Полезни свойства и отглеждане на черни моркови

Черните моркови са любопитство за нашите географски ширини. Малко от нашите сънародници са запознати с черния сорт на такъв много полезен корен зеленчук като морковите. Всички знаем предимствата и предимствата на ярко оранжевите моркови. Тя е добре дошъл гост на масите на нашите сънародници по всяко време на годината. Младите корени на този зеленчук са особено ценени през пролетта, в периода на недостиг на витамини. В крайна сметка нейното насищане с витамини и полезни микроелементи е такова, че тя може уверено да се конкурира с всякакви чуждестранни чудо-плодове.

Но черните моркови не се срещат често по рафтовете на нашите магазини и зеленчукови пазари. Но въпреки това черните моркови наистина съществуват, но дали той е по-нисък от нашия оранжев сънародник в ценния си витаминен състав или превъзхождащ го, нека да го разберем.

Малко история

Черните моркови със синкав оттенък растат главно на Изток и в Азия. Такъв сорт се нарича бърз. Този сорт е много популярен и в страните от Северна и Южна Америка, Пакистан, Индия, Турция, Египет.

На външен вид кореновата култура е абсолютно същата като обичайната оранжева, само с различен цвят. Този вид морков е многогодишен. Но на практика се отглежда за две години. За разлика от нас, в страните, където се отглеждат черни моркови, те са свикнали да ядат не само самата коренова култура, но и „вершока“, от който се правят всички видове салати.

Той расте от семена, през първата година се прибира само част от сладките полезни кореноплодни култури, които успешно се изяждат, втората част се оставя за семена.

На втората година морковът с гордото име на Scorcier е покрит с ярко жълти и ароматни цветя. Такъв чар служи като декорация за всяка градина. С настъпването на есента семената узряват от цветята, които се събират и сеят за следващия сезон.

нарязани черни моркови

Има и диви сортове на такова полезно растение, но по вкус и витаминен състав, те значително отстъпват на своите културни роднини.

Скордерът може да достигне доста впечатляващи размери: на дължина - 30 см, а на ширина - до 40 мм. Ядрото не е гъсто, вътре може да е светло жълто (в зависимост от сорта). Ароматът е много приятен с далечни нотки на ванилия.

Разнообразна разновидност

В дивата природа има над 200 разновидности и видове скорхори. Расте по поляни и ниви и често може да се види по пътищата. Използва се и за храна, но само култивираните сортове имат по-голяма хранителна стойност и по-добър вкус.

У нас от култивираните сортове скорхори само два сорта са се вкоренили:

 1. Слънчева премиера.
 2. Изцеление.

Тези сортове имат голяма хранителна стойност и са на второ място след соята и боба по насищане с микроелементи.

Характеристики на отглеждане в нашите географски ширини

За да отглеждате черна красавица в градината си, трябва да имате основни умения и способности. Характеристика на този сорт е непретенциозната грижа. По принцип го отглеждат по същия начин като обикновена оранжева красавица.

Важно да запомните. Не се запасявайте със семена за дълъг период. Семената дават добро покълване само на следващата година, след като узреят.

почва за черни моркови

Почвата за отглеждане трябва да е песъчлива или глинеста. Преди засаждането на семена е необходимо да се почисти старателно почвата от плевели и за предпочитане да се натори с хумус.

Такъв сорт има повишена устойчивост на засушаване: не трябва да се полива често и обилно, но се нуждае от своевременно изтъняване на лехите. В противен случай скорхионът ще расте слабо и плодовете ще са по-малки.

Обикновено са необходими 3-4 месеца от засаждането на семена до прибирането на реколтата. Изкопайте черни моркови при сухо време. След прибирането на реколтата реколтата трябва да бъде изсушена старателно, винаги на сянка, като се избягва ярка слънчева светлина, която може да развали плодовете: придайте им грозен зелен цвят, което показва появата на много токсични вещества. След като изсъхнат, плодовете трябва да се съхраняват на хладно и добре проветриво място. Може да се съхранява в кутии с пясък, в полиетиленови торбички, в платнени торби.

снимка на черен морков

Полезни свойства на звукозаписите

Подобно разнообразие може да е много необичайно и грозно за нас по естетически вид, но по отношение на вкуса, то е много, много превъзхождащо обичайната ни оранжева красота.

Факт е, че скорциерът съдържа 12 пъти повече антиоксиданти от обикновените ни моркови. Това я прави истински домашен лекар.

Хранителната му стойност е огромна и далеч надвишава тази на нашия здравословен портокалов морков. Съдържа и голямо количество витамини от група В и С, макро и микроелементи, които включват такива вещества, необходими за нашето тяло като желязо, калций и фосфор.

многоцветен морков

Използването на такъв корен зеленчук ще осигури незаменима услуга за здравето с такива неразположения:

 1. Желязодефицитна анемия, пролетен дефицит на витамини.
 2. При различни нарушения в черния дроб и бъбреците.
 3. Затлъстяване на различни етапи.
 4. Заболявания на стомашно-чревния тракт.
 5. Различни настинки.
 6. Диабет.

Той е включен в диетичното меню за всякакви заболявания. Витамин А в състава на кореноплодния зеленчук е в състояние перфектно да засили зрението. А голямо количество фибри подобрява храносмилането, почиства организма от токсини и токсини и служи като отлична превенция на запека. А голямо количество витамин С в състава на кореноплодния зеленчук перфектно укрепва имунната система, помага на организма да се справи с настинки и грип през пролетно-зимния период. Инулинът прави такъв морков незаменим при диабет.

Как да използвам

Този корен зеленчук се консумира суров, варен и задушен. Много полезни са прясно изцедените сокове от скатерите, които могат да се консумират както в чист вид, така и във връзка с други сокове, като ябълков сок. От него се правят салати, яхнии, супи, борш. Това е отлично гарнитура към ястия с месо и гъби.

черен морков

В Китай и Тибет черните моркови не само се ядат, но и се използват активно при производството на лекарства. От него се приготвят всички видове лекарства за диабет и анемия.

Но черните моркови все още са малко по-ниски от нашите оранжеви. Той изобщо не съдържа каротин.

Противопоказания за употреба

Без значение колко полезен и лечебен е този отвъдморски корен, все още има някои противопоказания за неговото използване. Не можете да използвате черни моркови за тези, които имат история на:

 1. Гастрит.
 2. Язвени заболявания на стомаха или червата.

Отзиви
 1. Олег
  3.03.2019 05:12

  От личен опит се убедих в едно, че сортовете черни моркови изискват по-сериозно подготвена почва, тогава реколтата ще зарадва. Между другото, такъв морков има много приятен вкус.

  Отговарям
Точно сега гледане


краставици

домати

тиква