Характеристики на хибрид на овца и прасе, особености и съдържание на породата

Днес има много интересни породи животни, които са резултат от дългогодишна селекция и работа на учени. Един от тези видове се счита за необичайни прасета, които приличат на овни. Те често се наричат ​​хибрид за прасета / овце. Но всъщност те са комбинация от обикновена домашна свиня и рядко разнообразие от глигани. Тази порода се нарича мангалица и се счита за застрашен вид.

история

Прасето, което прилича на овца, е отглеждано в Унгария в началото на XIX век. Тази порода беше наречена Мангалица. Нейните представители се отличават с оригиналното си вълнообразно палто. Затова прасетата често се бъркат с овен. Всъщност те са получени чрез кръстосване с глигани от джунгли и големи червени свински шалонтаи.

Представителите на тази порода се отличават с бързото напълняване и не създават трудности при грижите. Те се характеризират с вкусно диетично месо и уникален външен вид. Ето защо животните придобиха популярност първо в Унгария, а след това и в целия свят.

Характеристики и особености на породата

Тази свиня се характеризира с плътен, но лек скелет. Освен това представителите на тази порода са с големи размери. На 1-годишна възраст прасенцето вече тежи 160 килограма. Възрастните животни дори достигат 3 цента. Всички индивиди се характеризират с отлична мускулна маса и съдържат минимално количество мазнини.

Експертно мнение
Заречный Максим Валериевич
Агроном с 12 години опит. Нашият най-добър експерт за лятна вила.
Характерна особеност на животните е наличието на гъста и дълга коса. Осигурява надеждна защита от студа. На опашката има пухкава четка. Освен това основата е тъмна, а краят - бял.

Породата се характеризира със сезонен косопад. През лятото прасетата се отърват от подложката. В този случай тъмните четинки образуват пръстени. Козината става по-малко твърда и предпазва животните от паразити. Ако прасето запази гъста бяла козина през лятото, това показва неправилно хранене.

хибрид за прасета и овце

Прасетата от тази порода имат различен цвят:

 • бял - представлява 80% от общия добитък;
 • черно;
 • сиво;
 • червени - се считат за най-редките;
 • смесена.

Червените, черните и смесените видове се считат за най-редките. Отглеждат се изключително от развъдни ферми. Морските свинчета имат тъмна лепенка и същата коса около очите. Много животновъди са уверени, че животните са в състояние да променят цвета си, като вземат предвид условията на задържане.

Чистокръвните животни в долната част на дясното ухо трябва да имат голямо черно петно.Докато домашният любимец расте, той се слива с общия цвят.

Формата на главата също се счита за отличителна черта на породата. Тя е със средни размери, с дръпнал нос и насочени напред уши. Животните се характеризират с тъмни очи и вежди. Прасетата се считат за много издръжливи. Те са в състояние да пасат дълго време и лесно запомнят пътя към дома.

Основни предимства и недостатъци

Животните имат много предимства, което ги прави популярни сред фермерите:

 • отличен вкус на месо, съдържанието на голямо количество витамини и микроелементи в него;
 • устойчивост на ниски температури - свързано с наличието на вълна;
 • бързо наддаване на тегло;
 • всеядни животни - с удоволствие ще ядат различни видове храна;
 • силен имунитет - прасенцата не се нуждаят от превантивни ваксинации;
 • възможността за използване на подкосъм за плетене;
 • нестандартен външен вид;
 • чистота - животните нямат неприятна миризма.

Освен това представителите на тази порода също се различават по недостатъци:

 • рядко - намирането на чистокръвна свиня е много проблематично;
 • висока цена на прасенца;
 • необходимостта да се ходи по зелена трева;
 • дълъг период на отглеждане.

Характеристики на хибрид на овца и прасе, особености и съдържание на породата

Как се поддържа и грижи за

Тези прасета са устойчиви на ниски температури. Това се дължи на наличието на къдрава коса. Поради това е допустимо отглеждането на животни дори в помещения с лошо отопление. Когато отглеждате домашни любимци, трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Осигурете много място за разходка. Важно е животните да имат достъп до зелена трева.
 2. Използвайте защита от слънце и атмосферни влияния.
 3. Осигурете постоянен достъп до чиста вода. Прасетата трябва да могат да пият и да се къпят.
 4. Поддържайте подходящ климат на закрито. Редовната вентилация също е важна.

С какво се хранят хибридите

Представителите на тази порода се считат за абсолютно всеядни. Въпреки това, освен пасища, се препоръчва да се дават кореноплодни култури, задушени зърнени храни, варени и сурови зеленчуци. Също така, прасетата обичат да ядат кестени, жълъди, царевица.

Важно е да се има предвид, че мангалите са строго забранени да преяждат. Те не знаят чувството за пропорция. Следователно, през деня, прасенцето е в състояние да натрупа 700-800 грама тегло.

Характеристики на развъждане

Ако планирате да отглеждате такива прасета, важно е да се има предвид, че е много трудно да намерите чистокръвни представители на породата. Освен това те са скъпи. Недобросъвестните животновъди често кръстосват мангали с обикновени домашни прасета. В резултат на това те губят своите племенни характеристики. Ето защо, когато купувате прасенца, трябва да се запознаете с тяхното родословие.

Прасенцата трябва да бъдат закупени на 4-5 седмици. На този етап зеленчуците и зърнените храни вече присъстват в диетата им. На младежите определено трябва да им се дава костно брашно. Той също се нуждае от червена глина. Тези храни подобряват растежа на домашните любимци.Женските узряват на 6 месеца. Гестационният период за една свиня продължава 4 месеца. Следващото кръстосване с мъжки може да се извърши 5-6 дни след раждането на малките.

Чести заболявания

Представителите на тази порода са устойчиви на често срещани заболявания. Следователно не е необходимо да бъдат ваксинирани. За да сведете до минимум риска от развитие на патологии, струва си да изолирате прасенцата. Важно е също да се избягват течения и пряка слънчева светлина. Важното е стриктното спазване на санитарните стандарти. Прасетата Мангалица приличат на овце на външен вид и се считат за източник на вкусно и здравословно месо. За да бъдат успешни тези редки животни, трябва да им се осигурят подходящи условия.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква