Имена на тежки породи коне, тяхното описание и характеристики, където се използват

Тежките коне не се отличават с особена грация и бързина, не демонстрират скоростни рекорди. Хората развъждаха тези породи, за да носят тежки товари, за да улеснят работата. Конете с мощна физика имат спокойно разположение, упорити и трудолюбиви. Камионите за теглене са породи коне, създадени за ежедневна работа на полето, в строителството. Теглиха умни карета на монарси и каруци на селяни.

Характеристики на тежки породи породи

Мощност, впечатляващи размери и здравина са основните характеристики на тежките теглени коне. Яздещите коне се отличават с изящна красота, стройност, бързо бягане и способност за преодоляване на препятствия. Такива коне не са подходящи за ежедневна усилена работа. Нервните коне с непокорен характер не са в състояние да теглят натоварени каруци, да извършват рутинни работи.

В дните на рицарите се изисквали коне, които могат да носят ездачи в тежка броня, притежаващи сила и издръжливост. Човекът започнал да отглежда големи коне с мощни гърбове и крайници. В европейските страни, а след това и в Русия, се появиха тежки камиони - коне, които не се различаваха по скоростни характеристики, но по своя характер бяха подходящи за ежедневна работа.

Най-важните характеристики на тежките породи:

 1. Мекота на удара. Впечатляващи размери и тегло не позволяват на животните да правят резки движения, да повдигат краката си високо, което прави походката им спокойна. Тежките буксири дърпат количките равномерно, ездачите се чувстват удобно, не се уморяват по време на каране.
 2. Впечатляващ размер, мощно тяло. Камионите за теглене са силни, мощни животни с отлично здраве, способност за преодоляване на трудностите на работния живот.
 3. Спокоен и спокоен характер. Флегматични по природа, тежките камиони се разхождат по приятен начин, се разбират с членове на семейството и други животни.
 4. Многофункционална употреба. Конете се използват при превоз на стоки, полеви работи. По желание тежките течения могат да бъдат седи и да се използват като кон за езда. В много региони производителните качества на животните се използват традиционно. Кумис и конско месо са полезни и имат приятен вкус. На базата на конско месо се правят гурме продукти и колбаси. Съставът и стойността на кобилото мляко е близко до това на женското.

конна тяга

Тежките буксири бяха отгледани в много конезаводи в Русия, продажбите бяха 300-400 хиляди годишно. Почти 100 хиляди глави бяха изнесени.

Характеристики и общ екстериор

По време на активното използване на тежки камиони във фермата са отгледани почти 4 дузини породи, които се различават по външни данни, зоотехнически характеристики. Имаше конеплодни ферми за развъждане на тежки камиони в много страни на Европа и Америка. Със значителна разлика в породите конете имат редица общи черти във външността:

 1. Главата е масивна и широка.
 2. Шията е къса, неактивна и мускулеста. Поради късата шия конят е стабилен, поддържа баланс със значителни усилия.
 3. Тилът е къс, което често затруднява контрола при каране.
 4. Крупата на тежкотоварните камиони е по-развита в ширина, за да се гарантира стабилността на задните крака. Това е необходимо за превоз на тежки товари.
 5. Гърдите са с къси кости и със значителна ширина, което улеснява работата на предните крака.
 6. Гърбът е широк, със средна дължина и добре замускулен. Гърбът регулира разпределението на натоварванията по тялото, определя показателите за сила на животното.

Носачите за теглене лесно се различават от ездата на коне по голямата им фигура, удебелените крайници и мощните гърди. В зависимост от предпочитанията на животновъдите, някои породи имат по-развити скоростни качества, други впечатляват с впечатляващи размери, а трети трети са известни със своята плодовитост.

конна тяга

Тежките коне не са били отглеждани за бърза езда, походката им е стъпка, въпреки че някои породи се движат лесно и бързо. Височината на тежките камиони е 160-200 сантиметра, теглото е 800-1000 килограма.

Рекордно изпълнение на животни

Представителите на тежки породи коне станаха известни с много записи, които бяха записани от възхищение на собствениците и обществеността. Няколко впечатляващи рекордни числа:

 1. Най-висок ръст е регистриран в породата на Сампсън от породата Shire - 219 сантиметра. Теглото на Сампсън е 1524 килограма. Конят е роден през 1848 г., когато все още не се води книгата на рекордите. Тези цифри се считат за рекордни, те все още не са надминати.
 2. Книгата на рекордите на Гинес записа още един представител на породата Shire - пазещият голиат с височина 193 сантиметра.
 3. Percheron Мароко (тегло 1285 килограма) и Brabancon Brooklyn Supreme - 195 сантиметра имаха впечатляваща височина от 215 сантиметра.
 4. Тежките тежести станаха известни не само със своите размери, но и с тяхната дърпаща сила. Преживяла е снимка от 1893 г., на която двойка коне Шире дърпа каруца с гора, тежаща 42 тона. Силите изкараха натоварените шейни през снега на разстояние 500 метра.
 5. Капацитетът на теглото на тежките камиони беше измерен на конни изложения. Gelding Vulcan на Wembley създава тяга от 29 тона, която е записана от динамометър. Двойка впрегнати щитове показаха резултат от 51 тона.

конна тяга

Спадът на интереса към тежките камиони се отбелязва поради развитието на технологиите. Записите са записани през 19 и началото на 20 век, когато притежанието на мощни коне донесе ползи и улесни работата. Стопаните се гордееха със своите чистокръвни, силни коне, коневъдите търсеха слава, за да продават млади животни от ферми на по-висока цена.

Справка: кобилите от много тежки породи по време на лактация дават 5-6 хиляди литра ценна кумис, която има ценни свойства.

Къде се използват коне?

Конете, създадени за тежката конница, бяха оценени от стопаните. Тегловите камиони бяха използвани за теглене, където се изискваше голяма сила и издръжливост. Балансираният характер на мощните коне ги направи незаменими при извършване на рутинни, ежедневни операции в строителството и селското стопанство.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
В Англия тежките камиони теглеха баржи през каналите и пренасяха огромни бъчви с бира и вода. По цял свят мощните коне са били използвани в обработваемата работа, където те са теглили плугове и брани.

В края на 19 век в европейските страни е издадено специално разрешение за клане на коне и употреба на конско месо за храна. Това по-рано беше забранено и наказуемо от закона.Забраната беше отменена поради намаляването на ролята на конете във всички сектори на икономиката и преминаването към механизирана работна ръка.

Сега тежките камиони се използват в туризма, спорта, разходките и развлеченията. Спокойната, доброжелателна природа на силните коне позволява дори на начинаещи и деца да се чувстват уверени с животното, да не се страхуват да паднат и да страдат от горещ нрав. Тежките камиони са незаменими при конна езда, коне превозват ездачи и товари по пътеки и офроуд, пресечени реки.

красив кон

Спокойното разположение ви позволява да използвате тежки камиони на представления, празнични събития, в цирка. Монтирана полиция избира мирни животни, които да патрулират улиците и бързо да се движат през градове, натоварени с автомобили. Селекцията на тежките камиони се насочва към създаването на породи, които са по-жилави, по-малко мощни, но запазват спокойното разположение, присъщо на големите животни, и способността да се разбираме с хората.

Тежки породи камиони и тяхното описание

Лидерите на породите с тежка драфта са Brabancons, Percherons и Shire. Силата и изисканата екстериора на тези коне спечелиха уважението на коневъдите в различни страни. Представителите на тези видове послужиха като материал за отглеждане на големи коне в Русия.

Съфолк

Любимите на английските фермери са тежките камиони Suffolk. Непретенциозни, бързо съзряващи коне са регистрирани в родословната книга на Англия през 1760г.

Височина - 165 сантиметра, силно, масивно тяло с ясно изразени мускули. Предните крака са разперени повече, отколкото задните. Цветовете са червени и кестеняви, краката са гладки, без коса. Суфалките са интелигентни животни, те са били използвани в различни видове работа, които изискват изобретателност.

Суфалков кон

ирландски

Ирландският национален теглич е широко разпространен в Обединеното кралство. Непретенциозността на конете позволи дори на бедните да ги притежават. Конете от ирландската порода са умни, бързи, вършат всякаква работа. Височина - 150-160 сантиметра. Силно, хармонично тяло. Цветовете са дафинов, червен, сив. Използва се като езда и впрягане на коне.

Забележка: Ирландските тежки камиони са известни със своята пъргавина, лек ход, което им позволява да се използват в шоута, спорт и туризъм.

Порода Булон

Предците на Буа де Булон са били известни от древни времена. Породата е регистрирана през 17-ти век, кръстена на основния развъден регион - Булон (Франция). Височина - 160-175 сантиметра, масивно тяло, тегло - 600-1000 килограма. Конете от Булон се хранят, според стандартите, зърно, така че тялото е силно, сухо, мускулите са плътни. След година и половина идва зрялост - конете рано зреят. Героят е гъвкав, неконфликтиращ.

Порода Булон

съветски

Породата е отгледана през 20-те години, официално призната през 1952 година. Преобладаващите цветове са червен и дафинов, допускат се комбинации с роан. Височина - 155-160 сантиметра, тегло - до тон. Тялото е с хармонична форма с лека арка на гърба. Крупата е раздвоена, леко увиснала.

Съветските тежки камиони са непретенциозни в храната, кобилите са известни с високото си производство на мляко (до 6 хиляди литра на лактационен сезон). Конете са били използвани в стопанствата за подобряване на невъдните животни, а първото поколение прераства в отлична работна сила. Stallion Force на състезанието превозва товар с тегло 23 тона за няколко десетки метра.

Руски тежкотоварен автомобил

Късите и мускулести руски тежки камиони са непретенциозни, понасят студ добре и са в състояние да теглят товари над теглото си на пътя. Породата е отгледана от Арденс, Перчеронс чрез сложно кръстосване. Конете не растат повече от един и половина метра, но се славят със своята сила, търсят се в Русия и съседните страни. Руският тежък камион е активен, енергичен, добронамерен. Работата по подобряване на породата продължава.

Руски тежкотоварен автомобил

Владимирска

Тежките камиони от Владимирската порода са по-големи от другите руски видове. Височина - 165-175 сантиметра, тегло - 800-1200 килограма. Цветовете са дафинов, характер, кафяв, червен. Бели петна по лицето и краката са добре дошли. Огромните твърди работници са непретенциозни по съдържание, използвани в армията. Жителите на Владимир се подчиняват на юздите, използват се под седлото, дори дете може да контролира масивен кон.

австралийски

Породата на австралийските тежки камиони се е образувала в края на 20-ти век; те се размножават почти 100 години. Работните коне в Австралия са били потомци на коне, внесени през различни години, обезвредни. По стандарти теглото на австралийските тежки камиони е 600-900 килограма, костюмите са едноцветни. Конете наследяват качествата на различните породи. Конете са трудолюбиви, спокойно разположение, доброжелателни. Провежда се състезание за оран за оценка на качеството на австралийските тежки камиони.

Bityug

Широко разпространена порода тежки камиони с руска селекция в миналото. Конете са отглеждани през 18 век в провинция Воронеж от местни и европейски породи. Растежът на Bityugs достигна 178 сантиметра. В края на 19 век конете стават все по-малко, породата изчезва, изместена от вносни коне.

кон Битюг

Справка: хората наричат ​​битюги всякакви огромни коне със забележителна сила.

графство

Записите за размер, тегло и сила на теглене се съхраняват от тежките камиони Shire. Гигантските коне с любов се развъждат във Великобритания от векове, а родословната книга е съставена през 1878 година. По стандарти са разрешени черни, сиви цветове. Височина - 163-178 сантиметра, тегло на жребци - 850-1100 килограма. Тежки камиони Shire бяха използвани при полеви работи, при теглене на кораби през канали, за превоз на стоки.

През годините на масово развъждане броят на ширите достигна милион глави. С развитието на технологията нуждата от гигантски коне изчезна, животните започнаха да се унищожават. В края на 20 век, поради обществения интерес, започва работа по възстановяване на добитъка с леко променени характеристики на породата.

першерон

Разликата между Percheron и други тежки породи е комбинацията от сила и способността да се ходи в сбруя при умерена тръс. Родината на конете е регионът Perche във Франция, където местните големи коне са кръстосани с арабски ездачни видове за подобряване на породата.

кон Перчерон

Резултатът е мощни коне с пропорционално тяло, мека езда, способна да тича бързо и да носи товари. Перчероните са били използвани в пощенската услуга и за омнибуси. Растежът на Percherons е 155-185 сантиметра (варира в различните страни), костюмът е сив, сив в ябълки, черен.

Белгийски (Брабанкон)

През 19-ти век белгийските коневъди отглеждат Брабанкон, порода с тежка чернова, пресичаща арденските и местните фламандски коне. Резултатът е кон с къси, мършави, мускулести крака и мощно тяло. Преобладаващият цвят е червен и дафинов. Височина - 168-173 сантиметра. Строгият подбор и грубото възпитание помогнаха за създаването на порода тежки камиони, способни да работят до зряла възраст, неизискващи да се хранят и жилищни условия. В Белгия месото от Brabancon се счита за деликатес. Породата продължава да се развива, добитъкът не намалява. Конете се използват в шоу програми, селско стопанство, туризъм и разходки.

Справка: Brabancons са широко използвани за подобряване на качеството на породата и броя на обикновените коне. Още първите жребчета прерастват в отлична работна кон.

Южногермански тежкотоварни

Тежкият конски коня, отглеждан в Германия, се отличава с късия ръст (до 156 сантиметра) и силно тяло. Благородното положение на главата, късата шия с лека грива придават на конете особен чар.

Южногермански тежкотоварни

Южногерманските коне се отличават от другите тежкотоварни коне с лекото си подвижно тяло и бързия темп. Тежкият носач на тежест се разхожда бързо под седлото, подчинява се добре на ездача, има лесен мек тръс.

Cleydesdal

Първите Clydesdals не бяха високи, в процеса на подбор тежките камиони почти се изравниха във височината на щитовете (по стандарти височината на Clydesdals е 163-183 сантиметра). Шотландските призрачни коне рано зреят, което добавя стойност за породата.

Конете имат флегматичен характер, което ги прави неподходящи за спорт.Поради белите чорапи на краката си, Clydesdale са добре дошли участници в паради и шоу програми. Преобладават костюмите на бай и карака. Cleydesdale се използва за подобряване на скалите.

Цигански калайджии

Циганският шейна кон (калайджия) се отглежда в Ирландия. Друго име е Irish Cob. Номадски народ през 15-ти век пристигна във Великобритания, докаран в конете. Забелязаните коне не са имали никаква стойност за британците, циганите получават отрязани екземпляри от различни английски породи.

Цигански калайджии

Малък (1,36-1,6 метра) цигански кон с груба глава и плътно тяло постепенно започна да буди интерес сред коневъдите. Носачът на чернови се разхожда в екип, издръжлив е, кобитата изхранва жребчета от други породи. Тинкерите са регистрирани като отделна порода в края на 20 век.

Лесният характер, дружелюбието, спокойната здравина и непретенциозността са основните предимства на тежките камиони. Поради загубата на икономическо значение броят на мощните коне намалява в повечето страни. Хората вече не се нуждаят от помощта на коне в повечето работни места. Миролюбивите животни вече се използват в нетрадиционни райони за тежкотоварни превозни средства - спорт, туризъм, шоу програми, използват се за рехабилитация на деца, разходки и забавления. Любителите на конете се надяват, че великолепните животни, които са спрели да правят тежката работа, ще продължат да бъдат най-добрите приятели и спътници на хората.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква