Описание и характеристики на андалуската синя порода пилета, правила за поддръжка

Естествено индикаторите за месо и яйца са основните характеристики на пилетата, на които животновъдите обръщат внимание. Въпреки това птиците, които се открояват с изключителния си екстериор, оперението с оригинални нюанси също са в търсенето. Андалусийският син хибрид винаги представлява интерес. Породата се превръща в истинска украса на частни ферми и птицеферми.

История на произход

Благодарение на работата на испанските животновъди, птицевъдите получиха андалуски сини птици за разплод. Това е резултат от кръстосването на сини бойни и черно-бели пилета Минорка. Резултатът от работата е невероятен: пилетата се отличават с екзотичен нюанс на оперение и добра производителност. Декоративният вид на птицата е основното предимство, поради което слоевете се използват главно за украса на домашната птица.

Описание и характеристики на породата

За да оцените породата пилета, трябва да вземете предвид условията на тяхното развъждане, продуктивните качества.

Външност и цвят на пилета

Общ изглед на андалуската синя птица: дълго и силно тяло с грациозни форми, удължена широка глава с голям, единичен, изправен гребен (при пилета гребена пада малко на една страна). Дългите крила прилягат плътно към страните. На тялото се откроява широка, пълна, заоблена гръдна част.

Необичайният цвят на оперението е специално предимство на породата. Цветът на перата е черен и син (при петела на гривата, гърба и долната част на гърба, перата са по-тъмни от общия фон). Приблизително разделение на оперението по цветова палитра: 50% сини пера и 25% черни и почти бели. Контрастната комбинация от гребен, обеци с наситен червен цвят и черно и сиво оперение изглежда много ярка и елегантна.

Андалуско синьо

Недостатъците на породата са липсата на шарка върху оперението, неправилно назъбен гребен. Обезцветяването на оперението (перата, които са твърде тъмни или твърде светли), също са отклонение от стандарта. Очевиден брак - червен разцвет на оперението, наличието на ярки бели пера на крилата, опашката.

Сексуална зрялост и продуктивни качества на андалуското синьо

Пилетата от андалуската порода започват да снасят на възраст 5-6 месеца (около 160 яйца годишно, тегло на яйцата - 55-60 г). Качествените качества на месото на индивидите са средни - пилешко тегло 2-2,2 кг, петел - 2,5-2,6 кг.

Природата на птиците

При размножаване на андалуско синьо, трябва да вземете предвид неговия скандален разположение, особено когато се появяват други птици.Пилетата реагират достатъчно спокойно на стопаните, но проявяват агресия към птици от други породи. Стресовите ситуации влияят негативно на производството на яйца на пилета, поради което се препоръчва да се водят различни породи в отделни оградени зони.

Андалуско синьо

Основни предимства и недостатъци

Както всяка порода птици, андалуското синьо пиле има положителни и отрицателни качества. Основни предимства:

 • изключителен външен вид и оригинален цвят на оперението;
 • ранно съзряване;
 • растат добре и се развиват в условия на безплатно съдържание;
 • непретенциозност в храната.

Няколко недостатъка заслужават внимание:

 • несталки не са склонни да излюпват яйца;
 • птицата отлита добре, така че площадките са оградени с високи мрежи / огради;
 • шумно и донякъде агресивно поведение в присъствието на други породи пилета;
 • не понася ниски температури; в мразовито време хребетите и обеците бързо замръзват.

Андалуско синьо

Поддръжка и обслужване

Подобно на всички домашни птици, андалуските сини пилета се нуждаят от топъл закрит кокошарник и зона за разходка. Силно не се препоръчва постоянно да държите хората в затворено пространство. При такива условия, без дълги разходки и престой на чист въздух, пилетата губят тегло и производството на яйца и се появяват заболявания.

Характеристики на къщата

Мястото, където се отглеждат домашните птици, трябва да отговаря на определени изисквания. Ключови точки:

 • липсата на пукнатини, тъй като чернови провокират появата на заболявания;
 • достатъчна площ на помещенията (в размер на 3-4 птици на квадратен метър). Ако популацията е по-малка, пилетата могат да замръзнат. И високата плътност води до влошаване на вентилацията и появата на заболявания;
 • препоръчва се да се предпази пода от гризачи, затова използвайте лист ламарина. Като постеля са подходящи торф, слама или сено;
 • малки контейнери с дървесна пепел или пясък ще позволят на птицата удобно да почиства пера по всяко време.

Андалуско синьо

Важно! Постелката в стаята редовно се сменя, а подът се обработва със специални дезинфектанти.

Костурите са инсталирани на закрито. Кацалките не са фиксирани по-високо от 50 см, за да се предотврати нараняване на птиците в случай на падане. Не се препоръчва да се поддържа андалуската синя порода без корени, тъй като оперението и фигурата ще се деформират при птиците.

Осветление и вентилация в кокошарника

Пилетата изискват слабо осветление за 11-12 часа. Следователно стаята е оборудвана с подходящо осветление. По-лесно да инсталирате „умни“ светлини, които се включват автоматично.

Съвети! Птицевъдната къща е оборудвана с вентилационна система (вградена в покрива). Или структурата се допълва с отвори на прозорците.

Пешеходен двор

Наличието на специално оборудвана зона за ходене е идеален вариант за запазване на андалуски синьо. Оптималното решение е да инсталирате врата на шахтата от пилешката кутия до обекта. За да се осигури на птицата защита от палеща слънчева светлина или валежи, на мястото е инсталиран балдахин.

Пилетата лесно летят над ниски огради. Следователно площадката е оградена с ограда или мрежа с височина 2-2,5 м. За да може мястото за разходки да бъде нормално проветрявано и осветено, територията е ограничена от мрежова или найлонова мрежа. Платната са внимателно фиксирани към опорите.

Андалуско синьо

Хранилки и поилки

Сухата храна може да се налива в дървени контейнери - обемът на контейнера е важен. Капацитетът е избран за дневната порция на фуража. Фиксирайте подавачите към стените (на ниво не по-високо от 0,5 m). Ако се използват мокри или смесени фуражи, се избират метални или пластмасови контейнери, тъй като фидерите трябва да бъдат почистени старателно и периодично дезинфекцирани.

Купата за пиене трябва да се монтират в близост до хранилките, в зоната за разходки. Птиците пият много вода, особено младите кокошки и пилета.Можете да закупите фабрични хранилни конструкции - устройства с бункер. Или развъдчиците правят устройства със собствените си ръце от помощни материали (пластмасови тръби, кофи, бутилки).

Как да храним птиците?

Андалуската синя порода е непретенциозна в храненето. Храната задължително трябва да съдържа фибри, витамини, въглехидрати, протеини за пълноценното развитие на птиците. При съставяне на диета се препоръчва да се вземе предвид възрастта на пилетата.

много зърно

Пилетата са смесен фураж на базата на просо, ечемик и други фино смлени зърнени култури. Непременно допълнете диетата с извара, нарязано варено яйце, смлени билки. Към възрастта на един месец пилето трябва да увеличи теглото си с 250-300 г. Пилетата, по-стари от два месеца, се прехвърлят в грубо смлени фуражни смеси, предназначени за възрастни птици. За възрастни пилета пригответе влажна каша на базата на зърнени култури (овес, ечемик, грах, просо), с добавяне на варени зеленчуци (картофи, цвекло, моркови). Лятната дажба трябва да бъде обогатена с нарязани билки 25-30 г на ден. През зимата креда, рибеното масло, костното брашно се добавят към фуражните смеси.

Развъждане на пилета

Самостоятелното отглеждане на породата е труден бизнес, тъй като слоевете показват лош майчински инстинкт. Ако няма инкубатор, тогава се грижат кокошки, които са способни да излюпват яйца. Гнезденето се подрежда на топло, тъмно място. В този случай трябва да има свободен и лесен достъп до поилката и хранилката. Гнездата се слагат на съединител от 4-6 яйца.

Андалуско синьо

Болести на породата

При правилно отглеждане сините пилета растат със силен имунитет към болести. Основната опасност за домашните птици е настинка, която се появява по време на течение, при влажност и студено поддържане. Подходяща превантивна мярка е присаждането на млади животни.

Неприятен момент може да бъде недостигът на витамини, който се проявява по време на разтопяване. Балансираната диета с витаминни добавки ще предотврати появата на недостиг на витамини.

Повечето птицевъди се занимават с развъждане на андалуски сини пилета единствено заради екзотичните видове птици. Но в същото време животновъдите отбелязват приятния вкус на яйца и месо. Опитните земеделски производители съветват начинаещите птицевъди да купуват вече отгледан млад растеж.

Няма отзиви, бъдете първият, който го остави
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква