Симптоми и лечение на глисти при прасета у дома с народни средства и лекарства

Доста често собствениците на лични дъщерни парцели и ферми се сблъскват с проблема с червеите при прасетата. Има много видове паразитни червеи, те могат да се предават от едно животно на друго и постепенно да засегнат целия добитък. Възможна е инфекция при хора, следователно здравето на прасетата трябва да се следи внимателно. Опасността от хелминтна инвазия се отнася както за младите прасета, така и за възрастните.

Инфекционни пътища

При прасенцата вариантите за заразяване и предаване на глисти са същите като при прасетата. Животинските изхвърляния, мръсната вода или мръсотията са идеални местообитания за тях. Обикновено паразитите влизат в тялото на животните под формата на яйца. В тази форма те не са опасни за животното. След като яйцата се прехвърлят в благоприятна среда, червеите се развиват бързо.

Паразитите представляват най-голяма опасност за малки прасенца и свине-майки. Първите нямат силен имунитет и могат да получат тежки щети на стомашно-чревния тракт или дори да умрат. Свините свине получават превантивно лечение един месец преди оросяване, за да не се заразят прасенцата с червеи чрез мляко.

Появата на хелминти се дължи на редица причини:

 • ненавременно и некачествено почистване на прасета;
 • пренаселеност на животни в прасето;
 • лошо качество на фуража;
 • рядка дезинфекция на хранилки;
 • липса на превенция на появата на червеи.

червеи в прасенца

Видове и признаци на инфекция с червеи

Хелминти или червеи паразитизират и се размножават вътре в тялото на животните. Известен е голям брой техните видове, разпространението на които зависи от района на живот на паразитите.

За да се коригира инфекцията на прасетата, е необходимо да се обърне внимание на редица признаци:

 • животните губят интерес към храната или, обратно, не могат да получат достатъчно храна;
 • има рязка загуба на тегло;
 • има постоянна кашлица, гадене;
 • висока телесна температура;
 • летаргично поведение или, обратно, прекомерна активност и тревожност на прасенцата;
 • наличието на червеи в изхвърлянето.

Симптомите могат да варират в зависимост от вида на хелминта. Дори и да имате един от горните признаци, трябва да се свържете с вашия ветеринарен лекар и да се тествате.

прасета червеи

нематоди

Кръглите червеи. Дължината им е от 1 мм до 1 м. Женските паразити навлизат в тялото на животните чрез замърсена почва или фекалии на болни прасета. Способен да снася хиляди яйца. Малките прасета са най-податливи на заразяване с червеи. Основните симптоми включват драматичната им загуба на тегло, кървава диария, буйно повръщане и силна слабост. За лечение се използват специални инжекции, фуражни добавки.

аскариоза

Заболяването се причинява от кръгли червеи, едри кръгли червеи с дължина до 35 см. По-често те засягат млади животни на възраст от няколко седмици до шест месеца. Обикаляйки кошарите, прасенцата взимат от земята храна, замърсена с яйца на Аскарис. Те се развиват в възрастни червеи в стомаха. Инфекцията с глисти е придружена от диария, повръщане, летаргия и намаляване на теглото на прасенцата. Често заразените животни стискат зъбите си, а в тежки случаи могат да се появят конвулсии.

дълъг червей

трихиноза

Инфекцията се причинява от паразитни червеи, чиято дължина не надвишава 4 мм. Най-често трихинелата се намира в останките на мъртви животни - мишки, плъхове. След като ги изядат от свине, настъпва зараза с червеи, трихинелите живеят в червата и се пренасят от кръвния поток, засягайки всички органи и системи на животното.

Основните симптоми на трихинозата включват треска, мускулна болка, диария и повръщане.

Лечението на такива животни е невъзможно. Ако диагнозата се потвърди след кръвен тест, те се запушват и се изхвърлят.

Metastrongylosis

Заразяването с червеи от прасета възниква в резултат на инфекция, когато прасетата ядат земни червеи. Те са междинните носители на паразити, които причиняват метастронзилоза.

Заболяването е остро, придружено от кашлица, анемия, загуба на тегло и може да стане хронично. Първите симптоми се забелязват един месец след заразяването. Червеите, мигриращи през тялото, отравяйки го с отпадни продукти, могат да причинят пневмония. Кислородното гладуване на органите може да доведе до изчерпване на животното.

червеи Метастронзилоза

Финоза (цистицеркоза)

Заболяването се причинява от ларвите на цестодите, които са разположени и паразитират в мускулната тъкан. Често източникът на яйца е човек, който пуска яйца и полово зрели форми на цестоди в околната среда. Червеите приличат на тения, тялото им се състои от няколко сегмента, вътре в които са яйца. Засегнати са мускулната тъкан, всички органи и мозъкът. Курсът е хроничен, животното остава заразено през целия си живот. Патологията може да се определи посмъртно. За това се правят разрези в сърцето, дъвченето и други мускули. Прасета с финоза не се лекуват.

Скрепери

Хелминтът се счита за един от най-големите. Мъжките червеи достигат дължина 15 см, женските - 68 см. Червеите се развиват с помощта на междинни и крайни (окончателни) гостоприемници. Първите включват майски бръмбари, тор-бръмбари, а вторите - прасета.

Скреперът, който се развива в червата на прасето, е способен не само да има токсичен ефект върху тялото, но и да перфорира чревните стени. В резултат на това могат да възникнат усложнения като перитонит. Смъртта на животното е възможна.

червеи Скрепери

Основните клинични признаци на инфекция с глисти със скрепери включват:

 • загуба на апетит;
 • диария с кръв;
 • бързо прогресиращо изтощение;
 • извит назад;
 • тонизирано коремче;
 • с перитонит телесната температура е +41 ⁰С.

Няма лечение за инфекция със скрепер. Болните животни се избиват, останалите се държат в сергии през цялата година.

Диагностични методи

Възможно е да се определи наличието на глисти при прасета по външни признаци или чрез клинични тестове. Диагнозата се поставя от наличието на яйца на хелминти в изпражненията на прасета. Тест за ветеринари за алергични кожни реакции. Трихинозата, метастронзилозата се диагностицира в лаборатория, където се изследва състава на кръвта и изпражненията на животното.

Наличието на инфекция със скрепери се определя от клинични признаци или въз основа на изследване на изпражнения, трупове на прасета. Всеки собственик трябва внимателно да наблюдава поведението на животните, да предприема превантивни мерки и да се свърже с ветеринарната служба, ако има симптоми на инфекция с глисти.

много прасета

Как да премахнем паразитите от прасета

За да се отървете от прасета от глисти, е необходима консултация с ветеринарен лекар. Дозировката на лекарствата трябва да е подходяща за теглото и възрастта на животното. Прасенцата могат да бъдат лекувани със специални лекарства или с помощта на народни средства и рецепти.

Лечение с лекарства

Преди да започнете лечение на глисти, е необходимо да преминете тестове и да разберете какъв вид паразити засяга прасетата. Ако в котилото са заразени няколко прасенца, на всички животни трябва да се дават антихелминтни лекарства. За лечение се използват лекарства в различни форми - инжекции, таблетки, прахове. Най-универсалните, ефективни и евтини лекарства срещу глисти включват:

 • Албен;
 • "Cestal";
 • "Gigrovetin";
 • Febtal;
 • натриев флуоросиликат.

лечение на свине

Тези лекарства работят добре с червеи като тения и кръгли червеи. Често ветеринарите съветват натриев флуоросиликат, който може да се смесва под формата на прах в зърнени храни. Трябва да се помни, че повечето от използваните лекарства имат странични ефекти - сънливост, апатия. Според инструкциите за употреба честотата на употреба на лекарства за обезпаразитяване е поне 2 пъти.

Ако едно животно е заразено, е по-удобно да се използват инжекции. Също така е по-добре младите прасета да правят инжекции. По-трудно е даването на таблетки, младите животни могат да се задавят, а дозировката в този случай се поддържа по-точно.

Народни лекарства и рецепти

Възможно е да се отървете от животните от глисти у дома, като се използват налични известни средства. Смята се, че чрез нарязване на скилидките чесън и добавянето му към фуража в съотношение 1: 1000, можете да прогоните прасенцата и да се отървете от паразитите. Вратига на прах в количество 1 чаена лъжичка дава прасенце с тегло 30 кг заедно с храна. Ако животното тежи повече, дозата се увеличава. Друг вариант за лекарство срещу глисти е алкохолна тинктура от чистотин. Две капки от продукта се разреждат с вода и се дават на всяко животно.

алкохолна тинктура от чистотин

Предотвратяване

За да се предотвратят глисти, се извършват редица дейности:

 • почиствайте писалките ежедневно;
 • дезинфекцията се извършва с честота 2 пъти седмично;
 • побелете стените на прасенцето с вар;
 • ежедневно сменяйте постелята;
 • купувайте прасенца само от надеждни продавачи;
 • за първи път прасенцата червеи на 1,5 месеца, след това на 3 месеца и след това на всяко тримесечие.

За навременното откриване на инфекция с червеи е необходимо внимателно да се следи добитъка и да не се оставят без надзор индивиди с поведенчески отклонения.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква