Характеристики на Якутската порода коне, грижи, поддръжка и отглеждане

Някои фермери отглеждат коне. На хората, които живеят в северните райони, се препоръчва да отглеждат якутски коне. Факт е, че тази порода е адаптирана към суровия климат, където преобладават показатели за ниска температура. Преди да отгледате такива животни, е необходимо да се запознаете по-подробно с техните характерни характеристики.

История на произхода на породата

Много историци считат породата якут за една от най-древните. Останките на такива животни са били многократно откривани при археологически разкопки в слоя на вечния мраз. Според археолозите тези коне са съществували още през тридесетото хилядолетие преди Христа. Някои учени са сигурни, че предците на тези животни са били древни коне от тундра. Тази порода успя да оцелее и до днес благодарение на добре развитата опорно-двигателна система, както и на повишената издръжливост и способността да се адаптира към всякакви климатични условия.

Област на съдържанието

Най-често такива коне се срещат през зимата и лятото на територията на истинската тундра. Броят на животните започва да се увеличава през 1988 г., когато на едно от местата за тундра е пуснато стадо коне. През първите няколко години животните успяват да развият площ от над 150 квадратни километра.

До днес са формирани три разновидности от породата на якутските коне. Първият тип включва среднеколимски и верхоянски коне. Вторият вид се счита за по-термофилен и затова мнозина го наричат ​​южен. Тези коне са по-малки и не се кръстосват с други породи коне. Третият тип се нарича фабрика. Животните, принадлежащи към тази група, се отличават с големи размери и устойчивост на ниски температури. Повечето от якутските коне живеят в долините край река Лена. Понякога те се срещат в басейните на Колима.

Функция и описание

За да се запознаете по-подробно с такава порода, трябва да разберете нейното описание и характеристики.

Якутски кон

Екстериор и костюми

За да се предвиди представянето на кон, е необходимо да се направи оценка на екстериора. Животните имат доста нестандартен външен вид и големи размери. Има обаче и други екстериорни характеристики, които трябва да се споменат:

 • силна физика с много мускули;
 • голям сандък;
 • широк гръб;
 • удебелена кожа;
 • гъста вълна;
 • здрави копита;
 • голяма глава.

Възрастните коне растат до един и половина метра височина. Средната телесна маса е 550-600 килограма. В този случай обхватът на гърдите понякога достига 185 сантиметра.

Якутски кон

Говорейки за физическите характеристики, костюмът също трябва да бъде споменат. Има няколко цветни прояви, които се считат за отличителните черти на якутските коне:

 • гъста и черна грива;
 • тъмни маркировки върху козината;
 • сиво-пепеляв цвят.

Учебност и характер

Според повечето коневъди, якутските коне са много умни и послушни. Възрастните не проявяват признаци на агресия и поради това се считат за напълно безопасни. Основната им разлика е бързата им остроумие. Те могат също така независимо да предскажат по-нататъшното развитие на някои събития. Конете са много емоционални, те отлично чувстват човешкия характер и умеят да помнят гласовете на хората. С течение на времето те свикват с техните собственици и с животните, които живеят до тях.

Якутски кон

Продуктивни качества и използване на животното

Има два основни начина за използване на такива необичайни коне:

 • Конна езда. Това се счита за основна цел на такива животни. Якутските коне са издръжливи и много жилави, което им позволява да се използват за движение дори и по заснежени пътища. Яздещите коне се използват само като средство за транспорт. За друга работа са напълно неподходящи.
 • Производство на месо и млечни продукти. Някои отглеждат коне за пресни месни продукти. Месото им се счита за истински деликатес, от който се приготвят много национални якутски ястия. Използват се и за производство на мляко. Има лечебни свойства и се използва в народната медицина.

красив кон

Предимства и недостатъци

Някои хора решават да разгледат различни породи коне, като анализират основните им недостатъци и предимства. Трябва да се отбележи, че тази порода има много предимства. Сред основните са следните:

 • лекота на грижа;
 • тежка работа;
 • неагресивно поведение;
 • повишена издръжливост;
 • learnability;
 • жизненост.

Съществуват обаче някои недостатъци, с които хората могат да се сблъскат при развъждането на якотската порода коне. Сред недостатъците са непривлекателната екстериора и фактът, че такива животни се считат за не напълно опитомени.

Грижи и поддръжка на якутския кон

Всеки човек, който ще отгледа коне, трябва да се запознае с особеностите на грижата за тях.

красив якутски кон

стабилен

Първо трябва да разберете в кои конюшни е по-добре да държите такива коне. Опитните фермери не препоръчват да ги държат в напълно затворени хамбари. Тези животни се смятат за свободолюбиви, тъй като са свикнали да живеят в открити пространства. Следователно затворените конюшни могат да се отразят негативно върху тях. Ако не е възможно да ги задържите на улицата, често ще трябва да ги пускате на разходка.

Най-добрият вариант е ферма, на територията на която има много оградено пространство. В такива райони конете ще могат да бягат свободно и няма да се чувстват ограничени в нищо.

Хранене и пиене

Такива коне се считат за непретенциозни при избора на храна. Те дори могат да ядат дефектна храна. Въпреки това, когато се отглеждат във ферми, те трябва да се хранят с храни, които съдържат витамини. Такова хранене помага за укрепване на имунната система. Опитните фермери, които отглеждат породата якут от много години, съветват да добавят повече зърно и сено към диетата си. През лятото на конете се дава повече свежа трева. Можете също така да добавите узрели ябълки, картофи, моркови и цвекло в ежедневната си диета. Младите коне получават нарязана храна, за да улеснят дъвченето. Те трябва да се поливат ежедневно от десетлитрова кофа сутрин и вечер.

кон и човек

Хигиена и грижа за конете

При извършване на хигиенни грижи за кон се извършват следните процедури:

 • редовно четкане със специален гребен на опашката и гривата на конете;
 • ежедневен преглед на копитата и почистването им с конска кука;
 • почистване на гърба, главата и шията с четки от меки и твърди влакна;
 • ветеринарен преглед, който трябва да се извършва веднъж или два пъти годишно;
 • миене на зъбите с гъба, която се извършва веднъж на шест месеца;
 • измиване на очите с топла вода;
 • ежедневно изплакване на гениталиите, което може да съдържа мастен излив.

Пашата

Ако е възможно, животните се пускат в природата, за да могат да пасат навън и да ядат прясна трева. Това се прави в края на пролетта и през първата половина на лятото, когато има най-зелена трева. В средата и през втората половина на лятото има по-малко зони за естествена паша. В този случай животните ще трябва отново да им дават комбиниран фураж и сено.

конна паша

подкова

При естествени условия конете живеят в райони с мека почва. Допринася за леко изтъркване на повърхността на краката. В същото време регенеративните процеси в животното са доста активни, което позволява копитата да се възстановят сами. Животните, които се отглеждат на частни места, трябва да се движат много по по-твърди повърхности. В такива условия копитата се износват много пъти по-бързо и затова трябва да се обуват. Това ще предпази копитата от повреда и ще предотврати прекомерното износване. Не трябва сами да правите подкова. По-добре е да поверите такава работа на професионалист.

Ваксинации и профилактика на заболяванията

За да не се разболеят конете във фермата, е необходимо редовно да посещават ветеринарния лекар и да се ваксинират. Също така, за да поддържате здравето на конете, трябва да направите следното:

 • инсталиране на отделна хранилка и поилка за всяко животно;
 • съставяне на диета, която ще включва храна с достатъчно количество витамини и други полезни микроелементи;
 • редовно почистване на използвано оборудване;
 • почистване на конюшните поне 1-2 пъти месечно;
 • дезинфекция на помещенията, в които се отглеждат конете.

почистване на конюшните

Развъждане

За да отглеждате коне, трябва да се запознаете с особеностите на тяхното чифтосване, тъй като без това няма да е възможно да се сдобиете с ново потомство. Препоръчва се да се занимавате с чифтосване, когато животните са на две години и половина. Ако направите това по-рано, тогава конят ще има проблеми с бременността.

Бременната женска трябва да се грижи по-внимателно. Тя се нуждае от по-често и по-добро хранене. Имате нужда и от ветеринарен лекар, който периодично да я преглежда и да следи хода на бременността. Внимателното отглеждане не е необходимо за новородено кобила. Например, през първите месеци от живота, малчуганът ще се храни само с кърма. Те започват да го привикват към твърда храна два месеца след раждането.

Разходи за коне

Хората, които сериозно са решили да отглеждат якутски коне, се интересуват от цената на животните. Цената директно зависи от възрастта на коня. Например, възрастна кобила струва около петдесет хиляди рубли. Освен това цената на малък кон е 20-30 хиляди.

красив кон

Интересни факти

Има няколко интересни факта, които са свързани с якутските коне:

 • Такива животни се считат за столетници. Тяхната издръжливост им позволява да останат функционални 20-30 години.
 • Непретенциозен в храненето. Можете да нахраните кобилите не само с прясна трева, но и с пасища.
 • Месото на якутските коне се счита за лековито. Съдържа много хранителни вещества, които помагат за укрепване на имунната система.

заключение

Някои собственици на частни парцели планират да започнат да отглеждат якутски коне. Преди това обаче трябва да се запознаете с описанието на такива животни и с особеностите на грижата за тях.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква