Отглеждане и отглеждане на виетнамски прасенца у дома

Причината за избора на ферми и домакинства за отглеждане на виетнамски прасенца се счита за бързия им растеж, за разлика от белите породи. Освен това, след първата година от живота, масата на едно прасе е 100 кг, а консумацията на фураж е значително по-ниска. Въпреки това, за да се възползвате от всички предимства на породата, е необходимо да изберете правилното прасе, да създадете удобни условия за него и да му осигурите балансирана диета.

История на породата

Виетнамското прасе с гърди е въведено в Европа и Канада не толкова отдавна - през 80-те години на миналия век. За доста кратко време породата се разпространи по целия свят поради рентабилността на разплодните прасета. В Унгария и Канада все още се извършва развъдна работа за подобряване на производителността на породата.

Описание и характеристики на виетнамските прасета

Основната отличителна черта на виетнамската порода е бързото й узряване, което е причината за бързото й разпространение в целия свят. Прасенцата от този вид не се страхуват нито от топлина, нито от студ. Единственото нещо, от което се нуждаете, за да защитите животните от целия им живот, е чернови. Прасенцата реагират отрицателно на тях и могат да се разболеят.

Наименованието на прасето гърло е дадено заради характерния му вид. На сравнително къси крака, огромно тяло с корем, висящо почти до земята. Днес в продажба има както бели, така и черни прасенца, както и такива с мраморен цвят. На масивната глава има малки уши, гърбът е леко вдлъбнат. Стигмата има голям брой гънки, поради което донякъде наподобява форма на акордеон. Виетнамските свине отглеждат от 5 години, въпреки че този процес се забавя всяка година. Обикновено фермерите изпращат животни за клане на възраст между 1 и 1,5 години. За разплод са оставени само женската и глиганът.

виетнамски прасенца

Предимства и недостатъци

Преди да вземете решение за избора на дадена порода, проучете нейните силни и слаби страни.

Предимствата на виетнамската свиня с гърди включват:

 • Бързо наддаване на тегло
 • Нисък процент на мазнини в сравнение с други породи.
 • Непретенциозност към условията на задържане.
 • Бърз пубертет.
 • Неизискващ към диетата.
 • Възможност за почти целогодишно ходене.
 • Почти пълно отсъствие на специфична миризма.
 • Силен имунитет.
 • Спокоен и добронамерен характер.

Недостатъците включват само по-високата цена на прасенцата в сравнение с други породи.

виетнамски прасета

Правила за избор на прасета

За да се отглеждат здрави животни, способни да произвеждат здраво и силно потомство в бъдеще, е необходимо да се предприеме отговорен подход към придобиването на прасенца.

На първо място се обръща внимание на следните параметри:

 • Помолете продавача да покаже свинята, от която прасенцата се продава.
 • Попитайте за теглото, с което се е родило животното, и проследете неговата динамика за 10 дни.
 • Оценете външния вид на прасе - здраво животно има добре развити мускули, силни, широко разположени крака, гладка коса и лъскави очи.
 • Попитайте с какво се хранят прасенцата.

Не трябва да купувате животни, ако в едно котило е имало повече от 12 и ако фермата има един глиган за няколко свине-майки.

виетнамски прасенца

Характеристики на съдържанието

След придобиването на млади животни е важно да му се осигурят подходящи условия на задържане.

Опитните фермери с охота споделят тайни с начинаещи животновъди.

Изисквания към стаята

Критерии за подреждане на прасенце:

 • Най-доброто място за свине се счита за тухлена барака с оборудван бетонен под.
 • За да се предпазят животните от студа при зимни студове, 2/3 са покрити с дървени дъски.
 • За една машина с площ 4,5 кв. метър не трябва да е повече от 2 индивида.
 • По цялото прасе е оставен проход, така че количката за събиране на тор може свободно да преминава през него.
 • Те организират пълноценна вентилационна система, за да не провокират огнища на инфекциозни заболявания.
 • Те оборудват отоплителната система по ваш вкус и възможности. Важно е температурата в прасенцето да не падне под 18-20 градуса, в противен случай това ще се отрази негативно на здравето на свинете и нейното потомство.

Грижата за животните е невъзможна без осигуряване на ежедневна разходка на чист въздух. Ако в избраната зона няма дървета, те копаят специално в няколко трупи, защото животните обичат да надраскват гърбовете. Те също така се грижат да оборудват навес, така че прасетата да се скрият при дъждовно или слънчево време.

много прасета

Освен това няма да е излишно да се изгради импровизиран басейн с кал. Размерите му са 2 х 2 метра. Периодично водата в него се сменя на прясна.

Хранене и необходимата диета, схема

Диетата е различна за прасенца и възрастни прасета. Храненето е една от най-важните стъпки в отглеждането на виетнамски прасенца. Също така, не само здравето зависи от този етап на грижа, но и качеството на месото, получено впоследствие. Грубите фуражи не се използват за диетата на „виетнамци“ - това се дължи на особеностите на структурата на храносмилателната им система. Прасетата от тази порода имат тънки черва и стомаси. Следователно слама и фуражно цвекло са изключени от диетата - такава храна няма да донесе никаква полза за животните. Използва се за подхранване на люцерна или сено от детелина.

Също така в дажбата на животните винаги има комбиниран фураж, който по консистенция наподобява гъста каша.

За да подобрите процеса на храносмилане и асимилация на храната, използвайте смляно зърно. Основната част от комбинираните фуражи трябва да бъде пшеница и ечемик. Въвеждат се и грах, овес и царевица, но се уверете, че последният компонент е не повече от 10%. С излишък от този компонент, затлъстяването започва при прасета. Не можете да направите без добавянето на витамини в диетата - рибеното масло се счита за особено полезно за животните, както и пресни зеленчуци като тиква, моркови и тиквички. Не забравяйте и за млякото и яйцата.

хранене на прасенца

Чести заболявания

Ако условията за отглеждане на животни са нарушени, те развиват заболявания, които е важно да се открият навреме, за да се започне лечение. Най-честите заболявания на „виетнамците“ са следните:

 • Салмонелоза. Настъпва отказ от храна, животните развиват треска.Най-често се среща при прасенца, затова е важно да се придържате към схемата на ваксиниране.
 • Инфекция с глисти. Причината се счита за нехигиенични условия в помещенията, където се отглеждат животни. Лошият апетит, нервност или, обратно, летаргия са първите симптоми на заболяването при прасенцата. Болните прасенца са изолирани от останалата част от стадото и всякакви лекарства против глисти се използват под формата на таблетки.
 • Дизентерия. По-опасно заболяване, което се развива и от замърсяване и ненавременно почистване на помещенията. Засяга младите прасета по-често от възрастните.
 • Болест на Ауески. Отнася се до опасни вирусни заболявания. Когато животински вирус навлиза в тялото, той започва да ходи в кръг, след това лежи от едната страна, развива силен сърбеж, след това гърчове и парализа на ларинкса. След появата на първите признаци животното умира след 2 дни. Тъй като няма лечение, важно е да ваксинирате прасенцата навреме.
 • Еризипел. Причинителят на патологията е еризипела. Индивидите най-често страдат от заболяването на възраст от 3 месеца до 1 година. Затруднено дишане, зачервяване на кожата, висока температура, отказ от хранене са първите симптоми на еризипела. Резултатът зависи от формата на заболяването. Това се случва, че прасенцата умират в рамките на няколко часа след появата на първите симптоми.

голямо прасе

Не се препоръчва самолечение само въз основа на симптоми - само опитен ветеринарен лекар ще може точно да диагностицира прасенца и да предпише лекарства, ако това правило е нарушено, съществува риск от загуба на цял добитък.

репродукция

Новаците фермери не се занимават с отглеждането на прасета у дома, тъй като е необходимо да има известен опит в тази област. Глиган и паротит са избрани за развод - важно е те да не са от едно и също семейство. Ако има семейни връзки между животните, няма да е възможно да получите пълноценно потомство. До 4 месеца паротитът се счита за полово зрял. При първото оросяване обикновено не повече от 5 кубчета, в следващите моменти броят им се увеличава и може да достигне 20. Младите животни се появяват на 114-ия или 118-ия ден от бременността. След това е важно да се осигурят на бебетата и майките пълноценни условия на живот.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква