Професионалистите са разработили няколко класификации на коне, които помагат за класифицирането на голямо разнообразие от животни по редица измерения. Конете са класифицирани:

 • по произход;
 • чрез употреба;
 • по площ на разпространение.

Местните класификации често се използват в държави и региони. Първата класификация, разработена в края на 19 век, раздели конете на 3 групи - източна, западна, монголска. В началото на XX век конете са разделени според условията на местообитание (гора, степ, планина). От всички породи, които съществуват в света, у нас се отглеждат около 50. Най-важната форма на класификация на домашните коне за развъдчици и любители е разделянето по метод на употреба.

Таблица за класификация на породите по употреба:

лек Тежка работаКонПроизводителна (месо и млечни направления)пони
Ориол тротинг

Беларус сбруя

Тори

 

кречетало

Арден

 

Cleydesdale

 

першерон

 

Brabancon

Akhal-Теке

арабски

Terskaya

Чистокръвен кон

Budennovskaya

 

казахски

Алтай

Киргизстан

Якутск

Шетландските острови

Хокайдо

Готланд

исландски

сардински

много коне

При възможността за използване на коне за различни цели характерът и темпераментът на породата са от съществено значение. Конете за яздене обикновено са горещи, обичат да бягат бързо; за използване при тежка работа животните изискват храчки, дружелюбност и спокойно разположение. Обмислете характеристиките и предимствата на всеки тип състезателен кон.

Справка: значителен брой породи се появяват през 18-20 век, когато знаците започват да се фиксират и описват в стадовите книги.

Кон

Пренасянето на ездач е основната цел на тази група коне.Конни видове се отглеждат в продължение на няколко хилядолетия, конни войски отдавна се смятат за елит на всяка армия. Традиционно яздещите коне са най-красивите и грациозни. Предимствата на този тип са пъргавост, издръжливост, бързина. Основните разлики са:

 • стройна дълга шия с малка глава;
 • холката е изразена;
 • масивен сандък;
 • здрави стройни крака със силни копита;
 • мускули, играещи под кожата.

красив кон

Яздещите коне имат мощни сърца и бели дробове, за да издържат на бързо бягане. Конете традиционно се развъждат по два начина:

 • спокойни грациозни личности - за разходки (с равномерна стъпка и спокоен характер);
 • агресивен, експлозивен и темпераментен - за участие в спортни събития, конни надбягвания.

В тази група коне в момента се извършва основната селекция, тъй като всички останали видове са по-малко актуални.

Теглен от коне

Този вид кон може да се използва за езда, но основната задача е да транспортира малки товари. Гърбът им не е твърде широк, удобен за ездача. Използвани са по-често от други в малки ферми, в селото. Размерът на конете е среден, характерът е спокоен, без нрав. Конете се отличават със своята дружелюбност, изобретателност, ефективност. При ходене краката са поставени широко, стъпката е равномерна, крайниците са сухи, но силни и мускулести.

хамут

Тези коне не се различават по грация, широкият гръб е неудобен за ездача. Конете са възпитани да ходят в сбруя, да превозват стоки. Гърдите, гърбът и краката са масивни, постоянството и спокойствието са ценени в характера.

красив кон

Тежка работа

Най-мощните и ефективни се считат за тежки камиони - огромни коне, отгледани изключително за превоз на максимални обеми товари. Такива коне са били използвани в строителството и селскостопанските работи. Породите започват да се култивират по времето на рицарството, когато се изискваше да транспортира тежка броня. По-късно използван в селото. Те се отличават с мило разположение, непретенциозност.

Най-популярни породи

Всеки регион на света се гордее със своите породи коне, адаптирани към климатичните, метеорологичните условия и особеностите на терена. Тези видове са идеални за условията, в които трябва да живеят и работят. Хората се гордеят със своите животни, защитават и съхраняват местните видове. Но има породи, които са спечелили световно признание за своята красота, бързо бягане или издръжливост и упорит труд.

Шетландско пони

Породата кон принадлежи към групата на понита. Отглежда се в Шетландските острови (североизточно от Шотландия). Тези маломерни коне са подобни на теглените коне и са една от най-разпространените породи в света. Първите сведения се появяват през I-IV век. Смята се, че конете са били докарани в архипелага от Европа, те са били земята на островите. Породата е официално създадена през 1890г.

Шетландско пони

Височина - 65-110 сантиметра, тегло - 150-180 килограма. Шетландските понита са приятелски настроени, известни със своята издръжливост, не игриви, а скокове. Непретенциозните коне се отличават със своята смелост и издръжливост. Те често се използват в цирка за забавление на децата. Те могат да действат като водачи.

Справка: всяка порода изисква определени условия за държане, хранене, така че животните да достигнат необходимите параметри на растеж и тегло и да покажат видови качества.

графство

Конете от британската порода Shire се считат за гиганти от конете. Те многократно са печелили състезания по височина (165-185 сантиметра, рекордът е 215 сантиметра) и тегло, като нарастват до 1,5 тона. Тежките камиони се отличават със своя спокоен характер и издръжливост. С тяхна помощ по каналите се изтегляха баржи, превозваха стоки в селското стопанство, до пивоварни. Според разрешените стандарти, жребците могат да бъдат черни, сиви, дафинов цвят, при кобилите се допуска и роан. Гърбът е мускулест и къс, главата е пропорционална на тялото. Включен в студията в края на 19 век.

Породи коне Shire

фризийски

Гордостта на холандските коневъди са фризовете. Породата е идентифицирана през 13 век, въпреки че е била известна много по-рано. Основното предимство на вида е неговата универсалност.Конят е идеален за превоз, разходки с лек тръс. Оказа се отлично под седлото, лесно преодолява препятствията.

Цветът е само черен, при кобили понякога се допълва със звезда. Породата се отличава с наличието на четки, които слизат до копитата (терминът фризозност идва от този кон). Конете често се използват в обездка, шейни на участия и спектакли.

породи коне фризийски

Falabella

Най-малките коне са представители на видовете фалабела. Родом са от Аржентина, където са отглеждани от фермер с фамилията Фалабела. Те се различават от късокраките пони по пропорционалност на тялото, приличат на миниатюрен арабски кон. Разрешен е всеки цвят.

Конете не са в състояние да издържат на ездача, но могат да дръпнат количката. Те са много умни, дружелюбни, разбират се с деца, лесно се обучават и се обучават.

породи коне Фалабела

калайджия

Най-добрите приятели на циганите са коне. Номадските хора ценят и познават състезанието с коне. Тинкър е цигански конски кон. Тази порода беше призната наскоро, тъй като ромите традиционно не извършват родословна работа.

Пейбалд цветовете преобладават в костюма, тялото е силно, с ясно изразено отклонение на гърба. Гривата, четките, опашката са буйни и дълги. Камионите за теглене имат жилава конституция, височина 1,35-1,6 метра. Номадският живот направи Тинкърс силен, непретенциозен. Ходят в сбруя и под седло.

породи коне Тинкър

першерон

Породата се заражда във френския регион Перче през 19 век. Той бързо се разпространи в целия свят. Големите тежки камиони (високи до 175 сантиметра) не изглеждат обемисти и тромави. Много породи са отгледани на базата на Percherons в различни страни.

Основният цвят е сив (при ябълки), има и черни. Percheron притежава специална мекота, което го прави популярен и в търсенето на паради, празници и конна езда.

Кон Перчерон

Перуански пасо

Идеалният кон за лов, конна езда, шоуто е перуанското пасо. Потомък на коне, донесен от испанците в Перу от родината си. Предимно червен или дафинов цвят. Конете се отличават с мека езда, способността да ходят със специална походка, която определя принадлежността към породата и е много удобна за ездачите.

Перуански пасо

Oryol тръс

Началото на отглеждането на коне от породата на тротинетката е поставено от граф Орлов, който основава конезавод в провинция Воронеж. Тротирите са на възраст над 200 години. Орловцев бяха използвани като пръчки в тройки. Trotters са спечелили множество награди и се търсят на търгове по целия свят.

Височина - 165-170 сантиметра, тегло - 500 килограма. Преобладаващият цвят е сив, черен, dun. Използва се в шейни, под седлото, при шофиране.

Oryol тръс

Порода Marwar

Родом от Индия, Marwari е рядък кон, известен с необичайното си завъртане на ушите. Най-ценните са екземплярите от сиво и пепеляво. Индусите използват бели коне за религиозни цели. Марвари участва в военни кампании, издръжлив е, в продължение на няколко дни се справя без вода и храна.

Порода Marwar

Kuznetskaya

Породата се заражда в Западен Сибир благодарение на имигранти, идващи от центъра на Русия. Когато се кръстосват местни и европейски видове, се появяват коне с изключителна издръжливост и сила. Породата се е родила без участието на развъдната работа - по естествен начин. По-късно в Томск се появяват конезаводи, занимаващи се с отглеждането на родословни коне от породата Кузнецк.

породи коне Кузнецк

Кубински пейсмейкъри

Планинските коне са с произход от Азербайджан, кубинският район даде името на породата. Животните се отличават с отлично здраве, живеят на пасища, сами получават храна изпод снега. Основните цветове са сиво, дафиново; растеж - 130-140 сантиметра.

селянин

През 19 век тези коне представляват 75% от общия добитък на селските ферми в Русия. Непретенциозно, кратко, свикнало с лошо хранене и упорита работа. Не се различаваха по красота и други добродетели. Цвят, височина, конформация са различни. Пламващите представители на селския вид бяха само в заможни къщи, където работата беше по-лесна, а храната - по-добра.

породи коне Селянин

Конмамара пони

Ирландските видове понита са сред най-големите.Животът в тежки условия на студения бряг втвърди понитата на Конемара и им даде отлично здраве. Има полудиви видове. Височина - 133-154 сантиметра, преобладаващите цветове са тъмни и сиви. Използва се при селскостопанска работа.

Конмамара пони

Кливландски залив

Култивира се във Великобритания от Средновековието. Употребата е универсална. За да подобрят породата, те са кръстосани с английски чистокръвни коне. Височина - 163-168 сантиметра. Дълъг, мускулест врат, отлично здраве. Поради монотонността, костюмите се използват в екипи.

Кливландски залив

кречетало

Силни издръжливи коне, развъждани в Естония, често срещани във Финландия, балтийските страни. Основните цветове са karak, red, dun. Глава с широко чело, височина - 136-146 сантиметра.

Справка: развитието на технологиите доведе до увеличаване на търсенето и популярността на спортните породи, конете са загубили своето икономическо значение.

породи коне Klepper

Cleydesdal

Белокраките коне са родом от Шотландия. Това са тежки камиони, които са отглеждани за тежка работа в пивоварните и на нивите. Внушителната височина (до 1,83 метра) и тегло (до 0,9 тона) са основните характеристики на породата. Конете се отличават със своя весел и дружелюбен характер. Повечето от Clydesdale живеят в САЩ и Канада.

Cleydesdal кон

Kladrubskaya

Най-старият воден кон с чешки произход. Известен от края на 16 век. Високи (до 1,8 метра) мощни коне с гърбава муцуна. Основните костюми са черно-бели. Кладрубцев се отличава с издръжливост, способността да ходи по приятелски начин в многоконечни отбори. Изискване към условията на поддръжка и грижи.

породи коне Kladrubskaya

Киргизки кон

Предците на съвременните киргизки коне се появяват преди 4 хиляди години. В хода на еволюцията и селекцията конете са станали издръжливи, способни сами да намерят храна на оскъдни пасища. Те растат до 137 сантиметра, има много темпота. Използва се като езда и опаковка. Скалата се отличава с трайно копито, което не е необходимо да се чука.

Киргизки кон

Кигер Мустанг

Смята се, че кигърските мустанги се появяват поради дивотата на испанските коне, донесени от конквистадорите. Намерено в Орегон (САЩ). Мустангите се отличават с издръжливост, голяма глава, здрави копита. Разрешен е различен растеж - 135-164 сантиметра и повече. Цвят - сиво-кафяв, червен.

Кигер Мустанг

Каспийския

Останките от каспийска порода коне са датирани от 4-то хилядолетие пр.н.е. Това е един от най-древните видове коне с ирански произход. Конете се характеризират с нисък ръст (1-1,2 метра), способността да издържат на тежки товари. Правилната конституция отличава късите каспийски коне от понитата.

Отличителни черти са здравите крака и копита. Каспийците се славят с неагресивната си природа, те са подходящи за обучение на деца. Отлични джъмпери, спокойствие в шейни. Развъдни родословни - САЩ, Великобритания, Австралия.

породи коне каспийски

Карачаевская порода

Родината на планинските коне е Северен Кавказ. Карачайските коне преодоляват всяко разстояние по планинските пътеки, известни са с невероятната си издръжливост. Конените копита са в състояние да издържат на прехода, който води до събарянето на подковата Кобилите са плодородни, лесно се размножават с отглеждането на стадото.

Цветът е доминиран от тъмни цветове. Височина - 1,5-1,55 метра. Има лек гърк на носа. Карачайските коне се отличават с добро здраве, балансирана координация на движенията, лека мека стъпка. Пеша до 12 километра в час.

Карачаевская порода

Karabair

Името на карабайерите съчетава 2 думи - кон и камила. Узбекските коне се отличават с конска грация, бързина и издръжливост на камили. Развъжда се чрез кръстосване на местни и арабски породи. Карабайерите са крачки с лека, равномерна походка, която не позволява на ездача да се умори в седлото.

Преобладаващите цветове са сиво, дафиново, черно; височина - 1,45-1,57 метра. Карабайерите издържат жегата, сами намират храна, издръжливи са и работливи. Използват се като глутни животни, те се разхождат под седлото.

породи коне Карабаир

Donskaya

Казаците по южните граници на Руската империя се занимавали с развъждане на дончаки.Голям принос за подобряването на породата направиха трофейни коне, които бяха донесени от кампаниите от атамани Платов и Иловайски.

Породата Дон е гордостта на руската селекция. Конят е висок (160-165 сантиметра) на ръст, с красиво хармонично тяло. Най-добрите представители се отличават с елегантност, ориенталска чистокръвна красота. Конни коне са издръжливи, неизменно предани на своя господар. Преобладаващите цветове са златисто-червен, дафинов цвят. Отглеждани за спортни събития, полиция. Използва се под седлото и в сбруя.

породи коне Донская

Холщайн

Първите споменавания за Холщайн датират от 13 век, а стандартът на породата е установен в германската държава до 15 век. Сега те се размножават в Елмсхорн.

Височината на коня е 168-172 сантиметра, цветовете са разнообразни. Холщайн ходи с галоп и тръс, стъпката е мека, удобна за ездача. Те се характеризират със способност за скачане, балансиран крак и плавно бягане. Те често се използват в спортни състезания поради тяхната ефективност, упоритост и висока интелигентност.

Интересно: спортистите в Метеор Холщайн печелят награди на 3 поредни олимпийски игри.

породи коне Холщайн

Хановер

Немската скрупульозност и педантичност помогнаха да се отглеждат коне, които се отличават с равномерен характер и идеален външен вид. Това е най-популярната спортна порода, която се състезава успешно.

Високият растеж (до 168 сантиметра) позволява на конете да поемат препятствия, те се използват в шоу скачане, обездка. Дългата шия, здравите крака, благородна носеща глава са основните характеристики на породата. По време на селекцията се подбират само екземпляри с устойчив и балансиран характер, което позволява да се поддържа славата на хановерите като идеални спортисти, като винаги показва изключителни резултати.

породи коне Хановер

Akhal-Теке

Красивият Ахал-Теке е най-древната културна порода, отглеждат се от 5 хиляди години. Конете се отличават с изящна грация и стават, сухо стройно тяло, тънка кожа, под която играят мускули. Хората на Ахал-Теке се сравняват с гепарди и хрътки, тяхната лекота и бързина са възхитителни. Родината на конете е Туркменистан. В продължение на много векове те поддържали чистотата на кръвта, без да кръстосват коне с представители на други породи. Това е най-добрият представител на язденето на коне, разпалени войни за притежанието на ценни коне.

Косата на животните е нежна, копринена; гривите често се подстригват, за да разкрият изящна шия с полупрозрачни съдове. Характерът на конете е горещ, пламенен, не всеки ездач е в състояние да се справи с непокорен кон.

породи коне Ахал-Теке

Конете Ахал-Теке се отглеждат в много страни, включително Русия. Влиянието на конете Ахал-Теке може да се проследи в статиите на английските породи конски и арабски породи.

Справка: арабските, Ахал-Теке коне са класифицирани като елитни породи.

Арден

Конете от тази порода се появиха в Ардените - планинска верига на кръстопътя на няколко европейски държави. При работа с тегли се използват тегличи с широки кости и дебели крака. Арденците се считат за потомци на древните римски коне, формирането на породата е повлияно от Брабанконите. Включен в студията през 1929г.

Конете са били използвани в конницата за превоз на тежко оръжие. Сега те се отглеждат за месо, за спортни състезания, за доставка на стоки. Височина - 160-162 сантиметра, тегло - 0,7-1 тона. Костюмите са различни, черният е изключен в племенните правила. Те достигат зрялост рано, не изискват много подхранване, въпреки впечатляващия си размер. Стъпката е широка, курсът е плавен.

породи коне Ардени

арабски

Арабските коне са дом на Арабския полуостров. Това е елитен вид коне, станал прародител на много известни породи (руски кон, английски чистокръвен). За развъдна работа с арабски коне е създадена специална организация, обединяваща 60 държави.

Постоянните войни на бедуините образували силни, ниски коне, отличаващи се със своята издръжливост, сухо и силно тяло. Арабските коне ходят с всякакви походки, плътно съборени.Смъртното наказание заплашваше всички, които рискуваха да продават коне в чужди земи. Не се разрешава кръстосване с други коне. Породата е видима при всеки арабски кон.

Арабските коне бяха докарани в Европа по време на кръстоносните походи. Те послужиха като основа за формирането и усъвършенстването на много породи. Височина - 150 сантиметра, тегло - 450 килограма. Костюмите са сиви от различни нюанси, бай, червено. Малка вдлъбната глава, големи очи, здрави крака, "опашка на петел". Кобилите са плодородни.

породи коне арабски

андалуски

Конят на монарсите, украса на паради и тържествени пътешествия, гордостта на испанските коневъди е андалуската порода. Идеално животно за конна езда, циркови представления и ваканционни представления.

Гордото позициониране на главата, стройната шия, закръгленото тяло, буйната грива и опашката донесе славата на изящни красиви мъже на андалуските коне. Височина - 155-160 сантиметра, цвят - сив, дафинов.

породи коне андалуски

Американски кон

Известен в Холивуд, американският кон е незаменим помощник на каубоите, най-разпространеният кон в САЩ. Използва се под седлото и в сбруя, има меко каране, удобно за каране на дълги разстояния.

Развъден в Кентъки през 19 век. Височина - 150-170 сантиметра, разрешени са различни костюми. Има къс, силен гръб. Участва в специални състезания, като демонстрира няколко вида походки, включително маркова стойка.

Азербайджан

Азербайджанските коне са потомци на древноперсийски и карабахски видове. Култивира се в Азербайджан и съседните региони. Типът конска опаковка е подходящ за планински райони. Животните са издръжливи, известни със своята ефективност, дълголетие и отлично здраве.

За подобряване на породата се използват арабски и терекски коне. Височина - 138 сантиметра, тегло - 280-350 килограма. С товар от 120 килограма те покриват 70 километра на ден.

коне породи американски кон

Редки и необичайни видове

Конете са верни приятели на човека, от векове помагат на хората да оцелеят, пренасят тежки товари, затоплят и спасяват от смърт в битка. Съвременният живот постави много породи на ръба на изчезване, тъй като нуждата от коне изчезна.

Една от най-редките породи е соррая. Това е нисък кон с безизразен сив цвят с произход от Португалия. Оцелели около 200 глави сорая. Неописаният външен вид доведе до факта, че хората не се занимават с отглеждането на сорра, породата е на прага на изчезване.

Следните породи се считат за необичайни:

 1. Американски конски боя. Конете са ниски (140-160 сантиметра), цвят на пиебалд. Основната разлика между породата е комбинацията от петна от бял и други цветове. Painthorse се превежда като „боядисан кон“.
 2. Кремообразен Ахал-Теке. Рядък костюм придава на конете специален чар и увеличава цената.
 3. Knabstrupper. Развъжда се в Дания. Петнавият цвят на кожата е характерна особеност на породата. Има следните видове зацапване - леопард, чернокожи, мраморни и пъстърви.
 4. Appaloosa. Разведен в САЩ. При малки коне от предсказателен костюм петната присъстват дори по кожата.
 5. Марвари. Известната индийска порода се отличава с необичайната си форма на ушите, които почти докосват и се въртят на 180 °.

Марвари дошад

Сред необичайните са коне с нехарактеристичен, рядък костюм. Тези цветове включват перла, шампанско, леопард, черно-роан.

Порода иновации

При чифтосване на коне от различни породи, те постигат подобрение в характеристиките на животните, фиксират необходимите характеристики на вида. Същият метод се използва за отглеждане на нови породи. С просто продуктивно кръстосване се използват 2 породи, със сложна - 3 или повече различни вида. По този начин са получени орловските тротинетки, Буденовская, Терек и други породи коне.

Резултатът е впечатляващ, ако се използват изключителни представители на техния вид, подбрани екземпляри.

След получаване на потомство се изисква размножаване „само по себе си“, в рамките на групата.За формирането на нова порода са необходими определени методи за отглеждане, хранене, обучение и отглеждане на млади животни. Основата за завършване на развъдната работа е постоянното пренасяне на необходимите черти на потомството, значителен брой коне, подобни на външен вид и характер, и фиксирана продуктивност. Нова порода се разпознава след регистрацията на съответната документация, наличието на 1-2 развъдни ферми и няколко развъдни ферми.

Конете загубиха първоначалния си смисъл и бяха заменени от автомобили и селскостопанска техника. Но грациозните, дружелюбни и лоялни животни остават любими хора. Конете от много породи се отглеждат за спортни събития, разходки, спасители, полиция. Конете все още са необходими в зоните на пустинята, където няма дори пътеки за превоз на стоки и хора.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква